2017-07-23 20:00:52
Φωτογραφία για Ζίγκμουντ Μπάουμαν: Τα social media είναι μία παγίδα.
Ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια του Λιντς και της Βαρσοβίας και ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της μετανεωτερικής κατάστασης. Σε ηλικία 90 ετών, ο Μπάουμαν αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα της κοινωνιολογίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Μπάουμαν, μίλησε και για τον ρόλο που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ζωή των ανθρώπων.

"Είστε δύσπιστος και αντιμετωπίζετε με σκεπτικισμό εκείνους τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται μέσω των social media, τον αποκαλούμενο και "ακτιβισμό του καναπέ" και υποστηρίζετε ότι το Internet μας αποχαυνώνει με φθηνή ψυχαγωγία. Θα λέγατε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το νέο όπιο του λαού;", ρωτά ο δημοσιογράφος.

"Το ζήτημα της ταυτότητας έχει αλλάξει από το να είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι σε μια αποστολή: Η υποχρέωση να δημιουργήσεις ο ίδιος τη δική σου κοινότητα. Αλλά, οι κοινότητες δεν δημιουργούνται, είτε ανήκεις σε μία, είτε όχι. Αυτό που μπορούν να δημιουργήσουν τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα υποκατάστατο.


Η διαφορά ανάμεσα σε μία κοινότητα και σε ένα δίκτυο είναι ότι στη μεν κοινότητα ανήκεις, αλλά ένα δίκτυο ανήκει σε εσένα. Νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο. Μπορείς να προσθέσεις φίλους, αν το επιθυμείς, μπορείς και να τους διαγράψεις. Έχεις τον απόλυτο έλεγχο των ανθρώπων τους οποίους θεωρείς σημαντικούς και θες να έχεις σχέση μαζί τους.

Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι αισθάνονται λίγο καλύτερα, γιατί η μοναξιά, η εγκατάλειψη, είναι ο μεγάλος φόβος στην ατομικιστική εποχή που ζούμε. Αλλά είναι τόσο εύκολο να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις φίλους στο διαδίκτυο, που οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να μάθουν τις πραγματικές κοινωνικές δεξιότητες, τις οποίες έχεις ανάγκη όταν βγαίνεις στο δρόμο, όταν πηγαίνεις στο χώρο εργασίας σου, όπου μπορείς να βρεις πολλά άτομα με τα οποία θα έχεις αλληλεπίδραση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, έδωσε την πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογή του στον Eugenio Scalfari, έναν Ιταλό δημοσιογράφο, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως άθεος. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση: Ο πραγματικός διάλογος δεν γίνεται ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μας διδάσκουν τον διάλογο, επειδή είναι τόσο εύκολο να αποφύγεις την αντιπαράθεση...

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τα social media για να ενωθούν και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους , αλλά, αντίθετα, για να περιορίσουν τον εαυτό τους σε μια ζώνη άνεσης, όπου ο μόνος ήχος που ακούνε είναι η ηχώ της δικής τους φωνής, όπου τα μόνα πράγματα που βλέπουν είναι οι αντανακλάσεις του δικού τους προσώπου. Τα social media είναι πολύ χρήσιμα, παρέχουν ευχαρίστηση, αλλά είναι μια παγίδα".
 
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ