2017-07-31 13:44:07
Φωτογραφία για Κάπνισμα: Απόφαση-σταθμός για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα σε μη-εθιστικά επίπεδα!
Το κάπνισμα είναι η #1 αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και η επιστημονική έρευνα δεν παύει να εστιάζει σε νέους τρόπους για να περιοριστεί ο εθισμός στη νικοτίνη του τσιγάρου και κατ’ επέκταση οι θάνατοι από το κάπνισμα.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε την περασμένη Παρασκευή. Συγκεκριμένα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να περάσει ένα νέο κανονιστικό σχέδιο, ώστε να καταστήσει το κάπνισμα μη επικερδές. Αναρωτιέστε πώς θα το πετύχει αυτό;

Στο πλαίσιο μιας σειράς νέων ρυθμιστικών προσπαθειών για τον περιορισμό των επιβλαβών συνεπειών του τσιγάρου, ο FDA σχεδιάζει να προσπαθήσει να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα νικοτίνης στα τσιγάρα.

Σε σχετικό δελτίο τύπου, ο FDA ανακοίνωσε:

"Ο FDA σκοπεύει να ξεκινήσει δημόσιο διάλογο για την μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα καύσιμα τσιγάρα (σ.σ
. εκείνα που καπνίζονται με την κανονική/παραδοσιακή καύση του καπνού) σε μη εθιστικά επίπεδα μέσω νέων κανονιστικών προτύπων (product standards) για τα προϊόντα αυτά. Ο Oργανισμός σκοπεύει να εκδώσει προκαταρκτική ειδοποίηση προτεινόμενης νομοθεσίας (Advance Notice of Proposed Rulemaking - ANPRM) για να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά οφέλη για τη δημόσια υγεία και οποιεσδήποτε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης της νικοτίνης στα τσιγάρα".

Κυρίως λόγω του καπνίσματος των τσιγάρων, η χρήση καπνού είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 480.000 ανθρώπους ετησίως στις ΗΠΑ και κοστίζει στην κοινωνία σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ιατρικό κόστος και χαμένη παραγωγικότητα.

Σχεδόν το 90% των ανθρώπων που καπνίζουν αρχίζουν να το κάνουν πριν φτάσουν σε ηλικία 18 ετών και η μακροχρόνια χρήση που έρχεται με τον εθισμό στη νικοτίνη του τσιγάρου, σκοτώνει τους μισούς από τους δια βίου καπνιστές.

Η νικοτίνη δεν είναι η μόνη αιτία των ασθενειών που προέρχονται από το κάπνισμα, αλλά είναι η χημική ουσία που εθίζει τους καπνιστές, λόγω των επιδράσεων που έχει στον εγκέφαλο. Υπάρχει με φυσικό τρόπο στα φύλλα καπνού, αν και οι εταιρείες τσιγάρων προσθέτουν χημικές ουσίες, που αναγκάζουν τον καπνό να εκλύσει περισσότερη νικοτίνη, όταν καίγεται.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποθέσει ότι η μείωση των επιπέδων νικοτίνης θα μπορούσε να κάνει πολύ πιο εύκολο για τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα ή να μην εθιστούν καν αν το ξεκινήσουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο FDA εξετάζει την ιδέα για μείωση στη νικοτίνη στα τσιγάρα, αλλά η κατάθεση ενός ρυθμιστικού νόμου για τον περιορισμό της νικοτίνης θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου.

Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια στο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης βοήθειας για τους ανθρώπους που είναι ήδη εθισμένοι στη νικοτίνη και την εξεύρεση των βέλτιστων τρόπων για να αποτραπούν οι καπνιστές από το να αρχίζουν να καπνίζουν πολύ περισσότερα τσιγάρα, προκειμένου να πάρουν τα ίδια ψυχοδραστικά αποτελέσματα της νικοτίνης, στα οποία έχει ήδη εθιστεί ο οργανισμός τους. Θα πρέπει, δηλαδή, να οριστεί με επιστημονικό τρόπο ένα «ασφαλές επίπεδο νικοτίνης».

Ο FDA ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την έκδοση νέων κανονισμών για προϊόντα όπως τα πούρα, ο καπνός και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Είναι φυσικά πολύ πιθανό (έως βέβαιο) ότι οι καπνοβιομηχανίες θα καταπολεμήσουν την εν λόγω προσπάθεια. Οι μετοχές των εταιρειών καπνού βυθίστηκαν μετά την ανακοίνωση της πρότασης από την FDA την Παρασκευή.

«Το συντριπτικό ποσοστό θανάτου και ασθενειών που οφείλονται στο κάπνισμα προκαλείται από τον εθισμό στη νικοτίνη που έχουν τα τσιγάρα. Είναι το μοναδικό νόμιμο καταναλωτικό προϊόν που, όταν χρησιμοποιείται όπως θέλουν οι παραγωγοί του, θα σκοτώσει το ήμισυ όλων των μακροχρόνιων χρηστών», δήλωσε ο επίτροπος του FDA, δρ Scott Gottlieb.
toeidesauto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Λουκάνικα με μανιτάρια
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λουκάνικα με μανιτάρια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ