2017-09-03 01:24:44
Φωτογραφία για Μιχάλης (Mike) Χαλικιάς: Ο ομογενής Κροίσος που επενδύει σε ελληνικά ακίνητα
Λένε ότι οι Έλληνες μετανάστες είναι δύο φορές Έλληνες: δεν ξεχνούν ποτέ την πατρίδα τους, ενώ όταν προσφέρουν με οποιονδήποτε

τρόπο τη βοήθειά τους σε αυτή δεν περιμένουν ποτέ καμία τιμή ή δόξα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο κ. Μιχάλης Χαλικιάς, ή Μάικ όπως τον αποκαλούν οι φίλοι, ένας Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας που έδρασε και μεγαλούργησε στις ΗΠΑ αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα για να κάνει επενδύσεις ακόμα και εν μέσω κρίσης.

Συγκαταλέγεται στους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού ομογενείς επιχειρηματίες (Τζορτζ Λογοθέτης, Τζον Κάλαμος) που έχουν επενδύσει στη χώρα διότι πιστεύουν σε αυτή και στις ικανότητες των Ελλήνων. Ο όμιλος επιχειρήσεων Χαλικιά έχει έντονη επιχειρηματική δράση στα ακίνητα και στον χρηματοπιστωτικό τομέα στις ΗΠΑ, καθώς και στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων (Intercontinental International ΑΕΕΑΠ), έναν χώρο στον οποίο έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Αμερική.


Από τη Χίο στην Πενσυλβάνια

O βίος του Μάικ Χαλικιά είναι σχεδόν μυθιστορηματικός και μοιάζει με τα σενάρια που μόνο η ζωή μπορεί να γράψει. Η δράση του στις ΗΠΑ δεν διαφέρει καθόλου από εκείνη των υπολοίπων μεταναστών: δουλειά σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα, στερήσεις, ενίοτε με τον φόβο μην τους κυνηγήσει κανείς, αλλά και επιχειρηματικό δαιμόνιο. 

Γόνος μιας οικογένειας κληρικών από τη Χίο, ο Μάικ Χαλικιάς γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Λίγο αργότερα ο πατέρας του τον πήρε μαζί του στην Ελλάδα, πατώντας πρώτα το πόδι του στον Πειραιά και μετά στα Καρδάμυλα της Χίου, τόπο καταγωγής του παππού του.

Με το που ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, κυνηγημένοι από τους Γερμανούς, βρέθηκαν στο Χαλέπι της Συρίας, ξεκινώντας μια περιπέτεια προσφυγιάς που κράτησε τέσσερα χρόνια. Η μοίρα, όμως, το destiny όπως λένε και οι Ελληνοαμερικανοί, ήθελε να επιστρέψει στις ΗΠΑ από την προσφυγική ζωή. Το 1956 πήγε στην Αμερική όπου συνάντησε και πάλι την υπόλοιπη οικογένεια. Τελείωσε το Γυμνάσιο και τη Θεολογική Σχολή της Βοστόνης το 1964. Δεν χειροτονήθηκε ποτέ κληρικός, αλλά κατάφερε να εξελιχθεί σε επιτυχημένο επιχειρηματία που γνωρίζει πολύ καλά να διακρίνει πότε να αναλάβει ρίσκα. 

Από τα φοιτητικά του χρόνια άλλωστε είχε το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ελληνα, καθώς καταπιανόταν με οποιαδήποτε δουλειά και αν του προσφερόταν. Οσο καιρό φοιτούσε στη Θεολογική Σχολή είχε πελάτες τόσο τους καθηγητές όσο και τους σπουδαστές, μια που διατηρούσε κουρείο, το Mike's Barber Shop. Το απλό πλεονέκτημα της δουλειάς στη σχολή ήταν ότι οι τσέπες του ήταν πάντα γεμάτες. Οι δυσκολίες ήταν αρκετές, ωστόσο η δικαίωση δεν άργησε να έρθει. Αρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του όταν ασχολήθηκε με τα ακίνητα. Μαζί με τις υπόλοιπες δουλειές που καταπιάστηκε διατηρούσε και ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας.

Οταν μια μέρα μπήκε σε αυτό μια Γερμανίδα που διέθετε καλό βιογραφικό και γνώριζε από real εstate, εκείνο που έκανε ο Μάικ Χαλικιάς ήταν να την κρατήσει προκειμένου να μάθει τα μυστικά των ακινήτων. Συν τω χρόνω μάλιστα απέκτησε και την άδεια του broker ακινήτων. Τα επόμενα χρόνια άρχισαν η άνοδος και η οικονομική και κοινωνική καταξίωση. Αγόρασε ένα κτίριο στην περιοχή του Μπρούκλιν, το Prospect Ηall, και το μετέτρεψε σε έναν χώρο που τα επόμενα χρόνια αποτέλεσε έναν πολύ γνωστό χώρο διασκέδασης και εκδηλώσεων έως σήμερα, το «Grand Prospect Hall». Η δραστηριοποίηση του Μάικ Χαλικιά στον χώρο των ακινήτων πραγματοποιήθηκε κυρίως στο Σικάγο, όπου ακολούθησε σειρά επικερδών συμφωνιών.

Η νέα γενιά και η επένδυση της Intercontinental στην Ελλάδα

Μετά την κρίση του 2008 ο όμιλος Χαλικιά επεκτάθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα προχωρώντας σε μια σειρά distressed deals. Οταν οι περισσότερες τράπεζες κατέρρεαν λόγω της εμπλοκής τους στα δάνεια subrprime, ο ελληνικός όμιλος αποκτούσε τα χαρτοφυλάκιά τους σε χαμηλότερες τιμές. Συγκεκριμένα απέκτησε τις τράπεζες Lincolnwood (2009), Bank οf Commerce (2009), Citizen's Bank (2010), DuPage ( 2014) και την Aztec America, οι οποίες απορροφήθηκαν από την Republic Bank of Chicago που ανήκει στην οικογένεια.

Επικεφαλής της τράπεζας είναι ο γιος του Αρης (Αριστοτέλης) Χαλικιάς που κατέχει από το 2000 τη θέση του προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της Republic Bank of Chicago.

Από το 1994 ο γιος του Μάικ Χαλικιά, Άρης, είναι πρόεδρος και CEO της Intercontinental Real Estate & Development Corporation, κτηματομεσιτικής εταιρείας στο Σικάγο, ενώ μεταξύ των ετών 1988 και 1996 κατείχε διευθυντικές θέσεις στις Steel City National Bank, Thornridge State Bank και Tinley Park Bank στην πολιτεία του Ιλινόις. Είναι κάτοχος διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, καθώς και διπλώματος Μάρκετινγκ, με έμφαση στην ακίνητη περιουσία, από το DePaul University. 

Είναι διευθυντής του Ιδρύματος Χαλικιά και υποπρόξενος στο γενικό προξενείο Ισλανδίας στο Σικάγο.

Μετά τα κέρδη με τα distressed deals στις ΗΠΑ η οικογένεια επένδυσε στην Ελλάδα, καθώς διαβλέπει, όπως εξάλλου και άλλοι επενδυτές, ότι η κρίση δεν θα είναι μόνιμη. Η επένδυση του ομίλου Χαλικιά στην Ελλάδα έγινε σταδιακά και αφού αποκτήθηκε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων από την Credit Agricole. Με τον Αρη Χαλικιά στο τιμόνι, η Intercontinental International απέκτησε χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Emporiki Bank, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Alpha Bank. Στο τέλος του 2015 διέθετε συνολικά 17 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως ως τραπεζικά καταστήματα και χώροι γραφείων. Από αυτά, τα 14 είναι μισθωμένα στην Alpha Βank (ο βασικότερος μισθωτής της ΑΕΕΑΠ) ως τραπεζικά υποκαταστήματα, περίπου το 48% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας των ακινήτων της εταιρείας.

 Σήμερα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 20 ακινήτων, ενώ το συνολικό είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εισήχθη το καλοκαίρι του 2016 στο Χ.Α. αντλώντας 14,4 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης μετοχών. Τα κεφάλαιά της (ταμειακά διαθέσιμα 18 εκατ. δολάρια το 2016) είναι τοποθετημένα στην τράπεζα του ομίλου στο Σικάγο, η οποία διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier1 13,23% . Στον ισολογισμό του 2016 με τζίρο 4,7 εκατ. και κέρδη προ φόρων 6 εκατ., η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 5,3 εκατ. ευρώ, προσφέροντας μια μερισματική απόδοση 5% στους μετόχους (0,28 ευρώ ανά μετοχή).

Η στενή φιλία με τον Τζον Πόλσον

Ο Μάικ Χαλικιάς είναι σεβαστό πρόσωπο όχι μόνο για την Oμογένεια, αλλά και για τους Αμερικανούς συναδέλφους του. Στο πέρασμα των χρόνων έχει χτίσει φιλίες με τους πιο επιτυχημένους και επιφανείς επιχειρηματίες, ακόμα και εκείνους της δύσκολης Wall Street. Στενός φίλος του είναι ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον (Tράπεζα Πειραιώς, Alpha bank ), o oποίος επένδυσε στη χώρα μας αφού πρώτα είχε μιλήσει με αρκετούς Ελληνοαμερικανούς. Οπως ισχυρίζονται ορισμένες πηγές, την άνοιξη του 2015, όταν ο Πόλσον συνάντησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και οργισμένος είπε στον φίλο του τον Χαλικιά: «Μας κορόιδεψε ο μικρός». Μερικούς μήνες αργότερα τα λόγια του δικαιώθηκαν αφού ακολούθησε ο μηδενισμός και η νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Tα ταξίδια στην Ελλάδα με το «Ionian Princess»

Κάθε καλοκαίρι σχεδόν ο ιδρυτής του ομίλου Χαλικιά επιστρέφει στην Ελλάδα και ταξιδεύει με την οικογένειά του στα νησιά με το 46μετρο «Ionian Princess». Συνήθως προτιμά εκείνα του Ιονίου, εξάλλου το μαρτυρά και το όνομα του σκάφους.

O Μάικ, παραμένει μέχρι και σήμερα ένας παλαιάς κοπής επιχειρηματίας. Οταν έρχεται στην Ελλάδα θα επικοινωνεί με τους φίλους του, αλλά και άλλους επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στη χώρα. Τόσο με τους γνωστούς, όπως οι Τζον Κάλαμος, Ντιν Μητρόπουλος, όσο και με νεότερους που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί. Μάλιστα αποδίδει τον ίδιο σεβασμό σε όλους. Οσοι δε τον γνωρίζουν τον χαρακτηρίζουν «συντηρητικό» σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις, απ' ό,τι δείχνουν όμως τα πράγματα μάλλον είναι προσεκτικός στα βήματά του. Χαίρει ιδιαίτερα μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των ομογενών, καθώς σήμερα βρίσκεται σε μια θέση που προσφέρει βοήθεια σε όλη την Oμογένεια των ΗΠΑ. Χαμηλών τόνων η οικογένεια Χαλικιά έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων Intercontinental International AEEAΠ, χωρίς να επιδιώξει τη δημόσια προβολή, καίτοι θα μπορούσε να το κάνει.

Η εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία αποδίδει μερίσματα, επενδύει συχνά πυκνά σε ακίνητα και αναμένει, όπως όλοι στον κλάδο, την ανάκαμψη ύστερα από τη βαθιά κρίση που προκάλεσε η χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόσφατα λόγω και της φιλίας του με γνωστούς επιχειρηματίες της ομογένειας στις ΗΠΑ, το όνομα του Μάικ Χαλικιά ενεπλάκη σε διάφορους διαγωνισμούς και projects στην Ελλάδα (Ευρωπαϊκή Πίστη, Εθνική Ασφαλιστική). Η τελευταία φορά που ακούστηκε το όνομα της οικογένειας ήταν ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας Avis, καθώς ο γιος του σε συνεργασία με άλλους Ελληνοαμερικανούς διεκδίκησε την εξαγορά της.    πηγή
epixirimatias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Προτό είναι και...γκολτζής!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Προτό είναι και...γκολτζής!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ