2017-07-02 11:00:18
Φωτογραφία για FT: Το έλλειμμα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για Μακρόν
«Ανέφικτος» ο στόχος Ολάντ για έλλειμμα 2,8%. Ο Μακρόν πρέπει να βρει τέσσερα δισ. για το 2017, αλλά και να λύσει σοβαρούς γρίφους για το 2018, όταν τίθενται σε εφαρμογή οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις.

της Anne-Sylvaine Chassany

Financial Times

Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να «πετσοκόψει» τις δαπάνες, αν θέλει να ανταποκριθεί φέτος στα όρια της ΕΕ για τα ελλείμματα προϋπολογισμού, όπως προειδοποίησε η αρμόδια γαλλική αρχή για τις δημόσιες δαπάνες.

Το ανώτατο όργανο ελέγχου της Γαλλίας (Cour des Comptes) ενημέρωσε ότι ο στόχος για έλλειμμα 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που τέθηκε από την απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση είναι «ανέφικτος», προσθέτοντας πως τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας είναι σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η αρχή τόνισε πως η Γαλλία οδεύει προς έλλειμμα 3,2% το 2017 -παραβιάζοντας το όριο 3% που θέτει η ΕΕ- εκτός κι αν η κυβέρνηση βρει φέτος νέα εξοικονόμηση περίπου τεσσάρων δισ. ευρώ.


Η προειδοποίηση της αρμόδιας αρχής είναι ένα πρώτο ταρακούνημα για τον πρόεδρο, που κέρδισε εύκολα την Μαρίν Λεπέν στις εκλογές και μετά εξασφάλισε μια άνετη πλειοψηφία στη βουλή. Υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει στο να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Γαλλίας στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, ενόσω θα εκπληρώνει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για εκσυγχρονισμό του κράτους πρόνοιας και αναζωογόνηση της οικονομίας.

Ο κ. Μακρόν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που υποσχέθηκε να συμμορφωθεί με τον κανονισμό για το έλλειμμα κάτω του 3%. Αλλά τα επίπεδα από όπου ξεκινά, τα οποία είναι χειρότερα απ’ ότι αναμενόταν, θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον πρόεδρο να καθυστερήσει ή να περιορίσει τα σχέδιά του για τις δαπάνες και τις φοροελαφρύνσεις που έχει προτείνει.

Θα μπορούσαν ίσως να υπονομεύσουν την εμβληματική του προσπάθεια μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, αφού η διαδικασία θα είχε να κάνει με ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης για ανέργους και με επέκταση της κοινωνικής προστασίας για νέες κατηγορίες, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι.

«Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έχει όλα τα πολιτικά εργαλεία για να το κάνει, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα», τόνισε ο Bruno Cavalier, ανώτατος οικονομολόγος στην Oddo Securities. «Ο Μακρόν είναι παραπάνω από αόριστος στο θέμα των δημόσιων δαπανών. Ξεκινάει τη θητεία του με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες, αλλά και με έναν δημοσιονομικό περιορισμό που ποτέ δεν ήταν δυνατότερος».

Ακόμη κι αν υπάρχει πολύ καλή διάθεση στις Βρυξέλλες απέναντι στον κ. Μακρόν, η προβλεπόμενη παραβίαση στους κανόνες για τα ελλείμματα θα μπορούσε να προκαλέσει δυσπιστία στη δημοσιονομική διαχείριση της Γαλλίας έπειτα από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ετών και υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις.

Ο Didier Migaud, επικεφαλής στο Cour de Comptes, κατηγόρησε τον Μισέλ Σαπέν, τον πρώην υπουργό Οικονομικών, πως έστειλε στις Βρυξέλλες ανειλικρινείς προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, που υπολόγιζαν κατώτερα επίπεδα δημόσιων δαπανών προς το τέλος της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ.

Το Cour de Comptes σημείωσε ότι η αποτυχία να χαλιναγωγηθούν οι δαπάνες από το 2007 και μετά, άφησε τη Γαλλία με συσσώρευση χρέους στο 96% του ΑΕΠ -επτά ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο και 30 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τη Γερμανία.

Η κρατική ελεγκτική αρχή, επιπλέον, εξέδωσε προειδοποίηση για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση χρειάζεται ουσιαστικά να παγώσει τις δαπάνες για να κρατήσει το έλλειμμά της στα όρια των ευρωπαϊκών κανόνων. Σημείωσε πως οι δαπάνες διογκώθηκαν κατά 0,9% κάθε χρόνο μεταξύ 2011 και 2016. Αυτό χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μακρόν.

Ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του προέδρου είναι η παράταση της ασφάλισης ανεργίας και ένα ετήσιο επενδυτικό σχέδιο 15 δισ. ευρώ, που θα προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση σε μακροπρόθεσμα ανέργους.

Σχεδιασμένα βάσει του προτύπου του συστήματος Flexicurity της Δανίας, τα μέτρα περιγράφηκαν ως αντιστάθμισμα για να γίνει η άκαμπτη αγορά εργασίας της Γαλλίας πιο ευέλικτη με ένα εμβληματικό νομοσχέδιο που θέλει να προωθήσει ο κ. Μακρόν μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.

«Το να βρει πέντε δισ. ευρώ δεν θα είναι τόσο δύσκολο φέτος, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι το 2018, όταν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Μακρόν υποτίθεται πως θα τεθούν σε εφαρμογή», εξήγησε ο Patrick Artus, επικεφαλής έρευνας στην Natixis. «Αν αναγκαστεί να τις εγκαταλείψει ή να τις καθυστερήσει, ο κόσμος θα δει μόνο την «flexi» πλευρά των πολιτικών του (ευελιξία) και θα αρχίσει να αναρωτιέται πού πήγε το «security» (ασφάλεια)».

Εν αναμονή της αξιολόγησης του Cour des Comptes, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ απέκλεισε αυξήσεις φόρων για να «βουλώσει» την τρύπα του ελλείμματος την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει «δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε στην Figaro.

«Το κράτος, τα περιφερειακά και τοπικά συμβούλια, οι κοινωνικές δαπάνες, όλοι θα πρέπει να κάνουν προσπάθειες», τόνισε. Ο κανόνας του 3% είναι «ένα σύμβολο: το σύμβολο αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Γαλλίας στην Ευρώπη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Γαλλία χρειάζεται να θεραπεύσει «την εξάρτησή της από τις δημόσιες δαπάνες».

Euro2day.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ