2017-07-29 13:37:30
Φωτογραφία για Πώς ο πιο φημισμένος παίκτης των αγορών κατέρρευσε. Οι τράπεζες του τα πήραν όλα. Σπίτια και μετοχές
Στο “σφυρί” βγήκε προ δυο ημερών ένα ακίνητο από αυτά που ο καθένας θα ονειρευόταν να αποκτήσει (τουλάχιστον

προ ΕΝΦΙΑ…): το νεοκλασικό στη γωνία της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Μακρυγιάννη, στη σκιά της Ακρόπολης, δυο βήματα από το μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και εμβληματικά ακίνητα της περιοχής.

Πρόκειται για το γνωστό ακίνητο που επί σειρά ετών ανήκε στον μεγαλοεπενδυτή Γιάννη Τζιβέλη, τον “μύθο” των αγορών στις δεκαετίες του 1990 και το 2000, που με τις έξυπνες επενδύσεις του είχε κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση των πάντων, όμως η διπλή καθίζηση στην αγορά ακινήτων και το Χρηματιστήριο ελέω κρίσης τον “τσάκισε”, αφήνοντάς τον με υψηλά δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια είχε επενδύσει και ήταν μέτοχος σε εταιρίες όπως ο Ελλάκτωρας και ο Τιτάνας. Προ ολίγων εβδομάδων οι τράπεζες πούλησαν το 10% των μετοχών που είχε στον Ελλακτωρα ενώ λίγους μήνες νωρίτερα κατάσχεσαν και πούλησαν και τις μετοχές που είχε στον Τιτάνα.


Το ακίνητο αυτό αποτελούσε ένα από τα ισχυρότερα περιουσιακά στοιχεία του Γιάννη Τζιβέλη, και μάλιστα πριν από λίγα χρόνια είχε ανακαινιστεί από τη συμφερόντων του τεχνική/επενδυτική εταιρεία Mitica Properties, το οποίο όμως έπεσε “θύμα” των χρεών του μεγαλοεπενδυτή.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, ο πλειστηριασμός του ακινήτου, με επισπεύδουσα τράπεζα την Alpha Bank και τιμή εκκίνησης στα 40 εκατομμύρια ευρώ, απέβη άγονος.

Ποιος είναι ο Γιάννης Τζιβέλης

Ιωάννης Τζιβέλης. Επιχειρηματίας MITICA

O Γ. Τζιβέλης από τη Σιάτιστα Kοζάνης, διακρίθηκε από τη δεκαετία του ’70 στο εμπόριο γουναρικών, με έδρα την Iταλία, παράδοση που συνεχίζει η Thes Tziveli. Aπό τις αρχές των 90s, όμως, ανέπτυξε έντονη επενδυτική δραστηριότητα. Iδρυτικό στέλεχος της Tράπεζας Πειραιώς ο Ι. Τζιβέλης και την περίοδο 1996-98 ένας από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της, για να ακολουθήσουν, με όχημα την κυπριακή Mitica, «χρυσές» τοποθετήσεις (αγόραζε φθηνά στο κατάλληλο timing) σε υποτιμημένες μετοχές.

Mπήκε και βγήκε από πολλές εταιρίες (Attica Συμμετοχών, Blue Star, Alpha Trust, Mινωικές Γραμμές, Eυρωπαϊκή Πίστη κ.α.), αποκομίζοντας κέρδη, με πιο «θρυλική» την Crown Hellas Can, λόγω της αντιπαράθεσής του με την τότε διοίκησή της.

Irene Tziveli

O Tζιβέλης το είχε αγοράσει από το 1979 και εμπνεόμενος από το διαμέρισμα του Tζόρτζιο ντε Kίρικο στην Piazza di Spagna ήθελε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο και στην Eλλάδα. 

Παράλληλα, όμως, επεκτάθηκε και στην αγορά ακινήτων με την Mitica Properties, – στην οποία δραστηριοποιήθηκε και η θυγατέρα του Iρένε Tζιβέλη-, χτίζοντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Mε «ορόσημο», όπως λένε οι γνώστες, το νεοκλασικό στη γωνία Δ. Aρεοπαγίτου και Mακρυγιάννη.

Oι εργασίες ανακατασκευής διήρκεσαν 3,5 χρόνια και το κτίριο παραδόθηκε όταν το νέο μουσείο της Aκρόπολης άνοιγε τις πύλες του, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή.  πηγή
epixirimatias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ηλιθιότητα και Εξουσία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ηλιθιότητα και Εξουσία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ