2017-07-26 00:26:03
Φωτογραφία για Επιτυχημένη έξοδος στις αγορές αλλά με ακριβό χρήμα
Επιτυχημένη κρίνεται η απόπειρα εξόδου της χώρα μας στις αγορές, αφού υπερκαλύφθηκε η προσφορά και μάλιστα με

σχετική άνεση, ενώ οι αποδόσεις κινήθηκαν χαμηλότερες από εκείνες του 2014.

Το χρήμα που άντλησε η Ελλάδα θεωρείται «ακριβό χρήμα» αφού με βάση το ύψος του δανεισμού αν συνεχίσει να δανείζεται με τον ρυθμό αυτό θα αντιμετωπίσει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. ωστόσο οι αγορές φαίνεται ότι εκτιμούν ότι καταγράφεται μείωση του πολιτικού και οικονομικού ρίσκου χωρίς αυτό βεβαίως να έχει ακόμη εξαλειφθεί. 

Το επόμενο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να «κατακτήσει» τη διατήρηση της πρόσβασης στις αγορές με ένα κόστος διαρκώς μειούμενο προς το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Αρκεί μία ξαφνική πολιτική αστάθεια και κυρίως μια παρατεταμένη δυσκολία στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης για να χαθεί η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται επαρκώς και σχετικά «φθηνό χρήμα» από τις αγορές.


Σε κάθε περίπτωση η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα κρίνουν και την πορεία της χώρας. Μια ανατροπή στα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω, η Ελλάδα να γυρίσει χρόνια πίσω και η προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεκινήσει σχεδόν από την αρχή.

Ειδικότερα:

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου αναμένεται να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Tο βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία έκλεισε στις 16.00 με κουπόνι (τοκομερίδιο) 4,375% και την απόδοση (συνολικό επιτόκιο) για τους αγοραστές να κινείται στο 4,625%.

Η χώρα μας βγαίνει στις αγορές, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια. Αν και οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολες με το ομόλογο που εξέδωσε η χώρα το 2014, το ετήσιο κουπόνι στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου της κυβέρνησης Σαμαρά είχε διαμορφωθεί τότε στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου επιλέχθηκαν οι τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC.

Σχετικά με τους κατόχους των ομολόγων που λήγουν το 2019 (τα οποία είχαν εκδοθεί με επιτόκιο 4,75%), προσκλήθηκαν να τα ανταλλάξουν προς το 102,6% της ονομαστικής τους αξίας με ωρίμανση το 2022.

Reuters: Με 4,625% επιτόκιο η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ

Νωρίτερα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Ελλάδα πέτυχε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου. Μάλιστα, όπως μετέδωσε η υπηρεσία της Thomson Reuters IFR, η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου ορίζεται στο 4,625%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Reuters, οι προσφορές τόσο για τη νέα έκδοση, όσο και για την πρόταση ανταλλαγής και επαναγοράς των ομολόγων που λήγουν το 2019 ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Μαξίμου: Η έξοδος στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Είναι σημαντικό διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το ελληνικό Δημόσιο σημειώνεται πως άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.

Τσακαλώτος: Ικανοποιητική η έξοδος στις αγορές

Ικανοποιητική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές για το 5ετές ομόλογο δείχνουν ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα στην οικονομία. «Φανταστείτε να μην ήταν απόλυτη αποτυχία η διαπραγμάτευση» σχολίασε αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι διαψεύδονται και έστειλε μήνυμα ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι μία αρχή. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η απόφαση ελήφθη μακριά από τη δημοσιότητα και τις κάμερες.

Πλέον, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση στοχεύει στον Αύγουστο του 2018.

Το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας χαιρετίζει τη διάθεση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας

Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτισε τη διάθεση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας. Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», πρόσθεσε η ίδια.

Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε η ίδια.  πηγή
epixirimatias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ