2017-09-27 10:40:07
Είμαστε εδώ για ακόμη μία Τετάρτη! Ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και πραγματικά η χαρά μας δεν περιγράφεται με λόγια. Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη στη δική μας πρεμιέρα και υποσχόμαστε πως όλη τη χρονιά δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε αυτές τις πολύ όμορφες βόλτες στην τηλεοπτική μας πόλη... ΞΕΚΙΝΑΜΕ!
"Πλατό-υπερπαραγωγή, γυρισμένη πλάτη, σκιά, και κακή προώθηση"
Πρεμιέρα έκανε τη Δευτέρα το νέο και ανανεωμένο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου στη νέα του ώρα. Αρχικά, επιβάλλεται να τονιστεί πως ένα δελτίο ειδήσεων θέλει πολύ χρόνο για να "χτίσει" κοινό και δεν γίνονται...θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη! Ο κόσμος που βλέπει φανατικά ειδήσεις διαφέρει από αυτόν που παρακολουθεί πρωινά, σειρές και σόου. Ένα δελτίο έχει συνήθως σταθερούς τηλεθεατές, οι οποίοι δεν φημίζονται ότι αλλάζουν εύκολα τις συνήθειές τους.
Όσον αφορά τη θεματολογία, νομίζω ότι εκεί τα πράγματα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα. To πολιτικό ρεπορτάζ κυριαρχεί, κάτι που είναι άκρως λογικό αφού σε αυτό έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις του κοινού ο Νίκος Χατζηνικολάου.
Η εικόνα του δελτίου έχει θετικά στοιχεία. Το σήμα είναι συμπαθητικό, ωστόσο, δυστυχώς
ακολουθείται πάλι το μπλε στοιχείο. Ήταν αρκετά σκοτεινό και κακοφωτισμένο. Για παράδειγμα, ήταν κάποια στιγμή όρθιος ο δημοσιογράφος, Νικόλας Βαφειάδης, και πίσω του έκανε σκιά, κάτι που είναι τραγικό για ένα δελτίο ειδήσεων μεγάλου καναλιού (δείτε την εικόνα δεξιά).
Το ίδιο απαράδεκτο είναι να βλέπουμε και την πλάτη του Νίκου Χατζηνικολάου, όταν υπήρχε κάποια ζωντανή σύνδεση στο video wall (δείτε την εικόνα αριστερά). Πρέπει οπωσδήποτε σκηνοθετικά να βλέπουμε το πρόσωπό του.
To σκηνικό είναι πολύ καλό ,και ευτυχώς που, πλέον, οι ειδήσεις του ΑΝΤ1 δεν βγαίνουν από μία τρύπα. Το ότι ο παρουσιαστής είναι όρθιος δεν είναι κακό, όμως, ακόμη και στο πιο άπειρο μάτι είναι πασιφανές πως η σκηνοθεσία "πάτησε" πάνω σε αυτή του ALPHA.
Ακόμη, θα ήθελα και κάποια θέματα πιο ανατρεπτικά. Δεν εννοώ σε επίπεδο ύφους θεματολογίας, αλλά στον τομέα των αποκαλύψεων. Οι ειδήσεις δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στο τι γίνεται στη Βουλή και ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων, αλλά χρειάζονται αποκλειστικά και πρωτογενή ρεπορτάζ που θα προμοτάρουν και επικοινωνιακά το Δελτίο και θα συζητιέται.
Τέλος, η αλλαγή ώρας δεν προωθήθηκε όσο θα έπρεπε. Το trailer ήταν αδιάφορο και δεν τονιζόταν η νέα ώρα, ενώ και χρονικά όλο αυτό θα έπρεπε να έχει επικοινωνηθεί από τον Ιούλιο, ώστε ο κόσμος σιγά σιγά να πληροφορηθεί.
"O Βερύκιος ρίχνει τον Παπαδάκη, που ρίχνει τη Σκορδά- Οι αλλαγές, οι ευθύνες και η πρότασή μας"
Μένω στον ΑΝΤ1! Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν και οι εκπομπές, "Καλημέρα Ελλάδα" και το "Το Πρωινό". Για την πρώτη ώρα της εκπομπής του Παπαδάκη δεν μπορούν να ειπωθούν και πολλά. Η αξία της είναι πολύ συγκεκριμένη, ωστόσο, ειδικά φέτος παρατηρείται ένα πρόβλημα. Ενώ η ενημερωτική εκπομπή σαρώνει τις δύο πρώτες ώρες προβολής της (η ζώνη 7 με 9), την τρίτη (η ζώνη 9 με 10) στα νεανικά κοινά τα νούμερα πέφτουν σε τεράστιο βαθμό. Κυμαίνονται από 5,8% μέχρι 9,5%. Αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα για το ίδιο το "Καλημέρα Ελλάδα", αφού οι πρώτες δύο θριαμβευτικές ώρες φέρνουν σαν τελικό μέσο όρο πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και στο νεανικό κοινό, το οποίο φέτος είναι και το ζητούμενο του ΑΝΤ1.
Το πρόβλημα της χαμηλής τηλεθέασης της τελευταίας ώρας του Παπαδάκη, εντοπίζεται στην πρωινή εκπομπή του σταθμού με τη Φαίη Σκορδά. Τα μονοψήφια που παίρνει ως lead in, "αναγκάζουν" το πρωινό να ξεκινά το πρώτο μισάωρό του με ποσοστά γύρω στο 11% με 13%. Η αξία της εκπομπής, ωστόσο, φαίνεται στη συνέχεια , αφού έρχονται τα 18άρια, τα 24άρια και τα 30άρια, όμως, εξαιτίας του παραπάνω προβλήματος, ο τελικός μέσος όρος είναι οριακά πάνω από το 20%. Νούμερα ναι μεν ικανοποιητικά, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά που περιμένει και η ίδια η Φαίη από την εκπομπή της. Στην αρχή όλοι πίστευαν πως φταίει ο Βασίλης Καλλίδης, ο οποίος εμφανιζόταν στην έναρξη της εκπομπής. Από τη Δευτέρα, όμως, ο γνωστός σεφ εμφανίζεται στις 11 το πρωί και την πρώτα ώρα έχουμε πια την ενότητα των gossip, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα σάρωνε. Η εξέλιξη ήταν η προφανής:ο Καλλίδης στις 11 σάρωσε και το πάνελ σημείωσε τα χαμηλά νούμερα.
Συμπέρασμα: Δεν φταίει κανένας Καλλίδης και κανένα πάνελ. Φταίει το πολύ χαμηλό lead in. Την τελευταία ώρα ο Παπαδάκης πέφτει πολύ, διότι απέναντι κυριαρχεί ο Δήμος Βερύκιος στο "Happy Day" και τα νούμερα του "Καλημέρα Ελλάδα" μεταφέρονται εκεί. Το στρατόπεδο της ενημερωτικής εκπομπής προσπάθησε να κάνει αλλαγές ,και μία από αυτές ήταν να βρίσκονται στο πλατό δυνατά πρόσωπα της ψυχαγωγίας. Τη Δευτέρα στις 9 ακριβώς εμφανίστηκε καλεσμένη η Ζέτα Μακρυπούλια (φωτογραφικό καρέ στη διπλανή φωτογραφία), αλλά τα ποσοστά δεν ξεπέρασαν το 6%. Προφανώς και η συγκεκριμένη λύση δεν θα αποδώσει. Χρειάζεται κάτι ευρηματικό, το οποίο να "κλέψει" μονάδες από τον Δήμο Βερύκιο.
Μία ιδέα θα μπορούσε να ήταν να γίνεται μισάωρη τηλεοπτική-ραδιοφωνική σύνδεση με τον ραδιοφωνικό σταθμό, "Real Fm". Εκείνη την ώρα, εκπομπή κάνει το δίδυμο Καμπουράκης-Λυριτζής. Δεν θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε τον Γιώργο Παπαδάκη να κάνει τον απολογισμό της επικαιρότητας με τους δύο εξίσου δυνατούς δημοσιογράφους; Η συγκεκριμένη συνεργασία θα ευνοούσε και τον ΑΝΤ1 και τον "Real fm" και θα δημιουργούσε σίγουρα τριγμούς στην αντίστοιχη τηλεοπτικό-ραδιοφωνική σύνδεση της της τηλεόρασης του ALPHA με το ραδιόφωνο του ίδιου σταθμού.
Δεν θα θελα, πάντως, να μην κάνω και κάποια αναφορά στο πάνελ της Φαίης Σκορδά, το οποίο είναι πολύ δυνατό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τα μικροπροβληματάκια. Ο Θέμης Γεωργαντάς είναι καλύτερος από ποτέ και φέτος φαίνεται να συμμετέχει ουσιαστικά στην εκπομπή με ατάκες και καυστικά σχόλια. Ο Κώστας Τσουρός έχει πολύ αιχμηρό σχόλιο και έχει ενδιαφέρον που είναι ο κακός της παρέας. Η Κλεοπάτρα Πατλάκη είναι από τις καλύτερες δημοσιογράφους της γενιάς της, ωστόσο, πρέπει να χαλαρώσει. Σίγουρα το περιβάλλον του ΑΝΤ1 είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του Έψιλον, αλλά σε κάθε περίπτωση η ίδια μπορεί να ξεχωρίσει άνετα και στο νέο της τηλεοπτικό σπίτι. Είναι θέμα χρόνου να νιώσει έτοιμη να ξεδιπλώσει το ταλέντο της. Ο Άρης Καβατζίκης είναι μία σταθερή αξία και γνωρίζει πολύ καλά το lifestyle ρεπορτάζ. Τέλος, η Σοφία Σουντούρη με έχει εντυπωσιάσει με το πόσο διαβασμένη είναι και με το πόσο δυνατό ρεπορτάζ έχει, αλλά πολλές φορές στην προσπάθειά της να σχολιάσει καυστικά, χάνει το μέτρο και γίνεται...ο Παπανώτας του Πρωινού.
"SOS στον ΑΝΤ1! Είναι δυνατόν να γίνονται αυτές οι επιλογές;"
Θα μείνω λίγο ακόμα στον ΑΝΤ1...Ό,τι και να λέμε για ''Πρωινό'', ''Still Standing'' και σειρές, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην απογευματινή ζώνη 4 με 6. Εκεί το κανάλι έχει αποφασίσει να προβάλλει για 1,5 ώρα τους "Συμμαθητές" σε επανάληψη, και τα νούμερα είναι τραγικά. Τα 5άρια, 6άρια και 7άρια κυριαρχούν, και εγώ πραγματικά απορώ: Είναι δυνατόν ο ΑΝΤ1 να θέλει πάση θυσία την πρωτιά, να έχει εξασφαλίσει τόσο δυνατά προγράμματα και να επιλέγει σε μία τόσο σημαντική ζώνη (με αρκετό κοινό στο σπίτι) μία τέτοια αδιάφορη επανάληψη;
Γιατί κάποιος να θέλει να δει μία σειρά τόσο πρόσφατη; Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως σωστές επιλογές θα ήταν σειρές όπως η "Εργαζόμενη Γυναίκα", ο "Πόλεμος των άστρων", "Θα βρεις τον δάσκαλό σου" και "Εγκλήματα". Υπάρχουν τόσα σήριαλ τις προηγούμενες δεκαετίες, τα οποία είναι εξαιρετικά και με σύγχρονο χιούμορ, και δεν έχουν προβληθεί πολλές φορές σε επανάληψη σε ζώνες υψηλής προβολής, όπως για παράδειγμα οι "Μεν και οι Δεν", τα "Φιλαράκια", το "Πάτερ Ημών" και το "Νταντά για όλες τις δουλειές". Μία καλύτερη επιλογή στην επανάληψη θα έφερνε σίγουρα τα διπλάσια νούμερα.
Δεν είναι μόνο το ότι για δύο ολόκληρες ώρες ο ΑΝΤ1 βυθίζεται στα μονοψήφια, αλλά και ότι το υπέροχο "Still Standing" λαμβάνει ένα τραγικό lead in. Το "Deal" εξασφαλίζει 23άρι από τις "Οικογενειακές Ιστορίες" και η Μπεκατώρου μόλις ένα 6%. Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή, χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι πρωταθλητισμός, δεν γίνεται "Κάποιοι δεν έχουν μάθει να...διαβάζουν νούμερα!"
Φεύγω από τον ΑΝΤ1, αλλά μένω σε κάτι που αφορά τα νούμερα τηλεθέασης. Διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες σχόλια σε αναρτήσεις του tvnea, με αφορμή την τηλεθέαση κάποιων προγραμμάτων, στα οποία κι αντιλήφθηκα πως δυστυχώς πάρα πολλοί δεν έχουν καταλάβει κάποια βασικά πράγματα.
Για παράδειγμα, γράφτηκε πως τα νούμερα είναι ψεύτικα για τον εξής λόγο: πως δεν είναι δυνατόν η Μπουσδούκου το πρωί να κάνει 20%, που εκείνη την ώρα δεν παρακολουθεί πολύς κόσμος τηλεόραση, ενώ το απόγευμα η Τατιάνα Στεφανίδου να σημειώνει μόλις ποσοστό της τάξεως του 20%, αφού εκείνες τις ώρες βλέπου τηλεόραση πολλοί περισσότεροι τηλεθεατές από ό, τι το πρωί.
Έπεσαν τα μαλλιά μου μόλις διάβασα ένα τέτοιο σχόλιο. Πάμε ,όμως ,τα πράγματα να τα εξηγήσουμε απλά και κατανοητά, ώστε να μπορούν όλοι να διαβάζουν τα νούμερα όπως είναι και όχι όπως νομίζουν ότι είναι. Τα ποσοστά τα οποία παρουσιάζουμε είναι νούμερα επί των ανοιχτών δεκτών, δηλαδή το ποσοστό εκείνο από αριθμό των ατόμων που εκείνη την ώρα παρακολουθούν τηλεόραση. Δηλαδή, αν στις 10 ώρα το πρωί έχουν ανοιχτή την tv 100 άτομα, και η εκπομπή "Τώρα" σημειώσει 20%, σημαίνει πως από τους 100 τηλεθεατές οι 20 είδαν Σκάι, και ότι οι υπόλοιποι 80 παρακολούθησαν κάτι άλλο σε διαφορετικό κανάλι.
Πώς γίνεται ,λοιπόν, να συγκρίνουμε τα νούμερα μίας πρωινής εκπομπής με αυτά μίας απογευματινής εκπομπής; Δεν γίνεται αυτό το πράγμα, αφού άλλος αριθμός ανοιχτών δεκτών υπάρχει το πρωί και άλλος το βράδυ. Δεν γίνεται να θεωρούμε πως όσο περνάει η ώρα, θα μεγαλώνει και το ποσοστό της τηλεθέασης μίας εκπομπής.
"Γίνεται να υπάρχει το 2017 ακόμα η εκπομπή της Αννίτας Πάνια;"
Το ότι το 2017 κάνει ακόμα εκπομπή η Αννίτα Πάνια είναι τραγικό! Το ότι τα νούμερα τηλεθέασης στο νεανικό κοινό δεν ξεπερνούν το 7%, είναι λογικό. Το ύφος της παρουσιάστριας, αλλά και το είδος των εκπομπών που παρουσιάζει είναι πολύ μακριά από το ζητούμενο της σύγχρονης τηλεόρασης. Είναι ένα στυλ ξεπερασμένο, το οποίο είχε ένα ενδιαφέρον τα χρόνια που δεν υπήρχε καμία αξιολόγηση στο τι βλέπαμε. Τότε που γελάγαμε με ανθρώπους που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας, και δεν είχαν σώας τας φρένας, ή τότε που θεωρούσαμε τη μαγκιά κάτι εναλλακτικό.
Θα το καταλάβουν αργά ή γρήγορα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Ένα πρόσωπο, που σάρωνε πριν 7 χρόνια, μπορεί να μην έχει τίποτα απολύτως στον τηλεθεατή του σήμερα. Διότι και ο κόσμος αλλάζει συνήθειες και διάθεση, αλλά και ότι πλέον στη μέτρηση έχει προστεθεί και νέο κοινό, το οποίο εξ αρχής έχει συμπεριλάβει την Αννίτα στην κατηγορία των trash προσώπων, που έβαλαν και αυτά το λιθαράκι τους για να χαρακτηριστεί από πολλούς η τηλεόραση ως κάτι παρακμιακό.
"Τηλεοπτικό κουίζ"
Πάμε και σε ένα σύντομο τηλεοπτικό κουιζάκι. Παρουσιάστρια αναγκάστηκε να δώσει συνέντευξη σε εκπομπή του καναλιού της, ενώ δεν ήθελε καθόλου. Ήταν κάθετη στο ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει κάπου αλλού και ,όμως, πιέστηκε όσο δεν φαντάζεστε. Σκεφτείτε καλά! Δέχομαι τις προβλέψεις σας στο mail μου, το [email protected]. Εκεί θα δώσω και απαντήσεις...
Αυτά τα ωραία και για σήμερα! Ελπίζω να σας ταξιδέψαμε όμορφα στην αγαπημένη μας τηλεοπτική πόλη και να περάσετε καλά. Ραντεβού την επόμενη Τετάρτη, που θα είναι και η πρώτη του Οκτωβρίου. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά και να μη ξεχνάτε πως το καλό θα νικήσει!
http://www.tvnea.com
"Πλατό-υπερπαραγωγή, γυρισμένη πλάτη, σκιά, και κακή προώθηση"
Πρεμιέρα έκανε τη Δευτέρα το νέο και ανανεωμένο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου στη νέα του ώρα. Αρχικά, επιβάλλεται να τονιστεί πως ένα δελτίο ειδήσεων θέλει πολύ χρόνο για να "χτίσει" κοινό και δεν γίνονται...θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη! Ο κόσμος που βλέπει φανατικά ειδήσεις διαφέρει από αυτόν που παρακολουθεί πρωινά, σειρές και σόου. Ένα δελτίο έχει συνήθως σταθερούς τηλεθεατές, οι οποίοι δεν φημίζονται ότι αλλάζουν εύκολα τις συνήθειές τους.
Όσον αφορά τη θεματολογία, νομίζω ότι εκεί τα πράγματα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα. To πολιτικό ρεπορτάζ κυριαρχεί, κάτι που είναι άκρως λογικό αφού σε αυτό έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις του κοινού ο Νίκος Χατζηνικολάου.
Η εικόνα του δελτίου έχει θετικά στοιχεία. Το σήμα είναι συμπαθητικό, ωστόσο, δυστυχώς
ακολουθείται πάλι το μπλε στοιχείο. Ήταν αρκετά σκοτεινό και κακοφωτισμένο. Για παράδειγμα, ήταν κάποια στιγμή όρθιος ο δημοσιογράφος, Νικόλας Βαφειάδης, και πίσω του έκανε σκιά, κάτι που είναι τραγικό για ένα δελτίο ειδήσεων μεγάλου καναλιού (δείτε την εικόνα δεξιά).
Το ίδιο απαράδεκτο είναι να βλέπουμε και την πλάτη του Νίκου Χατζηνικολάου, όταν υπήρχε κάποια ζωντανή σύνδεση στο video wall (δείτε την εικόνα αριστερά). Πρέπει οπωσδήποτε σκηνοθετικά να βλέπουμε το πρόσωπό του.
To σκηνικό είναι πολύ καλό ,και ευτυχώς που, πλέον, οι ειδήσεις του ΑΝΤ1 δεν βγαίνουν από μία τρύπα. Το ότι ο παρουσιαστής είναι όρθιος δεν είναι κακό, όμως, ακόμη και στο πιο άπειρο μάτι είναι πασιφανές πως η σκηνοθεσία "πάτησε" πάνω σε αυτή του ALPHA.
Ακόμη, θα ήθελα και κάποια θέματα πιο ανατρεπτικά. Δεν εννοώ σε επίπεδο ύφους θεματολογίας, αλλά στον τομέα των αποκαλύψεων. Οι ειδήσεις δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στο τι γίνεται στη Βουλή και ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων, αλλά χρειάζονται αποκλειστικά και πρωτογενή ρεπορτάζ που θα προμοτάρουν και επικοινωνιακά το Δελτίο και θα συζητιέται.
Τέλος, η αλλαγή ώρας δεν προωθήθηκε όσο θα έπρεπε. Το trailer ήταν αδιάφορο και δεν τονιζόταν η νέα ώρα, ενώ και χρονικά όλο αυτό θα έπρεπε να έχει επικοινωνηθεί από τον Ιούλιο, ώστε ο κόσμος σιγά σιγά να πληροφορηθεί.
"O Βερύκιος ρίχνει τον Παπαδάκη, που ρίχνει τη Σκορδά- Οι αλλαγές, οι ευθύνες και η πρότασή μας"
Μένω στον ΑΝΤ1! Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν και οι εκπομπές, "Καλημέρα Ελλάδα" και το "Το Πρωινό". Για την πρώτη ώρα της εκπομπής του Παπαδάκη δεν μπορούν να ειπωθούν και πολλά. Η αξία της είναι πολύ συγκεκριμένη, ωστόσο, ειδικά φέτος παρατηρείται ένα πρόβλημα. Ενώ η ενημερωτική εκπομπή σαρώνει τις δύο πρώτες ώρες προβολής της (η ζώνη 7 με 9), την τρίτη (η ζώνη 9 με 10) στα νεανικά κοινά τα νούμερα πέφτουν σε τεράστιο βαθμό. Κυμαίνονται από 5,8% μέχρι 9,5%. Αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα για το ίδιο το "Καλημέρα Ελλάδα", αφού οι πρώτες δύο θριαμβευτικές ώρες φέρνουν σαν τελικό μέσο όρο πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και στο νεανικό κοινό, το οποίο φέτος είναι και το ζητούμενο του ΑΝΤ1.
Το πρόβλημα της χαμηλής τηλεθέασης της τελευταίας ώρας του Παπαδάκη, εντοπίζεται στην πρωινή εκπομπή του σταθμού με τη Φαίη Σκορδά. Τα μονοψήφια που παίρνει ως lead in, "αναγκάζουν" το πρωινό να ξεκινά το πρώτο μισάωρό του με ποσοστά γύρω στο 11% με 13%. Η αξία της εκπομπής, ωστόσο, φαίνεται στη συνέχεια , αφού έρχονται τα 18άρια, τα 24άρια και τα 30άρια, όμως, εξαιτίας του παραπάνω προβλήματος, ο τελικός μέσος όρος είναι οριακά πάνω από το 20%. Νούμερα ναι μεν ικανοποιητικά, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά που περιμένει και η ίδια η Φαίη από την εκπομπή της. Στην αρχή όλοι πίστευαν πως φταίει ο Βασίλης Καλλίδης, ο οποίος εμφανιζόταν στην έναρξη της εκπομπής. Από τη Δευτέρα, όμως, ο γνωστός σεφ εμφανίζεται στις 11 το πρωί και την πρώτα ώρα έχουμε πια την ενότητα των gossip, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα σάρωνε. Η εξέλιξη ήταν η προφανής:ο Καλλίδης στις 11 σάρωσε και το πάνελ σημείωσε τα χαμηλά νούμερα.
Συμπέρασμα: Δεν φταίει κανένας Καλλίδης και κανένα πάνελ. Φταίει το πολύ χαμηλό lead in. Την τελευταία ώρα ο Παπαδάκης πέφτει πολύ, διότι απέναντι κυριαρχεί ο Δήμος Βερύκιος στο "Happy Day" και τα νούμερα του "Καλημέρα Ελλάδα" μεταφέρονται εκεί. Το στρατόπεδο της ενημερωτικής εκπομπής προσπάθησε να κάνει αλλαγές ,και μία από αυτές ήταν να βρίσκονται στο πλατό δυνατά πρόσωπα της ψυχαγωγίας. Τη Δευτέρα στις 9 ακριβώς εμφανίστηκε καλεσμένη η Ζέτα Μακρυπούλια (φωτογραφικό καρέ στη διπλανή φωτογραφία), αλλά τα ποσοστά δεν ξεπέρασαν το 6%. Προφανώς και η συγκεκριμένη λύση δεν θα αποδώσει. Χρειάζεται κάτι ευρηματικό, το οποίο να "κλέψει" μονάδες από τον Δήμο Βερύκιο.
Μία ιδέα θα μπορούσε να ήταν να γίνεται μισάωρη τηλεοπτική-ραδιοφωνική σύνδεση με τον ραδιοφωνικό σταθμό, "Real Fm". Εκείνη την ώρα, εκπομπή κάνει το δίδυμο Καμπουράκης-Λυριτζής. Δεν θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε τον Γιώργο Παπαδάκη να κάνει τον απολογισμό της επικαιρότητας με τους δύο εξίσου δυνατούς δημοσιογράφους; Η συγκεκριμένη συνεργασία θα ευνοούσε και τον ΑΝΤ1 και τον "Real fm" και θα δημιουργούσε σίγουρα τριγμούς στην αντίστοιχη τηλεοπτικό-ραδιοφωνική σύνδεση της της τηλεόρασης του ALPHA με το ραδιόφωνο του ίδιου σταθμού.
Δεν θα θελα, πάντως, να μην κάνω και κάποια αναφορά στο πάνελ της Φαίης Σκορδά, το οποίο είναι πολύ δυνατό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τα μικροπροβληματάκια. Ο Θέμης Γεωργαντάς είναι καλύτερος από ποτέ και φέτος φαίνεται να συμμετέχει ουσιαστικά στην εκπομπή με ατάκες και καυστικά σχόλια. Ο Κώστας Τσουρός έχει πολύ αιχμηρό σχόλιο και έχει ενδιαφέρον που είναι ο κακός της παρέας. Η Κλεοπάτρα Πατλάκη είναι από τις καλύτερες δημοσιογράφους της γενιάς της, ωστόσο, πρέπει να χαλαρώσει. Σίγουρα το περιβάλλον του ΑΝΤ1 είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του Έψιλον, αλλά σε κάθε περίπτωση η ίδια μπορεί να ξεχωρίσει άνετα και στο νέο της τηλεοπτικό σπίτι. Είναι θέμα χρόνου να νιώσει έτοιμη να ξεδιπλώσει το ταλέντο της. Ο Άρης Καβατζίκης είναι μία σταθερή αξία και γνωρίζει πολύ καλά το lifestyle ρεπορτάζ. Τέλος, η Σοφία Σουντούρη με έχει εντυπωσιάσει με το πόσο διαβασμένη είναι και με το πόσο δυνατό ρεπορτάζ έχει, αλλά πολλές φορές στην προσπάθειά της να σχολιάσει καυστικά, χάνει το μέτρο και γίνεται...ο Παπανώτας του Πρωινού.
"SOS στον ΑΝΤ1! Είναι δυνατόν να γίνονται αυτές οι επιλογές;"
Θα μείνω λίγο ακόμα στον ΑΝΤ1...Ό,τι και να λέμε για ''Πρωινό'', ''Still Standing'' και σειρές, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην απογευματινή ζώνη 4 με 6. Εκεί το κανάλι έχει αποφασίσει να προβάλλει για 1,5 ώρα τους "Συμμαθητές" σε επανάληψη, και τα νούμερα είναι τραγικά. Τα 5άρια, 6άρια και 7άρια κυριαρχούν, και εγώ πραγματικά απορώ: Είναι δυνατόν ο ΑΝΤ1 να θέλει πάση θυσία την πρωτιά, να έχει εξασφαλίσει τόσο δυνατά προγράμματα και να επιλέγει σε μία τόσο σημαντική ζώνη (με αρκετό κοινό στο σπίτι) μία τέτοια αδιάφορη επανάληψη;
Γιατί κάποιος να θέλει να δει μία σειρά τόσο πρόσφατη; Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως σωστές επιλογές θα ήταν σειρές όπως η "Εργαζόμενη Γυναίκα", ο "Πόλεμος των άστρων", "Θα βρεις τον δάσκαλό σου" και "Εγκλήματα". Υπάρχουν τόσα σήριαλ τις προηγούμενες δεκαετίες, τα οποία είναι εξαιρετικά και με σύγχρονο χιούμορ, και δεν έχουν προβληθεί πολλές φορές σε επανάληψη σε ζώνες υψηλής προβολής, όπως για παράδειγμα οι "Μεν και οι Δεν", τα "Φιλαράκια", το "Πάτερ Ημών" και το "Νταντά για όλες τις δουλειές". Μία καλύτερη επιλογή στην επανάληψη θα έφερνε σίγουρα τα διπλάσια νούμερα.
Δεν είναι μόνο το ότι για δύο ολόκληρες ώρες ο ΑΝΤ1 βυθίζεται στα μονοψήφια, αλλά και ότι το υπέροχο "Still Standing" λαμβάνει ένα τραγικό lead in. Το "Deal" εξασφαλίζει 23άρι από τις "Οικογενειακές Ιστορίες" και η Μπεκατώρου μόλις ένα 6%. Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή, χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι πρωταθλητισμός, δεν γίνεται "Κάποιοι δεν έχουν μάθει να...διαβάζουν νούμερα!"
Φεύγω από τον ΑΝΤ1, αλλά μένω σε κάτι που αφορά τα νούμερα τηλεθέασης. Διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες σχόλια σε αναρτήσεις του tvnea, με αφορμή την τηλεθέαση κάποιων προγραμμάτων, στα οποία κι αντιλήφθηκα πως δυστυχώς πάρα πολλοί δεν έχουν καταλάβει κάποια βασικά πράγματα.
Για παράδειγμα, γράφτηκε πως τα νούμερα είναι ψεύτικα για τον εξής λόγο: πως δεν είναι δυνατόν η Μπουσδούκου το πρωί να κάνει 20%, που εκείνη την ώρα δεν παρακολουθεί πολύς κόσμος τηλεόραση, ενώ το απόγευμα η Τατιάνα Στεφανίδου να σημειώνει μόλις ποσοστό της τάξεως του 20%, αφού εκείνες τις ώρες βλέπου τηλεόραση πολλοί περισσότεροι τηλεθεατές από ό, τι το πρωί.
Έπεσαν τα μαλλιά μου μόλις διάβασα ένα τέτοιο σχόλιο. Πάμε ,όμως ,τα πράγματα να τα εξηγήσουμε απλά και κατανοητά, ώστε να μπορούν όλοι να διαβάζουν τα νούμερα όπως είναι και όχι όπως νομίζουν ότι είναι. Τα ποσοστά τα οποία παρουσιάζουμε είναι νούμερα επί των ανοιχτών δεκτών, δηλαδή το ποσοστό εκείνο από αριθμό των ατόμων που εκείνη την ώρα παρακολουθούν τηλεόραση. Δηλαδή, αν στις 10 ώρα το πρωί έχουν ανοιχτή την tv 100 άτομα, και η εκπομπή "Τώρα" σημειώσει 20%, σημαίνει πως από τους 100 τηλεθεατές οι 20 είδαν Σκάι, και ότι οι υπόλοιποι 80 παρακολούθησαν κάτι άλλο σε διαφορετικό κανάλι.
Πώς γίνεται ,λοιπόν, να συγκρίνουμε τα νούμερα μίας πρωινής εκπομπής με αυτά μίας απογευματινής εκπομπής; Δεν γίνεται αυτό το πράγμα, αφού άλλος αριθμός ανοιχτών δεκτών υπάρχει το πρωί και άλλος το βράδυ. Δεν γίνεται να θεωρούμε πως όσο περνάει η ώρα, θα μεγαλώνει και το ποσοστό της τηλεθέασης μίας εκπομπής.
"Γίνεται να υπάρχει το 2017 ακόμα η εκπομπή της Αννίτας Πάνια;"
Το ότι το 2017 κάνει ακόμα εκπομπή η Αννίτα Πάνια είναι τραγικό! Το ότι τα νούμερα τηλεθέασης στο νεανικό κοινό δεν ξεπερνούν το 7%, είναι λογικό. Το ύφος της παρουσιάστριας, αλλά και το είδος των εκπομπών που παρουσιάζει είναι πολύ μακριά από το ζητούμενο της σύγχρονης τηλεόρασης. Είναι ένα στυλ ξεπερασμένο, το οποίο είχε ένα ενδιαφέρον τα χρόνια που δεν υπήρχε καμία αξιολόγηση στο τι βλέπαμε. Τότε που γελάγαμε με ανθρώπους που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας, και δεν είχαν σώας τας φρένας, ή τότε που θεωρούσαμε τη μαγκιά κάτι εναλλακτικό.
Θα το καταλάβουν αργά ή γρήγορα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Ένα πρόσωπο, που σάρωνε πριν 7 χρόνια, μπορεί να μην έχει τίποτα απολύτως στον τηλεθεατή του σήμερα. Διότι και ο κόσμος αλλάζει συνήθειες και διάθεση, αλλά και ότι πλέον στη μέτρηση έχει προστεθεί και νέο κοινό, το οποίο εξ αρχής έχει συμπεριλάβει την Αννίτα στην κατηγορία των trash προσώπων, που έβαλαν και αυτά το λιθαράκι τους για να χαρακτηριστεί από πολλούς η τηλεόραση ως κάτι παρακμιακό.
"Τηλεοπτικό κουίζ"
Πάμε και σε ένα σύντομο τηλεοπτικό κουιζάκι. Παρουσιάστρια αναγκάστηκε να δώσει συνέντευξη σε εκπομπή του καναλιού της, ενώ δεν ήθελε καθόλου. Ήταν κάθετη στο ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει κάπου αλλού και ,όμως, πιέστηκε όσο δεν φαντάζεστε. Σκεφτείτε καλά! Δέχομαι τις προβλέψεις σας στο mail μου, το [email protected]. Εκεί θα δώσω και απαντήσεις...
Αυτά τα ωραία και για σήμερα! Ελπίζω να σας ταξιδέψαμε όμορφα στην αγαπημένη μας τηλεοπτική πόλη και να περάσετε καλά. Ραντεβού την επόμενη Τετάρτη, που θα είναι και η πρώτη του Οκτωβρίου. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά και να μη ξεχνάτε πως το καλό θα νικήσει!
http://www.tvnea.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πόσο ύψος χάνουμε όσο μεγαλώνουμε
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κάλεσμα του ΠΣΑΕΜΘ για συμμετοχή σε μαζική ομαδική αγωγή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ