2017-09-28 00:23:12
Φωτογραφία για Ο έκτος μαζικός αφανισμός της άγριας ζωής απειλεί επίσης τα παγκόσμια αποθέματα τροφής
Ο έκτος μαζικός αφανισμός της παγκόσμιας άγριας ζωής έχει ήδη δρομολογηθεί και απειλεί σοβαρά τα παγκόσμια αποθέματα τροφών, σύμφωνα με ειδικούς «Πολλά είδη ζώων και φυτών, που συνιστούν την βάση των αποθεμάτων τροφής μας, κινδυνεύουν [όπως και η άγρια ζωή] και τυγχάνουν ελάχιστης ως μηδαμινής προσοχής», λέει η Ann Tutwiler, γενική διευθύντρια του Bioversity International, μιας ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε την Τρίτη μια νέα έρευνα. «Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εξαλειφθεί, είναι τα είδη που παρέχουν την τροφή η οποία συντηρεί κάθε έναν άνθρωπο ξεχωριστά από τους 7 εκατομμύρια που κατοικούν στον πλανήτη», αναφέρει σε άρθρο της στο Guardian. «Αυτή η αγροβιολογική ποικιλομορφία είναι μια πολύτιμη πηγή, την οποία χάνουμε, και παρόλα αυτά μπορεί να λύσει ή να μετριάσει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Έχει έναν κομβικό πλην παραγνωρισμένο ρόλο στο να μας βοηθά να βελτιώσουμε την παγκόσμια διατροφή, να μειώσουμε την επίδραση στο περιβάλλον και να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή».


Τα 3/4 της παγκόσμιας τροφής σήμερα προέρχονται από μόλις 12 σοδειές και πέντε είδη του ζωϊκού βασιλείου και αυτό καθιστά τα αποθέματα ιδιαιτέρως ευάλωτα σε ασθένειες και μικρόβια που μπορεί να «ισοπεδώσουν» τεράστιες περιοχές μονοκαλλιέργειας, όπως συνέβη στον «Λιμό της πατάτας» στην Ιρλανδία όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από την πείνα.

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άγρια ή ελάχιστα καλλιεργημένα είδη που θα μπορούσαν να παρέχουν μια πλούσια ποικιλία από θρεπτικές τροφές, που θα αντιστέκονται σε ασθένειες και θα έχουν ανοχή στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Όμως η καταστροφή άγριων περιοχών, η μόλυνση και το υπερβολικό κυνήγι έχουν συντελέσει στο να ξεκινήσει μια μαζική εξάλειψη των ειδών της Γης. Σήμερα η προσοχή εστιάζεται στα άγρια ζώα -τα μισά εκ των οποίων έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 40 χρόνια- αλλά η νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι ίδιες πιέσεις βάζουν σε κίνδυνο και τα παγκόσμια αποθέματα τροφών, με τουλάχιστον 1.000 καλλιεργήσιμα είδη να απειλούνται ήδη με εξαφάνιση.

Η Tutwiler λέει πως η διάσωση της αγροβιολογικής ποικιλομορφίας είναι επίσης κομβική στην καταπολέμηση της υπ' αριθμόν ένα αιτίας θανάτου και ανικανότητας στον πλανήτη- της κακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει είτε πολύ φαγητό ή ελάχιστο. «Δεν κερδίζουμε τη μάχη απέναντι στην παχυσαρκία ούτε τον υποσιτισμό. Η κακή διατροφή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πολύ ενοποιημένες δίαιτες, που βασίζονται σε ένα περιορισμένο σύνολο προϊόντων καθώς δεν καταναλώνουμε ερκετή ποικιλία τροφών».

Η νέα μελέτη υποδεικνύει εμμέσως τον τρόπο που κυβερνήσεις και εταιρίες μπορούν να προστατεύσουν, βελτιώσουν και χρησιμοποιήσουν την τεράστια ποικιλία από ελάχιστα γνωστές σοδειές τροφίμων. Ενδεικτική είναι η μεγάλη άνοδος τα τελευταία χρόνια στην απήχηση που έχει το κινόα, το οποίο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, ειδικά σε εύπορες χώρες. Ωστόσο καλλιεργούνται μόνο λίγες από τις χιλιάδες ποικιλίες που προέρχονται από τη Νότια Αμερική. «Η τροφική βιοποικιλότητα είναι γεμάτη από υπερτροφές αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι πως αυτές οι τροφές είναι άμεσα διαθέσιμες και ανθεκτικές στις κατά τόπους συνθήκες», λέει η Tutwiler.

Η Bioversity International συνεργάζεται τόσο με εταιρείες όσο και με κυβερνήσεις για να αυξήσει τις επενδύσεις στην αγροβιολογική ποικιλομορφία. Το σούπερ μάρκετ Sainsbury's είναι ένας από τους συνεργάτες της. «Ο κόσμος αλλάζει - η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι ευμετάβλητες τιμές δυσκολεύουν τους αγρότες και τους καλλιεργητές να παράγουν τα τρόφιμα που αγαπούν οι πελάτες μας. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τους προμηθευτές μας, τους αγρότες και τους καλλιεργητές μας σε όλο τον κόσμο για να βελτιστοποιήσουμε τα οφέλη για την υγεία, να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις και τη βιοποικιλότητα των προϊόντων αυτών και να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη προσφορά», λέει εκπρόσωπος της εταιρίας.

Από την πλευρά του ο Pierfrancesco Sacco, μόνιμος εκπρόσωπος της Ιταλίας στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, δήλωσε σχετικά: «Οι τελευταίες εκθέσεις του ΟΟΣΑ αναφέρουν πως η Ιταλία διαθέτει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας παγκοσμίως, μετά την Ιαπωνία και την Κορέα. Είναι σύμπτωση που και οι τρεις αυτές χώρες έχουν παραδοσιακά δίαιτες βασισμένες στην τοπική βιοποικιλότητα τροφίμων;». Όπως τονίζει, το κλειδί είναι η αναζήτηση και καλλιέργεια μιας ευρύτερης ποικιλίας τροφίμων: «Σε αντίθεση με τη διάσωση των πάντα ή των ρινόκερων, όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε την αγροβιολογική ποικιλότητα και όσο περισσότερο τρώτε, τόσο καλύτερα την διατηρείτε».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ