2017-07-14 00:45:50
Φωτογραφία για «Κόκκινες» οι 6 στις 10 Μικρο Μεσαίες Επιχειρήσεις, και οι 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες
Ζοφερή εικόνα στον κορμό της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταγράφουν οι τράπεζες αφού οι έξι στις δέκα έχουν δάνεια σε καθυστέρηση,

ενώ η αναλογία είναι ακόμη χειρότερη: οι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες είναι «κόκκινοι».

Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι από τους μισούς δέχονται μια ρύθμιση που «τρέχει» ή θα «τρέξει» ενώ μέσω εξωδικαστικού θα υπάρξει μια ευκαιρία συνολικής διευθέτησης των οφειλών σε τράπεζες και Δημόσιο.

Oι τραπεζίτες πάντως προβληματίζονται αφού ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που πάντως δεν είναι περισσότερες από 400, οι λύσεις έχουν δρομολογηθεί, έχουν εντοπιστεί οι βιώσιμες και επιλέγονται κινήσεις, όπως μακροχρόνιες ρυθμίσεις και τοποθέτηση στρατηγικών επενδυτών, το μικρό μέγεθος των υπόλοιπων και οι διαρθρωτικές αδυναμίες δυσκολεύουν τις πρωτοβουλίες.

Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι δεδομένη για τις περισσότερες ενώ η εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή είναι συνήθεις πρακτικές και το πολύ μικρό μέγεθος αφορά επίσης την πλειονότητα.


Την εποχή του φθηνού δανεισμού, επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας φορτώθηκαν με δάνεια και είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και σε κλάδους με άνθηση, τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στο peak.

Για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού οι μισές και πλέον επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο αλλά και οι έξι στις δέκα αγροτικές.

Τόσο η άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, όσο και οι επιδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα δεν δικαιολογούν την εικόνα αυτή των επιχειρήσεων, εκτιμούν τραπεζίτες που κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση αλλά και για χαμένες ευκαιρίες.

Τουλάχιστον για τις μεσαίες επιχειρήσεις οι τράπεζες αναθέτουν σε εξειδικευμένους συμβούλους την εκπόνηση μελέτης ανά περίπτωση ώστε να διακριθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να δοθεί η ευκαιρία μεγαλύτερων σχημάτων και πιο ανταγωνιστικών.

Σημειώνεται ότι το 20% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις έχουν δοθεί σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου, με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τον εν λόγω κλάδο να βρίσκεται σε επίπεδο άνω του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών ανοιγμάτων (59,7%, έναντι 44,6%).

Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (79,9%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (58,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (68%), της μεταποίησης (47%) και των κατασκευών (54,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (5%), της δημόσιας διοίκησης (0,6%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (26,4%).  πηγή
epixirimatias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ