2017-06-24 01:28:01
Φωτογραφία για Συνεχίζονται οι μύθοι περί ακτινοβολίας - Τι σχολιάζει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Δενδρολίβανο το θαυματουργό, προστατεύει από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα στην προσπάθειά τους να πιάσουν σήμα και να πραγματοποιήσουν κλήσεις, να λάβουν και να στείλουν δεδομένα!

Νέο προϊόν φαίνεται ότι εντάσσεται στις λίστες των επιτήδειων που εμπορεύονται την άγνοια των πολιτών, κινδυνολογούν και προσφέρουν λύσεις με το αζημίωτο.

Onmed.gr

Αναμφισβήτητα, όπως σχολιάζουν μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, «το δενδρολίβανο είτε ως ρόφημα είτε ως αιθέριο έλαιο έχει ευεργετικές ιδιότητες, όπως και πλήθος άλλων βοτάνων και αφεψημάτων. Δεν θα μπορούσε όμως, να επηρεάζει σε καμία περίπτωση την έκθεση του οργανισμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είτε αυτή εκπέμπεται με φυσικό τρόπο (ηλιακή, κοσμική ακτινοβολία) είτε από κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, κινητής τηλεφωνίας και διάφορες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα.


Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφοροι αστικοί μύθοι και θεωρίες συνωμοσίας, μεταξύ των οποίων και οι διάφορες επιπτώσεις στην υγεία και τη συμπεριφορά από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν κεραίες και κινητά. Οι ειδικοί το γνωρίζουν και όταν τους δίνεται η ευκαιρία προσπαθούν να βάλουν τα πράγματα στην επιστημονική βάση τους, καταρρίπτοντας τους μύθους που κυκλοφορούν.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν προκύψει επιστημονικές αποδείξεις μέχρι στιγμής -σχεδόν 30 χρόνια χρήσης της κινητής τηλεφωνίας- ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία και οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες. Όλα τα πειράματα που έχουν διεξαχθεί και οι λοιπές επιστημονικές μελέτες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα». 

Και συνεχίζουν τον σχολιασμό τους οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας:

«Διάφοροι επιτήδειοι, εντούτοις, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και τον έμφυτο φόβο μερίδας ανθρώπων, κυρίως προχωρημένης ηλικίας αναφορικά με την τεχνολογία, πωλούν διάφορα ευφάνταστα αντικείμενα, όπως στολές και κράνη προστασίας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, επικαλούμενοι ειδικές ιδιότητες των υλικών κατασκευής τους. Το αλουμινόχαρτο για παράδειγμα, υποστηρίζεται από ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν ως ειδικοί, ότι προστατεύει από την ακτινοβολία.

Μία σύντομη διαδικτυακή έρευνα αποκαλύπτει ότι πλήθος οικιακών συσκευών κατηγορούνται για υποτιθέμενη εκπομπή βλαβερής ακτινοβολίας και ομαδοποιούνται ως πολύ βλαβερές για την υγεία. Έκπληξη προκαλεί η αναφορά σε συσκευές, όπως το σεσουάρ που στεγνώνουμε τα μαλλιά και η φρυγανιέρα».

Η επιστημονική αλήθεια για την ακτινοβολία

Χιλιάδες είναι οι πηγές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που υπάρχουν στη φύση, όπως το γήινο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το ηλιακό φως, οι μαγνήτες, αλλά και μηχανήματα, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μηχανές με τεχνολογία laser και συσκευές, όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα κινητά, τα ασύρματα τηλέφωνα κ.α.

Η ακτινοβολία σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα στην Ελλάδα, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) διαχωρίζεται σε ιοντίζουσα και μη ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Η μη ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μεταφέρει σχετικά μικρή ενέργεια και δεν συνδέεται με κινδύνους για την υγεία, όπως επιβεβαιώνει η ΕΕΑΕ, σε αντίθεση με την ιοντίζουσα ακτινοβολία (υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες, ακτίνες Χ και Γ).

Η ΕΕΑΕ δημοσιοποίησε πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το 2016 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού και όπως προέκυψε από την εν λόγω έκθεση, αλλά και από την έκθεση απολογισμού του πρώτου έτους λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ), οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθμούς μέτρησης είναι κατά πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ