2017-07-26 09:08:54
Πολιτικό εκνευρισμό καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός γιατί, όπως εκτίμησε, αυτή την περίοδο εδραιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας ότι η χώρα μπαίνει στη φάση της σταθερότητας.
Πληροφορίες: ΑΠE - ΜΠΕ
«Ακόμη και η δειλή έξοδος στις αγορές στέφεται με επιτυχία, και αυτό είναι αποδομητικό στους ισχυρισμούς όσων μιλούσαν για κατάρρευση της οικονομίας της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Ξανθός με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Αντίθετα, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεση τους, ενώ η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν.
Αναφερόμενοι στις νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, τόσο ο Ανδ. Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκηςέκαναν λόγο για ένα σημαντικό, κοινωνικά αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα. «Αυτά τα δύο χρόνια κάναμε κρίσιμες παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και υπάρχει πλέον συγκεκριμένη, μετρήσιμη βελτίωση, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», τόνισε ο κ. Ξανθός.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι για πρώτη φορά, όπως είπε, αποσυνδέθηκε το δικαίωμα στην περίθαλψη από την εργασία, και έτσι όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο κ. Ξανθός επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ήταν συνειδητή πολιτική τους επιλογή να αναπτυχθεί και στην πρωτοβάθμια υγεία ο ιδιωτικός τομέας, και πρόσθεσε ότι συνέδεσαν την παρουσία τους με τη μαζική έξοδο 3.000 γιατρών από τη δημόσια υγεία.
«Γίνεται μια πολύ σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή στην πρωτοβάθμια υγεία» είπε ο κ. Ξανθός, ενώ απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι «αυτό που παρουσιάζει ως σχέδιο, είναι ένα μη σύστημα ελεύθερης αγοράς και όποιος αντέξει».
Έμφαση στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και στην ίδρυση του Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, που «θα είναι σοβαρή παρέμβαση στο αρχιπέλαγος», έδωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.
Ταυτόχρονα, στάθηκε ιδιαίτερα σε σειρά παρεμβάσεων που γίνονται με το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ομογενών στις χώρες που δουλεύουν.
«Βάζουμε ξεκάθαρο πλαίσιο για τις μονάδες νοσηλείας. Μπαίνει τάξη στο τοπίο. Λύνουμε τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών με τις εφημερίες τις οποίες πληρώνουμε. Δίνουμε το δικαίωμα μετάταξης πριν συμπληρωθεί το χρονικό όριο», ανέφερε ο κ. Πολάκης και ανέφερε κατακλητικά: «Με αυτό το νομοσχέδιο αρχίζουμε να χτίζουμε. Με τα άλλα επουλώναμε τις πληγές. Με αυτό θα υπάρξει πλήρης ανάρρωση του ασθενή».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνονται βαθιές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, που είναι εξαιρετικά επιτακτικές για το δημόσιο σύστημα υγείας. «Στηρίζουμε το ΕΣΥ με πρόσθετη επιχορήγηση, με νοικοκύρεμα των δαπανών και με προσλήψεις που πιάνουν τόπο», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Για κρατικίστικο μοντέλο, που είναι χωρίς χρηματοδότηση για το μέλλον», έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά τα πειράματα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης». «Προκύπτει ζήτημα βιωσιμότητας του μοντέλου που προτείνετε για την πρωτοβάθμια υγεία. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι στα ΤΟΜΥ θα εργάζονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου για δυο χρόνια, άρα είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης, χωρίς μακρόπνοο σχέδιο, που αφορά μόνο το 30% των πολιτών», υποστήριξε.
«Όσο δεν υπάρχουν λεφτά δεν είναι μεταρρυθμίσεις, αλλά αριστερίστικες δηλώσεις. Χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα», επισήμανε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Σε επίπεδο διακηρύξεων μια χαρά είναι, αλλά στην πραγματικότητα μάς λέτε πως βρήκαμε λεφτά από τα ΕΣΠΑ για να κάνουμε προσλήψεις. Δεν λέτε όμως πού θα στεγαστούν οι νέες δομές. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα διορίσετε 3 χιλιάδες άτομα».
«Μετά τον καταιγισμό των αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση, προσπαθεί να κάνει το μαύρο-άσπρο. Αντιστρέφει την πραγματικότητα. Στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση ονομάζει "τομή" τον ακρωτηριασμό της πρωτοβάθμιας υγείας και τον περιορισμό της στις ευάλωτες ομάδες», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
«Με το νομοσχέδιο διαγράφονται, βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, τα χρέη των ανασφάλιστων πολιτών και αναβαθμίζεται το θέμα της μαιευτικής», επισήμανε μεταξύ άλλων ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάςκατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν λέει κουβέντα για το πώς θα εξασφαλιστούν τα χρήματα γι' αυτές τις μονάδες, ούτε ποιους πόρους θα αξιοποιήσει». Χαρακτήρισε πάντως «θετική και σημαντική» τη ρύθμιση για την οδοντιατρική κάλυψη γι' όλους τους πολίτες.
Αμφιβολίες ως προς την υλοποίηση των διατάξεων εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του Ποταμού Γιώργος Μαυρωτάς, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην έλλειψη γιατρών. «Κεντρικό ερώτημα η υλοποίηση. Υπάρχουν οι γιατροί για να καλύψουν τις βάρδιες;» σχολίασε.
Αντιπαράθεση Ανδρέα Ξανθού - Γιώργου Λαμπρούλη
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Ξανθού και του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη σημειώθηκε με αφορμή τις κατηγορίες του τελευταίου ότι «το αφήγημα της κυβέρνησης για κοινωνική ασφάλιση γίνεται με ξένα κόλλυβα». Η αντιπαράθεση ανάγκασε τον πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Μανιό να διακόψει για λίγο τη συνεδρίαση προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα. «Είναι ξένα κόλλυβα οι δημόσιοι πόροι: Η κουλτούρα της κοινωνικής ασφάλισης πού πάει κ.Λαμπρούλη;» σημείωσε ο κ.Ξανθός.
«Είπα ότι δεν βάζετε δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό προϋπολογισμό και όλες οι δαπάνες για το αφήγημα σας είναι από ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο το 30% των πολιτών αφορά. Είναι κοινωνική πολιτική αυτό; », αντέτεινε ο κ. Λαμπρούλης.
«Δεν κάναμε κουμπαρά με ανασφάλιστους;» επέμενε ο κ. Ξανθός για να πάρει την απάντηση ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι που οδηγεί σε ανασφάλιστους». «Είναι δημόσιοι πόροι οι ασφαλιστικές εισφορές», συνέχισε ο κ. Ξανθός. «'Αρα καλύπτονται αυτές οι ανάγκες και οι ανασφάλιστοι από εκεί. Μην κοροϊδεύουμε…» επέμεινε ο κ. Λαμπρούλης.
«Από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουμε με αξιοπρέπεια τους ανασφάλιστους. Δεν λες αλήθεια όταν ισχυρίζεσαι ότι καλύπτουμε μόνο το ένα τρίτο των πολιτών», ανέφερε ο κ. Ξανθός. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής διέκοψε για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας( ΠΦΥ) αποτελεί το θεσμικό επιστέγασμα της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στροφή στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών , στην πρόληψη και αγωγή υγείας και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο συνιστά την προοδευτική απάντηση στην απαξίωση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προηγήθηκε κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εξώθησε 3000 γιατρούς στην έξοδο από το σύστημα υγείας . Έρχεται να αποτελέσει τη θεσμική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που παρέμενε εκκρεμής από τον ίδρυση του ΕΣΥ (Ν. 1397/1983) μέχρι σήμερα.
● Με το νομοσχέδιο διευρύνεται ο «δημόσιος χώρος» στην Υγεία και προδιαγράφεται ο επικουρικός ρόλος του ιδιωτικού τομέα , στην κατεύθυνση πάντα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της ισότητας στην πρόσβαση και της οικονομικής προστασίας ιδίως των πιο αδύνατων μελών της κοινωνίας.
● Ανασυγκροτείται η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας με πυρήνα τον λήπτη υπηρεσιών υγείας , με λειτουργικές και στοχευμένες αλλαγές που διευκολύνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και την επικοινωνία των παρόχων των υπηρεσιών αυτών σε ένα καθετοποιημένο σύστημα διοίκησης.
● Ο ρόλος των υφιστάμενων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας αγροτκού τύπου ), οι οποίες εφεξής ονομάζονται Κέντρα Υγείας, κατοχυρώνεται και ενισχύεται. Ειδική μέριμνα προβλέπεται για την αναβάθμιση των Εργαστηρίων τους .
● Δημιουργούνται παράλληλα νέες αποκεντρωμένες δομές, περιφερειακές των Κέντρων Υγείας , οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό , στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα υγείας, που περιλαμβάνει οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό. Οι ΤΟΜΥ μέσω των ομάδων υγείας αναπτύσσουν ένα νέο παράδειγμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στους εμβολιασμούς, στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, στη συνεχή και ολιστική φροντίδα του πολίτη. Οι ΤΟΜΥ αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αναπτύσσοντας ταυτόχρονα εξωστρεφείς και κοινοτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.
● Κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας, τον υπεύθυνο για την παρακολούθηση και διαχείριση των προβλημάτων υγείας του, για την τήρηση του Ατομικού του Ηλεκτρονικού Φακέλου, για την ολιστική και ποιοτική φροντίδα του.
● Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συμβάλλεται με ιδιώτες ιατρούς που θα παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα ιατρεία τους για την κάλυψη των αναγκών όπου χρειάζεται και όπου οι δημόσιες δομές δεν επαρκούν .
● Επίσης σε κάθε Κέντρο Υγείας συγκροτείται και λειτουργεί Οδοντιατρική Ομάδα που θα ελέγχει τη στοματική υγεία του πληθυσμού ευθύνης .
● Αναβαθμίζεται η μαιευτική φροντίδα στο ΕΣΥ και αναδεικνύεται ο συμβουλευτικός και υποστηρικτικός ρόλος των μαιών στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου , στην κύηση και στον τοκετό.
● Αξιοποιούνται οι Επισκέπτες Υγείας με σκοπό την προαγωγή της υγείας του ατόμου, της οικογένειας, της κοινότητας και του σχολικού πληθυσμού και την πραγματοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων στην κοινότητα για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
● Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως αντιμετωπίζονται και άλλα κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα της δημόσιας υγείας, των γιατρών και των ασθενών:
Συγκεκριμένα προβλέπονται:
● Διαγραφή των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. χρεών των ανασφάλιστων πολιτών, που προέρχονται από τη νοσηλεία τους σε δημόσιες δομές υγείας πριν την ψήφιση του ν. 4368/2016, που κατοχύρωσε το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας των ανασφάλιστων προσώπων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
● Ενίσχυση και ανάπτυξη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με τη δημιουργία 500 περίπου πρόσθετων στις υπάρχουσες νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού και την άμεση πρόσληψη αντίστοιχου αριθμού μόνιμων ειδικευμένων ιατρών.
● Ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, δυναμικότητας 22 κλινών, η κατασκευή του οποίου είναι στο τελικό στάδιο της ανέγερσής (ανεγείρεται με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Θα παρέχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, βραχεία νοσηλεία και παρηγορητική ιατρική στον πληθυσμό της απομακρυσμένης Καρπάθου και των γειτονικών νησιών, που μέχρι τώρα στερούνται δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
● Παροχή κινήτρων στους ιατρούς για τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας: 1) ο χρόνος της υπηρεσίας των επικουρικών ιατρών υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την υπόλοιπη υπηρεσία τους σε άλλα δημόσια νοσοκομεία. 2) παρέχεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. να παρέχουν με όποιον δυνατό τρόπο στους ιατρούς του Γ.Ν. Θήρας δωρεάν σίτιση, δωρεάν κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών τους αυτών.
● Καθορισμός του πλαισίου και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) –δημόσιων και ιδιωτικών- ώστε αυτές να λειτουργούν ως μονάδες υγείας που παρέχουν διακριτές και σαφώς προσδιορισμένες υπηρεσίες υγείας (νοσηλεία χωρίς διανυκτέρευση), σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν οι φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Μπαίνει τέλος στο χάος των ιδιωτικών Μ.Η.Ν. και θεσμοθετείται –για πρώτη φορά- η ίδρυση Μ.Η.Ν., εκτός από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία και στα Ν.Π.Ι.Δ. (Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου).
● Παράταση της θητείας της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων μέχρι τις 31-12-2018, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού.
medispin
Πληροφορίες: ΑΠE - ΜΠΕ
«Ακόμη και η δειλή έξοδος στις αγορές στέφεται με επιτυχία, και αυτό είναι αποδομητικό στους ισχυρισμούς όσων μιλούσαν για κατάρρευση της οικονομίας της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Ξανθός με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Αντίθετα, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεση τους, ενώ η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν.
Αναφερόμενοι στις νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, τόσο ο Ανδ. Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκηςέκαναν λόγο για ένα σημαντικό, κοινωνικά αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα. «Αυτά τα δύο χρόνια κάναμε κρίσιμες παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και υπάρχει πλέον συγκεκριμένη, μετρήσιμη βελτίωση, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», τόνισε ο κ. Ξανθός.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι για πρώτη φορά, όπως είπε, αποσυνδέθηκε το δικαίωμα στην περίθαλψη από την εργασία, και έτσι όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο κ. Ξανθός επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ήταν συνειδητή πολιτική τους επιλογή να αναπτυχθεί και στην πρωτοβάθμια υγεία ο ιδιωτικός τομέας, και πρόσθεσε ότι συνέδεσαν την παρουσία τους με τη μαζική έξοδο 3.000 γιατρών από τη δημόσια υγεία.
«Γίνεται μια πολύ σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή στην πρωτοβάθμια υγεία» είπε ο κ. Ξανθός, ενώ απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι «αυτό που παρουσιάζει ως σχέδιο, είναι ένα μη σύστημα ελεύθερης αγοράς και όποιος αντέξει».
Έμφαση στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και στην ίδρυση του Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, που «θα είναι σοβαρή παρέμβαση στο αρχιπέλαγος», έδωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.
Ταυτόχρονα, στάθηκε ιδιαίτερα σε σειρά παρεμβάσεων που γίνονται με το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ομογενών στις χώρες που δουλεύουν.
«Βάζουμε ξεκάθαρο πλαίσιο για τις μονάδες νοσηλείας. Μπαίνει τάξη στο τοπίο. Λύνουμε τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών με τις εφημερίες τις οποίες πληρώνουμε. Δίνουμε το δικαίωμα μετάταξης πριν συμπληρωθεί το χρονικό όριο», ανέφερε ο κ. Πολάκης και ανέφερε κατακλητικά: «Με αυτό το νομοσχέδιο αρχίζουμε να χτίζουμε. Με τα άλλα επουλώναμε τις πληγές. Με αυτό θα υπάρξει πλήρης ανάρρωση του ασθενή».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνονται βαθιές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, που είναι εξαιρετικά επιτακτικές για το δημόσιο σύστημα υγείας. «Στηρίζουμε το ΕΣΥ με πρόσθετη επιχορήγηση, με νοικοκύρεμα των δαπανών και με προσλήψεις που πιάνουν τόπο», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Για κρατικίστικο μοντέλο, που είναι χωρίς χρηματοδότηση για το μέλλον», έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά τα πειράματα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης». «Προκύπτει ζήτημα βιωσιμότητας του μοντέλου που προτείνετε για την πρωτοβάθμια υγεία. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι στα ΤΟΜΥ θα εργάζονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου για δυο χρόνια, άρα είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης, χωρίς μακρόπνοο σχέδιο, που αφορά μόνο το 30% των πολιτών», υποστήριξε.
«Όσο δεν υπάρχουν λεφτά δεν είναι μεταρρυθμίσεις, αλλά αριστερίστικες δηλώσεις. Χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα», επισήμανε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Σε επίπεδο διακηρύξεων μια χαρά είναι, αλλά στην πραγματικότητα μάς λέτε πως βρήκαμε λεφτά από τα ΕΣΠΑ για να κάνουμε προσλήψεις. Δεν λέτε όμως πού θα στεγαστούν οι νέες δομές. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα διορίσετε 3 χιλιάδες άτομα».
«Μετά τον καταιγισμό των αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση, προσπαθεί να κάνει το μαύρο-άσπρο. Αντιστρέφει την πραγματικότητα. Στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση ονομάζει "τομή" τον ακρωτηριασμό της πρωτοβάθμιας υγείας και τον περιορισμό της στις ευάλωτες ομάδες», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
«Με το νομοσχέδιο διαγράφονται, βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, τα χρέη των ανασφάλιστων πολιτών και αναβαθμίζεται το θέμα της μαιευτικής», επισήμανε μεταξύ άλλων ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάςκατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν λέει κουβέντα για το πώς θα εξασφαλιστούν τα χρήματα γι' αυτές τις μονάδες, ούτε ποιους πόρους θα αξιοποιήσει». Χαρακτήρισε πάντως «θετική και σημαντική» τη ρύθμιση για την οδοντιατρική κάλυψη γι' όλους τους πολίτες.
Αμφιβολίες ως προς την υλοποίηση των διατάξεων εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του Ποταμού Γιώργος Μαυρωτάς, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην έλλειψη γιατρών. «Κεντρικό ερώτημα η υλοποίηση. Υπάρχουν οι γιατροί για να καλύψουν τις βάρδιες;» σχολίασε.
Αντιπαράθεση Ανδρέα Ξανθού - Γιώργου Λαμπρούλη
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Ξανθού και του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη σημειώθηκε με αφορμή τις κατηγορίες του τελευταίου ότι «το αφήγημα της κυβέρνησης για κοινωνική ασφάλιση γίνεται με ξένα κόλλυβα». Η αντιπαράθεση ανάγκασε τον πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Μανιό να διακόψει για λίγο τη συνεδρίαση προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα. «Είναι ξένα κόλλυβα οι δημόσιοι πόροι: Η κουλτούρα της κοινωνικής ασφάλισης πού πάει κ.Λαμπρούλη;» σημείωσε ο κ.Ξανθός.
«Είπα ότι δεν βάζετε δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό προϋπολογισμό και όλες οι δαπάνες για το αφήγημα σας είναι από ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο το 30% των πολιτών αφορά. Είναι κοινωνική πολιτική αυτό; », αντέτεινε ο κ. Λαμπρούλης.
«Δεν κάναμε κουμπαρά με ανασφάλιστους;» επέμενε ο κ. Ξανθός για να πάρει την απάντηση ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι που οδηγεί σε ανασφάλιστους». «Είναι δημόσιοι πόροι οι ασφαλιστικές εισφορές», συνέχισε ο κ. Ξανθός. «'Αρα καλύπτονται αυτές οι ανάγκες και οι ανασφάλιστοι από εκεί. Μην κοροϊδεύουμε…» επέμεινε ο κ. Λαμπρούλης.
«Από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουμε με αξιοπρέπεια τους ανασφάλιστους. Δεν λες αλήθεια όταν ισχυρίζεσαι ότι καλύπτουμε μόνο το ένα τρίτο των πολιτών», ανέφερε ο κ. Ξανθός. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής διέκοψε για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας( ΠΦΥ) αποτελεί το θεσμικό επιστέγασμα της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στροφή στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών , στην πρόληψη και αγωγή υγείας και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο συνιστά την προοδευτική απάντηση στην απαξίωση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προηγήθηκε κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εξώθησε 3000 γιατρούς στην έξοδο από το σύστημα υγείας . Έρχεται να αποτελέσει τη θεσμική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που παρέμενε εκκρεμής από τον ίδρυση του ΕΣΥ (Ν. 1397/1983) μέχρι σήμερα.
● Με το νομοσχέδιο διευρύνεται ο «δημόσιος χώρος» στην Υγεία και προδιαγράφεται ο επικουρικός ρόλος του ιδιωτικού τομέα , στην κατεύθυνση πάντα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της ισότητας στην πρόσβαση και της οικονομικής προστασίας ιδίως των πιο αδύνατων μελών της κοινωνίας.
● Ανασυγκροτείται η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας με πυρήνα τον λήπτη υπηρεσιών υγείας , με λειτουργικές και στοχευμένες αλλαγές που διευκολύνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και την επικοινωνία των παρόχων των υπηρεσιών αυτών σε ένα καθετοποιημένο σύστημα διοίκησης.
● Ο ρόλος των υφιστάμενων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας αγροτκού τύπου ), οι οποίες εφεξής ονομάζονται Κέντρα Υγείας, κατοχυρώνεται και ενισχύεται. Ειδική μέριμνα προβλέπεται για την αναβάθμιση των Εργαστηρίων τους .
● Δημιουργούνται παράλληλα νέες αποκεντρωμένες δομές, περιφερειακές των Κέντρων Υγείας , οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό , στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα υγείας, που περιλαμβάνει οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό. Οι ΤΟΜΥ μέσω των ομάδων υγείας αναπτύσσουν ένα νέο παράδειγμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στους εμβολιασμούς, στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, στη συνεχή και ολιστική φροντίδα του πολίτη. Οι ΤΟΜΥ αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αναπτύσσοντας ταυτόχρονα εξωστρεφείς και κοινοτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.
● Κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας, τον υπεύθυνο για την παρακολούθηση και διαχείριση των προβλημάτων υγείας του, για την τήρηση του Ατομικού του Ηλεκτρονικού Φακέλου, για την ολιστική και ποιοτική φροντίδα του.
● Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συμβάλλεται με ιδιώτες ιατρούς που θα παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα ιατρεία τους για την κάλυψη των αναγκών όπου χρειάζεται και όπου οι δημόσιες δομές δεν επαρκούν .
● Επίσης σε κάθε Κέντρο Υγείας συγκροτείται και λειτουργεί Οδοντιατρική Ομάδα που θα ελέγχει τη στοματική υγεία του πληθυσμού ευθύνης .
● Αναβαθμίζεται η μαιευτική φροντίδα στο ΕΣΥ και αναδεικνύεται ο συμβουλευτικός και υποστηρικτικός ρόλος των μαιών στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου , στην κύηση και στον τοκετό.
● Αξιοποιούνται οι Επισκέπτες Υγείας με σκοπό την προαγωγή της υγείας του ατόμου, της οικογένειας, της κοινότητας και του σχολικού πληθυσμού και την πραγματοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων στην κοινότητα για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
● Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως αντιμετωπίζονται και άλλα κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα της δημόσιας υγείας, των γιατρών και των ασθενών:
Συγκεκριμένα προβλέπονται:
● Διαγραφή των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. χρεών των ανασφάλιστων πολιτών, που προέρχονται από τη νοσηλεία τους σε δημόσιες δομές υγείας πριν την ψήφιση του ν. 4368/2016, που κατοχύρωσε το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας των ανασφάλιστων προσώπων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
● Ενίσχυση και ανάπτυξη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με τη δημιουργία 500 περίπου πρόσθετων στις υπάρχουσες νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού και την άμεση πρόσληψη αντίστοιχου αριθμού μόνιμων ειδικευμένων ιατρών.
● Ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, δυναμικότητας 22 κλινών, η κατασκευή του οποίου είναι στο τελικό στάδιο της ανέγερσής (ανεγείρεται με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Θα παρέχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, βραχεία νοσηλεία και παρηγορητική ιατρική στον πληθυσμό της απομακρυσμένης Καρπάθου και των γειτονικών νησιών, που μέχρι τώρα στερούνται δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
● Παροχή κινήτρων στους ιατρούς για τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας: 1) ο χρόνος της υπηρεσίας των επικουρικών ιατρών υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την υπόλοιπη υπηρεσία τους σε άλλα δημόσια νοσοκομεία. 2) παρέχεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. να παρέχουν με όποιον δυνατό τρόπο στους ιατρούς του Γ.Ν. Θήρας δωρεάν σίτιση, δωρεάν κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών τους αυτών.
● Καθορισμός του πλαισίου και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) –δημόσιων και ιδιωτικών- ώστε αυτές να λειτουργούν ως μονάδες υγείας που παρέχουν διακριτές και σαφώς προσδιορισμένες υπηρεσίες υγείας (νοσηλεία χωρίς διανυκτέρευση), σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν οι φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Μπαίνει τέλος στο χάος των ιδιωτικών Μ.Η.Ν. και θεσμοθετείται –για πρώτη φορά- η ίδρυση Μ.Η.Ν., εκτός από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία και στα Ν.Π.Ι.Δ. (Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου).
● Παράταση της θητείας της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων μέχρι τις 31-12-2018, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στα κάγκελα οι Φυσικοθεραπευτές με την Κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ