2017-06-30 14:57:16
Φωτογραφία για Ο διεμφυλικός άντρας που κυοφόρησε τα παιδιά του
Ακόμα και η γλώσσα στέκεται αμήχανη και ανίσχυρη ουσιαστικά να μιλήσει για τον πρώτο άντρα που έφερε στον κόσμο τα τρία του παιδιά, μιας και αυτό το «έγκυος» αποδίδεται γραμματικά αποκλειστικά στο θηλυκό γένος.

Κι όμως, αψηφώντας τους βιολογικούς περιορισμούς και την κοινωνική κριτική, ο Τόμας Μπίτι απέδειξε το 2008 πως οι διεμφυλικοί άντρες με γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα μπορούν να δώσουν ζωή.

Και την έδωσε όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές, πριν το τελικό στάδιο της επέμβασης επαναπροσδιορισμού του φύλου του. Βλέπετε ο Τόμας γεννήθηκε γυναίκα, αυτός ένιωθε όμως πάντα άντρας.

Μόνο που η σύντροφός του στη ζωή ήταν στείρα και το ζευγάρι ήθελε διακαώς ένα παιδί. «Μα για στάσου», της είπε τότε, «εγώ γεννήθηκα γυναίκα». Κι έτσι απλά άνοιξε τον δρόμο και σε άλλους διεμφυλικούς άντρες να αποκτήσουν τους δικούς τους απογόνους, κάνοντας μια πραγματική επανάσταση χωρίς να το πολυκαταλάβει.


Το κατάλαβε όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, που παρέχει πλέον πειραματικές θεραπείες που αυξάνουν την πιθανότητα αναπαραγωγής των διεμφυλικών αντρών.

Αυτή είναι με δυο γραμμές η απίστευτη ιστορία του Τόμας Τρέις Μπίτι, του ανθρώπου που απέκτησε τρία παιδιά όσο μεταμορφωνόταν από γυναίκα σε άντρα. Η ζωή δεν θα του έδειχνε βέβαια το καλύτερό της πρόσωπο, καθώς θα χώριζε αργότερα από τη σύζυγό του σε ένα πικρόχολο διαζύγιο που θα κρατούσε κοντά τέσσερα χρόνια.

Κι αυτό γιατί ο τακτικός δικαστής της Αριζόνα ανακάλυψε πως ο γάμος των ανθρώπων ιδίου φύλου απαγορεύεται ρητά στην πολιτεία, κι έτσι δεν μπορούσε να δώσει διαζύγιο για έναν γάμο που δεν αναγνώριζε ο νομοθέτης. Και έπρεπε να φτάσει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας για να καταλήξει ο δικαστής πως ο γάμος του 2003 στη Χαβάη δεν ήταν ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου φύλου, αφού ο Τόμας ήταν άντρας, παρά το γεγονός ότι είχε γεννήσει.

Φαίνεται πως, άθελά του, είναι παντού πρωτοπόρος ο Μπίτι, παρά το γεγονός ότι αυτός το μόνο που θέλει είναι να ζήσει ήρεμα και φυσιολογικά τη ζωή του Πρώτα χρόνια

Ο Τόμας Τρέις Μπίτι γεννιέται στις 20 Ιανουαρίου 1974 στη Χονολουλού της Χαβάης ως Τρέισι Λεχουανάνι ΛαΓκοντίνο. Ήταν ένα από τα δύο παιδιά μιας λευκής Καλιφορνέζας και ενός ντόπιου, κορεατικο-φιλιππινέζικης καταγωγής. Η μικρή είναι ιδιαιτέρως όμορφη και ήδη από την εφηβεία της ποζάρει για περιοδικά μόδας και ανεβαίνει στην πασαρέλα, φτάνοντας ακόμα και στην τελική φάση του διαγωνισμού ομορφιάς Μις Χαβάη.

Η νεαρά Τρέισι εμφανιζόταν τώρα στην αμερικανική τηλεόραση, σε προγράμματα γυμναστικής, και αργότερα καταπιάστηκε και με το body building. Όχι ότι παραμελούσε τα μαθήματά της και το σχολείο, κι έτσι το 1996 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης με πτυχίο παραϊατρικής ειδικότητας στα χέρια της, όταν και γράφτηκε σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Από επιχειρήσεις ήξερε εξάλλου καλά, έχοντας ήδη ιδρύσει (1997) τη φίρμα ρούχων Define Normal, η οποία τα πήγαινε αρκετά καλά στην αμερικανική αγορά. Πολυπράγμων, συνέχισε να ασχολείται με την πάλη και ταυτοχρόνως με το τάε κβον ντο, στο οποίο έχει μαύρη ζώνη και μερικά μετάλλια στο ενεργητικό της. Αν και αυτά δεν ήταν όλα.

Η Τρέισι άρχισε ήδη από την ηλικία των 10 ετών να νιώθει περισσότερο άντρας παρά γυναίκα, αν και θα της έπαιρνε μερικά χρόνια για να πάρει την τελική απόφαση. Στα 23 της συγκεκριμένα ξεκίνησε την ορμονοθεραπεία τεστοστερόνης και άρχισε να αυτοπροσδιορίζεται ως άντρας.

Οι πρώτες επεμβάσεις για την όλη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου άρχισαν το 2002, με διπλή μαστεκτομή και διορθωτικές εγχειρίσεις στο πάνω μέρος του σώματός του. Έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του την οικογένεια, δεν προέβη ποτέ σε στείρωση ή υστερεκτομή, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο στις ΗΠΑ για τη νομική εκχώρηση της πλήρης αλλαγής φύλου. Κράτησε έτσι άθικτα τα θηλυκά αναπαραγωγικά όργανά του.

Άλλαξε πάντως επισήμως το όνομά του στα δημοτολόγια της Χαβάης, όπως και τη σήμανση του φύλου του, μια διαδικασία που κράτησε αρκετά μέσα στον γραφειοκρατικό Λεβιάθαν…

Ο γάμος, τα τρία παιδιά και ο «Έγκυος Άντρας»

Ο Μπίτι παντρεύτηκε τη σύζυγό του Νάνσι Γκιλέσπι σε νόμιμο γάμο ετερόφυλων στη Χαβάη στις 5 Φεβρουαρίου 2003. Το ζευγάρι μετακόμισε σε πόλη του Όρεγκον το 2005 ζώντας ως κανονικό αντρόγυνο ενώπιον του νόμου και των ανθρώπων. Ο Μπίτι ήταν πια παντού άντρας, σε κάθε δημόσια υπηρεσία και μητρώο, και ως άντρας έφερε μάλιστα στον κόσμο τα τρία του παιδιά από το 2008-2010.

Μόνο τότε άρχισε να σκέφτεται το τελικό στάδιο της επέμβασης επαναπροσδιορισμού του φύλου. Το εγχειρητικό αυτό ταξίδι απαθανατίστηκε μάλιστα σε τηλεοπτική ιατρική εκπομπή των ΗΠΑ το 2012 και περιλάμβανε πλήρη φαλλοπλαστική ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πέος.

Ο Μπίτι υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μιας και η σύζυγός του είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή, όταν και άρχισε να μιλά δημοσίως για τα προβλήματα ρατσισμού που αντιμετώπιζε το ζευγάρι ακόμα και από την ιατρική κοινότητα: «οι γιατροί κάνουν διακρίσεις σε βάρος μας, μας διώχνουν εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων», εξομολογήθηκε σε ένα μεγάλο περιοδικό της αμερικανικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Και πράγματι η περίπτωσή τους ενείχε νομικές, πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, άγνωστες ακόμα στην κοινωνία και τον νομοθέτη, παρά τα 10 χρόνια που μας χωρίζουν από το 2007, όταν έμεινε έγκυος στο πρώτο του παιδί. Η φωτογραφία του Μπίτι με το μουσάκι και την κοιλιά της εγκύου έγινε πρωτοσέλιδο όχι μόνο στον αμερικανικό Τύπο, αλλά παντού στον κόσμο!

Ήταν η πρώτη εγκυμοσύνη του είδους της στην ανθρώπινη ιστορία και πολλοί ήταν αυτοί που δεν ήξεραν τι να σκεφτούν. Ή πώς να το εκφράσουν. Όλοι συζητούσαν τώρα την περίπτωσή του και η ιστορία του σατιρίστηκε και διακωμωδήθηκε από πολλούς, από τον Ντέιβιντ Λέτερμαν μέχρι και το ανατρεπτικό «South Park».

Τον Απρίλιο του 2008, ο Μπίτι εμφανίστηκε στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ μιλώντας για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα του ανθρώπου, του άντρα εν προκειμένω, προκαλώντας τριγμούς στην αμερικανική κοινωνία.

Αφού έπαιξε σε κάθε μεγάλο και μικρό ειδησεογραφικό δίκτυο των ΗΠΑ και του κόσμου ολόκληρου τελικά, ο Τόμας έφερε στον κόσμο το πρώτο του παιδί, τη Σούζαν, στις 29 Ιουνίου 2008, σε κλινική του Όρεγκον. Από κάτω βρίσκονταν όλοι οι παπαράτσι της Αμερικής και δεκάδες δημοσιογράφοι, καρδιοχτυπώντας για μια δήλωση ή μια εικόνα. Το περιοδικό «People» τον έβαλε στο πρωτοσέλιδό του τον Αύγουστο του 2008 με τη νεογέννητη κόρη του, πλάι στον πρόεδρο Ομπάμα και τη δική του οικογένεια.

Την ώρα που ο σάλος δεν είχε ακόμα κοπάσει, ο διεμφυλικός άντρας ανακοίνωσε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς πως ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί του, τον Όστιν, ο οποίος γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 2009. Το τρίτο παιδί των Μπίτι, ο Τζένσεν, ήρθε στη ζωή στις 25 Ιουλίου 2010, βγαίνοντας για άλλη μια φορά από την κοιλιά του πατέρα του.

Την ίδια χρονιά, το Βιβλίο Γκίνες τον περιέλαβε στα κιτάπια του ως τον «πρώτο παντρεμένο άντρα του κόσμου που γέννησε»…

Επεισοδιακό διαζύγιο, ακτιβισμός και τελευταία χρόνια

Εκεί που όλα φαίνονταν να πάνε καλά και το ζευγάρι δεν προλάβαινε να δίνει συνεντεύξεις, να κάνει φωτογραφίσεις και να βγαίνει συνεχώς στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ο Τόμας κατέθεσε τον Μάρτιο του 2012 αίτηση διαζυγίου στην πολιτεία της Αριζόνα. Ο Μπίτι κατηγορούσε τη σύζυγό του για αλκοολισμό και κακοποίηση των παιδιών τους, αποκτώντας προσωρινά την επιμέλεια των τριών παιδιών.

Η υπόθεση των Μπίτι δεν ήταν εύκολη νομικά, όντας η πρώτη που εκδικαζόταν ποτέ στον κόσμο! Ο δικαστής αναρωτήθηκε αν είχε τη δικαιοδοσία να εκδικάσει μια τέτοια περίπτωση, έναν άντρα ενώπιον του νόμου που ζητούσε δηλαδή διαζύγιο από τη νόμιμη σύζυγό του έχοντας φέρει στον κόσμο τα παιδιά τους. Το δικαστήριο κατέληξε πως ο άντρας, αφού είχε γεννήσει, δεν μπορούσε να είναι άντρας, κι έτσι ο γάμος τους δεν ήταν ποτέ νόμιμος ενώπιον της πολιτείας που δεν αποδέχεται τους γάμους των ομοφυλοφίλων.

Η πολύκροτη υπόθεση απαθανατίστηκε για άλλη μια φορά σε όλη της την καινοτόμα μεγαλοπρέπεια στα αμερικανικά και παγκόσμια Μέσα, χωρίζοντας τους ανθρώπους σε στρατόπεδα και πυροδοτώντας εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Οι δικαστικές αρχές δεν μπορούσαν μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο να αποφασίσουν ούτε καν για την επιμέλεια των παιδιών, βάζοντας το ζευγάρι σε πραγματικά μεγάλες περιπέτειες. Η υπόθεση θα έφτανε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα, το οποίο θα αποδεχόταν την αντρική φύση του Τόμας, θα επικύρωνε τη νομιμότητα του γάμου του και θα εκδίκαζε τελικά την υπόθεση σαν κάθε άλλη δικαστική διαμάχη ενός ζευγαριού που δεν τα βρίσκει πια στη ζωή.

Με αυτά και με τα άλλα, ο Τόμας Μπίτι ξεπήδησε άθελά του κήρυκας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδεικνύοντας με την ίδια του τη ζωή τους περιορισμούς και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Τώρα συμμετείχε σε αναρίθμητες μη κυβερνητικές οργανώσεις και σωματεία που προωθούν τα ίσα δικαιώματα στον γάμο και τη ζωή για τους διεμφυλικούς ανθρώπους, έχοντας στη φαρέτρα του μια επιτυχία από το 2001, όταν ήταν στην ομάδα που κατάφερε να πείσει τον ομοσπονδιακό νομοθέτη των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τα εγκλήματα μίσους κατά των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων.

Ο Τόμας ξαναπαντρεύτηκε, αυτή τη φορά τη διευθύντρια του παιδικού σταθμού που πήγαινε τα παιδιά του, όταν έκλεισε ο τετραετής δικαστικός κύκλος με το διαβόητο διαζύγιό του.

Πλέον ζει οικογενειακώς στο Φοίνιξ της Αριζόνα και συνεχίζει να μάχεται για τα δικαιώματα των διεμφυλικών, συνομιλώντας με γιατρούς, πολιτικούς και νομοθέτες. Η νέα του μάχη, να απαλλαγεί η Σουηδία από τον ρατσιστικό νόμο που επέβαλλε στείρωση στους διεμφυλικούς πολίτες, δικαιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, έπειτα από χρόνια πάλης με το σουηδικό κατεστημένο.

Και συνεχίζει δυναμικά τον αγώνα του τόσο με διαλέξεις σε πανεπιστήμια και θεσμούς, όσο και ως μέλος επιτροπών και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Και απ’ ό,τι μαθαίνουμε, ονειρεύεται και ένα τέταρτο παιδί…
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ