2012-05-22 20:30:09
Φωτογραφία για Οι 10 ισχυρότερες μυστικές υπηρεσίες
Μια υπηρεσία πληροφοριών είναι ουσιαστικά μια κυβερνητική υπηρεσία η οποία δημιουργείται για να συλλέγει πληροφορίες. Πάνω σε αυτές τις πληροφορίες βασίζεται η εθνική ασφάλεια και η άμυνα κάθε χώρας.

Οι πληροφορίες που συλλέγουν μπορεί να είναι προϊόντα υποκλοπών επικοινωνιών, κατασκοπείας, κρυπτανάλυσης, αλλά και συνεργασίας με άλλες αντίστοιχες μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Δείτε στην συνέχεια τις 10 ισχυρότερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο, ξεκινώντας από την λιγότερο ισχυρή..

10. RAW (Ινδία)

Η RAW ιδρύθηκε το 1968 με αποκλειστικό σκοπό την εξάρθρωση δικτύων υποστήριξης ένοπλων πακιστανικών ομάδων που δρούσαν στην Ινδία. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες εκτείνοντας τις δραστηριότητες της σε γειτονικές χώρες όπως η Σρι Λάνκα, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και αλλού.

Οι αρχές του Πακιστάν έχουν κατηγορήσει πολλές φορές τη RAW για τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της. Αν και δεν έχουν προσκομιστεί αποδείξεις, η RAW έχει ένα ιστορικό υποστήριξης ένοπλων ομάδων στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα


Το 1996 βρέθηκε στη μέση ενός σκανδάλου παράνομης χρηματοδότησης Αμερικάνων υποψηφίων για τις εκλογές του Κογκρέσου. Περιπτώσεις διείσδυσης σε αμερικανικά και κινεζικά δίκτυα έχουν γίνει πολλές φορές το αντικείμενο δημόσιας κριτικής και τα μέσα ενημέρωσης ζητούν τώρα περισσότερη διαφάνεια στις δραστηριότητες της.

9. ASIS (Αυστραλία)

Ιδρύθηκε στις 13η Μαΐου του 1952. Η αυστραλιανή υπηρεσία πληροφοριών είναι υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών από το εξωτερικό. Κύριος σκοπός της,φυσικά η προστασία των πολιτικών και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας.

8. ISI (Πακιστάν)

Γνωστή ως κράτος εν κράτη, η ISI είναι πιο γνωστή για την προστασία του στρατιωτικού κατεστημένου από την εσωτερική αντιπολίτευση στο Πακιστάν. Κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για τη διπρόσωπη στάση που κράτησε στο θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας καταπολεμώντας τη στο εσωτερικό και ενισχύοντας τη στο εξωτερικό.

Είτε προπαγανδίζοντας κατά της Ινδίας στο Κασμίρ, είτε χρηματοδοτώντας αυτονομιστές Σιχ στο Πουντζάμπ, η ISI έχει μεθοδικά υπονομεύσει τη σταθερότητα στην Ινδία για δεκαετίες. Η κυβέρνηση της Ινδίας την έχει κατηγορήσει για δεκάδες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο Μουμπάι το 2006 στην οποία σκοτώθηκαν 187 άνθρωποι. Την ίδια στιγμή η ISI συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν μέσα στο Πακιστάν.

7. BND (Γερμανία)

Ιδρύθηκε την 1 Απριλίου του 1956 και οι εργαζομένοι της φτάνουν τους 6.050 σε όλο τον κόσμο. Η BND λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την γερμανική κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες της επικεκντώνονονται περισσότερο στις  υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και στην ηλεκτρονική επιτήρηση των διεθνείς επικοινωνιών.

6. DGSE (Γαλλία)

Ιδρύθηκε στις 2 Απριλίου του 1982. Λειτουργεί  υπό τη διεύθυνση του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, παρέχοντας πληροφορίες σημαντικές για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Θεωρείται ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα κατασκοπείας τόσο  στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

5. MSS (Κίνα)

Η MSS είναι υπεύθυνη για την εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική κατασκοπεία στη Κίνα έχοντας δομή αντίστοιχη της KGB. Οι δραστηριότητες της εστιάζονται στη βιομηχανική κατασκοπεία, κυρίως στους τομείς των οπλικών συστημάτων και της πληροφορικής. Η κινεζική κατασκοπεία όμως είναι τελείως διαφορετική από τη δυτική.

Αντί να βασίζονται σε ένα μικρό σχετικά αριθμό πολύ εκπαιδευμένων κατασκόπων, οι Κινέζοι πράκτορες προτιμούν να συλλέγουν πολύ μικρά κομμάτια πληροφορίας από διάφορες πηγές όπως φοιτητές, επιχειρηματίες και όσους έχουν επαφές με τη δύση. Οι πηγές τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν καν ότι συνεργάζονται με την MSS. Στη συνέχεια γίνεται σύνθεση των πληροφοριών.

4. MI6 – SIS (Ηνωμένο Βασίλειο)

Μετά από μια δεκαετία περικοπών, η θρυλική MI6 βρέθηκε απροετοίμαστη για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Την 11η Σεπτεμβρίου μονο 30 από τους 1600 υπαλλήλους είχαν αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες. Από τότε πραγματοποιήθηκε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία στρατολόγησης με ορθόδοξα και μη ορθόδοξα μέσα όπως οι αγγελίες σε εφημερίδες.

Παρά τον εξωραϊσμό της υπηρεσίας από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, η ΜΙ6 έχει γίνει κατά καιρούς στόχος των βρετανικών μέσων ενημέρωσης κυρίως για τη συνδρομή που παρείχε στη CIA για την απαγωγή και βασανισμό πιθανών υπόπτων. Το Κρεμλίνο έχει επίσης κατηγορήσει τη ΜΙ6 για δραστηριότητες σε ρωσικό έδαφος και παρέμβαση στην πολιτική σκηνή. Σήμερα μπορεί να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος αλλά σίγουρα υπάρχει μια αλλαγή προτεραιοτήτων κυρίως προς τη Μέση Ανατολή.

3. CIA (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, γνωστότερη ως CIA, είναι η κύρια κρατική υπηρεσία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών που μπορεί να αφορούν οποιονδήποτε, οτιδήποτε και οπουδήποτε εκτός της επικράτειας των Η.Π.Α.. Πρόκειται για τη σημαντικότερη υπηρεσία του είδους της στον κόσμο με το μεγαλύτερο υφιστάμενο δίκτυο συλλογής πληροφοριών.

Η βασική αποστολή της υπηρεσίας είναι η συλλογή, ανάλυση και διακόμιση ξένων πληροφοριών βοηθώντας τον Πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης να λάβουν αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας και όχι μόνο. Η υπηρεσία δημιουργήθηκε το 1947 από τον πρόεδρο Χάρρυ Τρούμαν με την απόφαση Εθνικής Ασφάλειας του Κογκρέσου. Η CIA είναι μετεξέλιξη της υπηρεσίας OSS (Office of Strategic Services) που έδρασε κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

2. KGB (Ρωσία)

Η Ρωσία έχει μια πλούσια παράδοση στις υπηρεσίες πληροφοριών από την εποχή των Τσάρων και την Τσέκα. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η πάλαι ποτέ κραταιά KGB χωρίστηκε σε μικρότερες υπηρεσίες με σχετικά μικρές αρμοδιότητες.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο Πούτιν, που υπηρέτησε στα κλιμάκια της KGB, η Sluzhba Vneshney Razvedk όπως είναι γνωστή στα ρωσικά, ανέκτησε την παλιά της αίγλη. Η κατασκοπεία στις ΗΠΑ είναι πλέον σε ψυχροπολεμικά επίπεδα, σύμφωνα με Αμερικάνους αξιωματούχους.

Η SVR θεωρείται ότι έχει παίξει ρόλο στη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο αν και ο Πούτιν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Με τόσους όμως πρώην πράκτορες της KGB σε θέσεις κλειδιά στο Κρεμλίνο είναι δύσκολο να γίνει πιστευτός.

1. Mossad (Ισραήλ)

Από την ίδρυση το 1951, το «Ινστιτούτο» όπως είναι η μετάφραση του στα Ελληνικά, έχει χτίσει την φήμη της πιο αποτελεσματικής και επιθετικής υπηρεσίας πληροφοριών στον κόσμο. Μερικές από τις γνωστές της επιχείρησης είναι η απαγωγή του ηγέτη των Ναζί, Αντολφ Αίχμαν, από την Αργεντινή το 1950, οι δολοφονίες μερικών από τους οργανωτές της επίθεση στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 και η δολοφονία ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς με ένα κινητό τηλέφωνο – βόμβα το 1996.

Μια από τις δραστηριότητες της Μοσάντ είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς της εβραϊκής διασποράς που επιθυμεί να μετοικήσει στο Ισραήλ. Στα πλαίσια αυτά, διεξήχθη η «Επιχείρηση Μωυσής» το 1984, όπου έγινε μαζική αερομεταφορά χιλιάδων Εβραίων από την Αιθιοπία το 1984.

Αν και υπήρξε μια περίοδος διαφάνειας μετά το 1990, υπό την προεδρία του Αριέλ Σαρόν η Μοσάντ επέστρεψε στις μαύρες επιχειρήσεις για τις οποίες είναι πιο γνωστή.

Πηγή:dinfo.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ