2017-10-08 13:38:09
Φωτογραφία για Στο «μικροσκόπιο» ο νόμος Κατσέλη ενόψει της γ΄ αξιολόγησης
Στο "μικροσκόπιο" των τραπεζών βρίσκεται ο νόμος Κατσέλη στο πλαίσιο της επανεξέτασής του ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, αλλά κυρίως ενόψει των "υψηλότερων ταχυτήτων" που θα απαιτήσει εφεξής ο χειρισμός των "κόκκινων" δανείων.

Οι τράπεζες επεξεργάζονται προτάσεις που θα καταθέσουν στα τέλη του μήνα  για τα σημεία όπου ο νόμος χρήζει βελτιώσεων ώστε αυτός να πάψει να  αποτελεί καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο capital.gr, υπό την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη βρίσκονται δάνεια 20 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 1/5 του συνόλου των "κόκκινων" δανείων.  Αυτά είναι σε αναλογία 95% καταναλωτικά και στεγαστικά και το υπόλοιπο 5% μικρά επαγγελματικά. Μέσα σε αυτά τα 20 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ αφορούν δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και δεν το πράττουν εκμεταλλευόμενοι το πλαίσιο προστασίας που παρέχει ο νόμος.


Η επισήμανση για το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελούν υπό καθεστώς προστασίας έγινε πρόσφατα και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην τελευταία έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, η ΤτΕ αναφέρει ως αξιοσημείωτο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) που τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία και το οποίο ανέρχεται στο 15% του συνόλου των χαρτοφυλακίων. Στο δε στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, το ποσοστό ξεπερνά το 30%.

Οι βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη (3869/2010) που αναθεωρήθηκε με το ν. 4336/2015 (ν. Σταθάκη) θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους "θεσμούς". Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία λήγει στο τέλος του 2018, εκτιμάται ότι συζήτηση για τυχόν παράταση, μπορεί να υπάρξει κοντά στη λήξη της προθεσμίας και όχι νωρίτερα. 

Σημειώνεται ότι οι βελτιώσεις του νόμου θα πρέπει να εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Χρέους. Εκτός από τις τράπεζες, βελτιωτικές προτάσεις θα υποβληθούν (μάλιστα αναμένονταν χθες) από ενώσεις καταναλωτών και δικηγόρων – δικαστών.

Από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα με την Ειδική Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Φ. Κουρμούση, θέματα που αναδείχθηκαν ως δυσλειτουργικά στο νόμο ήταν η επίδοση των αιτήσεων στις τράπεζες που έχουν κλείσει, ο χειρισμός περιπτώσεων όπου υπάρχουν εγγυητές και συνοφειλέτες, προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου μετά τη λήξη της ρύθμισης (διαπιστώνεται ότι όσοι έχουν μπει στο ν. Κατσέλη και εξασφαλίζουν ρύθμιση της οφειλής τους, σε ποσοστό περίπου το 45% - 50% σταματούν να την εξυπηρετούν σε ορίζοντα διετίας), η ερμηνεία του "δόλου του δανειολήπτη" από τους δικαστές και οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων.

Το τελευταίο είναι το μείζον θέμα, καθώς αποτελεί το "παράθυρο ευκαιρίας" των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σε πολλές περιπτώσεις, η εκδίκαση των υποθέσεων στα ειρηνοδικεία μπορεί να ξεπερνά και τα δύο χρόνια, ενώ αν πρόκειται για παλαιές υποθέσεις ο χρόνος εκδίκασης μπορεί να περάσει και τα τρία χρόνια.

Η δυσλειτουργία αυτή, πάντως, οφείλεται συχνά σε τεχνικά προβλήματα. Ενδεικτικά, έχει διαπιστωθεί έλλειψη χώρων σε συγκεκριμένα ειρηνοδικεία για την εκδίκαση των υποθέσεων και παρά την υπέρβαση ωραρίου από τους ειρηνοδίκες, δεν είναι δυνατόν να συντομεύσουν οι χρόνοι, όπως συνέβη σε άλλα ειρηνοδικεία όπου ο χρόνος εκδίκασης μειώθηκε από το 2030 στο 2026. Το χωροταξικό πρόβλημα δεν λύνεται με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού. Το παραπάνω παράδειγμα είναι ενδεικτικό για το ότι οι βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό θέματα ορθής διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι στόχος των τραπεζών είναι να περιορίσουν τη λίστα των προς εκδίκαση υποθέσεων υπαγωγής στο νόμο ώστε μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός των αιτήσεων να έχει μειωθεί από 150.000 σήμερα, σε λιγότερες από 30.000. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ