2017-08-03 08:18:57
Φωτογραφία για Ιός του Δυτικού Νείλου: Τρόμος από τον πρώτο θάνατο ασθενούς
«Απρόβλεπτο» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

(ΚΕΕΛΠΝΟ) τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με το τσίμπημα

 μολυσμένου κουνουπιού -τα κουνούπια μολύνονται από τα πτηνά που αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση- κι ενώ έχει καταγραφεί το πρώτο θύμα της λοίμωξης από τον ιό, μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Αργολίδα. 

Ο ιός ενέσκηψε εφέτος, έπειτα

από δύο χρόνια «απουσίας» από την ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας όπου καταγράφεται έντονη κυκλοφορία του, όπως αυτή αποτυπώνεται στα 12 μέχρι στιγμής άτομα που έχουν μολυνθεί και εκδηλώσει λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι οκτώ είχαν βαριά λοίμωξη με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Στην πλειοψηφία τους ήταν άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Ο ιός πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, προκαλώντας βαριά μορφή της λοίμωξης. Οι τέσσερις είχαν συμπτώματα γρίπης, με πονοκέφαλο, πυρετό, μυαλγίες. 


Εάν αναλογιστεί κάποιος, ότι με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχεί σε περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί), αντιλαμβάνεται ότι περισσότεροι από 1.100 κάτοικοι της περιοχής της Αργολίδας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των μολυσμένων με τον ιό κουνουπιών.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου 

Όλες οι περιοχές με έντονο υδάτινο στοιχείο, από ποτάμια και λίμνες μέχρι έλη, βάλτους και ρέματα, αποτελούν περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών, άρα και περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν από το ιικό φορτίο που μπορεί να κουβαλούν τα κουνούπια. Τα προγράμματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών έχουν μπει τα τελευταια επτά χρονια στην ατζέντα των περιφερειών σε συνεργαςια με τις υγειονομικές αρχές, λόγω ελονοασίας και λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδονται μεςω των κουνουπιών. Οι περισσότεροι νομοί της Μακεδονίας, περιοχές της Θεςςαλιας, η Ανατολική Αττική, η Βοιωτία, εχουν καταγράφει ως περιοχές που επηρεάστηκαν απο τον ιό του Δυτικού Νείλου απο το 2010 και μετα. 

Η Πελοπόννησος ειναι μια περιοχη που βρέθηκε απο το 2010 στο επίκεντρο των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ καθως τοτε στη Λακωνία εμφανίστηκαν πολλα κρούσματα ελονοςιας. Όταν καταγράφηκαν και κρουςματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου τα προγράμματα κωνωποκτονιων εντάθηκαν. Ωστοσο, στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως εκ του αποτελέσματος πλεον, δηλαδή απο την έντονη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολιδα, φαίνεται πως το προγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών δεν εφαρμόστηκε με την ίδια ένταςη και συχνότητα σε ολους τους νομούς.

Πλέον, το θέμα της πρόληψης από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών αφορά σε κάθε κάτοικο της Αργολίδας, ιδίως στην περιοχή που ορίζεται από τις Μυκήνες και το Άργος ως το Ναύπλιο, ατομικά, με την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον ίδιο πχ κατάλληλα εντομοαπωθητικά σπρέι, ρούχα, κουνουπιέρες για τον ύπνο και για το περιβάλλον του, πχ οχι πότισμα κήπων, γκαζόν, φυτών στη βεράντα στη διάρκεια της ημέρας, απομάκρυνση νερού απο βάσεις γλαστρών ή άλλων σημείων που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
dunamitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ