2017-07-10 19:03:48
Φωτογραφία για Η πρώτη έκθεση για την Ουδετερότητα Διαδικτύου στην Ελλάδα
Εμφανή ασυνέπεια μεταξύ της διαφημιζόμενης και της πραγματικής ταχύτητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τα σταθερά δίκτυα, ορισμένες περιπτώσεις εσκεμμένης υποβάθμισης κίνησης επιλεγμένων εφαρμογών, σημαντικές παραλείψεις στην ενημέρωση των συνδρομητών για τις πρακτικές διαχείρισης κίνησης και εξειδικευμένων υπηρεσιών, διαπιστώνει η υποστελεχωμένη για τις απαιτήσεις του έργου της Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στην πρώτη έκθεσή της για το Net Neutrality στην Ελλάδα. 

Ο Κανονισμός της ΕΕ 2015/2120 θεσπίζει κοινούς κανόνες για να διασφαλιστεί η ισότιμη και μη διακριτική διαχείριση της κίνησης κατά την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο και τα σχετικά δικαιώματα των τελικών χρηστών. Είναι δηλαδή ο τρέχον κανονισμός για την «Ουδετερότητα του Διαδικτύου», ή Net Neutrality στην Ε.Ε. H EETT, ως η εθνική ρυθμιστική αρχή που εποπτεύει την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, συντάσσει την ετήσια αυτή έκθεση, που κοινοποιείται στην Επιτροπή και στο Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών BEREC
. Στην πρώτη έκθεση της, 2016-2017, καταγράφονται οι δράσεις και τα μετρητικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για την παρακολούθηση της απόδοσης των δικτύων, καθώς και στοιχεία που προκύπτουν από απαντήσεις σε ειδικά ερωτηματολόγια που απηύθυνε στους παρόχους, αλλά και από τις καταγγελίες των συνδρομητών. 

Για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Κανονισμού, ερωτήθηκαν σχετικά από την ΕΕΤΤ οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο (Cosmote, Cyta, Forthnet, OTE, Vodafone, Wind), που καλύπτουν μερίδιο συνδρομητών άνω του 99%. Ρωτήθηκαν για τη δωρεάν ή επιδοτούμενη πρόσβαση σε περιεχόμενο (0-rating, subsidized data), τυχόν προσφορές μειωμένης συνδεσιμότητας (sub-Internet offers), τις πρακτικές που τυχόν ακολουθούν για τη διαχείριση κίνησης και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται δεδομένα από μετρήσεις ποιότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και παράπονα που λαμβάνει το Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών και σχετίζονται με τα θέματα του Κανονισμού. Η περίοδος αναφοράς καλύπτει το διάστημα από 1/5/2016 ─ 30/4/2017, ωστόσο ειδικά για τις μετρήσεις ποιότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο αναφέρονται δεδομένα ετήσιας διάρκειας ή δεδομένα που καλύπτουν ένα τμήμα της περιόδου αναφοράς, ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ