2017-06-16 08:46:06
Φωτογραφία για Εν μέσω ενστάσεων το νέο claw back
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, στην οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, «έκλεισε» το θέμα του νέου claw back. Την ίδια ώρα, ο ΣΦΕΕ φέρεται να έστειλε νέα επιστολή διαμαρτυρίας στην Αριστοτέλους για τις ανατροπές στην πολιτική φαρμάκου.

Επί της ουσίας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, η πλευρά της Αριστοτέλους ήταν αυτή που «έκλεισε» το θέμα της νέας κατανομής του claw back, καθώς οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εξέφρασαν έντονες ενστάσεις. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι τώρα στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, να υπογραφεί από τον Ανδρέα Ξανθό και να πάρει το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες πληροφορίες η νέα κατανομή του claw back, που θέλει μέρος του να αποδίδεται στις φαρμακευτικές εταιρίες που επηρέασαν περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη, έκλεισε σε 80%-20% για φέτος και σε 70%-30% για το 2018.


Δηλαδή, το 80% της υπέρβασης (70% του χρόνου) θα καταβάλλεται από το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς και το 20% (30% του χρόνου)θα επιβαρύνει τις εταιρείες οι οποίες, λόγω της αύξησης των συνολικών τους πωλήσεων, φαίνεται να επέδρασαν περισσότερο στη δημιουργία της υπέρβασης.

Όπως είχε γράψει το Virus, στόχος είναι η ΥΑ να είναι έτοιμη έως τέλος Ιουνίου για να υπολογιστεί με το νέο σύστημα και το claw back του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους (διαβάστε εδώ).

Βέβαια, οι ενστάσεις ήρθαν και από τους δύο φορείς που εκπροσωπούν τη φαρμακοβιομηχανία. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας φέρονται να διεκδίκησαν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για τις εταιρίες που «οδηγούν» τη δαπάνη, με ιδανική συνθήκη την εξαίρεση των γενοσήμων από το claw back, αφού συμβάλλουν στη μείωση της δαπάνης.

Για το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας το νέο claw back, όπως σχεδιάζεται, αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς εισάγεται ένα αναπτυξιακό κριτήριο στον υπολογισμό του, που επιβαρύνεται το δυναμικό μέρος της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ΣΦΕΕ εξέφρασε προβληματισμό για τη χρονική στιγμή που προωθείται το νέο μέτρο, καθώς κρίνεται απαραίτητη, πριν από την εισαγωγή όποιων αλλαγών, να αποτιμηθούν τα μέτρα που εισήχθησαν με το νέο Νόμο (διαβάστε εδώ). Παρά τις ενστάσεις, όμως, η απόφαση ελήφθη, η Επιτροπή αποστέλλει την πρόταση της στον Υπουργό, κρίνοντας δικαιότερη τη νέα κατανομή του claw back και οι εταιρίες θα πρέπει να διαχειριστούν μια νέα κατάσταση.

Στη συνάντηση, βέβαια, συζητήθηκαν και άλλα ανοικτά θέματα, όπως τον πρόσφατο νόμο, τις Υπουργικές Αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους που εκκρεμούν, καθώς και το ενοποιημένο rebate.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αριστοτέλους ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν προτάσεις για ένα νέο σύστημα τιμολόγησης, προϊόν διαβούλευσης, κατανοώντας ότι οι μειώσεις των τιμών αδυνατούν, πλέον, να αποδώσουν ουσιαστικούς καρπούς.

Βάσει κάποιων πρώτων υπολογισμών, με τις ρυθμίσεις το claw back θα μειωθεί φέτος μόλις κατά 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 10% και όχι κατά 30% (150 εκατ. ευρώ), που αξιώνουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Δηλαδή, στο σύνολο του έτους η υπέρβαση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 400 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Συν τα 200 εκατ. ευρώ που νοσοκομειακού claw back, οι φαρμακευτικές εταιρίες θα κληθούν να καταβάλλουν 600 εκατ. ευρώ υπέρβασης.

Το rebate, τώρα, αναμένεται να είναι αυξημένο κατά 30% δηλαδή αυξημένο κατά 140 εκατ. ευρώ από πέρσι, που σημαίνει εκτόξευση στα 450 εκατ. ευρώ για εφέτος. Δηλαδή, οι εταιρίες θα καταβάλουν 1,050 δισ. ευρώ σε claw και rebate, από 991 πέρσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, λοιπόν, ο ΣΦΕΕ απέστειλε ακόμη μια επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκφράζοντας προβληματισμό και δυσαρέσκεια από τις αλλαγές της πολιτικής στο φάρμακο. Σε αυτή υπογραμμίζονται οι επιπτώσεις από το νέο ενοποιημένο rebate, το οποίο φαίνεται πως βάρυνε άνισα 7 με 8 καινοτόμα προϊόντα, που θα κληθούν να καταβάλλουν υποχρεωτικές εκπτώσεις στο 43%, μακριά από το 30% που είχε υποστηριχθεί ότι θα είναι η ανώτερη επιβάρυνση.

Ειδική αναφορά γίνεται και στην επιστολή για την ανάγκη αποτίμησης των νέων πολιτικών, πριν την προώθηση νέων μέτρων, όπως αυτό της ανακατανομής του claw back. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και μια σειρά στρεβλώσεων που εμφανίστηκαν και σε αυτή τη διαδικασία ανατιμολόγησης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ