2017-07-24 02:14:38
Φωτογραφία για «Πλοηγός» στο ΕΣΥ ο οικογενειακός γιατρός
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

Αυστηρό σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία προβλέπει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), καθώς η πρόσβαση σε αυτά –εκτός από τα επείγοντα περιστατικά– θα γίνεται μέσω του οικογενειακού γιατρού.

Οπως αναφέρεται σε διάταξη του σχεδίου νόμου για τη νέα ΠΦΥ, το οποίο κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή, «η παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με εξαίρεση τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά».

Το σχέδιο νόμου περιγράφει το νέο σύστημα ΠΦΥ, με τη σύσταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, στις οποίες θα «εδρεύουν» οι ομάδες Υγείας, αποτελούμενες από τον οικογενειακό γιατρό και παιδίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη Υγείας, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό.


Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα είναι οι αποκεντρωμένες δομές των Κέντρων Υγείας (έτσι θα ονομάζονται πλέον και οι Μονάδες ΠΕΔΥ, το οποίο καταργείται ως ονομασία). Ο κάθε οικογενειακός γιατρός –που μπορεί να είναι παθολόγος, γενικός γιατρός ή παιδίατρος– θα έχει ευθύνη 2.000 εγγεγραμμένων ενηλίκων ή 1.500 παιδιών. Καθήκοντα οικογενειακού γιατρού μπορεί να αναλάβει και ιδιώτης γιατρός κατόπιν σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, στις περιπτώσεις που οι δημόσιες δομές ΠΦΥ δεν καλύπτουν πλήρως τον πληθυσμό. Ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να καλύπτει και ανασφάλιστους πολίτες. Θα αμείβεται κατά κεφαλήν για το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης του.

Στον οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους εγγράφονται υποχρεωτικά οι πολίτες. Αυτός συντάσσει και συμπληρώνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, παρακολουθεί την υγεία του κάθε πολίτη και τον παραπέμπει στο Κέντρο Υγείας με το οποίο είναι διασυνδεδεμένη η Τοπική Μονάδα Υγείας, εφόσον χρειάζεται περαιτέρω κλινική, διαγνωστική και εργαστηριακή διερεύνηση και παρακολούθηση από ειδικό. Οι χρονίως πάσχοντες εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό και παραπέμπονται σε εξειδικευμένους θεράποντες ιατρούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οικογενειακός γιατρός διατηρεί την υποχρέωση ενημέρωσης του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας και της τακτικής συνταγογράφησης του πάσχοντος, σε διασύνδεση πάντα με τον θεράποντα ιατρό.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί πριν από το θερινό κλείσιμο της Βουλής στις 5 Αυγούστου, προβλέπει επίσης τη δημιουργία Κέντρων Ειδικής Φροντίδας σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, τη συγκρότηση δικτύου πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας Μαιών-Μαιευτών, που, μεταξύ άλλων, θα συνταγογραφούν τεστ Παπανικολάου και σχετικές με την κύηση εξετάσεις, θα λαμβάνουν τραχηλικό επίχρισμα για το τεστ Παπανικολάου και θα προετοιμάζουν τις γυναίκες για φυσιολογικό τοκετό. Πρόβλεψη υπάρχει και για οδοντιατρική φροντίδα, με τη δημιουργία σε κάθε Κέντρο Υγείας οδοντιατρικής ομάδας για έλεγχο της στοματικής υγείας του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού και παροχή (σε κάποια Κ.Υ.) πλήρους οδοντιατρικής περίθαλψης και προσθετικής αποκατάστασης με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, το σχέδιο νόμου περιγράφει και τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς (πλην των οικογενειακών) που θα γίνονται μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με συγκεκριμένο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και αποζημίωση με πάγια αντιμισθία.

Τέλος, το σ/ν περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση γενικού νοσοκομείου Καρπάθου δυναμικότητας 22 κλινών, τη σύσταση 465 νέων θέσεων γιατρών για την ενίσχυση των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και τη διαγραφή των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ οφειλών ανασφάλιστων πολιτών για νοσηλεία σε νοσοκομείο παλαιότερων ετών. Επίσης, θεσπίζονται κίνητρα για τους επικουρικούς γιατρούς του νοσοκομείου Θήρας (υπολογίζεται ως διπλάσιος ο χρόνος υπηρεσίας τους στο νοσοκομείο και ανοίγει θεσμικά ο δρόμος προς τους ΟΤΑ να παρέχουν στους γιατρούς δωρεάν σίτιση και διαμονή).
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ