2017-09-17 19:20:44
Φωτογραφία για Τζέφρεϊ Πάιατ: Αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδoς
Οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε «πύλη εισόδου» για τη μεταφορά αερίου και αγαθών προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζει στην «Κ» ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Μιλά για αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο ενεργειακό πλέγμα της περιοχής, επισημαίνει τη σημασία των αγωγών ΤΑΡ και IGB όπως και ενός πλωτού τερματικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Διαπιστώνει μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που όπως τονίζει όντως θα συμβεί τους επόμενους 12 μήνες στην πορεία προς τη ΔΕΘ του 2018, οπότε οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα. Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει ότι εργάζεται για να πραγματοποιηθεί σύντομα επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, ενώ εγκωμιάζει την εξαιρετικά στενή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με βασικό άξονα τη «ζωτικής σημασίας» βάση της Σούδας.


Ποιος είναι ο Αμερικανός πρέσβης 

Ο Πάιατ ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από τις 30 Ιουλίου του 2013. Η τριετής θητεία του συνέπεσε με μια περίοδο όπου η επικράτεια της Ουκρανίας συρρικνώθηκε. . Ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ουκρανία, ο  Πάιατ επέλεξε έναν ενεργό ρόλο με καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα στηρίζοντας τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τις προσπάθειες του σημερινού πρωθυπουργού Βολοντίμιρ Γκρόισμαν. «Το Ντόνμπας είναι Ουκρανία» και «η Μαριούπολη είναι Ουκρανία», έγραψε πρόσφατα ο  Πάιατ στον λογαριασμό του στο Twitter, τον οποίο τροφοδοτεί καθημερινά με εντατικό ρυθμό, στηρίζοντας το Κίεβο απέναντι στους αυτονομιστές που επιθυμούν την απόσχιση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές περιοχές της χώρας.

Ο 53χρονος Αμερικανός διπλωμάτης είναι ο κύριος εκφραστής της αμερικανικής πολιτικής στην Ουκρανία, γεγονός που τον φέρνει -σχεδόν σε καθημερινή βάση- σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Είτε καταγγέλλοντας ρωσική στρατιωτική εμπλοκή την εποχή των σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές, είτε υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, είτε μοιράζοντας ο ίδιος σάντουιτς σε Ουκρανούς στρατιώτες, ο Τζέφ Πάιατ κάθε άλλο παρά ακολουθούσε το στερεότυπο του διπλωμάτη που κάνει άτυπες συνεννοήσεις από το παρασκήνιο αποφεύγοντας να λειτουργήσει στο φως. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία», έγραφε το βράδυ της Πέμπτης 26 Μαϊου 2016 ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στο Κίεβο.

Ο Πάιατ είναι κόκκινο πανί για τους Ρώσους, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος προσεκτικός παρατηρητής. Τον Σεπτέμβριο του 2014 καταγγέλθηκε ότι είχε αναρτήσει στο Twitter του ψεύτικες φωτογραφίες από άσκηση ουκρανικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ σε άλλη περίπτωση οι Ρώσοι τον «ξεφώνισαν» επειδή ανέβασε φωτογραφία ενός γερμανικού άρματος μάχης που συμμετείχε δήθεν στα κοινά «παίγνια» του ουκρανικού στρατού με το ΝΑΤΟ, ενώ στην πραγματικότητα η εικόνα ήταν από γυμνάσια που είχαν γίνει το 2013.

Το διπλωματικό σκάνδαλο: «Γ...α την Ε.Ε.»

Ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έγινε διάσημος τον Φεβρουάριο του 2014 όταν μυστηριωδώς διέρρευσε στο YouTube μια τηλεφωνική συνομιλία του με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Λίγο πριν ξεσπάσουν οι αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, η κυρία Νούλαντ συζητούσε με τον κ. Πάιατ τις εξελίξεις στο Κίεβο. Σε παρατήρηση του Αμερικανού διπλωμάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα αφήσει αναπάντητες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουκρανών διαδη¬λωτών από την κυβέρνηση του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Βικτόρια Νούλαντ είχε απαντήσει κυνικά: «Γ...α την Ε.Ε.». Ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για ευρωπαϊκά θέματα, είχε προκαλέσει μίνι κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τις Βρυξέλλες. Παρά το γεγονός ότι η κυρία Νούλαντ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη για τη σκαιά αναφορά, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν αντιδράσει έντονα καταδικάζοντας ως απαράδεκτες τις απόψεις που είχαν καταγραφεί μυστηριωδώς σε ένα τηλεφώνημα μεταξύ δύο Αμερικανών διπλωματών, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν εμπιστευτικό. Εντύπωση είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι ο κ. Πάιατ είχε ξεσπάσει σε γέλια ακούγοντας την κυρία Νούλαντ να σχολιάζει «fuck the EU». Βεβαίως οι Ρώσοι ουδέποτε παραδέχθηκαν επισήμως ότι εκείνοι είχαν υποκλέψει το τηλεφώνημα αν και η τότε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι είχε δηλώσει ότι οι πρακτικές της Ρωσίας «έπεσαν πολύ χαμηλά».

Η θητεία σε Ασία και Λατινική Αμερική

Η καριέρα του Τζέφ Πάιατ, ο οποίος εισήλθε στο Διπλωματικό Σώμα των ΗΠΑ το 1989, ξεκίνησε από την Κεντρική Αμερική. Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν οικονομικός αξιωματούχος και υποπρό- ξενος στην Τεγουσιγάλπα της Ονδούρας. Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας όπου υπηρέτησε από το 1992 μέχρι το 1994. Επιστρέφοντας για λίγα χρόνια στην Ουάσινγκτον, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα χρημάτισε βοηθός προσωπικού στον βοηθό γενικό γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λατινική Αμερική (1994).

Τα καθήκοντά του στην Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνουν τη θέση του διευθυντή προσωπικού στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Λατινική Αμερική (1996-97) και του ειδικού βοηθού του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών (1995-96). Από το 1997 ως το 1999 υπήρξε διευθυντής του αμερικανικού προξενείου στη Λαχόρη, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη και πιο σημαντική πολιτικά επαρχία του Πακιστάν.

Στη συνέχεια ο κ. Πάιατ τοποθετήθηκε στο αμερικανικό γενικό προξενείο στο Χονγκ Κονγκ, διευθύνοντας τον έλεγχο του διαλόγου για το εμπόριο και τις εξαγωγές με την Ειδική Διοικητική Περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Από το 2002 ως το 2007 ο κ. Πάιατ υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί, αρχικά ως σύμβουλος για πολιτικές υποθέσεις και από τον Ιούνιο του 2006 ως υπαρχηγός της αποστολής. Υπ' αριθμόν δύο της αμερικανικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής για μία από τις περισσότερο και ταχύτερα αυξανόμενες ξένες αποστολές των ΗΠΑ. Από τον Μάιο του 2010 ως τον Ιούλιο του 2013, ο κ. Πάιτ διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας στο Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας, όντας επικεφαλής της νέας γεωγραφικής διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και βοήθησε στη διαχείριση των αχέσεων των ΗΠΑ σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Καζακστάν ως τον Ινδικό Ωκεανό. Από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Μάιο του 2010 υπήρξε βοηθός επικεφαλής στην αποστολή των ΗΠΑ των Διεθνών Οργανώσεων στη Βιέννη, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και σε άλλες τεχνικές υπη¬ρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Την 30ή Ιουλίου του 2013, ορκίστηκε όγδοος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Από το καλοκαίρι του 2016, η 26χρονη καριέρα του στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνεχιστεί στην Ελλάδα.

Με εξαίρεση την Ουκρανία, όλες οι διπλωματικές εμπειρίες του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα προέρχονται από την Ασία, την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική και μάλιστα σε πόστα που αφορούν αρμοδιότητες εμπορικής φύσης και δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θέσεις πρώτης διαλογής. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Πάιατ δεν έχει εμπειρία από την περιοχή των Βαλκανίων, τα ελληνοτουρκικά θέματα ή το Κυπριακό. Ωστόσο, όπως απέδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κίεβο, είναι φιλομαθής. Σημειώνεται ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε φτάνοντας στην Ουκρανία ήταν να μάθει ουκρανικά.

Ο πρεσβευτής Πάιατ γεννήθηκε το 1963 και μεγάλωσε στη Λα Τζόλα της Καλιφόρνιας. Εχει μάστερ στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας.

Προτού ενταχθεί στην υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, εργάστηκε στον Διαμερικανικό Διάλογο, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, που φέρνει σε επαφή κορυφαίους Αμερικανούς πολίτες. Με τη γυναίκα του Μαίρη έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γουίλιαμ και την Κλερ.

*Με πληροφορίες από Καθημερινή και Πρώτο Θέμα 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ