2017-07-11 17:26:58
Φωτογραφία για Επίθεση εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ στο υπουργείο Υγείας για τις ΤΟΜΥ
Επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας εξαπέλυσαν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση του Νοσοκομείου εμπόδισε με την συνδρομή της αστυνομίας και της ΟΠΚΕ στο σωματείο του ΠΑΓΝΗ και σε άλλα σωματεία να παρέμβουν στην φιέστα που έστησαν για να παρουσιαστεί το σχέδιο για τις ΤΟΜΥ.

Οnmed.gr

Η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ έχει ως εξής:

«Το σωματείο εργαζομένων του ΠαΓΝΗ καταγγέλλει την διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. που για άλλη μια φορά έδειξε το πώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει όσους έχουν διαφορετική άποψη για την πολιτική που ασκεί το υπουργείο Υγείας. Εμπόδισαν με την συνδρομή της αστυνομίας και της ΟΠΚΕ στο σωματείο του ΠΑΓΝΗ και σε άλλα σωματεία να παρέμβουν στην φιέστα που έστησαν για να παρουσιαστεί το σχέδιο για τις ΤΟΜΥ.


Η φωνή των μαχόμενων υγειονομικών και ιδιαίτερα του σωματείου μας ενοχλεί και χαλάει το επικοινωνιακό παιγνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου. Το Υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. και του ΠαΓΝΗ, την Παρασκευή και το Σάββατο έστησαν δύο φιέστες επιδιώκοντας να αποσπάσουν την συναίνεση των εργαζομένων και την ανοχή τους στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

Τις 2 αυτές μέρες χόρτασαν οι λαϊκές οικογένειες από παρουσιάσεις νέου σύγχρονου εξοπλισμού, σχεδιασμό για αγορά νέων μηχανημάτων και υποσχέσεις για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων υγείας.

Αυτό που όμως κρύφτηκε από τα κυβερνητικά στελέχη, κεντρικά και τοπικά, είναι ότι ο σύγχρονος εξοπλισμός που θα μπει στο νοσοκομείο για να «βγάλει» τα λεφτά του θα πρέπει να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο του νοσοκομείου με επιχειρηματικά κριτήρια. Θα λειτουργεί με την έννοια της επένδυσης που θα πρέπει να αποσβεστεί το κόστος, να βγάζουν αρκετά χρήματα από τους ασθενείς-πελάτες.

Αποκρύφτηκε ότι τα κέντρα υγείας είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα με ανεπαρκέστατο σε αριθμό και ειδικότητες υγειονομικό προσωπικό, με τη σχεδόν πλήρη έλλειψη εργαστηρίων και με τη θεσμοθέτηση του «κόφτη» των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) προς τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες θα έχουν ελάχιστες υπηρεσίες Υγείας σε ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση από τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το σχέδιο που με καμάρι εξήγγειλε ο υπουργός, είναι πρόκληση για το λαό και τους υγειονομικούς, αφού δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα πιο υποβαθμισμένο κατ’ όνομα «σύστημα» ΠΦΥ, με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και ποιοτικά υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες. Είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, προκειμένου να διασφαλίζουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με ελάχιστο επίπεδο υγείας, για να είναι ικανοί προς εκμετάλλευση, προϋπόθεση για την αναθέρμανση της κερδοφορίας τους.

Με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση αυτών των Τοπικών Ομάδων μόνο σαν αστείο ακούγεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της Υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνια πάσχοντες, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ’ οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων και πολλά άλλα που αναφέρει το κυβερνητικό σχέδιο.

Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Ο ένας γιατρός μαζί με τον νοσηλευτή και τον διοικητικό για 10.000 τουλάχιστον άτομα; Αποτελεί κοροϊδία για τον κρητικό λαό ότι με 326 εργαζόμενους και με 8.755.000 εκατ. χρηματοδότηση για 500.000 πληθυσμό αυτές οι μονάδες θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, κατ’ οίκον νοσηλεία, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων.

Ποιους κοροϊδεύει η κυβέρνηση, όταν με τα παραπάνω δεδομένα είναι ζήτημα εάν θα προλαβαίνουν ακόμα και να συνταγογραφούν και το πολύ – πολύ να κάνουν και κάποια στοιχειώδη εξέταση. Άλλωστε ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν απαιτείται ούτε μεγάλος χώρος ούτε θα διαθέτουν εργαστήρια.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η «μεταρρύθμιση» που προωθείται, υποβαθμίζει ακόμα παραπέρα τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με τη δημιουργία υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων μονάδων ΠΦΥ, με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, με δίχρονες συμβάσεις εργασίας, με κάλυψη που θα φθάνει μόλις στο 30% του πληθυσμού.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μεταρρύθμιση που οργανώνει ένα «φτηνό» συνονθύλευμα δημόσιων και ιδιωτικών «σημείων» παροχής ορισμένων υπηρεσιών ΠΦΥ, όπου οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για τις ανάγκες.

Το σωματείο εργαζομένων καλεί τις λαϊκές οικογένειες να μην δείξουν καμία ανοχή στην ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες μαζί με τους υγειονομικούς να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης. Να οργανώσουν την πάλη τους για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, απολύτως δωρεάν, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ