2012-03-12 13:45:02
Φωτογραφία για Μόνο 7,5% των προσλήψεων της Θεσσαλίας στη Μαγνησία...
Στο ναδίρ η απασχόληση στο Νομό

Σημαντική υστέρηση στις προσλήψεις που επιβεβαιώνει το πρόβλημα απασχόλησης καταγράφεται διαρκώς στο Νομό Μαγνησίας. Η Μαγνησία παραμένει ουραγός στις προσλήψεις σε ολόκληρη τη Θεσσαλία ενώ την ίδια ώρα η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο δυσθεόρατο ποσοστό πάνω από 21%.

Η συνολική εικόνα για το 2011 και το πρώτο δίμηνο του 2012 από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας που λαμβάνει τα μηνιαία στοιχεία του ΣΕΠΕ Μαγνησίας είναι απογοητευτική καθώς διαπιστώνονται σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας με συρρίκνωση των προσλήψεων αλλά και μεταβολή των σχέσεων εργασίας με τις «ελαστικές» μορφές να εξαπλώνονται σημαντικά.

Από τις νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που κατατέθηκαν στα Τμήματα Κοινωνικών Επιθεωρήσεων του ΣΕΠΕ σε όλη τη Θεσσαλία μόνο ένα ποσοστό 7,5% αφορά στη Μαγνησία όταν στη γειτονική Λάρισα το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 45%.


Σύμφωνα εξάλλου με τους αναλυτικούς πίνακες του Υπουργείο Εργασίας που ήδη επεξεργάζεται τα στοιχεία για το τελευταίο πεντάμηνο του 2011 , στη Μαγνησία μόνο μέχρι το Μάιο του 2011 έγιναν 208 νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης , μία περισσότερη από το 2010 το ίδιο διάστημα που καταγράφηκαν 207 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης). Στη Λάρισα το αντίστοιχο διάστημα το 2011 έχουν γίνει 2477 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, στην Καρδίτσα 910 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης και στα Τρίκαλα 1351 προσλήψεις. Στη μερική απασχόληση η Μαγνησία κατέγραψε το πρώτο πεντάμηνο του 2011 239 προσλήψεις , 189 πέρυσι το ίδιο διάστημα, , η Λάρισα 1548 προσλήψεις, 351 στο Νομό Καρδίτσας και 734 στα Τρίκαλα. Τέσσερις επιχειρήσεις στη Μαγνησία τον ίδιο διάστημα αξιοποίησαν το νόμο που τους δίνει το δικαίωμα να απασχολούν προσωπικό με το σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης, 90 επιχειρήσεις έκαναν το ίδιο στη Λάρισα, 164 στην Καρδίτσα και 34 στα Τρίκαλα, στοιχεία που βέβαια

Αλλαγές συμβάσεων

Το ίδιο διάστημα μέχρι και τον Μάιο , καταγράφηκαν μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης ως εξής:

- Σε μερικής απασχόλησης 357 εκ των οποίων 218 στη Λάρισα (61%), 87 στη Μαγνησία (22,6%), 37 στα Τρίκαλα και 15 στην Καρδίτσα.

- Σε εκ περιτροπής απασχόληση με συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη 32 όλες στη Λάρισα

- Σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση εργοδότη 28 εκ των οποίων 17 στα Τρίκαλα και 11 στη Λάρισα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το περσινό πρώτο τρίμηνο στη Θεσσαλία δεν υπήρχε ούτε μία αλλαγή σύμβασης από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής (συναινετική ή μη) και μόνο στη Λάρισα είχαμε 142 αλλαγές σε μερικής και 61 στα Τρίκαλα.

Η Μαγνησία και η Καρδίτσα είχαν μηδενική συμμετοχή στις αλλαγές συμβάσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας, κυρίως με την ενίσχυση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.

Σημειώνεται πως σε εθνικό επίπεδο το 2011 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 10,32% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2010.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι το 2011 υπάρχει κατά 45,08% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ μειωμένο κατά 11,65% είναι και το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.

Αντίθετα, έχει αυξηθεί κατά 21,82% η εκ περιτροπής απασχόληση.

Αξιολογώντας τα δεδομένα, διαφαίνεται ότι πλέον κυριαρχούν οι «ελαστικές» μορφές εργασίας κυριαρχούν των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης σε αντίθεση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010 που εκπροσωπούσαν το 46,2%.

Τέλος, η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του 2011 είναι αυξημένες κατά 199,15% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 1.121,45% για την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 2.725% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010.

Για την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΒ Θανάση Παπαδημόπουλο που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για να σχολιάσει τη «νέα πραγματικότητα», υπάρχει σαφέστατη ευθύνη της πολιτείας με τους τελευταίους νόμους που έχουν ψηφιστεί, ενώ επίσης ευθύνη έχουν και οι εργοδότες, που εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την υψηλή ανεργία, αντιμετωπίζουν την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία ως «λάστιχο. Με τις νέες ρυθµίσεις οι εργαζόµενοι στον ιδιωτικό τοµέα, που δεν έχουν καµία ευθύνη για τα ελλείµµατα του κράτους και έχουν ήδη υποστεί το τσουνάµι των νέων μέτρων αισθάνονται ως όμηροι στην ίδια τους την εργασία. Αναγκάζονται και αποδέχονται την μετατροπή των συμβάσεων τους σε μερικής απασχόλησης για να έχουν έστω ένα μεροκάμματο αφού οι πόρτες είναι κλειστές. Η επιστροφή στον εργασιακό µεσαίωνα».

Ταχυδρόμος                                                                                                                           Press-GR
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ