2017-09-17 17:50:02
Μια πολιτική αλληλεγγύης ξεκινά από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και δεν είναι να διαχειρίζεται κανείς ευρωπαϊκούς πόρους για να παρέχει επιδόματα, τα οποία κάποια στιγμή θα τελειώσουν, τόνισε κατά τη συνέντευξή του, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκλεισε παράλληλα κάθε δρόμο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της επένδυσης στις Σκουριές, ενώ επέκρινε τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την αποδοχή του μίγματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου στο τρίτο μνημόνιο.
«Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήταν έργο της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποτίθεται το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στους πιο αδύναμους και τελικά ψήφισε μείωση του αφορολόγητου και περαιτέρω περικοπή των συντάξεων από το 2019. Η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια», είπε ο κ
. Μητσοτάκης. «Για ποια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια μιλάμε όταν η χώρα έχει δεσμευθεί για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και το 2020; Η σχετική συζήτηση είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική. Αυτή η έξοδος θα είχε συμβεί το 2015 εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει και το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο. Αυτή η περιπέτεια μας στοίχισε 100 δισ. ευρώ και δύο μνημόνια. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές αίτημα που θα μας συνοδεύει μέχρι να γίνουν εκλογές. Δεν περιοριζόμαστε όμως εκεί. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το αποτύπωμα της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου», πρόσθεσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η τοπική κοινωνία θέλει την επένδυση στις Σκουριές»
«Οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα έχει φυσικά κάποιο περιβαλλοντικό κόστος, ωστόσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία μας επιτρέπει να το ελαχιστοποιούμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με το ζήτημα της επένδυσης στον χρυσό στη Χαλκιδική. «Η αίσθησή μου είναι ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές. Τη συμβατότητα μιας επένδυσης με τους περιβαλλοντικούς όρους την κρίνει η Δικαιοσύνη. Γιατί δεν υπέγραψε νωρίτερα τις άδειες ο κ. Σταθάκης, ενώ αυτές βρίσκονταν στο γραφείο του εδώ και μήνες; Εμείς τέτοια πράγματα δεν πρόκειται να κάνουμε. Εάν διαφωνούμε με μία επένδυση, θα το λέμε ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται πάντως να παίξουμε ποτέ με τις δουλειές απλών ανθρώπων, μεροκαματιάρηδων. Στα λόγια η κυβέρνηση δηλώνει υπέρ των επενδύσεων, αλλά στην πράξη βάζει εμπόδια. Δεν πείθομαι από την φιλοεπενδυτική μετάλλαξη του Πρωθυπουργού», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια»
Αναφερόμενος στον ρόλο των φοιτητικών παρατάξεων και ιδιαίτερα σε εκείνη η οποία συνδέεται με τη Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει. «Οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν στις εκλογές για ανάδειξη πρυτανικών οργάνων. Αλλάζει και ο ίδιος ο ρόλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν λίγους και αποξενώνουν τους πολλούς. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε πανεπιστήμιο», είπε.
Τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ τόσο των ιδιωτικών όσο και των μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, ενώ ανέφερε ότι τα σχετικά με την Παιδεία τα οποία περιέλαβε στην ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο το βράδυ «μπορεί να ενόχλησαν κάποιους, να τάραξαν λιμνάζοντα ύδατα, αλλά γι' αυτές μου τις απόψεις εξελέγην πρόεδρος της Ν.Δ. και θα συνεχίσω να τις υποστηρίζω με σθένος».
«Ο κ. Κουρουμπλής θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί»
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες που ακόμη δεν έχουν επιμεριστεί. Υπάρχουν ερωτήματα και για τους λόγους της βύθισης του πλοίου, αλλά και για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε ο αρχηγός της Ν.Δ. σχετικά με το ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας η οποία διεσπάρη σε ακτές του παραλιακού μετώπου της Αττικής. «Χρειάστηκε να περάσουν πέντε και έξι ημέρες για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Ο κ. Κουρουμπλής θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί», πρόσθεσε με έμφαση.
«Οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος αποδεχόμενοι το μίγμα πολιτικής της κυβέρνησης»
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας για λαθεμένη αποδοχή εκ μέρους τους του μίγματος οικονομικής πολιτικής το οποίο αποτυπώθηκε στο τρίτο μνημόνιο και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έδινε έμφαση στους φόρους και όχι στη μείωση δαπανών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τη νύφη την πλήρωσε ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι, κατά την άποψή του, την κύρια ευθύνη για το συγκεκριμένο μίγμα έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όχι οι δανειστές. «Η μείωση πλεονασμάτων είναι προς όφελος τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και προς το συμφέρον των δανειστών μας. Δεν μπορώ να ανεχθώ σε καμία περίπτωση τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων. Η υπερφορολόγηση έχει αυξήσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή. Μια πολιτική μείωσης φόρων σε συνδυασμό με μια αυστηρότητα στους φορολογικούς ελέγχους, εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να μας στερήσει έσοδα», είπε, σχετικά με τις εξαγγελίες της Ν.Δ. για μείωση του στόχου του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.
«Αποσύνδεση προεδρικής εκλογής από πρόωρη διάλυση της Βουλής»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Τόνισε παράλληλα ότι πιστεύει πως θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία το 2020, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί τότε σε πρόωρες εκλογές και δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι» του για να επιτευχθεί εκλογή Προέδρου. «Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Θα προτείνουμε νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν θα είναι απλή αναλογική, θα είναι ωστόσο αντιπροσωπευτικό και θα έχει στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής», υπογράμμισε.
«Θα ήθελα να έχουμε προχωρήσει ακόμη πιο τολμηρά σε ανανέωση προσώπων στη Ν.Δ. Ωστόσο, υπάρχει το πρόβλημα της καχυποψίας έναντι της πολιτικής σε ανθρώπους που θέλουμε να προσελκύσουμε στο κόμμα. Ευθύνη και των δημοσιογράφων να μην ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, αποτελεσματικούς, έντιμους και αποφασισμένους. Στην κυβέρνησή μου, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και ίσως πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν, αλλά θα τα μάθετε όταν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση».
«Προσωπική μου επιλογή ο Άδωνις Γεωργιάδης»
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι προσωπική μου επιλογή. Δεν συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις, μπορεί μερικές φορές να έχει πει και μία κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί αυτό. Επί δικών μου ημερών, τα συλλογικά όργανα του κόμματος λειτουργούν με μεγάλη τακτικότητα. Ας μην περιοριζόμαστε σε υφολογικές αξιολογήσεις, αλλά ας βλέπουμε το περιεχόμενο όσων λένε τα στελέχη», απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση σχετική με το ύφος των τοποθετήσεων και τη θέση του β' αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Εγώ λέω στους επενδυτές "ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα". Ο κ. Τσίπρας το 2014 ενθάρρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους τους, καθώς και το κίνημα "Δεν Πληρώνω". Τι σχέση έχουν αυτά με την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ.; Δεν είμαστε ποτέ απέναντι στη λογική του διαλόγου και σε ανεύρεση πεδίων συναίνεσης. Δεν με ενδιαφέρει τι ψήφισαν οι συμπολίτες μας σε προηγούμενες εκλογές. Το κάλεσμά μου σπάει τα τείχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Είμαι πεπεισμένος ότι στις επόμενες εκλογές πολλοί πολίτες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά Ν.Δ.», ανέφερε, σχετικά με το είδος της αντιπολίτευσης το οποίο ασκεί το κόμμα του.
Σε ερώτηση σχετική με παλαιότερες δηλώσεις του επιχειρηματία και προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν έχει πρόβλημα με κανένα επιχειρηματία, όταν αυτός περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση. «Το πρόβλημα αρχίζει όταν επιχειρηματίες αγοράζουν ΜΜΕ για να υπερασπίζονται τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Δεν ήμουν εγώ αυτός που πολιτικοποίησε αυτή τη συζήτηση», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Δεν μίλησα για τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία μου, γιατί ήθελα να μιλήσω για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Οι πολίτες γνωρίζουν το πόσο εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τις πραγματικές του δυνατότητες», σχολίασε, σε ερώτηση σχετική με την έλλειψη αναφορών στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού στην ομιλία του, το Σάββατο.
«Στα δεξιά της Ν.Δ. ο Π. Καμμένος»
«Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο, ο οποίος κινείται στα δεξιά της Ν.Δ. και με τον οποίο τον ενώνει ο άκρατος εθνολαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσία. Γνωρίζετε καλά ότι είμαι μετριοπαθής, φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσει ο διχαστικός λόγος. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέπραξε με τη Χρυσή Αυγή για τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ευχαρίστως θα αξιοποιούσε τις ψήφους της για την αλλαγή του εκλογικού νόμου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφορικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς στροφής της Ν.Δ.
«Δεν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις δυνάμεις του. Έχει χάσει τη μισή του εκλογική δύναμη, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Δεν γνωρίζω το εκλογικό τοπίο στις επόμενες εκλογές, θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Η Ν.Δ. θα επιδιώξει κυβέρνηση ΕΥΡΕΙΑΣ κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα προτείνω ατζέντα ευρύτερης συνεννόησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία επιθυμώ να συνεννοηθώ την επόμενη ημέρα», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Για την υπόθεση συνομιλιών Π. Καμμένου με ισοβίτη καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών, ο υπουργός πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Δεν υπάρχουν πολλές ευνομούμενες χώρες όπου θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Υπάρχει ένας λιμενικός υπάλληλος ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση και δεν έχουν κινηθεί καν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του», είπε σχετικά με την γνωστή υπόθεση, η οποία σε οκτώ ημέρες αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή.
«Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνουν»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στις επικρίσεις ότι επιθυμεί μαζικές απολύσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. «Εγώ δεν υποσχέθηκα ούτε υπόσχομαι σκίσιμο μνημονίων ούτε "επιθετική" διαπραγμάτευση. Οι εξαγγελίες για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και του ΕΝΦΙΑ είναι κοστολογημένες με ισόποση μείωση δαπανών, άρα δημοσιονομικά ουδέτερες. Πράγματι το ελατήριο είναι συμπιεσμένο, όπως λέει και ο κ. Τσίπρας. Μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα - αναπτυξιακά, πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Δεν έχω πρόθεση να κατακρεουργήσω κανένα Δημόσιο. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν. Θέλω όμως να συμπιέσω το κόστος του Δημοσίου. Θέλω ένα κράτος που θα κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά θα τα κάνει καλύτερα», ανέφερε.
«Μίλησα για επιχειρησιακές συμβάσεις που πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών, όχι για ατομικές συμβάσεις. Και ο κατώτατος μισθός πρέπει τελικά να ορίζεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Έχω συναντήσει πάρα πολλούς νέους εργαζόμενους που πληρώνονται για τετράωρο, ενώ εργάζονται για οκτάωρο. Η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, που θα έλθει μέσα από δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων», σημείωσε, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
«Όποιος αυτοχρίζεται υποψήφιος βουλευτής, θα έχει την τύχη Τραγάκη»
«Όποιος ισχυρίζεται, πλην των εν ενεργεία βουλευτών, ότι έχει πάρει χρίσμα υποψηφίου βουλευτή, θα έχει την ίδια τύχη που είχε ο γιος του κ. Τραγάκη. Καθένας έχει δικαίωμα να δηλώνει ότι θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής, όχι όμως να το δηλώνει ως δεδομένο. Δεν πιστεύω ιδιαίτερα στα ηλικιακά όρια. Τα ψηφοδέλτιά μας, όταν ανακοινωθούν, θα εκπλήξουν ευχάριστα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε πρόσφατα στο εσωκομματικό πεδίο.
«Η ασφάλεια δεν είναι "δεξιά" πολιτική»
Σε ερώτηση για το ζήτημα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε ότι «το πρόβλημα της ασφάλειας δεν έχει να κάνει μόνο με τα Εξάρχεια, αλλά κυρίως με υποβαθμισμένες περιοχές και τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας. Δεν δικαιολογείται στη δυτική Αθήνα οι αστυνομικές διευθύνσεις να είναι υποστελεχωμένες κατά 50%». «Η ασφάλεια δεν είναι "δεξιά" πολιτική, αυτά είναι σαχλαμάρες. Η ασφάλεια δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή. Είναι βασική υποχρέωση από καταβολής κράτους. Είμαι αντίθετοι στον νόμο Παρασκευόπουλου και υπέρ των φυλακών υψίστης ασφαλείας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για τον χρόνο των εκλογών. Θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα αν αυτή η κυβέρνηση είχε φύγει νωρίτερα. Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, θα πείσω τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», κατέληξε.
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
«Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήταν έργο της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποτίθεται το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στους πιο αδύναμους και τελικά ψήφισε μείωση του αφορολόγητου και περαιτέρω περικοπή των συντάξεων από το 2019. Η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια», είπε ο κ
«Η τοπική κοινωνία θέλει την επένδυση στις Σκουριές»
«Οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα έχει φυσικά κάποιο περιβαλλοντικό κόστος, ωστόσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία μας επιτρέπει να το ελαχιστοποιούμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με το ζήτημα της επένδυσης στον χρυσό στη Χαλκιδική. «Η αίσθησή μου είναι ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές. Τη συμβατότητα μιας επένδυσης με τους περιβαλλοντικούς όρους την κρίνει η Δικαιοσύνη. Γιατί δεν υπέγραψε νωρίτερα τις άδειες ο κ. Σταθάκης, ενώ αυτές βρίσκονταν στο γραφείο του εδώ και μήνες; Εμείς τέτοια πράγματα δεν πρόκειται να κάνουμε. Εάν διαφωνούμε με μία επένδυση, θα το λέμε ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται πάντως να παίξουμε ποτέ με τις δουλειές απλών ανθρώπων, μεροκαματιάρηδων. Στα λόγια η κυβέρνηση δηλώνει υπέρ των επενδύσεων, αλλά στην πράξη βάζει εμπόδια. Δεν πείθομαι από την φιλοεπενδυτική μετάλλαξη του Πρωθυπουργού», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια»
Αναφερόμενος στον ρόλο των φοιτητικών παρατάξεων και ιδιαίτερα σε εκείνη η οποία συνδέεται με τη Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει. «Οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν στις εκλογές για ανάδειξη πρυτανικών οργάνων. Αλλάζει και ο ίδιος ο ρόλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν λίγους και αποξενώνουν τους πολλούς. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε πανεπιστήμιο», είπε.
Τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ τόσο των ιδιωτικών όσο και των μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, ενώ ανέφερε ότι τα σχετικά με την Παιδεία τα οποία περιέλαβε στην ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο το βράδυ «μπορεί να ενόχλησαν κάποιους, να τάραξαν λιμνάζοντα ύδατα, αλλά γι' αυτές μου τις απόψεις εξελέγην πρόεδρος της Ν.Δ. και θα συνεχίσω να τις υποστηρίζω με σθένος».
«Ο κ. Κουρουμπλής θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί»
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες που ακόμη δεν έχουν επιμεριστεί. Υπάρχουν ερωτήματα και για τους λόγους της βύθισης του πλοίου, αλλά και για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε ο αρχηγός της Ν.Δ. σχετικά με το ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας η οποία διεσπάρη σε ακτές του παραλιακού μετώπου της Αττικής. «Χρειάστηκε να περάσουν πέντε και έξι ημέρες για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Ο κ. Κουρουμπλής θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί», πρόσθεσε με έμφαση.
«Οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος αποδεχόμενοι το μίγμα πολιτικής της κυβέρνησης»
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας για λαθεμένη αποδοχή εκ μέρους τους του μίγματος οικονομικής πολιτικής το οποίο αποτυπώθηκε στο τρίτο μνημόνιο και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έδινε έμφαση στους φόρους και όχι στη μείωση δαπανών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τη νύφη την πλήρωσε ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι, κατά την άποψή του, την κύρια ευθύνη για το συγκεκριμένο μίγμα έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όχι οι δανειστές. «Η μείωση πλεονασμάτων είναι προς όφελος τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και προς το συμφέρον των δανειστών μας. Δεν μπορώ να ανεχθώ σε καμία περίπτωση τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων. Η υπερφορολόγηση έχει αυξήσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή. Μια πολιτική μείωσης φόρων σε συνδυασμό με μια αυστηρότητα στους φορολογικούς ελέγχους, εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να μας στερήσει έσοδα», είπε, σχετικά με τις εξαγγελίες της Ν.Δ. για μείωση του στόχου του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.
«Αποσύνδεση προεδρικής εκλογής από πρόωρη διάλυση της Βουλής»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Τόνισε παράλληλα ότι πιστεύει πως θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία το 2020, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί τότε σε πρόωρες εκλογές και δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι» του για να επιτευχθεί εκλογή Προέδρου. «Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Θα προτείνουμε νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν θα είναι απλή αναλογική, θα είναι ωστόσο αντιπροσωπευτικό και θα έχει στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής», υπογράμμισε.
«Θα ήθελα να έχουμε προχωρήσει ακόμη πιο τολμηρά σε ανανέωση προσώπων στη Ν.Δ. Ωστόσο, υπάρχει το πρόβλημα της καχυποψίας έναντι της πολιτικής σε ανθρώπους που θέλουμε να προσελκύσουμε στο κόμμα. Ευθύνη και των δημοσιογράφων να μην ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, αποτελεσματικούς, έντιμους και αποφασισμένους. Στην κυβέρνησή μου, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και ίσως πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν, αλλά θα τα μάθετε όταν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση».
«Προσωπική μου επιλογή ο Άδωνις Γεωργιάδης»
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι προσωπική μου επιλογή. Δεν συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις, μπορεί μερικές φορές να έχει πει και μία κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί αυτό. Επί δικών μου ημερών, τα συλλογικά όργανα του κόμματος λειτουργούν με μεγάλη τακτικότητα. Ας μην περιοριζόμαστε σε υφολογικές αξιολογήσεις, αλλά ας βλέπουμε το περιεχόμενο όσων λένε τα στελέχη», απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση σχετική με το ύφος των τοποθετήσεων και τη θέση του β' αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Εγώ λέω στους επενδυτές "ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα". Ο κ. Τσίπρας το 2014 ενθάρρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους τους, καθώς και το κίνημα "Δεν Πληρώνω". Τι σχέση έχουν αυτά με την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ.; Δεν είμαστε ποτέ απέναντι στη λογική του διαλόγου και σε ανεύρεση πεδίων συναίνεσης. Δεν με ενδιαφέρει τι ψήφισαν οι συμπολίτες μας σε προηγούμενες εκλογές. Το κάλεσμά μου σπάει τα τείχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Είμαι πεπεισμένος ότι στις επόμενες εκλογές πολλοί πολίτες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά Ν.Δ.», ανέφερε, σχετικά με το είδος της αντιπολίτευσης το οποίο ασκεί το κόμμα του.
Σε ερώτηση σχετική με παλαιότερες δηλώσεις του επιχειρηματία και προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν έχει πρόβλημα με κανένα επιχειρηματία, όταν αυτός περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση. «Το πρόβλημα αρχίζει όταν επιχειρηματίες αγοράζουν ΜΜΕ για να υπερασπίζονται τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Δεν ήμουν εγώ αυτός που πολιτικοποίησε αυτή τη συζήτηση», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Δεν μίλησα για τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία μου, γιατί ήθελα να μιλήσω για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Οι πολίτες γνωρίζουν το πόσο εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τις πραγματικές του δυνατότητες», σχολίασε, σε ερώτηση σχετική με την έλλειψη αναφορών στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού στην ομιλία του, το Σάββατο.
«Στα δεξιά της Ν.Δ. ο Π. Καμμένος»
«Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο, ο οποίος κινείται στα δεξιά της Ν.Δ. και με τον οποίο τον ενώνει ο άκρατος εθνολαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσία. Γνωρίζετε καλά ότι είμαι μετριοπαθής, φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσει ο διχαστικός λόγος. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέπραξε με τη Χρυσή Αυγή για τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ευχαρίστως θα αξιοποιούσε τις ψήφους της για την αλλαγή του εκλογικού νόμου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφορικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς στροφής της Ν.Δ.
«Δεν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις δυνάμεις του. Έχει χάσει τη μισή του εκλογική δύναμη, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Δεν γνωρίζω το εκλογικό τοπίο στις επόμενες εκλογές, θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Η Ν.Δ. θα επιδιώξει κυβέρνηση ΕΥΡΕΙΑΣ κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα προτείνω ατζέντα ευρύτερης συνεννόησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία επιθυμώ να συνεννοηθώ την επόμενη ημέρα», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Για την υπόθεση συνομιλιών Π. Καμμένου με ισοβίτη καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών, ο υπουργός πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Δεν υπάρχουν πολλές ευνομούμενες χώρες όπου θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Υπάρχει ένας λιμενικός υπάλληλος ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση και δεν έχουν κινηθεί καν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του», είπε σχετικά με την γνωστή υπόθεση, η οποία σε οκτώ ημέρες αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή.
«Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνουν»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στις επικρίσεις ότι επιθυμεί μαζικές απολύσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. «Εγώ δεν υποσχέθηκα ούτε υπόσχομαι σκίσιμο μνημονίων ούτε "επιθετική" διαπραγμάτευση. Οι εξαγγελίες για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και του ΕΝΦΙΑ είναι κοστολογημένες με ισόποση μείωση δαπανών, άρα δημοσιονομικά ουδέτερες. Πράγματι το ελατήριο είναι συμπιεσμένο, όπως λέει και ο κ. Τσίπρας. Μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα - αναπτυξιακά, πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Δεν έχω πρόθεση να κατακρεουργήσω κανένα Δημόσιο. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν. Θέλω όμως να συμπιέσω το κόστος του Δημοσίου. Θέλω ένα κράτος που θα κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά θα τα κάνει καλύτερα», ανέφερε.
«Μίλησα για επιχειρησιακές συμβάσεις που πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών, όχι για ατομικές συμβάσεις. Και ο κατώτατος μισθός πρέπει τελικά να ορίζεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Έχω συναντήσει πάρα πολλούς νέους εργαζόμενους που πληρώνονται για τετράωρο, ενώ εργάζονται για οκτάωρο. Η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, που θα έλθει μέσα από δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων», σημείωσε, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
«Όποιος αυτοχρίζεται υποψήφιος βουλευτής, θα έχει την τύχη Τραγάκη»
«Όποιος ισχυρίζεται, πλην των εν ενεργεία βουλευτών, ότι έχει πάρει χρίσμα υποψηφίου βουλευτή, θα έχει την ίδια τύχη που είχε ο γιος του κ. Τραγάκη. Καθένας έχει δικαίωμα να δηλώνει ότι θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής, όχι όμως να το δηλώνει ως δεδομένο. Δεν πιστεύω ιδιαίτερα στα ηλικιακά όρια. Τα ψηφοδέλτιά μας, όταν ανακοινωθούν, θα εκπλήξουν ευχάριστα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε πρόσφατα στο εσωκομματικό πεδίο.
«Η ασφάλεια δεν είναι "δεξιά" πολιτική»
Σε ερώτηση για το ζήτημα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε ότι «το πρόβλημα της ασφάλειας δεν έχει να κάνει μόνο με τα Εξάρχεια, αλλά κυρίως με υποβαθμισμένες περιοχές και τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας. Δεν δικαιολογείται στη δυτική Αθήνα οι αστυνομικές διευθύνσεις να είναι υποστελεχωμένες κατά 50%». «Η ασφάλεια δεν είναι "δεξιά" πολιτική, αυτά είναι σαχλαμάρες. Η ασφάλεια δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή. Είναι βασική υποχρέωση από καταβολής κράτους. Είμαι αντίθετοι στον νόμο Παρασκευόπουλου και υπέρ των φυλακών υψίστης ασφαλείας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για τον χρόνο των εκλογών. Θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα αν αυτή η κυβέρνηση είχε φύγει νωρίτερα. Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, θα πείσω τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», κατέληξε.
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον καφέ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ