2017-09-21 19:09:13
Φωτογραφία για Συμπεριφορές του συντρόφου σου που πρέπει να σε ανησυχήσουν...
Μήπως ο σύντροφός σου σε χειρίζεται συναισθηματικά; Ή -να το πω πιο απλά- μήπως ο σύντροφός σου δεν σου φέρεται με σεβασμό και αγάπη; Μήπως σε υποτιμά, σε κριτικάρει ανελέητα, σε απειλεί συναισθηματικά; Η Ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα υπογραμμίζει τις προβληματικές συμπεριφορές που αν ο σύντροφός σου έχει, τότε κάτι πρέπει να κάνεις άμεσα...

«Αν ξανά βγεις με τις φίλες σου θα χωρίσουμε!», «Αν με χωρίσεις, θα αυτοκτονήσω», «Δεν θα καταφέρεις τίποτα χωρίς εμένα!» .

Εάν οι παραπάνω φράσεις σας φαίνονται γνώριμες και οικείες, τότε ίσως βρίσκεστε σε μία τοξική σχέση, στην οποία ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας ελέγξει και να χειριστεί τα συναισθήματά σας. Πολλές φορές, μπορεί κανείς να βιώνει μία τέτοια κατάσταση, αλλά να μην μιλάει, να μην αντιδρά ή ακόμα και να μην το καταλαβαίνει. Ποιες συμπεριφορές όμως είναι αυτές που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν σε περίπτωση που εμφανιστούν;


ΜΗΠΩΣ ΒΙΩΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ;

Παρακάτω βρίσκονται ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου προσπαθεί κανείς να χειριστεί τα συναισθήματά σας, αγγίζοντας συχνά και τα όρια της συναισθηματικής κακοποίησης:

-Ταπείνωση, υποτίμηση και άσκηση κριτικής

Εάν ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας πείσει για ό,τι κάνετε πως είστε ανεπαρκείς, κατώτερες και αποτυχημένες, όταν σας κάνει διαρκώς υποδείξεις και προσπαθεί να υποβιβάσει οποιαδήποτε προσπάθεια ή επίτευγμά σας, τότε θα πρέπει να ξανασκεφτείτε εάν θέλετε να είστε πράγματι με αυτόν τον άνθρωπο. Βασικό στοιχείο μίας σχέσης είναι ο σεβασμός, η υποστήριξη και ο θαυμασμός. Όταν λείπουν αυτά τα στοιχεία και προσπαθεί ο άλλος διακαώς να σας πείσει ότι "δεν αξίζετε", μήπως θα πρέπει να προστατέψετε και εσείς τον εαυτό σας και την αυτοεκτίμησή σας;

-Ενοχοποίηση - χρέωση

Εάν ο σύντροφός σας πιστεύει πως για ό,τι κακό συμβαίνει ευθύνεστε εσείς, ακόμα κι αν δεν έχετε καμία ανάμειξη, τότε προσπαθεί να σας ενοχοποιήσει και να σας χρεώσει για πράξεις και συμπεριφορές. Αυτό είναι ένα κομμάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ακόμα και στην περίπτωση που δεν φταίτε, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ένοχη και έτσι να θεωρείται στο τέλος, πως αξίζετε αυτήν τη συμπεριφορά.

-Ζηλοτυπία - κοινωνική απομόνωση

Εάν ο σύντροφός σας ζηλεύει ακόμα και τον περαστικό που σας ρώτησε στο δρόμο τι ώρα είναι και μάλιστα, σας κάνει "σκηνή" και προσπαθεί να σας πείσει ότι τον γλυκοκοιτάξατε, τότε ίσως πρόκειται για την περίπτωση παθολογικής ζήλιας. Στην περίπτωση μάλιστα, που σας απαγορεύει με τον τρόπο του, μέσα από απειλές και συναισθηματικούς εκβιασμούς, να βγαίνετε χωρίς αυτόν ή να πάτε ακόμα και στη δουλειά σας, θα πρέπει να θέσετε τα όριά σας και να μην υπομείνετε αυτήν την κατάσταση. Συχνά, ένας τέτοιος σύντροφος θα σας αναγκάσει εμμέσως να αποσυρθείτε κοινωνικά, αφού κι εσείς δεν θα αντέχετε τις εντάσεις που προκαλούνται, χωρίς λόγο.

-Οικονομική εξάρτηση

Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που σταματούν να εργάζονται επειδή ο σύντροφός τους επιμένει και θέλει να δουλεύει εκείνος και για τους δύο και να την έχει "βασίλισσα". Τι γίνεται όμως, όταν κανείς "πατάει" αργότερα πάνω σε αυτό και το εκμεταλλεύεται; Γιατί εάν δεν έχετε εσείς δικά σας χρήματα, ο άλλος θα πιστέψει ότι θα μπορέσετε πιο εύκολα να υπομείνετε μία κατάσταση αρνητική, αφού δεν θα έχετε άλλη επιλογή, ενώ συγχρόνως θα είστε πάντα η "αχάριστη" που δεν εκτιμά τον κόπο και τις θυσίες που κάνει, στο όνομα της αγάπης του για εσάς.

-Απειλές για αυτοκτονία

Μπορεί μετά από έναν μεγάλο καυγά να αποφασίσατε πως δεν θέλετε να μείνετε άλλο σε αυτή τη σχέση και πως είναι καλύτερα να χωρίσετε. Έλα όμως, που ξαφνικά αρχίζουν οι απειλές του συντρόφου σας πως θα αυτοκτονήσει, άμα τον εγκαταλείψετε… Κι έτσι, γίνεται το δικό του και παραμένετε από φόβο να μην κάνει κακό στον εαυτό του.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Τα άτομα που βρίσκονται σε μία τέτοια σχέση νιώθουν συχνά αβοήθητα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταλήγουν να πιστεύουν ότι το αξίζουν και υφίστανται τέτοιες χειριστικές συμπεριφορές από το σύντροφό τους. Στην περίπτωση που βιώνετε μία τέτοια κατάσταση καλό θα ήταν να θέσετε τα όριά σας και να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ