2017-06-20 10:52:08
Φωτογραφία για ΕΚΘΕΤΟΙ ΟΣΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΑ
Γράφει ο Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας

Απόφοιτος ΣΤΥΑ

Πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του κ. Καμμένου για τη διάλυση των σχολών υπαξιωματικών ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ της ΠΑ, ήρθε η απόφαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) να επιβεβαιώσει τα έντεχνα προσχηματικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την ψήφιση των άρθρων του συγκεκριμένου νόμου. Η κυβερνητική πλειοψηφία της Bουλής με ένα «μπορεί» είπε ΝΑΙ στις επιδιώξεις των εμπνευστών του νόμου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΠΑ «Η Κατεύθυνση «Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης» της ΣΜΥΑ θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της ΣΥΔ, στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη».

Το (ΑΑΣ) αποφάσισε, όπως η κοινή λογική επιτάσσει, την παραμονή της  τρίτης (Γ) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ στη Θεσσαλονίκη με την προσθήκη μάλιστα της ειδικότητας του «Υλικονόμου»
. Δηλαδή παρά τις τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες στη Βουλή οι ειδικότητες της πρώην ΣΥΔ παραμένουν στη Θεσσαλονίκη, ως κατεύθυνση της «ΣΜΥΑ», και μάλιστα με περισσότερους σπουδαστές. Τέτοια αναβάθμιση, συνοδευόμενη με επιχειρήματα επίτευξης οικονομίας κλίμακας και εξοικονόμησης πόρων και προσωπικού, ως συνήθως, μόνο ένας «μπαγάσας» Έλληνας θα μπορούσε να σχεδιάσει και να υποστηρίξει ανερυθρίαστα.

Αν και ο κ. Καμμένος είναι έκθετος, ή τον εξέθεσαν, με τα όσα υποστήριξε στη Βουλή για τη διάλυση των σχολών, με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων και τη δήθεν αναβάθμιση, δεν αναμένεται να πράξει οτιδήποτε που να προστατεύει το προσωπικό του κύρος και την αξιοπιστία του ως ΥΕΘΑ. Ένα χρόνο τώρα οι όποιες εκκλήσεις έχουν πέσει στο κενό και σε ώτα μη ακουόντων. 

Πως υποστηρίχθηκε η διάλυση των σχολών; σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ (Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας) η διάλυση επιβλήθηκε «ως εκ τη επιτασσόμενης από την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση ανάγκης επίτευξης οικονομίας κλίμακας μέσω της εξοικονόμησης πόρων και προσωπικού».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονταν: «Επιπρόσθετα, μέσω της συγχώνευσης των υφιστάμενων δομών αναμένεται να απελευθερωθούν οικονομικοί πόροι και προσωπικό, και να βελτιωθούν συνολικά οι υλικοτεχνικές δομές στέγασης, σίτισης και εκπαίδευσης των μαθητών της Σχολής».

Στο αρ. 3 παρ 2 του ν.4407 αναφέρεται: «Έδρα της Σχολής ορίζεται η αεροπορική βάση της Δεκέλειας. Με απόφαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου, η εκπαίδευση μίας από τις κατευθύνσεις ή μέρος της εκπαίδευσης ορισμένων από τις ειδικότητες μπορεί να παρέχεται και σε εγκαταστάσεις άλλης μονάδας ή εκπαιδευτικού κέντρου της ΠΑ».

Ο υποφαινόμενος σε επιστολή του στον ΥΕΘΑ κ. Καμμένο με ημερομηνία, 09 Απριλίου 2016 ανέφερε, «Ως εκ τούτου με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα κατακερματισμού της νέας σχολής αφού είναι βέβαιο, όπως το προβλέπει και ο νομοθέτης, ότι το πείραμα θα αποτύχει και η ΣΥΔ θα παραμείνει στην ιστορική της έδρα τη Θεσσαλονίκη.»

Καθώς τα δεδομένα ήταν απόλυτα γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν χρειάστηκε καν να δοκιμαστεί το νέο αφήγημα περί ενιαίας σχολής, εξοικονόμησης πόρων κ.λ.π.

Η Πολεμική Αεροπορία από την ίδρυσή της δοκιμάζεται από πειραματισμούς αλλά και απ’ αυτούς που θέλουν να την «εκσυγχρονίσουν» διαλύοντας δομές, σχολές ή ακόμα και την ίδια. 

Το επιχείρημα πάντα ίδιο, εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.

Ο Αλέξανδρος Ζάννας, θεμελιωτής της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, περιγράφει χαρακτηριστικά τις επίμονες προσπάθειες για τη διάλυση του όπλου αμέσως μετά την ίδρυσή του το 1930.

Σταχυολογώντας κάποια αποσπάσματα από τα άρθρα του Αλέξανδρου Ζάννα που δημοσιεύθηκαν το 1955 στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ αποδεικνύεται πως εν έτει 2017 κάποιοι χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους, της δεκαετίας του ’30, για να προωθήσουν τις ξεπερασμένες, αναχρονιστικές εμμονές τους, εθελοτυφλώντας τη χαώδη διαφορά, και άσχετα από προέλευση, του νυν υπαξιωματικού, αλλά και του Αξιωματικού, με αυτή στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Γράφει ο Αλέξανδρος Ζάννας: «Όταν μετά τις εκλογές του 1932 την κυβέρνηση Βενιζέλου διαδέχτηκε η κυβέρνηση Τσαλδάρη (…) αναγκάσθηκα και πάλι να αναλάβω ένα δημοσιογραφικό αγώνα για να αποσοβήσω την κατάργηση του υπουργείου Αεροπορίας την οποία είχε αποφασίσει το Λαϊκό κόμμα για να ευχαριστήσει τους στρατιωτικούς και ναυτικούς που τη ζητούσαν καθώς και τους αμαθείς και ανικάνους αεροπόρους που δεν προήρχοντο από σχολές. Ευτυχώς ο Τσαλδάρης δεν ήταν βιαστικός και όταν εύρισκε και την ελάχιστη ακόμα αντίδραση σταματούσε κάθε ενέργεια. Και μόλις είδε την αντίδραση συνέστησε μια μεγάλη επιτροπή με κύριο θέμα αν έπρεπε να διατηρηθεί ή να καταργηθεί το υπουργείο Αεροπορίας».

Εκ των 17 μελών της Επιτροπής τα 14, αν δεν απατώμαι, εκηρύχθησαν υπέρ της καταργήσεως του Υπουργείου και μόνον 3 υπέρ της διατηρήσεώς του. Είναι αφάνταστον τι ανοησίες έλεγαν μερικά μέλη της Επιτροπής. Εζήτησαν την κατάργησι για λόγους οικονομίας, άλλοι διότι θεωρούσαν την Αεροπορία άχρηστη για την Ελλάδα και όπλον δευτερευούσης σημασίας, άλλοι έλεγαν πως είναι όπλον πολυτελείας που δεν εκπληρώνει καμμιά πολεμική ανάγκη, για την Ελλάδα τουλάχιστον. (…) Και τότε ο Βενιζέλος απηύθυνε προς τον Τσαλδάρη τας δύο επιστολάς.

Σ΄ αυτές τις επιστολές, προς τον τότε πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέφερε: «Εν τοιαύτη περιπτώσει θα συνομολογήσετε είμαι βέβαιος ότι δεν δύναται η Κυβέρνησις, στηριζομένη εις τον Νόμον των οικονομιών, να ρυθμίση την πολεμικήν δύναμιν της Χώρας διά Διατάγματος…». «Θα παρακαλέσω τελευταίον να μη παρασυρθήτε από τας αντιθέτους γνώμας των Επιτελείων της ξηράς και της θαλάσσης. Αθελήτως και ο Στρατός και το Ναυτικόν είδαν με κακό όμμα την ίδρυσιν αυτοτελούς αεροπορικής δυνάμεως. Βλέπουν τα πράγματα από το στενόν πνεύμα της εξυπηρετήσεως του συμφέροντος του Στρατού και του συμφέροντος του Ναυτικού και τούτο τους εμποδίζει την αναγκαίαν προοπτικήν προς το άμεσον μέλλον».

Και συνεχίζει ο Αλέξανδρος Ζάννας: «Ο Τσαλδάρης ευτυχώς δεν άλλαξε την τακτική του, δεν βιάστηκε να πραγματοποιήση την απόφασι της Επιτροπής, φοβήθηκε την αντίδρασι, άφησε τα πράγματα να αποτελματωθούν και ανέλαβε ο ίδιος το Υπουργείον Αεροπορίας (...) Ευτυχώς δεν έκλεισαν και τη Σχολή της Αεροπορίας, άφησαν το ίδιο πρόγραμμα, το ίδιο εκπαιδευτικό προσωπικό, περιωρίσθηκαν μόνο να διώξουν τον άριστο Διοικητή και να τον αντικαταστήσουν (...) Η Αεροπορία μας μέσα σε λίγες μέρες έπαθε μια κατάπτωση αφάνταστη. Όλα αναστατώθηκαν. Ευτυχώς μόνο κάτι απέμεινε. Μια ελπίς για το μέλλον. Η σχολή των Ικάρων δεν καταργήθηκε.  Τα θεμέλιά της ήταν πολύ σταθερά. Εκείνοι που αντικατέστησαν το υπάρχον προσωπικό, παρ’ όλες τις καλές των προθέσεις, δεν κατόρθωσαν να την καταστρέψουν.

Δυστυχώς σήμερα στην εξουσία δεν βρίσκεται κάποιος σαν τον Παναγή Τσαλδάρη, που φαίνεται ότι λάμβανε σοβαρά υπόψη την αντιπολίτευση και τις διαφωνίες των ενδιαφερομένων, αλλά συγκυβερνά ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος απορρίπτει κάθε τεκμηριωμένη διαφορετική άποψη προκειμένου να ικανοποιήσει μια πολύ μικρή μειοψηφία ανθρώπων που θέλει οι σχέσεις του προσωπικού της ΠΑ να προσδιορίζονται από μια ταξική αντίληψη.  

Και αν στο παρελθόν κάποιοι έσωσαν, από τη διάλυση, τη σχολή Ικάρων σήμερα, δυστυχώς, κανείς δεν μπόρεσε να διασώσει τη ραχοκοκαλιά του σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας, τη ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ. Γι’ αυτούς που δε σεβάστηκαν την ιστορία των δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων των σχολών αυτών, που έδωσαν την ψυχή τους, ενώ κάποιοι και το αίμα τους τους, για την πρόοδο της ΠΑ, υπάρχει η «Νέμεσις». Ήξει τοις ασεβέσιν η καταστροφή, και έσονται ώσπερ άχυρα υπό ανέμου (Θα έλθει στους ασεβείς η καταστροφή και θα γίνουν σαν τα άχυρα από τον άνεμο) [[Αγία Γραφή [Ιώβ]]

Και βέβαια ενός κακού μύρια έπονται καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα παραιτήθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής Ικάρων, κ. Πέτρος Κωτσιόπουλος, υποστηρίζοντας -στην επιστολή παραίτησής του- ότι υποβιβάζονται τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με όσα προβλέπονται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Στην επιστολή παραίτησης αναφέρει «Είναι αξιοσημείωτο ότι, με την πρόφαση της εξοικονόμησης λίγων χιλιάδων ευρώ ετησίως, υποβαθμίζεται το κύρος των Σχολών που προετοιμάζουν τους αξιωματικούς των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το ίδιο απαράλλαχτο επιχείρημα «η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων» επαναλαμβάνεται διαρκώς από όσους έντεχνα, προσχηματικά και χωρίς αιδώ, θέλουν να προωθήσουν έμμονες ιδέες ή συμφέροντα.

Θα ήταν εντελώς αδιανόητο να φανταστούμε ότι στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να αγωνιστούμε και για τη συνέχεια της σχολής Ικάρων. Και ας μην σπεύσουν κάποιοι να προεξοφλήσουν ότι αυτό είναι αδύνατο καθώς πολλά απίστευτα έγιναν δυνατά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.   Άλλωστε το κράτος μας δεν ήταν ποτέ πλούσιο και η εξοικονόμηση πόρων θα είναι πάντα ένα προσχηματικό και ελκυστικό εργαλείο προς πάσα χρήση, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που δεν τους αφορά αλλά αποφασίζουν για την τύχη των άλλων. Είναι βέβαιο ότι τότε πολλοί, που σήμερα έχουν επιλέξει την εκκωφαντική σιωπή, θα ευαισθητοποιηθούν και θα υψώσουν, με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, κραυγή διαμαρτυρίας μεγάλη, αλλά θα είναι αργά, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ! 

Επανερχόμενος στον άνθρωπο που είχε αεροπορική συνείδηση και μόχθησε όσο κανείς άλλος για να υπάρχει Πολεμική Αεροπορία και αεροπόροι στην Ελλάδα ας δούμε πως περιέγραψε με χαρακτηριστικό και εμφατικό τρόπο τη σημασία και τη σχέση των ειδικοτήτων που αποτελούν τους δυο βασικούς πυλώνες του όπλου.

Στην Ημερήσια Διαταγή που ανέγνωσε ο Υπουργός Αεροπορίας, Αλέξανδρος Ζάννας, στην ορκωμοσία της πρώτης σειράς αποφοίτων της Σχολής Αεροπορίας, καθώς και της Σχολής Υπαξιωματικών που έγινε στο Τατόι στις 10 Μαρτίου 1932 ανέφερε:

Ανήκετε εις δύο κλάδους εξ' ίσου απαραίτητους διά την ύπαρξιν και σταδιοδρομίαν της αεροπορίας, η οποία δεν δύναται να εκπληρώση την εν ειρήνη και πολέμω αποστολήν της, άνευ της συγχρόνου υπάρξεως τολμηρών αεροπόρων και επιτηδείων τεχνιτών.

Εστέ ευέλπιδες δια το μέλλον της αεροπορίας μας. Εφ' όσον τα κύρια χαρακτηριστικά των δύο βάθρων αυτής, τεχνιτών και ιπταμένων είνε η τεχνική αντίληψης διά τους μεν και η τόλμην διά τους δε και εφ' όσον το μεν πρώτον αποτελεί ιδιοφυΐαν του Έλληνος, το δε δεύτερον γνώρισμα της φυλής μας, ας έχωμεν την στερεάν πεποίθησιν ότι η ελληνική αεροπορία θα δικαιώση τας θυσίας και θα εκπληρώση τας ελπίδας του έθνους.

Από αυτή την περιγραφή που συνδυάζει τα χαρίσματα της φυλής μας για την ανάπτυξη του αεροπορικού όπλου περάσαμε στις κατάπτυστες, προσβλητικές και ρατσιστικές τοποθετήσεις για τους τεχνικούς και τους αποφοίτους των σχολών υπαξιωματικών της ΠΑ και ιδιαίτερα της ΣΤΥΑ.

Αυτές οι απαράδεκτες τοποθετήσεις όχι μόνο δεν βρέθηκε κανείς να τις καταδικάσει αλλά επιβραβεύθηκαν με τίτλους και βραβεία, νόμιμα, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό.

Από ότι φαίνεται είναι δύσκολο, για την ίδια πάντα μειοψηφία ανθρώπων, να γίνει αποδεκτό ότι οι σχολές ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλέστερων στις προτιμήσεις των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό συνάγεται από την σειρά προτίμησης κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, καθώς και από τις βάσεις εισαγωγής των σπουδαστών.

Το αμείλικτο ερώτημα κ. Καμμένε παραμένει, γιατί αρνηθήκατε όλες τις προτάσεις για την ονομασία της νέας σχολής; Τι ήταν αυτό που θα εμπόδιζε την υλοποίηση όλων όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο περί αναβάθμισης, εξοικονόμησης πόρων και άλλων ηχηρών αν η ονομασία της σχολής ήταν διαφορετική και σύμφωνα με τις προτάσεις των ενδιαφερομένων; Τι είναι αυτό που πραγματικά άλλαξε με τη διάλυση των σχολών;

κ. Υπουργέ, το όνομα της ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ δεν θα σβήσει καθώς και τα επόμενα 40 χρόνια θα υπάρχουν στην Π.Α απόφοιτοι των σχολών αυτών.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Για να υπάρχουν και στο μέλλον απόφοιτοι της ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ που με την ποιοτική τους διαφορά θα υποστηρίζουν το έργο των ιπταμένων και της ΠΑ, όπως το κάνουν εδώ και 70 χρόνια,  και θα κάνουν την Πολεμική Αεροπορία ολοένα και ποιο ισχυρή.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ