2017-07-21 07:21:51
Φωτογραφία για ''Δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ'' Άρθρο του Αντγου ε.α Λάμπρου Τζούμη
Του Λάμπρου Τζούμη

Αντιστρατήγου ε.α.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη «το μόνο σταθερό κράτος είναι αυτό όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Αυτή είναι η αρχή της ισότητας, το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος και της κρατικής υπόστασης, είναι απαραίτητο να λειτουργούν με τις αρχές της απόλυτης ισονομίας, της τήρησης των νόμων, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Προ τριμήνου περίπου το ΥΠΕΘΑ κατέθεσε πολυνομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, που αφορά ρυθμίσεις σταδιοδρομίας-εξέλιξης στελεχών και λοιπά θέματα. Με το άρθρο 1 αυτού καθορίζεται η δυνατότητα οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία εκτός οργανικών θέσεων, αξιωματικών βαθμού έως Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων, σε περίπτωση που κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους
. Η εν λόγω διάταξη έτυχε ευνοϊκής αποδοχής από τα στελέχη των Ε.Δ. και απέσπασε θετικά σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με αυτή. Παρ΄ όλα αυτά σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, υπήρξε εισήγηση στον ΥΕΘΑ να μετατεθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για ψήφιση από τη βουλή το Σεπτέμβριο, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που θα προκύψει από την επαναφορά στελεχών που αποστρατεύθηκαν στις πρόσφατες κρίσεις. Η δημιουργία στρατιάς «απόμαχων» στελεχών των Ε.Δ. που οδηγούνται στην αποστρατεία σε ηλικία λίγο πάνω από τα 50 έτη, είναι μια χρόνια παθογένεια του συστήματος που πρέπει να διορθωθεί. Η διάταξη του νομοσχεδίου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με τροποποίηση του ν.3883/2010 «περί ιεραρχίας και προαγωγών» και να ρυθμιστεί το θέμα σε μόνιμη βάση με χρονική επέκταση παραμονής σε κάθε βαθμό. Το φαινόμενο να οδηγούνται στην αποστρατεία στελέχη με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και σε εξειδικευμένους τομείς, με τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών που αποκτήθηκαν με κόπο και χρήματα του ελληνικού λαού και σε μια παραγωγική ηλικία με τεράστια δυνατότητα προσφοράς θα πρέπει να σταματήσει. Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, τα στελέχη των Ε.Δ. που αποστρατεύονται στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, καθόσον οι συντάξιμες αποδοχές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του εν ενεργεία.

Στις φετινές κρίσεις διαπιστώθηκε το ίδιο φαινόμενο δηλ. να αποστρατεύεται μεγάλος αριθμός στελεχών βαθμού Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων, ενώ πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις ανέλιξης στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας, όπως φοίτηση στις προβλεπόμενες σχολές (ΣΕΘΑ-ΑΔΙΣΠΟ, κ.λπ), ηθικές αμοιβές, υπηρεσία σε θέσεις υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης, κ.λπ. Με την ανακοίνωση του πρακτικού πράξης αποστρατείας του συμβουλίου στους αποστρατευόμενους αξιωματικούς θα πληροφορηθούν ότι αποστρατεύονται με αιτιολογικά που μόνο θυμηδία προκαλούν π.χ. Προ 25ετίας βαθμολογήθηκαν με 9 σε κάποιο προσόν. Εάν τα στελέχη αυτά εργάζονταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με το συγκεκριμένο φάκελο αξιολόγησης θα θεωρούνταν άριστοι, ενώ στο χώρο των Ε.Δ. αποστρατεύονται χωρίς να τους δοθεί έστω το δικαίωμα παραμονής μέχρι του 58ου έτους της ηλικίας τους. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι η στρατιωτική υπηρεσία και κατ΄ επέκταση το κράτος, τιμωρεί τα στελέχη με τις περικοπές που θα υποστούν στις συντάξεις τους λόγω των μνημονιακών νόμων που έχει θεσμοθετήσει, παρά το γεγονός ότι τα οδηγεί σε αποστρατεία παρά τη θέλησή τους. Περιπτώσεις στελεχών με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα οδηγούνται στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση λόγω της ανικανότητας του κράτους να ρυθμίσει το θέμα. Σε δηλώσεις του ο ΥΕΘΑ αναφέρεται συχνά στον πρωταρχικό ρόλο που έχει καθορίσει για τον ανθρώπινο παράγοντα και την ευαισθησία που απαιτείται να επιδεικνύεται στο προσωπικό των Ε.Δ. Προφανώς οι δηλώσεις αυτές αν τελικά υιοθετηθούν οι «εισηγήσεις» που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αναφέρονται στα στελέχη που προαναφέρθηκαν αλλά σε «άλλες» κατηγορίες, οι οποίες «φωτογραφίζονται» σε επόμενο άρθρο (3) του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο προτείνεται η επαναφορά στο στράτευμα, αξιωματικών Χειριστών Ειδικής Μονιμότητας (πιλότοι Ελικοπτέρων), που έχουν προσληφθεί κατά καιρούς με συμβάσεις και έχουν ήδη αποστρατευθεί. Με το νόμο 4407/2016 πέρυσι το καλοκαίρι δόθηκε η δυνατότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία αξιωματικών ανέλιξης στο βαθμό του Συνταγματάρχη, η τοποθέτηση σε μεγάλα επιτελεία π.χ. ΓΕΣ-ΓΕΕΘΑ παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν επιτελική εμπειρία και η καταβολή του πτητικού επιδόματος μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Φαίνεται ότι οι «εισηγήσεις» στον ΥΕΘΑ για την οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω των διατάξεων που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο έχουν επιλεκτική διάσταση ή έχουν σχέση με την αναγνώριση της επιχειρησιακής αναγκαιότητας της υπόψη κατηγορίας στελεχών από τον ΥΕΘΑ λόγω των γνώσεων που έχει στο χειρισμό Ε/Π, όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ