2017-09-07 12:59:02
Φωτογραφία για Έλληνες δισεκατομμυριούχοι: Είναι πολλά τα λεφτά (έξω)
Ο Αμερικανός μεγιστάνας του πετρελαίου Ζαν Πολ Γκετί είχε πει ότι «αν μπορείς να μετράς τα λεφτά σου, δεν είσαι πλούσιος», υπονοώντας ότι κανένας δισεκατομμυριούχος δεν

θα κάτσε ποτέ να τα μετρήσει μόνος του, γιατί έχει άλλα πιο σημαντικά πράγματα.

Η φράση του ταιριάζει γάντι στους φετινούς έλληνες πρωταγωνιστές της περίφημης λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Κανείς τους δεν είναι στην πρώτη εικοσάδα, εκεί όπου τα δις «παίζουν» σε δεκάδες, η πλειοψηφία τους είναι Ελληνοαμερικανοί και οι δύο αμιγώς έλληνες είναι οι κ.κ. Φίλιππος Νιάρχος και Σπύρος Λάτσης.

Πρώτος τη τάξει είναι ο πολύς Τζιμ Ντέιβις , ιδιοκτήτης της εταιρίας αθλητικών ειδών New Balance, η περιουσία του οποίου ξεπερνάει τα πέντε δισεκατομμύρια, σε μια λίστα που κάθε χρόνο τα δις αυξάνονται η μειώνονται αλλά οι πρωταγωνιστές παραμένουν με κάποιες αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω, οι ίδιοι.


Τζιμ Ντέιβις: 5.100.000.000 δολάρια

Όταν το 1972, ο 29χρονος τότε Τζιμ Ντέιβις εξαγόραζε την εταιρία υποδημάτων New Balance, μάλλον δεν φανταζόταν ότι στα επόμενα είκοσι χρόνια θα την μετέτρεπε σε έναν κολοσσό.

Εκείνη την εποχή είχε έξι άτομα προσωπικό και η ημερήσια παραγωγή ήταν τριάντα ζευγάρια παπούτσια!

Σήμερα η εταιρία απασχολεί πάνω από τέσσερις χιλιάδες άτομα, ενώ στον ισολογισμό του 2015 οι πωλήσεις όλων των προϊόντων της ανήλθαν σε τρία δισεκατομμύρια, τριακόσια εκατομμύρια δολάρια.

Ο γιος δύο ελλήνων μεταναστών είναι παντρεμένος με την Ανν, έχουν δύο παιδιά και ζει στο Νιούτον της Μασαχουσέτης, σε μια καταπληκτική έπαυλη με πισίνα και το απαραίτητο ελικοδρόμιο, η οποία είναι πνιγμένη στο πράσινο.

Τομ Γκόρης: 3.300.000.000 δολάριαTom Gores

Ο ιδιοκτήτης του ομίλου Platinum Equity είναι ο δεύτερος πλουσιότερος έλληνας στην φετινή λίστα του Forbes και έγινε ευρέως γνωστός το 2011, όταν αγόρασε την ομάδα μπάσκετ τωνDetroit Pistons.

Γεννημένος στη Ναζαρέτ από έλληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα, μετακόμισε οικογενειακώς στις ΗΠΑ σε ηλικία τεσσάρων ετών και σπούδασε με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Το κοφτερό μυαλό του αποδείχτηκε το καλύτερο όπλο όταν ίδρυσε την επενδυτική εταιρία Platinum Equity και αφού πρώτα είχε «τριφτεί» ως επενδυτής σε μικρές εταιρίες.

Η εταιρία γιγαντώθηκε μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια και σήμερα είναι ένας όμιλος κάτω από την ομπρέλα του οποίου λειτουργούν είκοσι πέντε επιχειρήσεις.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, κατοικεί σε μια ονειρική έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς αξίας εκατό εκατομμυρίων δολαρίων και έχει φίλους και πελάτες ονόματα σαν την Κριστίνα Αγκιλέρα, η οποία αγόρασε από τον Γκόρης μια κατοικία του καταβάλλοντας δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Τζον Κατσιματίδης: 3.100.000.000 δολάρια

Από τους πλέον γνωστούς Ελληνοαμερικανούς ο Τζον Κατσιματίδης έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο «βασιλιάς των παντοπωλείων» χτίζοντας την αυτοκρατορία του με πολλή δουλειά.

Διεκδίκησε και έχασε τον Δημαρχιακό θώκο της Νέας Υόρκης, στα πάρτι του τραγούδαγε συχνά η Άννα Βίσση και εκτός από τα παντοπωλεία έχει και εταιρία ενοικιάσεως αεροπλάνων.

Η χυμώδης κόρη του Άντρεα, έγινε θέμα στα αμερικάνικα ΜΜΕ, λόγω του ειδυλλίου της με τον εγγονό του Ρίτσαρντ Νίξον, Κρίστοφερ Κοξ, τον οποίο τελικά παντρεύτηκε στη Νέα Υόρκη.

Στην γαμήλια δεξίωση έδωσαν το παρόν από τους Κλίντον μέχρι τον Χένρι Κίσσινγκερ, όμως ο γάμος του ζεύγους έληξε άδοξα και διάγουν πλέον χωριστούς βίους.

Στις τελευταίες δραστηριότητες του Κατσιματίδη εντάσσεται μια ραδιοφωνική εκπομπή αλλά και η περσινή του επικύρηξη στους κλέφτες παγωτών που είχαν ρημάξει τα μαγαζιά του στη Νέα Υόρκη, όπου έδινε αμοιβή πέντε χιλιάδες δολάρια για όσους συνελάμβαναν κάποιον!

Τζον Πολ Ντε Τζόρια: 3.100.000.000

Κλασική περίπτωση αυτοδημιούργητου ο Τζον Πολ Ντε Τζόρια, μεγάλωσε σαν παιδί χωρισμένων γονιών, βοηθώντας μαζί με τον αδερφό του την ελληνίδα μητέρα του από μικρός.

Στα εννιά του χρόνια πούλαγε κάρτες, όμως ούτε αυτό στάθηκε αρκετό, αφού η μητέρα του αδυνατώντας να τον μεγαλώσει τον έδωσε σε ανάδοχη οικογένεια.

Στη εφηβεία του έγινε μέλος συμμορίας στο Λος Άντζελες, μέχρι την ημέρα που άκουσε την συμβουλή ενός καθηγητή, ο οποίος του είπε ότι η ζωή που επέλεξε δεν τον βγάλει πουθενά.

Υπηρέτησε δύο χρόνια στο Ναυτικό και μετά έκανε δουλειές που απλά του εξασφάλιζαν την επιβίωση, φτάνοντας κάποια στιγμή να πουλάει μπουκάλια και να είναι άστεγος.

¨Οταν μπήκε στον χώρο περιποίησης μαλλιών ξεκίνησε σαν υπάλληλος και μαζί με τον κομμωτή Πολ Μίτσελ, έφεραν την επανάσταση λανσάροντας νέα προϊόντα.

Σήμερα η εταιρία τους παράγει πάνω από εκατό προϊόντα που διανέμονται σε ογδόντα χώρες, ενώ συμμετέχει σε διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις ως μέτοχος, όπως έκανε με την τεκίλα Patron.

Η μόνη πολυτέλεια που δεν στερεί στον εαυτό του είναι οι συχνές πτήσεις με το ιδιωτικό του Learjet.

Φίλιππος Νιάρχος: 2.500.000.000

Πρόκειται για έναν από τους πλέον επιφανείς έλληνες μεγιστάνες, που μένει μόνιμα στο εξωτερικό κινούμενος μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου, από όπου και διευθύνει τις δεκάδες επιχειρήσεις του.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο έχοντας στην κατοχή του πίνακες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως την περίφημη αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, όταν ο ζωγράφος είχε κόψει το αυτί του.

Διαθέτει σαλέ στο Σεν Μόριτς, βίλα στην Χαβάη και εκτός από την Σπετσοπούλα είναι ιδιοκτήτης μαζί με τον αδερφό του Σπύρο, του «Ατλαντίς ΙΙ», ενός επιβλητικού γιοτ μήκους εκατόν δέκα έξι μέτρων, το οποίο είναι συχνά δεμένο στην μαρίνα του Μονακό.

Από τον γάμο του με την Βικτόρια Γκίνες απέκτησε τέσσερα παιδιά, την Ευγενία, τον Σταύρο, τον Θοδωράκη και την Ηλέκτρα, τα οποία υπεραγαπά.

Ντιν Μιτρόπουλος: 2.400.000.000

Θεωρείται-όχι άδικα-ο δισεκατομμυριούχος που ανασταίνει επιχειρήσεις και ένας μετρ των συγχωνεύσεων που έχει την ικανότητα να δίνει ζωή σε προϊόντα που έχουν χάσει την αίγλη τους.

Ο Ντιν Μητρόπουλος έζησε μέχρι τα δέκα του χρόνια στην Ελλάδα, αφού οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αμερική και ο ίδιος σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Babson College της Μασαχουσέτης, ένα από τα κορυφαία κολέγια του κόσμου στον τομέα αυτό.

Σε ένα μόνο από τα δεκάδες deals που έχτισαν τον μύθο του, ο έλληνας ομογενής είχε αγοράσει την Pabst Brewing, μια ιστορική ζυθοποιία, στην οποία επένδυσε χρόνο και χρήμα.

Έχοντας τοποθετήσει συνολικά διακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια, την πούλησε εφτακόσια πενήντα εκατομμύρια, κερδίζοντας τα τριπλά και μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την φήμη του.

Μένει μόνιμα στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα μαζί με την γυναίκα του Μαρί-Αν ενώ ο γιος του Ντάρεν δημιούργησε πέρυσι τον ανάλογο θόρυβο, όταν έδωσε εκατό εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την περίφημη έπαυλη Playboy Mansion, του Χιου Χέφνερ.

Άλεξ Σπανός: 2.400.000.000

Ο χαρακτηρισμός αυτοδημιούργητος ταυτίζεται απόλυτα με τον Αλεξ Σπανό, που με ένα δάνειο οχτακοσίων δολαρίων το 1951 ξεκίνησε να δημιουργεί την αυτοκρατορία του.

Οι γονείς του Κωνσταντίνος και Ευανθία τον μεγάλωσαν διδάσκοντας τον να μοιράζεται με τους άλλους και αυτό ήταν κάτι που τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα στην ζωή του.

Το 1951 όταν ήταν είκοσι εφτά ετών, συνειδητοποίησε ότι τα σαράντα δολάρια που έπαιρνε δουλεύοντας στον φούρνο του πατέρα του δεν έφταναν για να ζήσει την οικογένειά του.

Με ένα δάνειο οχτακοσίων δολαρίων αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι, το οποίο μετέτρεψε σε καντίνα, πουλώντας φαγητό στους εργάτες που δούλευαν στις κοιλάδες της Καλιφόρνια.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, κέρδισε το πρώτο του εκατομμύριο δολάρια και τότε αποφάσισε να μπει στον χώρο των κατασκευών και του real estate.

Η εταιρία του θεωρείται μια από τις κορυφαίες αμιγώς οικογενειακές κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας, με τον ίδιο πλέον να έχει αποσυρθεί και να έχει παραδώσει τα ηνία στα τέσσερα παιδιά του.

Γιώργος Αργυρός 2.200.000.000

Τον έχουν χαρακτηρίσει ως «μεγιστάνας των ακινήτων» στις ΗΠΑ, κάτι που κάνει τον Γιώργο Αργυρό να χαμογελάει όποτε το ακούει, ενίοτε και να μειδιά.

Κάποιοι απορούν πως ένας νεαρός που ξεκίνησε να δουλεύει σε μπακάλικο, κατάφερε να μεταλλαχθεί σε έναν βασιλιά του real estate, στοχεύοντας αρχικά σε αγορές γης που ήταν ιδανικές για να στηθούν βενζινάδικα.

Το 1963 ανοίγει την δική του εταιρία επενδύσεων την περίφημη Arnel Development Company, η οποία μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση έξι χιλιάδων περίπου ακινήτων.

Στενός φίλος του προέδρου Μπους διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία για τρία χρόνια, πριν επιστρέψει στην επιχειρηματική του δράση, ενώ επένδυσε και στην αεροπλοΐα, με την αεροπορική εταιρία Air Call, η οποία πουλήθηκε τελικά στην American Airlines.

Σπύρος Λάτσης: 1.900.000.000

Ακόμη και σήμερα ο κύριος Σπύρος Λάτσης, θεωρείται ο «αόρατος» μεγιστάνας, αφού αποφεύγει επιμελώς ακόμη και την δημοσιότητα που αφορά την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Ο γιος του καπετάν Γιάννη Λάτση παραμένει ακριβοθώρητος και όταν έρχεται στην Ελλάδα, ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που το μαθαίνουν και ακόμη πιο λίγοι αυτοί που τον συναντούν.

Με σπουδές στο London School Of Economics o Σπύρος Λάτσης ηγείται του EFG Group, μένει μόνιμα στην Γενεύη της Ελβετίας μαζί με την σύζυγό του Ντόροθι Μπράντλει και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Ο αστικός μύθος τον θέλει χρόνια πριν να πηγαίνει μόνος του στο σούπερ μάρκετ, όταν δεν είχαν ακόμη δημοσιευθεί φωτογραφίες του και ήταν άγνωστος ως πρόσωπο μόνο, ακόμη και στην Ελβετία.

Φιλάρετος Καλτσίδης 1.300.000.000

Κατά επτακόσια εκατομμύρια φτωχότερος εμφανίζεται φέτος στην λίστα του Forbes o ομογενής από την Ρωσία Φιλάρετος Καλτσίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, διατηρεί στενές σχέσεις με την Ελλάδα.

Γεννημένος στην Ρωσία και με σπουδές Μηχανικής με ειδίκευση στην εξόρυξη ξεκίνησε να δουλεύει στην βιομηχανία άνθρακα, χτίζοντας πολύ γρήγορα μια φήμη ως εξπέρ στον τομέα αυτό.

Πριν από έξι χρόνια ψηφίσθηκε ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο του τσιμέντου και η εταιρία του Eurocement Holding AG είναι η μεγαλύτερη στην Ρωσία, με δυνατότητα παραγωγής άνω των σαράντα εκατομμυρίων τόνων.

Κάθε καλοκαίρι οργώνει τις ελληνικές θάλασσες με την θαλαμηγό «Ζαφύρα» μήκους εβδομήντα πέντε μέτρων, πριν καταλήξει στην εντυπωσιακή έπαυλη που έχει χτίσει στον Μεσσηνιακό κόλπο.  

Εκεί όπου πριν τρία χρόνια δόθηκε η μυθική δεξίωση για τον γάμο της κόρης του Αλίνα με Ελβετό επιχειρηματία η οποία είχε τα πάντα, από ποντιακό χορό, χαβιάρι και Dom Perignon, μέχρι ταπεινά πιτόγυρα.    πηγή
epixirimatias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ψάχνει ομάδα ο Μάρτινς
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ψάχνει ομάδα ο Μάρτινς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ