2017-09-12 08:52:00
Φωτογραφία για Παρατυπίες στη συνταγογράφηση φαρμάκων - «Τρικλοποδιά» στην προώθηση γενοσήμων
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μηνιαίες ιατρικές συνταγές, στις οποίες αναγράφονται ποσότητες φαρμάκων για θεραπεία διάρκειας άνω του ενός μηνός. Συνταγές με «προτάσεις» από τον γιατρό εμπορικής ονομασίας φαρμάκου κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για την υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Κατεύθυνση των ασφαλισμένων σε συγκεκριμένα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών, αλλά και χρήση παράνομων λογισμικών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Παρά τη σαφή νομοθεσία για τη συνταγογράφηση φαρμάκων δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παρατυπιών στην έκδοση συνταγών από κάποιους γιατρούς που είτε αγνοούν τις οδηγίες, είτε δημιουργούν δικά τους «παράθυρα» στη συνταγογράφηση για την χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων, βάζοντας «τρικλοποδιά» στην προσπάθεια προώθησης γενοσήμων. Αυτό προκύπτει από τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ελέγχου Συνταγογραφίας του ΕΟΠΥΥ, με αφορμή τις οποίες ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης απέστειλε τη Δευτέρα εγκύκλιο προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ΗΔΙΚΑ, Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μονάδες Υγειας ΠΕΔΥ, διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών κ.α.), με την οποία τονίζει τις υποχρεώσεις των γιατρών, υπενθυμίζοντας ότι η διαπίστωση παραβάσεων «επισύρει κυρώσεις». 


Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο από τους ελέγχους που διενεργεί η αρμόδια επιτροπή, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις γιατρών που συνταγογραφούν ποσότητες φαρμάκων που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές, όταν η νομοθεσία ορίζει ότι «η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες θεραπείας». Επιπλέον, οι ελεγκτές εντόπισαν πολλά περιστατικά συνταγογράφησης όπου ο γιατρός κατά την έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, είτε στο πεδίο «Οδηγία», είτε στο πεδίο «Σχόλιο» προτείνει εμπορική ονομασία φαρμάκου. Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 εφαρμόζεται στην Ελλάδα η καθολική και υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται μόνο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις φαρμάκων ή ασθενειών, όπου οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, και να απαγορεύουν την υποκατάσταση ή αλλαγή φαρμάκου κατά την εκτέλεση της συνταγές. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποκλίσεις δεν δύναται να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στη διάρκεια του έτους.

Ωστόσο στις παραβάσεις που εντόπισε η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας, οι γιατροί «πρότειναν» συγκεκριμένα φάρμακα χωρίς να χρησιμοποιούν την επιλογή του 15% της εμπορικής ονομασίας που δίνει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παράλληλα ορισμένοι απέτρεπαν την αντικατάσταση του προτεινόμενου από τους ίδιους φαρμακευτικού σκευάσματος από άλλο, αναγράφοντας παράτυπα στο πεδίο «Σχόλιο» ότι «αλλαγή ή άρνηση εκτέλεσης συνταγής συνεπάγεται πλήρη ανάληψη της ευθύνης από τον εκτελούντα για την αποτελεσματικότητα και τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων».

Με αφορμή αυτές τις διαπιστώσεις ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρει στην εγκύκλιο, «παρακαλούμε για την πιστή τήρηση της νομοθεσίας κατά τη συνταγογράφηση από τους ιατρούς, την αφαίρεση των μη νόμιμων λογισμικών από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τη μη κατεύθυνση των ασφαλισμένων σε συγκεκριμένα φαρμακεία».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ