2017-07-16 07:37:48
Φωτογραφία για Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας παγκοσμίως καταγράφουν επιστήμονες μέσω smartphones!
Αμερικανοί επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα "σε πλανητική κλίμακα" από τα smartphones χρηστών για να διαπιστώσουν πόσο δραστήριοι είμαστε, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το BBC.

Η ανάλυση του πανεπιστημίου Στάνφορντ από δεδομένα λεπτό προς λεπτό, συνολικού χρόνου 68 εκατομμυρίων ημερών έδειξε ότι ο μέσος όρος βημάτων που κάνουν καθημερινά οι πολίτες είναι 4.961.

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην υψηλότερη θέση με 6.880 βήματα την ημέρα κατά μέσον όρο, ενώ η Ινδονησία βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με μόλις 3.513.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποκάλυψαν και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Τα περισσότερα smartphones διαθέτουν ενσωματωμένο ένα επιταχυνσιόμετρο, δηλαδή έναν αισθητήρα που βρίσκεται τοποθετημένος μέσα στη συσκευή και ο οποίος μπορεί να καταγράψει τον αριθμό των βημάτων. Οι ερευνητές αξιοποίησαν στοιχεία από περισσότερους από 700.000 ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή καταγραφής της δραστηριότητας Argus.


Ο Σκοτ Ντελπ, ένας καθηγητής Βιολογικής Μηχανικής και ένας εκ των ερευνητών, δήλωσε στο BBC: "Η μελέτη είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη σε κλίμακα από κάθε προηγούμενη με θέμα την ανθρώπινη κίνηση. Έχουν εκπονηθεί εξαιρετικές έρευνες για την υγεία, αλλά η νέα μας μελέτη παρέχει στοιχεία από περισσότερες χώρες, πολύ περισσότερα πρόσωπα και καταγράφει την δραστηριότητά τους σε μια διαρκή βάση. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε νέους τρόπους επιστημονικής έρευνας σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με ό,τι μπορούσαμε στο παρελθόν".

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν ότι το έργο τους παρέχει σημαντική γνώση για την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.

Για παράδειγμα, ο μέσος όρος βημάτων που κάνουν οι άνθρωποι σε μια χώρα εμφανίζεται ως λιγότερο σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της παχυσαρκίας.

Το κυριότερο συστατικό βρέθηκε ότι ήταν η "ανισότητα δραστηριότητας", όπως είναι δηλαδή η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, αλλά αντί για διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, είναι η διαφορά μεταξύ εκείνων που έχουν την καλύτερη φυσική κατάσταση και τους πιο τεμπέληδες.

Όσο μεγαλύτερη η ανισότητα στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα της παχυσαρκίας.

Ο Τιμ Άλτοφ, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε: "Για παράδειγμα, η Σουηδία είχε ένα από τα μικρότερα χάσματα μεταξύ της δραστηριότητας πλουσίων και εκείνης των φτωχών...επίσης είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας".

Για παράδειγμα, ενώ ΗΠΑ και Μεξικό εμφανίζουν παρόμοιο αριθμό βημάτων κατά μέσον όρο, οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερη ανισότητα δραστηριότητας και επίπεδα παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το ότι η ανισότητα στη δραστηριότητα επηρεάζεται κατά πολύ από διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σε χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου τα επίπεδα παχυσαρκίας και ανισότητας είναι χαμηλά, οι άνδρες και οι γυναίκες γυμνάζονταν με παρόμοιους ρυθμούς.

Αλλά σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανισότητας, όπως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες αφιέρωναν λιγότερο χρόνο σε σωματική δραστηριότητα.

Η ομάδα του πανεπιστημίου Στάνφορντ υποστηρίζει ότι τα ευρήματά της βοηθούν στην ερμηνεία των ποσοστών της παχυσαρκίας παγκοσμίως και δίνουν νέες ιδέες για την αντιμετώπισή της.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν 69 αμερικανικές πόλεις για το πόσο εύκολα ήταν να κυκλοφορήσει σε αυτές κάποιος πεζή.

Τα δεδομένα από τα smartphones έδειξαν ότι πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο ήταν φιλικές προς τους πεζούς και είχαν "υψηλό βαθμό καταλληλότητας για περπάτημα".

Αντίθετα, κάποιος χρειάζεται να μετακινηθεί με αυτοκίνητο σε πόλεις με "χαμηλό βαθμό καταλληλότητας για περπάτημα", περιλαμβανομένων του Χιούστον και του Μέμφις.

Εύλογα, οι πολίτες προέκυψε ότι περπατούν περισσότερο σε πόλεις όπου είναι ευκολότερο να περπατάει κάποιος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό πόλεων που προωθούν την μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα.
starxeiamas
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ