2017-07-09 11:13:20
► ΕΦΙΚΤΗ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η... ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
► ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ.
Το επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με αιχμή του δόρατος τις δύο πρώτες προτάσεις επενδύσεων για τις Φλέβες/Φλεβοπούλα και τον Τούρλο Αιγίνης, επρόκειτο να συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων -στα μέσα Ιουνίου- και αφού λάβει την αναμενόμενη εκεί έγκριση να κατατεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου που θα συνέλθει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τη λήψη της τελικής αποφάσεως.
Μιας αποφάσεως που ως εκ του χαρακτήρος της θα είναι δεσμευτική προς όλους τους υφιστάμενους συναρμόδιους φορείς και επομένως -εκτιμάται ότι- δεν θα υπάρχουν νέες κωλυσιεργίες
. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, συμφώνως με κορυφαίο παράγοντα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (ΥΠΕΘΑ) εντός του προσεχούς Οκτωβρίου του 2017 να προκηρυχθεί αρχικώς ο πρώτος διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των Φλεβών και στη συνέχεια και ο αντίστοιχος για τον Τούρλο Αιγίνης. Αν από τους διαγωνισμούς αυτούς προκύψει πλειοδότης θα ξεκινήσουν οι μεταξύ των δύο πλευρών συνομιλίες για τον καθορισμό των λεπτομερειών της επενδύσεως, όπως το χρονοδιάγραμμα ολοκληρώσεώς της και φυσικά το τελικό τίμημα και ο τρόπος καταβολής του.
Υπάρχουν δέκα ακίνητα-«φιλέτα» που το ΥΠΕΘΑ επιθυμεί θα παραχωρήσει προς πολύχρονη αξιοποίηση σε ιδιώτες, ενώ θα διατηρήσει την κυριότητά τους. Αυτό το σχέδιο, αν και έχει ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα της παρουσίας της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στη θέση της, δηλαδή εδώ και περισσότερο από μία διετία, εντούτοις δεν έχει σημειώσει κάποια ουσιαστική πρόοδο, τουλάχιστον ως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Παρόλα αυτά έχει δημιουργηθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τα 10 σημαντικότερα ακίνητα-«φιλέτα», καθώς και ένα CD με τα 61 ακίνητα που ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), το οποίο περιλαμβάνει τα τρία Ταμεία των στρατιωτικών (Μετοχικό Ταμείο Στρατού, Ταμείο Εθνικού Στόλου, Ταμείο Πολεμικής Αεροπορίας), συνολικής εκτιμώμενης αξίας (κατά τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο) 34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ακίνητα αυτά μπορούν να αποφέρουν στο κράτος και στα επιτελεία περί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου, τον Ιούνιο του 2016 σε ειδική εκδήλωση στο ΕΒΕΑ, αλλά κανένα αποτέλεσμα δεν έχει υπάρξει ως τώρα.
Τότε, κατά την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, έχοντας δίπλα του τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλο, τον Γιώργο Ζησιμάτο, ο οποίος «τρέχει» το όλο σχέδιο και άλλους, σημείωσε ότι «...υπάρχει μία τεράστια ακίνητα περιουσία αντικειμενικής αξίας 34 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι παντελώς αναξιοποίητη, οικοπέδων, νησιών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, παλαιών πεδίων βολής, παλαιών αεροδρομίων, λιμανιών, που βρίσκονται στην κατοχή, στην ιδιοκτησία, όχι του ΥΠΕΘΑ, αλλά των ταμείων των στρατιωτικών...», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε, που ως τώρα αποφέρουν μόνο 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ήδη υπάρχουν τρεις σοβαρές προτάσεις από ξένους επενδυτές, που είναι:
► Αξιοποίηση Φλεβών και Φλεβοπούλας, συνολικής εκτάσεως 1.247 στρεμμάτων, από επιχειρηματίες από το Αμπού Ντάμπι για κατασκευή “resort", καταδυτικού κέντρου κλπ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
► Αξιοποίηση Τούρλου Αιγίνης, εκτάσεως περίπου 2.360 στρεμμάτων, από μεγάλο επενδυτικό όμιλο του Ισραήλ, ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
► Αξιοποίηση Πέρδικας Αιγίνης, εκτάσεως περίπου 350 στρεμμάτων, “resort" για τη δημιουργία μεγάλου ναυτικού πάρκου για παλαιά παραδοσιακά ιστιοφόρα, παραδοσιακό ταρσανά, καταδυτικό κέντρο με τεχνητούς υφάλους από παλαιά σκάφη του ΠΝ κλπ.
Οι τρεις προαναφερθείσες προτάσεις υπάρχουν στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που έχει τυπωθεί, στο Τυπογραφείο Ελληνικού Στρατού (ΤΥΕΣ), και δίδεται σε όλους τους ενδιαφερομένους επενδυτές, μαζί με άλλα τρία ακίνητα-«φιλέτα»:
► Στη Σύρο το στρατόπεδο «Ζαφίρη», εκτάσεως περίπου 130 στρεμμάτων.
► Ένα ολόκληρο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στη διασταύρωση Κολοκοτρώνη και Βουλής, εμβαδού 5.288 τετραγωνικών μέτρων.
► Το Σαρόγλειο μέγαρο στη Σταδίου, 10.000 τετραγωνικών μέτρων.
Πέρα από αυτά τα έξι όμως υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και για άλλα τρία ακίνητα:
► Στη Λήμνο το παλαιό στρατόπεδο «Δημουλά», που μπορεί να λειτουργήσει ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και να το «εκμεταλλευτούν» οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί (ANZAC), καθώς το στρατόπεδο αυτό γειτνιάζει με το Κοιμητήριο των ANZAC που έχουν στη Λήμνο από την επιχείρηση στην Καλλίπολη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί μεγάλη ετήσια εθνική εορτή τους.
► Στο Μάλεμε, για την αξιοποίηση του παλαιού και ανενεργού ιστορικού αεροδρομίου, ως αεραθλητικού κέντρου για υψηλό τουρισμό.
► Στο Τυμπάκι της Κρήτης σε παλαιό εγκατάσταση θερέτρου της ΠΑ, που δεν χρησιμοποιείται, υπάρχει, εξαιρετική παραλία 2,5 χιλιομέτρων με πρόταση προς αξιοποίησή της ως “resort" από Έλληνα επενδυτή.
Ρωτήσαμε τον καθ’ ύλην αρμόδιο από πλευράς του ΥΠΕΘΑ, ο οποίος «τρέχει» από την αρχή το συγκεκριμένο σχέδιο, τον στενό συνεργάτη του Π. Καμμένου, Πειραιώτη μάνατζερ (και πολιτευτή των ΑΝΕΛ στο νομό) Γιώργο Ζησιμάτο, αναφορικώς με το γιατί έχει υπάρξει τέτοια καθυστέρηση δύο χρόνια τώρα και ακόμα δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο ταμείο και στο ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Μας είπε τα εξής:
«Το μεγάλο πρόβλημα οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν υπήρχε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία της υπηρεσίας μας, της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων" (ΥΠΑΑΠΕΔ), προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην αποστολή της. Υπάρχουν αγκυλώσεις. Τώρα όμως το θέμα αυτό έχει τακτοποιηθεί με το νόμο 4407/2016, όπου τα άρθρα 9-16 αφορούν και ρυθμίζουν τα της υπηρεσίας μας, πήραμε ΦΕΚ τον Ιούλιο του 2016. Η Υπηρεσία μας στελεχώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και από τα μέσα Ιανουάριου του 2017 λειτουργούμε σε φουλ ρυθμούς» μας λέει, για να προσθέσει:
«Ο Υπουργός υποστηρίζει με φανατισμό αυτό το θέμα, το θέτει σε όλους τους ξένους συνομιλητές του. Και σας διαβεβαιώνω πως είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι. Δυστυχώς όμως εγώ δεν μπορώ να τους πω δύο πράγματα: τι μπορεί να κτίσει ο καθένας και πότε θα αρχίσει η επένδυσή του. Και αυτό γιατί για τις απαντήσεις σε αυτά τα θέματα δεν είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΘΑ, αλλά άλλα συναρμόδια υπουργεία. Επομένως, για την πρόοδο μιας τέτοιας αξιοποίησης και επένδυσης απαιτείται η ουσιαστικώς σύμφωνη γνώμη ΟΛΗΣ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού» κατέληξε ο κ. Ζησιμάτος.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, ο πρώην ΥΦΕΘΑ και βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον ΥΕΘΑ με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί για τα εξής θέματα:
Πρώτον, για τις εξελίξεις στο θέμα της παραχωρήσεως ακινήτων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και άλλους δημόσιους φορείς.
Δεύτερον, για τον αριθμό και το είδος των ηλεκτρονικών πλειοδοτικών διαγωνισμών που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Τρίτον, για το αν ο ΥΕΘΑ έχει καταθέσει οποιοδήποτε μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του παρέχει το άρθρο 16 του Ν. 4407/2016.
61 ΑΚΙΝΗΤΑ
Από την προαναφερθείσα περιουσία των ΕΔ επελέγησαν συνολικώς 61 ακίνητα κάθε είδους, που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα και μπορούν να αξιοποιηθούν αμέσως. Αυτά χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ως εξής:
1. Διατιθέμενα μέσα για άμεση τουριστική αξιοποίηση. Πρόκειται για 24 ακίνητα, μεταξύ των οποίων οι νησίδες Φλέβες και Φλεβοπούλα, απέναντι από τη Βουλιαγμένη, ο Τούρλος και η Πέρδικα αμφότερα στην Αίγινα. Τα προαναφερθέντα τέσσερα ακίνητα ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό.
2. Διατιθέμενα προς αξιοποίηση τεμάχια εντός κατοικημένων περιοχών, για άμεση τουριστική - εμπορική ανάπτυξη. Αποτελείται από 13 συνολικώς ακίνητα, από τα οποία τα 10 ακίνητα-«φιλέτα» είναι στην Αθήνα, και από ένα στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και σια Μέθανα.
3. Διατιθέμενα ακίνητα για άμεση αξιοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για 11 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους στον προαναφερθέντα τομέα.
4. Διατιθέμενα ακίνητα της Πολεμικής Αεροπορίας για την ανάπτυξη, που αφορά κυρίως εκτάσεις παλαιών αεροδρομίων ή μη ενεργών διαδρόμων προσγειώσεων/ απογειώσεων, παλαιών θέσεων ραντάρ και μονάδων (όχι αεροδρομίων), που έχουν εγκαταλειφθεί στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως και του «συμμαζέματος», που ήδη επιχειρείται, από την ΠΑ. Πρόκειται για 13 ακίνητα της ΠΑ σε όλη την Ελλάδα στο (Ηράκλειο, Άργος, Λέχαιο Κορινθίας, Σπάρτη, Μεσσηνία, Αγρίνιο, Εύβοια, Λαμία, Κατσιμίδι Αττικής, Μαγνησία, Αμυγδαλεώνας Καβάλας, Κομοτηνή).
Αξίζει να θυμηθούμε ότι η φιλοσοφία της προτάσεως αξιοποιήσεως των ακινήτων αυτών είναι:
• Η κυριότητα των εκτάσεων εξακολουθεί να παραμένει στο ΥΠΕΘΑ (μέσω των Ταμείων).
• Τα ακίνητα θα παραχωρηθούν για μακροχρόνια ενοικίαση, από 50 χρόνια το λιγότερο, μέχρι 99 το μεγαλύτερο.
• Δεν θα δίδεται κανένα ακίνητο, για κανένα λόγο, εάν δεν εξασφαλίζεται ένα ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας, που ορίστηκε στο 5% τουλάχιστον ετησίως και θα αποδίδεται στα Ταμεία. Από τη στιγμή που υπάρχει 5% προσφορά για ένα συγκεκριμένο απόλυτα καθαρά περιγραφόμενο οικόπεδο με όλες τις δυνατότητες που έχει το καθένα, τότε αυτό οδηγεί στην υπογραφή ενός MoU μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Αμύνης και του ενδιαφερομένου, ότι δηλαδή ενδιαφέρεται να το ενοικιάσει για τα υπόλοιπα 99 ή τουλάχιστον 50 χρόνιο και προσφέρει δεσμευτικά το 5% το χρόνο.
• Αυτό οδηγεί σε μία διαδικασία "fast track" που βγαίνει σε ένα “ibid" στο διαδίκτυο για επτά ημέρες. Για επτά ημέρες με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες θα μπορεί ο ένας ενδιαφερόμενος να «χτυπά» με προσφορές τους ανταγωνιστές του. Να «χτυπά» δηλαδή επί του ποσοστού της αποδόσεως του συγκεκριμένου οικοπέδου ή κτιρίου, γνωρίζοντας την προσφορά που έχει κάνει ο άλλος ενδιαφερόμενος.
• Κάποιος επιλέγει αυτή την πρόταση του ΥΠΕΘΑ γιατί παρουσιάζει μερικά σοβαρά πλεονεκτήματα:
1) Ιδιοκτήτης της εκτάσεως παραμένει το ΥΠΕΘΑ, άρα ο επενδυτής δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ.
2) Επειδή ιδιοκτήτες παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι χώροι θεωρούνται και είναι στρατιωτικοί, και επομένως ως τέτοιοι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, παρακάμπτοντας έτσι τις συνήθεις γραφειοκρατικές αντιδράσεις που συναντά ένας απλός επενδυτής με το Ελληνικό Δημόσιο. «Έτσι ο επενδυτής εκτός από χρήματα, γλυτώνει και χρόνο», όπως τόνισε ο κ. Υπουργός, καθώς κάποιες εργασίες εντός των χώρων αυτών μπορούν να εκτελεστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΕΔ (Μηχανικό, εκπόνηση μελετών κλπ), όπως γίνεται και σήμερα.
• Όλα αυτά είναι κατατεθειμένα σε νομοσχέδιο, προς διαβούλευση, που βρίσκεται στη διαδικασία ψηφίσεώς του από τη Βουλή.
ΟΙ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ... ΦΛΕΒΕΣ ΤΟΥΣ
► ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟ «ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΧΥΡΟ ΦΛΕΒΩΝ» ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΙΣΩΣ ΧΩΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΦΗΜΙΣΜΕΝΩΝ «ΒΑΤΡΑΧΙΩΝ» ΤΟΥ ΠΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΩΝ ΤΗΣ ΔΥΚ.
Όπως προαναφέρθηκε η σημαντικότερη πρόταση που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα αφορά την αξιοποίηση των Φλεβών, του γνωστού μικρού νησιού απέναντι σχεδόν από τη Βουλιαγμένη. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό και θεωρητικώς κανείς δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση αφού η έκταση δεν πωλείται, αλλά παραχωρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ ΕΔ και ΠΝ θα λάβουν μέρος του προσδοκώμενου τιμήματος.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι εδώ και δεκαετίες το «Ναυτικό Οχυρό Φλεβών» όπως είναι η επίσημη ονομασία του, αποτελεί τον πιο σημαντικό ίσως χώρο εκπαιδεύσεως των φημισμένων «βατραχιών» του ΠΝ, δηλ. των Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΔΥΚ. Εκεί πραγματοποιούνται μία σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως η εκπαίδευση στις καταδύσεις μεγάλου βάθους, στον ανορθόδοξο πόλεμο και στα εκρηκτικά, ενώ σε αυτή τη νησίδα πραγματοποιούνται και ασκήσεις τόσο των βατραχανθρώπων όσο και αυτών μαζί με άλλους συναδέλφους τους επίλεκτων μονάδων του Στρατού Ξηρός και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΝ και του Αρχηγείου Στόλου, αφού οι δύο στους τρεις ναυάρχους, οι οποίοι ηγούνται των προαναφερθέντων Γενικών Επιτελείων και Αρχηγείου προέρχονται από τους βατραχανθρώπους του ΠΝ, ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης (ΓΕΕΘΑ) και ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος (ΑΣ). Στο παρελθόν έχουν υπηρετήσει για χρόνια στη ΔΥΚ και έχουν διατελέσει και διοικητές της, ενώ και ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης γνωρίζει άριστα το θέμα.
«Το πρόγραμμα του ΥΠΕΘΑ είναι σοβαρό και κερδισμένη θα είναι και η χώρα και το ΠΝ. Επ' αυτού δεν γεννάται θέμα. Από την άλλη πρέπει να βρεθεί λύση και με το ζήτημα της εκπαιδεύσεως της ΔΥΚ. Είχαμε παλαιότερα ως εναλλακτικό μέρος εκπαιδεύσεως τη Γυάρο, την οποία προ ετών την πήρε το Υπουργείο Πολιτισμού και την ανακήρυξε σε χώρο «πολιτιστικής και εθνικής κληρονομιάς» και έγινε Μουσείο Αντιστάσεως. Εμείς υποχρεωθήκαμε να φύγουμε από εκεί. Αν φύγουμε και από τις Φλέβες τότε θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα εκπαίδευσης, καθώς δεν θα υπάρχει τέτοιος χώρος σε σχετικά μικρή απόσταση από τη ΔΥΚ. Σκεφτόμαστε να αποταθούμε στην Πολιτεία και να ζητήσουμε να επανέλθει στο ΠΝ και στη ΔΥΚ τουλάχιστον ένα έρημο τμήμα της Γυάρου μακριά από εκεί που είναι οι εγκαταστάσεις», μας είπε πρόσφατα κορυφαία ναυτική πηγή, με την οποία συζητούσαμε το όλο θέμα.
Εσχάτως ακούγεται μετ' επιτάσεως ότι ένας μεγάλος εφοπλιστής, ιδιοκτήτης κατά το ήμισυ μιας ιστορικής μικρονησίδος του Σαρωνικού έχει προσφέρει να παραχωρήσει μεγάλο τμήμα του κομματιού του νησιού του για την εκπαίδευση των βατραχανθρώπων, ευθύς μόλις οριστικοποιηθεί η αξιοποίηση των Φλεβών, και ο οποίος δεν επιθυμεί εισέτι την ανακοίνωση του ονόματος του από πλευράς του ΥΠΕΘΑ.
Ας σημειωθεί ότι το «ΝΟ Φλεβών» αποτελεί από τα μέσα της δεκαετίας του '20 ναυτική εγκατάσταση και στη δεκαετία του ’30 είχαν τοποθετηθεί εκεί ναυτικά πυροβόλα για την προστασία του λιμανιού του Πειραιώς και του Ναυστάθμου Σαλαμίνος. Μεταπολεμικώς, από τότε που συγκροτήθηκε η μονάδα των βατραχανθρώπων του ΠΝ αποτελούσε την πιο σημαντική περιοχή εκπαιδεύσεώς τους.
Γράφει ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | ΙΟΥΛΙΟΣ 2017)
__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
1) Πώς οι Φλέβες θα γίνουν αιμοδότης των Ενόπλων Δυνάμεων
2) Απόλυτη αποτυχία στην αξιοποίηση των 5 πρώτων «χακί» φιλέτων
staratalogia
► ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ.
Το επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με αιχμή του δόρατος τις δύο πρώτες προτάσεις επενδύσεων για τις Φλέβες/Φλεβοπούλα και τον Τούρλο Αιγίνης, επρόκειτο να συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων -στα μέσα Ιουνίου- και αφού λάβει την αναμενόμενη εκεί έγκριση να κατατεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου που θα συνέλθει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τη λήψη της τελικής αποφάσεως.
Μιας αποφάσεως που ως εκ του χαρακτήρος της θα είναι δεσμευτική προς όλους τους υφιστάμενους συναρμόδιους φορείς και επομένως -εκτιμάται ότι- δεν θα υπάρχουν νέες κωλυσιεργίες
Υπάρχουν δέκα ακίνητα-«φιλέτα» που το ΥΠΕΘΑ επιθυμεί θα παραχωρήσει προς πολύχρονη αξιοποίηση σε ιδιώτες, ενώ θα διατηρήσει την κυριότητά τους. Αυτό το σχέδιο, αν και έχει ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα της παρουσίας της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στη θέση της, δηλαδή εδώ και περισσότερο από μία διετία, εντούτοις δεν έχει σημειώσει κάποια ουσιαστική πρόοδο, τουλάχιστον ως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Παρόλα αυτά έχει δημιουργηθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τα 10 σημαντικότερα ακίνητα-«φιλέτα», καθώς και ένα CD με τα 61 ακίνητα που ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), το οποίο περιλαμβάνει τα τρία Ταμεία των στρατιωτικών (Μετοχικό Ταμείο Στρατού, Ταμείο Εθνικού Στόλου, Ταμείο Πολεμικής Αεροπορίας), συνολικής εκτιμώμενης αξίας (κατά τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο) 34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ακίνητα αυτά μπορούν να αποφέρουν στο κράτος και στα επιτελεία περί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου, τον Ιούνιο του 2016 σε ειδική εκδήλωση στο ΕΒΕΑ, αλλά κανένα αποτέλεσμα δεν έχει υπάρξει ως τώρα.
Τότε, κατά την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, έχοντας δίπλα του τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλο, τον Γιώργο Ζησιμάτο, ο οποίος «τρέχει» το όλο σχέδιο και άλλους, σημείωσε ότι «...υπάρχει μία τεράστια ακίνητα περιουσία αντικειμενικής αξίας 34 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι παντελώς αναξιοποίητη, οικοπέδων, νησιών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, παλαιών πεδίων βολής, παλαιών αεροδρομίων, λιμανιών, που βρίσκονται στην κατοχή, στην ιδιοκτησία, όχι του ΥΠΕΘΑ, αλλά των ταμείων των στρατιωτικών...», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε, που ως τώρα αποφέρουν μόνο 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ήδη υπάρχουν τρεις σοβαρές προτάσεις από ξένους επενδυτές, που είναι:
► Αξιοποίηση Φλεβών και Φλεβοπούλας, συνολικής εκτάσεως 1.247 στρεμμάτων, από επιχειρηματίες από το Αμπού Ντάμπι για κατασκευή “resort", καταδυτικού κέντρου κλπ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
► Αξιοποίηση Τούρλου Αιγίνης, εκτάσεως περίπου 2.360 στρεμμάτων, από μεγάλο επενδυτικό όμιλο του Ισραήλ, ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
► Αξιοποίηση Πέρδικας Αιγίνης, εκτάσεως περίπου 350 στρεμμάτων, “resort" για τη δημιουργία μεγάλου ναυτικού πάρκου για παλαιά παραδοσιακά ιστιοφόρα, παραδοσιακό ταρσανά, καταδυτικό κέντρο με τεχνητούς υφάλους από παλαιά σκάφη του ΠΝ κλπ.
Οι τρεις προαναφερθείσες προτάσεις υπάρχουν στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που έχει τυπωθεί, στο Τυπογραφείο Ελληνικού Στρατού (ΤΥΕΣ), και δίδεται σε όλους τους ενδιαφερομένους επενδυτές, μαζί με άλλα τρία ακίνητα-«φιλέτα»:
► Στη Σύρο το στρατόπεδο «Ζαφίρη», εκτάσεως περίπου 130 στρεμμάτων.
► Ένα ολόκληρο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στη διασταύρωση Κολοκοτρώνη και Βουλής, εμβαδού 5.288 τετραγωνικών μέτρων.
► Το Σαρόγλειο μέγαρο στη Σταδίου, 10.000 τετραγωνικών μέτρων.
Πέρα από αυτά τα έξι όμως υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και για άλλα τρία ακίνητα:
► Στη Λήμνο το παλαιό στρατόπεδο «Δημουλά», που μπορεί να λειτουργήσει ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και να το «εκμεταλλευτούν» οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί (ANZAC), καθώς το στρατόπεδο αυτό γειτνιάζει με το Κοιμητήριο των ANZAC που έχουν στη Λήμνο από την επιχείρηση στην Καλλίπολη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί μεγάλη ετήσια εθνική εορτή τους.
► Στο Μάλεμε, για την αξιοποίηση του παλαιού και ανενεργού ιστορικού αεροδρομίου, ως αεραθλητικού κέντρου για υψηλό τουρισμό.
► Στο Τυμπάκι της Κρήτης σε παλαιό εγκατάσταση θερέτρου της ΠΑ, που δεν χρησιμοποιείται, υπάρχει, εξαιρετική παραλία 2,5 χιλιομέτρων με πρόταση προς αξιοποίησή της ως “resort" από Έλληνα επενδυτή.
Ρωτήσαμε τον καθ’ ύλην αρμόδιο από πλευράς του ΥΠΕΘΑ, ο οποίος «τρέχει» από την αρχή το συγκεκριμένο σχέδιο, τον στενό συνεργάτη του Π. Καμμένου, Πειραιώτη μάνατζερ (και πολιτευτή των ΑΝΕΛ στο νομό) Γιώργο Ζησιμάτο, αναφορικώς με το γιατί έχει υπάρξει τέτοια καθυστέρηση δύο χρόνια τώρα και ακόμα δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο ταμείο και στο ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Μας είπε τα εξής:
«Το μεγάλο πρόβλημα οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν υπήρχε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία της υπηρεσίας μας, της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων" (ΥΠΑΑΠΕΔ), προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην αποστολή της. Υπάρχουν αγκυλώσεις. Τώρα όμως το θέμα αυτό έχει τακτοποιηθεί με το νόμο 4407/2016, όπου τα άρθρα 9-16 αφορούν και ρυθμίζουν τα της υπηρεσίας μας, πήραμε ΦΕΚ τον Ιούλιο του 2016. Η Υπηρεσία μας στελεχώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και από τα μέσα Ιανουάριου του 2017 λειτουργούμε σε φουλ ρυθμούς» μας λέει, για να προσθέσει:
«Ο Υπουργός υποστηρίζει με φανατισμό αυτό το θέμα, το θέτει σε όλους τους ξένους συνομιλητές του. Και σας διαβεβαιώνω πως είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι. Δυστυχώς όμως εγώ δεν μπορώ να τους πω δύο πράγματα: τι μπορεί να κτίσει ο καθένας και πότε θα αρχίσει η επένδυσή του. Και αυτό γιατί για τις απαντήσεις σε αυτά τα θέματα δεν είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΘΑ, αλλά άλλα συναρμόδια υπουργεία. Επομένως, για την πρόοδο μιας τέτοιας αξιοποίησης και επένδυσης απαιτείται η ουσιαστικώς σύμφωνη γνώμη ΟΛΗΣ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού» κατέληξε ο κ. Ζησιμάτος.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, ο πρώην ΥΦΕΘΑ και βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον ΥΕΘΑ με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί για τα εξής θέματα:
Πρώτον, για τις εξελίξεις στο θέμα της παραχωρήσεως ακινήτων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και άλλους δημόσιους φορείς.
Δεύτερον, για τον αριθμό και το είδος των ηλεκτρονικών πλειοδοτικών διαγωνισμών που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Τρίτον, για το αν ο ΥΕΘΑ έχει καταθέσει οποιοδήποτε μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του παρέχει το άρθρο 16 του Ν. 4407/2016.
61 ΑΚΙΝΗΤΑ
Από την προαναφερθείσα περιουσία των ΕΔ επελέγησαν συνολικώς 61 ακίνητα κάθε είδους, που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα και μπορούν να αξιοποιηθούν αμέσως. Αυτά χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ως εξής:
1. Διατιθέμενα μέσα για άμεση τουριστική αξιοποίηση. Πρόκειται για 24 ακίνητα, μεταξύ των οποίων οι νησίδες Φλέβες και Φλεβοπούλα, απέναντι από τη Βουλιαγμένη, ο Τούρλος και η Πέρδικα αμφότερα στην Αίγινα. Τα προαναφερθέντα τέσσερα ακίνητα ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό.
2. Διατιθέμενα προς αξιοποίηση τεμάχια εντός κατοικημένων περιοχών, για άμεση τουριστική - εμπορική ανάπτυξη. Αποτελείται από 13 συνολικώς ακίνητα, από τα οποία τα 10 ακίνητα-«φιλέτα» είναι στην Αθήνα, και από ένα στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και σια Μέθανα.
3. Διατιθέμενα ακίνητα για άμεση αξιοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για 11 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους στον προαναφερθέντα τομέα.
4. Διατιθέμενα ακίνητα της Πολεμικής Αεροπορίας για την ανάπτυξη, που αφορά κυρίως εκτάσεις παλαιών αεροδρομίων ή μη ενεργών διαδρόμων προσγειώσεων/ απογειώσεων, παλαιών θέσεων ραντάρ και μονάδων (όχι αεροδρομίων), που έχουν εγκαταλειφθεί στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως και του «συμμαζέματος», που ήδη επιχειρείται, από την ΠΑ. Πρόκειται για 13 ακίνητα της ΠΑ σε όλη την Ελλάδα στο (Ηράκλειο, Άργος, Λέχαιο Κορινθίας, Σπάρτη, Μεσσηνία, Αγρίνιο, Εύβοια, Λαμία, Κατσιμίδι Αττικής, Μαγνησία, Αμυγδαλεώνας Καβάλας, Κομοτηνή).
Αξίζει να θυμηθούμε ότι η φιλοσοφία της προτάσεως αξιοποιήσεως των ακινήτων αυτών είναι:
• Η κυριότητα των εκτάσεων εξακολουθεί να παραμένει στο ΥΠΕΘΑ (μέσω των Ταμείων).
• Τα ακίνητα θα παραχωρηθούν για μακροχρόνια ενοικίαση, από 50 χρόνια το λιγότερο, μέχρι 99 το μεγαλύτερο.
• Δεν θα δίδεται κανένα ακίνητο, για κανένα λόγο, εάν δεν εξασφαλίζεται ένα ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας, που ορίστηκε στο 5% τουλάχιστον ετησίως και θα αποδίδεται στα Ταμεία. Από τη στιγμή που υπάρχει 5% προσφορά για ένα συγκεκριμένο απόλυτα καθαρά περιγραφόμενο οικόπεδο με όλες τις δυνατότητες που έχει το καθένα, τότε αυτό οδηγεί στην υπογραφή ενός MoU μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Αμύνης και του ενδιαφερομένου, ότι δηλαδή ενδιαφέρεται να το ενοικιάσει για τα υπόλοιπα 99 ή τουλάχιστον 50 χρόνιο και προσφέρει δεσμευτικά το 5% το χρόνο.
• Αυτό οδηγεί σε μία διαδικασία "fast track" που βγαίνει σε ένα “ibid" στο διαδίκτυο για επτά ημέρες. Για επτά ημέρες με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες θα μπορεί ο ένας ενδιαφερόμενος να «χτυπά» με προσφορές τους ανταγωνιστές του. Να «χτυπά» δηλαδή επί του ποσοστού της αποδόσεως του συγκεκριμένου οικοπέδου ή κτιρίου, γνωρίζοντας την προσφορά που έχει κάνει ο άλλος ενδιαφερόμενος.
• Κάποιος επιλέγει αυτή την πρόταση του ΥΠΕΘΑ γιατί παρουσιάζει μερικά σοβαρά πλεονεκτήματα:
1) Ιδιοκτήτης της εκτάσεως παραμένει το ΥΠΕΘΑ, άρα ο επενδυτής δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ.
2) Επειδή ιδιοκτήτες παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι χώροι θεωρούνται και είναι στρατιωτικοί, και επομένως ως τέτοιοι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, παρακάμπτοντας έτσι τις συνήθεις γραφειοκρατικές αντιδράσεις που συναντά ένας απλός επενδυτής με το Ελληνικό Δημόσιο. «Έτσι ο επενδυτής εκτός από χρήματα, γλυτώνει και χρόνο», όπως τόνισε ο κ. Υπουργός, καθώς κάποιες εργασίες εντός των χώρων αυτών μπορούν να εκτελεστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΕΔ (Μηχανικό, εκπόνηση μελετών κλπ), όπως γίνεται και σήμερα.
• Όλα αυτά είναι κατατεθειμένα σε νομοσχέδιο, προς διαβούλευση, που βρίσκεται στη διαδικασία ψηφίσεώς του από τη Βουλή.
ΟΙ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ... ΦΛΕΒΕΣ ΤΟΥΣ
► ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟ «ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΧΥΡΟ ΦΛΕΒΩΝ» ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΙΣΩΣ ΧΩΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΦΗΜΙΣΜΕΝΩΝ «ΒΑΤΡΑΧΙΩΝ» ΤΟΥ ΠΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΩΝ ΤΗΣ ΔΥΚ.
Όπως προαναφέρθηκε η σημαντικότερη πρόταση που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα αφορά την αξιοποίηση των Φλεβών, του γνωστού μικρού νησιού απέναντι σχεδόν από τη Βουλιαγμένη. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό και θεωρητικώς κανείς δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση αφού η έκταση δεν πωλείται, αλλά παραχωρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ ΕΔ και ΠΝ θα λάβουν μέρος του προσδοκώμενου τιμήματος.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι εδώ και δεκαετίες το «Ναυτικό Οχυρό Φλεβών» όπως είναι η επίσημη ονομασία του, αποτελεί τον πιο σημαντικό ίσως χώρο εκπαιδεύσεως των φημισμένων «βατραχιών» του ΠΝ, δηλ. των Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΔΥΚ. Εκεί πραγματοποιούνται μία σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως η εκπαίδευση στις καταδύσεις μεγάλου βάθους, στον ανορθόδοξο πόλεμο και στα εκρηκτικά, ενώ σε αυτή τη νησίδα πραγματοποιούνται και ασκήσεις τόσο των βατραχανθρώπων όσο και αυτών μαζί με άλλους συναδέλφους τους επίλεκτων μονάδων του Στρατού Ξηρός και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΝ και του Αρχηγείου Στόλου, αφού οι δύο στους τρεις ναυάρχους, οι οποίοι ηγούνται των προαναφερθέντων Γενικών Επιτελείων και Αρχηγείου προέρχονται από τους βατραχανθρώπους του ΠΝ, ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης (ΓΕΕΘΑ) και ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος (ΑΣ). Στο παρελθόν έχουν υπηρετήσει για χρόνια στη ΔΥΚ και έχουν διατελέσει και διοικητές της, ενώ και ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης γνωρίζει άριστα το θέμα.
«Το πρόγραμμα του ΥΠΕΘΑ είναι σοβαρό και κερδισμένη θα είναι και η χώρα και το ΠΝ. Επ' αυτού δεν γεννάται θέμα. Από την άλλη πρέπει να βρεθεί λύση και με το ζήτημα της εκπαιδεύσεως της ΔΥΚ. Είχαμε παλαιότερα ως εναλλακτικό μέρος εκπαιδεύσεως τη Γυάρο, την οποία προ ετών την πήρε το Υπουργείο Πολιτισμού και την ανακήρυξε σε χώρο «πολιτιστικής και εθνικής κληρονομιάς» και έγινε Μουσείο Αντιστάσεως. Εμείς υποχρεωθήκαμε να φύγουμε από εκεί. Αν φύγουμε και από τις Φλέβες τότε θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα εκπαίδευσης, καθώς δεν θα υπάρχει τέτοιος χώρος σε σχετικά μικρή απόσταση από τη ΔΥΚ. Σκεφτόμαστε να αποταθούμε στην Πολιτεία και να ζητήσουμε να επανέλθει στο ΠΝ και στη ΔΥΚ τουλάχιστον ένα έρημο τμήμα της Γυάρου μακριά από εκεί που είναι οι εγκαταστάσεις», μας είπε πρόσφατα κορυφαία ναυτική πηγή, με την οποία συζητούσαμε το όλο θέμα.
Εσχάτως ακούγεται μετ' επιτάσεως ότι ένας μεγάλος εφοπλιστής, ιδιοκτήτης κατά το ήμισυ μιας ιστορικής μικρονησίδος του Σαρωνικού έχει προσφέρει να παραχωρήσει μεγάλο τμήμα του κομματιού του νησιού του για την εκπαίδευση των βατραχανθρώπων, ευθύς μόλις οριστικοποιηθεί η αξιοποίηση των Φλεβών, και ο οποίος δεν επιθυμεί εισέτι την ανακοίνωση του ονόματος του από πλευράς του ΥΠΕΘΑ.
Ας σημειωθεί ότι το «ΝΟ Φλεβών» αποτελεί από τα μέσα της δεκαετίας του '20 ναυτική εγκατάσταση και στη δεκαετία του ’30 είχαν τοποθετηθεί εκεί ναυτικά πυροβόλα για την προστασία του λιμανιού του Πειραιώς και του Ναυστάθμου Σαλαμίνος. Μεταπολεμικώς, από τότε που συγκροτήθηκε η μονάδα των βατραχανθρώπων του ΠΝ αποτελούσε την πιο σημαντική περιοχή εκπαιδεύσεώς τους.
Γράφει ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | ΙΟΥΛΙΟΣ 2017)
__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
1) Πώς οι Φλέβες θα γίνουν αιμοδότης των Ενόπλων Δυνάμεων
2) Απόλυτη αποτυχία στην αξιοποίηση των 5 πρώτων «χακί» φιλέτων
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΟΚ! Τέλη Κυκλοφορίας και σε οχήματα υπό ακινησία: Ποιους αφορούν;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ