2012-05-24 06:47:38
Φωτογραφία για Μέρκελ - Ολάντ: Στήριξη αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο που διήρκεσε 40 λεπτά η Α. Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα στις προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση, υπό τον όρο ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια

χωριστών συναντήσεων που είχαν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στις Βρυξέλλες.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Π. Πικραμμένου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών με το Γάλλο πρόεδρο, ο κ. Ολάντδεσμεύτηκε για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο κ. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον κ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.


Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο που διήρκεσε 40 λεπτά η 'Αγκελα Μέρκελυπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρα μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

Διπλό μήνυμα από το Γάλλο Πρόεδρο

Το ίδιο διπλό μήνυμα έστειλε νωρίτερα στην Αθήνα ο νέος Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Αφού τόνισε πως δεν υπάρχει γι' αυτόν άλλο σενάριο από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, υπογράμμισε πως οι Έλληνες «μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική του στάση υπέρ της Ελλάδας», επέμεινε όμως πως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να τηρηθούν.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Θα κάνω επίσης τα πάντα για να πείσω τους Ευρωπαίους που θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ολάντ μίλησε για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ελληνική περίπτωση στην Ευρώπη: «Δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα μόνο για τους Έλληνες, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ευρωζώνη, για την Ευρώπη και για τις συνθήκες ανάπτυξης στον κόσμο. Ίσως φαίνεται δυσανάλογο, παρ' όλ' αυτά εάν έχουμε μια νέα κρίση στην Ελλάδα που μπορεί να προκληθεί από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα επηρεαστεί αναγκαστικά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και επομένως στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θέλω να υπερεκτιμήσω το γεγονός δεν θέλω όμως ούτε να το υποτιμήσω», συμπλήρωσε.

Ολάντ: Οι Ελληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν έχει καμία πληροφορία για σχέδια προετοιμασίας στην ευρωζώνη στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας: «Η απάντησή μου είναι "όχι", δεν έχω καμία πληροφορία επ' αυτού, αλλά και δεν επιδιώκω να έχω, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για μια τέτοια κατάληξη και αυτό το αρνούμαι».

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, τους ζήτησε να μεταδώσουν ως μήνυμα στους Έλληνες «την εμπιστοσύνη» που θα πρέπει να έχουν στη στάση που θα κρατήσει: «Με τη δική σας μεσολάβηση, ας γνωρίσουν οι Έλληνες ότι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική μου συμπεριφορά σε σχέση με την Ελλάδα. Παράλληλα όμως έχουμε τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις δεσμεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ούτε για τις προθέσεις της Ευρώπης, αλλά ούτε και για τις προθέσεις της Ελλάδας. Θα πρέπει να είμαστε μαζί και δεν έχω να προετοιμάσω κάποιο άλλο σενάριο πέρα από αυτό».

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Ελλάδα για την εφαρμογή του Μνημονίου, ο κ. Ολάντ διευκρίνισε πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα: «Έχουμε το Μνημόνιο, αλλά παράλληλα έχουμε και αυτά που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, από σήμερα, για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα». Όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά μεγαλύτερων κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε «να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του ελληνικού λαού με άμεσες επεμβάσεις της Ευρώπης». Πρόσθεσε πως όλα αυτά μπορεί να γίνουν «χωρίς να αμφισβητηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε σχέση με ό,τι έχει υπογράψει». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Έλληνες να νομίζουν ότι δεν θα υπάρξει συνοδευτική υποστήριξη. Αυτή η υποστήριξη θα υπάρξει, από τη στιγμή που θα έχουν επιλέξει να δώσουν στη παρουσία τους στην ευρωζώνη μια συνέπεια και μια δύναμη που θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει τις επανειλημμένες Συνόδους και αποφάσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των δυόμισι χρόνων της κρίσης, ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για πρόβλημα στο μηχανισμό αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δημιουργήθηκαν βέβαια ήδη κάποια όργανα, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, κ.α., θα πρέπει όμως να κινούμεθα πιο γρήγορα και πιο δυνατά» σημείωσε και επανέλαβε πως «δεν μπορούμε να έχουμε μόνο μια δημοσιονομική διάσταση, σαν αυτή που δόθηκε μέσα από το δημοσιονομικό Σύμφωνο, θα πρέπει να το συμπληρώσουμε με ένα αναπτυξιακό Σύμφωνο καθώς και με μια μεσοπρόθεσμη δέσμευση: Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξέρουν προς τα πού βαδίζει η Ευρώπη. Θα πρέπει να δώσουμε μια πολιτική κατεύθυνση, να ορισθούν τα σταδιακά βήματα που θα πρέπει να γίνουν, και οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν». «Εάν μέχρι σήμερα υπάρχει αδιαφορία των λαών στις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι γιατί η Ευρώπη δεν έχει απαντήσει γρήγορα, όπως έπρεπε, σε έναν ορισμένο αριθμό προβλημάτων και κυρίως στο πρόβλημα της ανεργίας κα της οικονομικής δραστηριότητας. Θα πρέπει όμως να δώσει απαντήσεις και για το κοινό μας μέλλον».

Όπως εξήγησε αυτές τις σκέψεις του προτίθεται να καταθέσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. «Θα μιλήσω για τους οικονομικούς στόχους αλλά και για τους πολιτικούς στόχους: Τί θέλουμε να πετύχουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη και ποιό το κοινό μας μέλλον. Το θέμα είναι πολιτικό, γιατί δεν θέλω να κερδηθεί η Ευρώπη από τα λαϊκίστικα κινήματα, που στο Βορρά ενισχύονται γύρω από την ιδέα ότι δεν θα πρέπει να βοηθηθεί ο Νότος, στις δε χώρες του Νότου ενισχύονται γιατί οι λαοί δεν αντέχουν άλλο να υποβάλλονται σε πολιτικές λιτότητας. Είναι ένα θέμα πολιτικό και δημοκρατικό πρωταρχικής σημασίας», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Mannheimer Morgen: «Πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η λογική και ότι οι Έλληνες δεν θα παρασυρθούν από δημαγωγούς οι οποίοι θέλουν να τους κάνουν να πιστέψουν ότι υπάρχουν ανώδυνες λύσεις στα προβλήματά τους».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ [EUR=X]  : «Αυτό που εγώ θέλω είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Είναι το καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και αυτό εύχομαι».

Η ευρωζώνη χρειάζεται υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ξεπεράσει την κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την αφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η ευρωζώνη θα πρέπει να εγκρίνει ένα «αποφασιστικό σχέδιο» τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της νομισματικής ένωσης, αλλά «πρέπει επίσης να ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα» δήλωσε ο Κάμερον. Αυτό απαιτεί «να υπάρχει μια τράπεζα που θα στέκεται πίσω από το ενιαίο νόμισμα, με συνεκτικά μακροπρόθεσμα σχέδια που θα καταστήσουν σίγουρο ότι το ενιαίο νόμισμα είναι συνεκτικό», αλλιώς «η κρίση θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται» τόνισε ο Κάμερον.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί προετοιμασίας της Ευρωζώνης για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Το απόγευμα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά τα περί σχεδίων προετοιμασίας για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που μετέδωσε νωρίτερα το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, που δεν κατονομάζονται, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Euro Working Group, ζητήθηκε απο τα κράτη μέλη να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ. Παράλληλα, το Reuters υποστηρίζει πως είδε σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στις οποίες περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν σχετικά.

«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος Φιλίπ Αγκιόν, στενός συνεργάτης του κ. Ολάντ, πρότεινε να περικοπεί εκ νέου ένα μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά και του χρέους άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Ντι Τσάιτ.

«Οι χώρες της νότιας Ευρώπης χρειάζονται ένα νέο κούρεμα. Δεν βλέπω πώς η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν κάποια μέρα να επανέλθουν στην ανάπτυξη χωρίς το κούρεμα» είπε ο Αγκιόν. Ο Γάλλος οικονομολόγος προέβλεψε επίσης ότι οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης θα χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, είπε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί: «Εάν η ανάπτυξη φέτος αποδειχθεί πολύ μικρότερη απ' όσο προβλεπόταν, τότε χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία στο Σύμφωνο ώστε να προχωρήσουμε ομαλά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η καγκελάριος της Γερμανίας ’γκελα Μέρκελ δεν θέλουν να γίνει επαναδιαπραγμάτευση ή τροποποίηση του συμφώνου αυτού. Συμφωνούν μεν να συμπληρωθεί το σύμφωνο με μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, που όμως δεν θα βαθαίνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ο Αγκιόν εκτίμησε ότι η Γερμανία θα πρέπει να δεχτεί πιο αυξημένο πληθωρισμό, της τάξης του 3-4%, αντί για περίπου 2% σήμερα, ώστε να μπορέσουν οι οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών «να αναπνεύσουν».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι που επισημαίνουν ότι δεχόμενη μεγαλύτερο πληθωρισμό, η Γερμανία θα καθιστούσε τα προϊόντα της πιο ακριβά και θα βοηθούσε έτσι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των εταίρων της.

Μ. Σουλτς: Νομικά αδύνατη η έξοδος της Ελλάδας

Η εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι νομικά αδύνατη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Δανία και τη Βρετανία, έχουν νομική υποχρέωση να υιοθετήσουν το ευρώ και μόλις το κάνουν, να συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.

«Όσοι βρίσκονται στην ευρωζώνη δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν γιατί έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό νόμο, οπότε η έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ», σημείωσε ο Σουλτς στο περιθώριο της σημερινής άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Σουλτς επεσήμανε: «Ασχολούμαστε με μια ολέθρια ομφαλοσκόπηση, αντί να έχουμε όραμα για το μέλλον».

ΟΟΣΑ: «Επικίνδυνη οδός» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Για τους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προειδοποίησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία.

Οι πολιτικοί και οικονομικοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να περιγράφουν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μια «επικίνδυνη οδό», αλλά αντίθετα να μιλούν για τα μέσα εξόδου από την κρίση, δήλωσε ο Γκουρία στη διάρκεια φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

«Αυτό που λέμε είναι "μη στέλνετε στην Ελλάδα σήματα για το πώς να βγει από το ευρώ, αλλά ας της απευθύνουμε μάλλον μηνύματα για το πώς να βγει από την κρίση της"», είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού, ενώ ζήτησε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα «να συνεχίσει να στηρίζεται στις πολλές και δύσκολες προσαρμογές που έχει πραγματοποιήσει ως τώρα».

Όπως είπε, μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα είχε ως αποτέλεσμα να «χαθούν» όλα αυτά που επενδύθηκαν για να στηριχθεί αυτή η χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. «Επιπλέον δεν είμαστε αληθινά ικανοί να μετρήσουμε αντικειμενικά τι θα συνέβαινε αν πηγαίναμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανχελ Γκουρία, κατά κάποιον τρόπο είναι η λύση της ευκολίας, αλλά από μια άλλη πλευρά είναι η πιο επικίνδυνη και η λιγότερο γνωστή».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ