2012-05-24 12:40:52
Φωτογραφία για Η τελευταία μας ευκαιρία;
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζονταν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως … «μαύρο πρόβατο».  Οι συναντήσεις του στην Ευρώπη διεξάγονταν μάλλον σε … κλειστό κύκλο και όσο για τις απόψεις του; Αστα να πάνε! Λαϊκιστή τον ανέβαζαν, τυχοδιώκτη τον κατέβαζαν.

«Για πρώτη φορά, σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έγινε προσωπική αναφορά στην Ελλάδα και τον κ. Σαμαρά και εκφράστηκε η στήριξη στις προσπάθειές του, για ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικής που θα εξαλείφει το έλλειμμα, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαθιστά την ανάπτυξη στην Ελληνική οικονομία και την εμπιστοσύνη.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται -επίσης για πρώτη φορά- ότι οι υπόλοιποι ηγέτες του ΕΛΚ, αποδέχονται τρόπους για να ενισχύσουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας έτσι το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Ενώπιον 15 Πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, που ήταν αφιερωμένη στην ανάπτυξη, ο κ. Σαμαράς ζήτησε αλλαγή των πολιτικών που απέτυχαν μέχρι σήμερα, επιτείνοντας την ύφεση και την ανεργία.»


Αυτά  δεν τα γράφω εγώ, αλλά το ΒΗΜΑ!

Ενώ ο Βίλφριντ Μάρτενς, πρόεδρος του ΕΛΚ δήλωσε: Σεβόμαστε τις θυσίες και τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών, αλλά ιδιαιτέρως στηρίζουμε τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά να επεξεργαστεί και να ενσωματώσει την πολιτική της για εξάλειψη του ελλείμματος. Αλλά επίσης, για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, σκεπτόμενος το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Και να είστε προετοιμασμένοι, όλοι μαζί, μέσω της ομοφωνίας, να σκεφτούμε πιθανούς τρόπους να δυναμώσουμε την επένδυση, την ανάπτυξη και την εργασία, μέσω της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται και μέσω του σεβασμού των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Ο ρόλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αυτά τα δύο χρόνια, ήταν πολύ σημαντικός και αυτό επιβεβαιώθηκε από ολόκληρη την ηγεσία του ΕΛΚ. 

Γιατί άλλαξε το κλίμα;

Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε το κλίμα τόσο πολύ;

Κάποιοι ίσως σπεύσουν να πούν ό,τι συνετέλεσε το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών και μπροστά στο φόβο μιας αριστερής επέλασης, οι ευρωπαίοι κάνουν πίσω. Θεωρώ την άποψη εξαιρετικά ασθενή.

Η αλήθεια είναι, ότι όλοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει, πως οι πολιτικές του μνημονίου οδηγούν και μαθηματικά την οικονομία μας σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε κατάρρευση.

Επιπλέον, αποδυναμώθηκε  και το βασικό τους επιχείρημα ότι για την κατάσταση της Ελλάδος, δεν ευθύνεται το μνημόνιο, αλλά οι  πολιτικές και  κοινωνικές ελίτ που είτε ηρνούντο να το εφαρμόσουν, είτε εμπόδιζαν την εφαρμογή του.

Με άλλα λόγια πίστευαν ότι η συνταγή ήταν ορθή, αλλά ο ασθενής δεν ακολουθούσε τη θεραπεία.

Όμως, επειδή οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν και άλλες, μεγαλύτερες οικονομίες, σε ύφεση, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν και αναπτυξιακά κίνητρα για να ανακοπεί ο φαύλος κύκλος.

Προφανώς, το κλίμα βελτίωσε και η εκλογή του νέου Γάλλου Προέδρου, ο οποίος όντας ακόμα στην αρχή της θητείας του, θέλει να κερδίσει κάποιους πόντους που θα ενισχύσουν το ηγετικό του προφίλ. Δεν μπορεί, τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα να αλλάξει γνώμη. Τον είχε …προειδοποιήσει και ο Αλέξης  άλλωστε!

Έξι προτάσεις για την ανάπτυξη

Μόλις χθές τονίζαμε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μιλάει με εξειδικευμένες προτάσεις και να καταθέτει συγκεκριμένες ιδέες.

Την ίδια ημέρα ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε ένα πακέτο 6 προτάσεων που μπορούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αφενός μεν να θέσουν σε κίνηση τις μηχανές της ανάπτυξης, αφετέρου να  ανακουφίσουν τα «θύματα της κρίσης» όπως γράφαμε.

Πιό συγκριμένα ο κ. Σαμαράς στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε έξη πρωτοβουλίες:

 - Ανέπτυξε τις θέσεις του για τα ομόλογα έργων που θα δώσουν πρόσθετη ρευστότητα για μεγάλα έργα.

- Ζήτησε στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για έργα υποδομών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

- Πρότεινε ειδικό εργαλείο ρευστότητας για την Ελλάδα. Το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές και να συνδυασθεί με την στήριξη ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕΠ και τις αποκρατικοποιήσεις να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Ζήτησε ειδική στήριξη των δοκιμαζόμενων από την κρίση κυρίως των ανέργων από αδιάθετους κοινοτικούς πόρους, πέραν του ΕΣΠΑ, προτείνοντας ένα Ταμείο Άμβλυνσης των Κοινωνικών Επιπτώσεων του Μνημονίου.

- Έθεσε το ζήτημα της εξέτασης δημιουργίας ζωνών με φορολογικά και άλλα κίνητρα για εγκατεστημένες επιχειρήσεις, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων

- Πρότεινε τέλος τη δημιουργία ενός Μηχανισμού Εγγύησης Καταθέσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση Μόντι που θα αποτρέψει την «αιμορραγία» καταθέσεων από το Νότο προς το Βορρά της Ευρώπης.

Το θετικό είναι ό,τι τις περισσότερες από τις προτάσεις αυτές τις υπερασπίζονται με θέρμη και άλλοι ηγέτες. Ο Μόντι είναι υπέρμαχος των project bonds. Ο Ραχόϊ  πιέζει για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ενώ στον ίδιο δρόμο κινείται και ο Ολάντ. Τις ΕΟΖ τις εφαρμόζουν ήδη στην Πολωνία. Η στήριξη των καταθέσεων αφορά όλες τις χώρες του Νότου. Αυτή η κοινή αντίληψη μπορεί να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για την υλοποίησή τους.

 Την σημαίνουν όλα αυτά ενόψει εκλογών;

Αναμφίβολα η κατάσταση στην Ε.Ε. έχει αλλάξει.  Βέβαια, δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί αύριο η πολιτική της λιτότητας. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Θα πάρει κάποιο χρόνο ακόμα.

Όμως, τέλος Μαΐου έχει δημοψήφισμα η Ιρλανδία.

Τον Ιούνιο ο Ολάντ θέλει να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές για να αποκτήσει  τον έλεγχο της Βουλής και να κυβερνά απρόσκοπτα.

Αρχές Σεπτεμβρίου προγραμματίζουν εκλογές στην Ολλανδία (υπενθυμίζουμε ό,τι η κυβέρνησή τους κατέρρευσε λόγων των μέτρων λιτότητας).

Τέλος, τον Νοέμβριο ο Obama θέλει να επανεκλεγεί

Μια ενδεχόμενη ελληνική κατάρρευση θα δημιουργήσει ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων τις οποίες κανένας δεν μπορεί να προβλέψει. Όσα λέγονται και γράφονται είναι ασκήσεις επι χάρτου χωρίς να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Για αυτό, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει αυτό που εδώ και δυο χρόνια φωνάζει ο κ. Σαμαράς. Δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά με αναπτυξιακή διάσταση.

Αναμφίβολα, ο κ. Σαμαράς εξέρχεται ενισχυμένος από τη χθεσινή σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος, όμως, τα δύσκολα βρίσκονται πίσω στην Ελλάδα. Απομένουν περίπου τρείς εβδομάδες μέχρις τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου και πρέπει να καταβληθεί μια τιτάνια προσπάθεια για να πειστεί ο ελληνικός λαός ο,τι υπάρχει μια άλλη, ρεαλιστική επιλογή σωτηρίας.

Και να απορρίψει τις σειρήνες του λαϊκισμού που μπορεί και να ανοίξουν τον Ασκό του Αιόλου. Η λύση, όντως, βρίσκεται στα χέρια μας και η επιλογή είναι δική μας. Το ίδιο και η ευθύνη.

Κ.Ρ.

πηγή: antinews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ