2017-07-30 12:30:18
Φωτογραφία για Τρεις μικροδορυφόρους παρήγγειλε από πανεπιστήμια η ελληνική κυβέρνηση
Τρεις μικροδορυφόροι, οι οποίοι «θα εξυπηρετούν ανάγκες του δημοσίου για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς για παρακολούθηση της Γης, για θέματα πολιτικής προστασίας και καιρικά φαινόμενα» θα κατασκευαστούν για λογαριασμό της κυβέρνησης από ισάριθμα ελληνικά πανεπιστήμια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Η συμφωνία θα να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου και του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου και τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών.

Διαβάστε επίσης:

Εκτοξεύτηκαν από τη Φλόριντα οι πρώτοι ελληνικοί μικροδορυφόροιΌπως δήλωσε ο κ. Παππάς «σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος κατασκευής συστήματος μικροδορυφόρων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά μας στην παρατήρηση γης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και βέβαια, θα έχουμε αποτελεσματική παρακολούθηση του φάσματος.


»Ελληνικά πανεπιστήμια ξεκινούν από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία όχι μόνο μπορεί να επαναφέρει στη χώρα μας επιστήμονες αλλά και να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής κι απασχόλησης σε μια σειρά από οικονομικούς κλάδους. Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες και νομίζουμε ότι είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί την Ελλάδα να τη βάλει στην τροχιά της νέας ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας αλλά κι εγχώριας παραγωγής υψηλής τεχνολογίας».

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει να ενταχθεί το έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ.

Για τη νέα συνεργασία ο κ. Παππάς, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος συναντήθηκαν τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστα Μασσέλο και τον καθηγητή πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων Βασίλη Κωστόπουλο.

Οι μικροδορυφόροι αναμένεται να είναι έτοιμοι για εκτόξευση σε 18 μήνες από τη μέρα της υπογραφής, ενώ η κατασκευή τους θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της διαστημικής πολιτικής που θα καθοριστεί με τη δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500156851
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ