2012-05-23 09:35:18
Φωτογραφία για Κέντρισε το ενδιαφέρον η ομιλία του Θεόδωρου Καρυώτη για την ΑΟΖ
Από αριστερά, οι: Θεόδωρος Μοσχοκάρφης, Δρ. Θεόδωρος Καρυώτης και ο γιατρός Εμμανουήλ Λαμπράκης

Του Δημήτρη Τσάκα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Με την κρίση, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μετατρέπεται σε δευτερεύον θέμα», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Αστόρια ο Δρ. Θεόδωρος Καρυώτης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέριλαντ, ο οποίος υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η ομιλία διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Σταθάκειο Κέντρο από τον Σύλλογο Θεσσαλονικέων, σε συνεργασία με την Παμμακεδονική Ενωση και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, ενώ η προσέλευση και το ενδιαφέρον του ακροατηρίου ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών και θύμισε σε όλους τις καλές εποχές.

Ο πρόεδρος των Θεσσαλονικέων Θεόδωρος Μοσχοκάρφης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς επίσης και για την εμπεριστατωμένη, όπως τη χαρακτήρισε, ομιλία του καθηγητή.


Ο Δρ. Καρυώτης, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές κατείχε την 4η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όσο και κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στις ερωτήσεις του ακροατηρίου, είπε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας στηρίζουν την ΑΟΖ» και διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είτε με το ευρώ είτε με τη δραχμή πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ». Παράλληλα, προέβλεψε ότι το 2012 θα είναι το έτος της ΑΟΖ για την Ελλάδα.

Η ομιλία περιελάμβανε δύο σκέλη. Το πρώτο εμπεριείχε μια ιστορική διαδρομή στις εξελίξεις των τριών τελευταίων δεκαετιών, όπως και το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο υπέγραψαν 162 κράτη και τη σπουδαιότητα της ΑΟΖ.

Το δεύτερο σκέλος περιελάμβανε ένα μάθημα Γεωγραφίας όπου μέσω χαρτών ο ομιλητής προέβαλε τα οφέλη της Ελλάδας από την ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ και τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προέβησαν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ ακόμη και με την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο.

Ο ομιλητής είπε πως για περισσότερα από 30 χρόνια η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, είναι νομικής φύσης. «Ομως, εδώ και πάνω από 25 χρόνια η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί απ’ αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Από την ύπαρξη της νέας Σύμβασης του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας το 1982, κανένα κράτος στον Κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Ισχυρίστηκε ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν να το πράξουν για να μην στενοχωρήσουν την Τουρκία και μεταξύ άλλων τόνισε ότι πάσχουν από το φοβικό σύνδρομο.

«Προσπαθώ για 30 χρόνια να πείσω τους συμπατριώτες μας για της αξία της ΑΟΖ, γράφοντας άρθρα και μιλώντας σε αρμόδιους. Ομως, μιλούσα σε ώτα μη ακουόντων», τόνισε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Διεθνές Δίκαιο και τόνισε ότι τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι το Καστελόριζο, η Γαύδος και τα άλλα κατοικημένα νησιά διαθέτουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ότι αυτά παρέχουν στην Ελλάδα το προνόμιο να έχει ΑΟΖ και με την Κύπρο.

Ο ομιλητής άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου για δειλία στο θέμα αυτό, σε αντίθεση με την Κύπρο, που προχώρησε σε οριοθέτηση της ΑΟΖ, με τις συμφωνίες που έκανε με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Τόνισε μάλιστα, ότι ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004 προχώρησε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και διευκρίνισε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ανακήρυξης της ΑΟΖ στην οποία μπορεί να προβεί μεμονωμένα ένα κράτος και στην οριοθέτηση, η οποία προϋποθέτει διμερείς και σε πολλές περιπτώσεις τριμερείς και πολυμερείς συμφωνίες.

«Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να δημιουργήσει μια ΑΟΖ στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο θα έχει οφέλη και πλεονεκτήματα σε θέματα όπως αυτά της αλιείας, της εκμετάλλευσης του πλουτοπαραγωγικού πλούτου των βυθών που διαθέτουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την ελληνοτουρκική διένεξη», είπε.

Τόνισε επίσης, ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε αν αποφασίσει να δημιουργήσει ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσές της ακολουθώντας πιστά τις διατάξεις του Δίκαιου της Θάλασσας.

Eθνικός Κήρυξ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
3 ΙΧ στις φλόγες
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
3 ΙΧ στις φλόγες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ