2017-09-25 09:33:06
Φωτογραφία για Παρέμβαση ΟΗΕ για την Αμμόχωστο
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παρέμβει προς την τουρκική πλευρά ζητώντας όπως αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε και προτροπή με το ίδιο περιεχόμενο από πλευράς των Αμερικανών προς την Άγκυρα, αλλά και από άλλες χώρες και οργανισμούς. Όλοι υποδεικνύουν πως «δεν είναι καιρός για τέτοιες κινήσεις».

Προηγήθηκαν παρεμβάσεις της Λευκωσίας, με τις οποίες ενημέρωσε διεθνώς για τις τουρκικές προθέσεις. Ποια θα είναι η αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν θα διαφανεί στη συνέχεια, υπάρχει ωστόσο εντύπωση στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και στην Ουάσινγκτον πως μεγάλες μονομερείς ενέργειες δεν θα γίνουν σε αυτή την περίοδο ενόψει κι άλλων εξελίξεων που δεν αφορούν την Κύπρο και το Κυπριακό.

Σχετικά με την Αμμόχωστο υπήρξε αναφορά και στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα μέσω της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα, προωθεί μικρά βήματα εδραίωσης της κατοχής, τα οποία βαθμηδόν θα αναβαθμίζονται, εφαρμόζοντας το πολυσυζητημένο σχέδιο Β.


Τι προβλέπουν, όμως, οι μονομερείς ενέργειες των Τούρκων και πώς θα κινηθούν σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου;

Πρώτο, σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, η πρόθεση ήταν (και ενδεχομένως παραμένει) να καλέσουν τους Αμμοχωστιανούς της περίκλειστης περιοχής να επανεγκατασταθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Σχετικά με το θέμα τούτο έγιναν δηλώσεις από τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος είχε ενημέρωση από Τουρκοκύπριους πολιτικούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, με βάση το σενάριο, οι Αμμοχωστιανοί θα κληθούν να απαντήσουν κατά πόσο θα επιστρέψουν μόνιμα (και όχι ως επισκέπτες με εξοχικά) και θα αναλάβουν να ανακατασκευάσουν τις περιουσίες τους με ίδια ευθύνη και χρήματα. Την ίδια ώρα, θα κληθούν να πάρουν και την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, μεγάλες τουρκικές εργοληπτικές εταιρείες είναι έτοιμες για την ανακατασκευή των κτηρίων, ενώ μεγάλοι οργανισμοί της Τουρκίας και επενδυτικά ταμεία της χώρας αυτής θα προχωρήσουν στη συνέχεια να αγοράσουν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες από τους ιδιοκτήτες τους. Ρόλο σε όλα αυτά θα διαδραματίζει και η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του κατοχικού καθεστώτος, που χρηματοδοτείται από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις αρχές του καλοκαιριού προχώρησαν, με άδεια που έδωσε ο κατοχικός στρατός, στο άνοιγμα παραλίας στην περίκλειστη περιοχή έγινε, με στόχο να μετρηθούν αντιδράσεις.

Δεύτερο, σε ό,τι αφορά το θέμα με την επιστροφή Μαρωνιτών στα χωριά τους, που έχει ήδη ανακοινωθεί, δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια πλην των πρώτων εξαγγελιών και της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά για να εξετάσει «τεχνικά ζητήματα».

Επαφές, εξ όσων πληροφορούμαστε, γίνονται αλλά το κατοχικό καθεστώς συντηρεί το θέμα χωρίς να είναι σε θέση να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. Ένα ζήτημα που μεταξύ άλλων προκύπτει είναι ποιος θα αναλάβει το κόστος της ανοικοδόμησης των χωριών αυτών. Περαιτέρω, είναι σαφές και στην περίπτωση αυτή πως όποιος εγκατασταθεί θα του παραχωρείται η λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους.

Και στις δύο περιπτώσεις, της Αμμοχώστου και των μαρωνίτικων χωριών, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν τετελεσμένα που αφορούν τόσο το εδαφικό όσο και το περιουσιακό, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε πως κινήσεις γίνονται και στην κατεχόμενη Μόρφου, με στόχο την εδραίωση της τουρκικής παρουσίας, που θεωρούν πως αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να προκαλέσει τέτοια δεδομένα στα κατεχόμενα ώστε να ενισχύσει τη λογική δύο χωριστών οντοτήτων που βρίσκονται και λειτουργούν πλάι-πλάι. Αυτό προωθείται με την ανάδειξη της οντότητας του ψευδοκράτους, των «Αρχών» του, οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ισότιμα μέρη».

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα

Εν αναμονή της υποβολής από μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έκθεσης για το Κυπριακό, πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόθεση είναι ότι θα είναι πρωτίστως περιγραφική. Την ίδια ώρα, μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες θα επιλέξει να περιλάβει στην έκθεση το πλαίσιο έξι σημείων που κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα και το άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή της λύσης. Ενδέχεται, σημείωναν διπλωματικές πηγές, να περιγράψει τα δύο έγγραφα χωρίς να τα εντάξει ως υποβλήθηκαν στο κείμενο. Η πλήρης παρουσίαση των κειμένων θα σημαίνει και «κλείδωμά» τους ως κεκτημένο της διαδικασίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ