2017-10-01 23:44:46
Φωτογραφία για Αμόκ αγορών Ερντογάν από Αμερικανούς, Ρώσους και Ευρωπαίους. Προβληματισμός στην Αθήνα
• Κούρσα εξοπλισμών.

• Ο σουλτάνος δεν χαλάει χατίρια.

• Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ δεν λυπάται τα εκατομ­μύρια, κι ας έχουν γίνει εμφανή τα σημάδια κόπωσης της τουρκικής οικονομίας.

Σε μια απίστευτη κούρσα αγορών από Αμερικανούς, Ρώσους και Ευρωπαίους έχει επιδοθεί η Τουρκία, «αγοράζοντας» χρόνο και αποθέματα από χαμένη εμπιστοσύ­νη. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κυριολεκτι­κά παλεύει «σπάζοντας κουμπαράδες» όχι για να προμηθευτεί νέους εξοπλισμούς, αλλά για να εκσυγχρονίσει τα οπλικά της συστήματα και να διατηρήσει κάποια ισορροπία στο Αιγαίο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λυπάται τα εκατομμύ­ρια, κι ας έχουν γίνει εμφανή τα σημάδια κόπω­σης της τουρκικής οικονομίας. Οι παραγγελίες που έχει κλείσει μέσα σε λίγες εβδομάδες τρο­μάζουν και μόνο με το κόστος τους:

■ Συμφωνία με την αμερικανική Boing για αγορά αεροσκαφών για την Turkish Airlines. Κόστος 11 δισ. δολάρια!


■ Συμφωνία με την ευρωπαϊκή Airbus για 40 αεροσκάφη. Κόστος 12,4 δισ. δολάρια!

■ Αγορά συστοιχιών S-400 από τη Ρωσία. Κό­στος κοντά στα 500 εκατομμύρια δολάρια!

Σε αυτά προστίθενται οι αναμενόμενες μέχρι το 2020 παραλαβές των F-35 της επίσης αμε­ρικανικής Lockheed Martin. Ο Ερντογάν έχει φροντίσει να τους ικανοποιήσει όλους με πο­λύ χρήμα... Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα γίνεται τιτάνια προσπάθεια για να υπάρξουν εκσυγ­χρονισμοί και αναβαθμίσεις οπλικών συστημά­των. Νούμερο ένα στόχος ο εκσυγχρονισμός των F-16. Νούμερο ένα πρόβλημα, τα... χρή­ματα. Η Αθήνα δεν θέλει να διαθέσει πάνω από 1 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό μέρους του στόλου των F-16. Η Πολεμική Αεροπορία θέλει να εκσυγχρονίσει 93 F-16 που έχουν αγοραστεί από τις κυβερνήσεις Κων­σταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή. Το κόστος υπο­λογίζεται να ξεπεράσει το 1,7 δισ. δολάρια και δεν συζητείται καν. Η εναλλακτι­κή λύση είναι ο εκσυγχρονισμός λιγότερων αεροσκαφών και ήδη ακούγεται ο αριθμός 55, που αφορά αεροσκάφη που αγοράστηκαν επί Κ. Σημίτη και Κ. Κα­ραμανλή. Για τα υπόλοιπα έχει ο... Θεός αλλά δεν έχει το ταμείο. Οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας θεωρούν επιβεβλημένη την αναβάθμιση των F-16 για να μπορούν να έχουν «επαφή» με τα τουρκικά F-35. Η αναβάθμιση αφο­ρά τα ηλεκτρονικά τους συστήματα και ειδικά τα ραντάρ τους. Αρκεί αυτό για να αντιμετωπιστεί η νέου τύπου απειλή που θα προκύψει στο Αιγαίο με την είσοδο των F-35; Την οριστική απάντηση -λένε οι αεροπόροι- θα τη γνωρίζουμε όταν τα δυο αεροσκάφη βρεθούν αντιμέτωπα στο Αιγαίο! Η αλήθεια εί­ναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο «αόρατο» είναι το F-35 για να απα­ντήσει με βεβαιότητα ότι το νέο ραντάρ AESA που θα έχουν τα εκ­συγχρονισμένα F-16 θα είναι αποτελεσματικό.

Το εύλογο ερώτημα «γιατί δεν αγοράζουμε κι εμείς F-35 αντί να κάνουμε τον εκσυγχρονισμό» απαντάται επίσης με το δυσβάστα­χτο κόστος. Η Π.Α. θεωρεί τις απόψεις που ακούγονται για αγορά 12 F-35 επιπόλαιες αφού οποιαδήποτε αγορά κάτω των 40 αε­ροσκαφών δεν έχει νόημα -όπως λένε- οι επιχειρησιακοί επιτελείς της. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα πολλαπλασιαστεί σε δυ­σθεώρητα επίπεδα. Κάθε F-35 κοστίζει αυτή τη στιγμή 125 εκατομ­μύρια δολάρια! Συνεπώς τα 12 αεροσκάφη που προτείνουν κάποιοι κοστίζουν 1,5 δισ. και τα 40 5 δισ.!

Στην Π.Α. βιάζονται να κλείσει η υπόθεση του εκ­συγχρονισμού μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί φο­βούνται ότι το δύσκολο δημοσιονομικά 2018 μπο­ρεί να τα ακυρώσει όλα. Είναι μάλλον απίθανο -για να μην πούμε αδύνατο- να συμβεί κάτι τέτοιο. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για λό­γους γραφειοκρατίας. Ο δεύτερος λόγος που οι στρατιωτικοί πιέζουν για «συμμάζεμα» του οπλοστασίου μας άμεσα είναι γιατί η Τουρκία αυτή την περίοδο, με τα προβλήματα και τα μέτωπα που έχει ανοιχτά, μας δίνει χρόνο για να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις χωρίς ιδιαίτε­ρη πίεση. Έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει μέχρι την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Επιπλέον, υπάρχουν πηγές στο ΥΠΕΘΑ αλλά και στο Μάξιμου που αφή­νουν να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει κι άλ­λη πρόταση προς εξέταση για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν είναι, πάντως τυ­χαία η απόφαση της κυβέρνησης να μην προ­χωρήσει σε πενταετή ανανέωση της συμφωνίας για τη Σούδα, που επιθυμούσαν οι Αμερικάνοι.

Οριστική η απόφαση για πώληση 32 F-16

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας εντάσσεται και η απόφαση για πώληση των παλαιών F-16 Block 30 που είχαν αγοραστεί τη δεκαετία του '80. Πελάτης υπάρχει, και μάλιστα πολύ καλός. Εί­ναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θέλουν να αγοράσουν και τα 32 ελληνικά F-16. Πόσα χρήματα θα μπουν στο ταμείο; Γύρω στα 400 εκατ. δολάρια, όπως υπολογίζεται. Αν μάλιστα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφωνήσουν να αγοράσουν και τα ελικόπτερα ΝΗ-90, που ο Πάνος Καμμένος θέλει να πουλήσει, τότε ενδέ­χεται το ποσό αυτό να ανέβει στα 600 εκατομ­μύρια. Αυτά τα χρήματα μαζί με 500 εκατ. δολάρια που υπάρχουν θα αποτελέσουν τη «μα­γιά» για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Πο­λεμικής Αεροπορίας.

Tου ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ[email protected]

(REAL NEWS-01/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Kέρκυρα - Ξάνθη 0-2
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Kέρκυρα - Ξάνθη 0-2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ