2017-10-10 00:17:14
Φωτογραφία για Τα 7 κρυφά αίτια της κόπωσης στις γυναίκες
Κοιμάστε αρκετές ώρες και παρόλα αυτά συνεχίζετε να νιώθετε εξαντλημένες;  Πριν προλάβετε να αποδοκιμάσετε τον πολυάσχολο τρόπο ζωής σας, μάθετε περισσότερα για τη ρίζα του κακού γύρω από το ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης που σας διακατέχει.

Φυσικά, για αρκετές γυναίκες, το πρόβλημα εστιάζεται απλώς στην υπερένταση που δημιουργεί η διεκπεραίωση πολλαπλών εργασιών, καθώς και στον ανεπαρκή ύπνο ή στην έλλειψη ποιοτικού ύπνου.  Εάν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε για 5 με 6 μόνο ώρες κάθε βράδυ, θυμηθείτε πως, έπειτα από ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα και ανεξαρτήτως ηλικίας,  διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο να παρουσιάσετε σημάδια σωματικής εξάντλησης.  Αν έχετε, όμως, καταφέρει να ακολουθήσετε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου, (δηλαδή, γύρω στις 7-8 ώρες/βράδυ) και παρόλα αυτά συνεχίζετε να νιώθετε κουρασμένες, τότε είναι καιρός να κάνετε έναν γενικό έλεγχο για να ανακαλύψετε τις αιτίες στις οποίες οφείλεται η κόπωση.


Αν η κούραση που νιώθετε συνεχιστεί για περισσότερο από μια εβδομάδα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για κάτι τέτοιο, τότε ναι, δείτε άμεσα το γιατρό σας.  Παρότι κατά περίσταση η κόπωση μπορεί να είναι ένδειξη ύπαρξης μιας σοβαρής ασθένειας, οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι συχνά οφείλεται σε μικροπροβλήματα υγείας τα οποία μπορούν, ευτυχώς, να θεραπευτούν σχετικά εύκολα.

Για να σας βοηθήσουμε να εκμηδενίσετε τις ανησυχίες σας γύρω από τους λόγους που δεν σας επιτρέπουν να σταματήσετε να χασμουριέστε συνεχώς, σας παραθέτουμε τα 7 κρυφά αίτια που ευθύνονται για το αίσθημα κόπωσης και που υποδηλώνουν την πιθανή ύπαρξη κάποιων προβλημάτων υγείας. Βεβαίως, καλά θα κάνετε να συζητήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί με το γιατρό σας.

Αίτιο Κόπωσης # 1: Αναιμία

Εάν διανύετε την αναπαραγωγική σας περίοδο, και πιο συγκεκριμένα αν βιώνετε δύσκολο και βαρύ εμμηνορυσιακό κύκλο, αν πάσχετε από πολυκυστικές ωοθήκες, ινομυώματα ή πολύποδες στη μήτρα ή αν έχετε πρόσφατα γεννήσει, η απώλεια αίματος που συνοδεύει αυτές τις καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει αναιμία, το νούμερο ένα αίτιο κόπωσης στης γυναίκες.  Στην περίπτωση αυτή, τα προβλήματα  ξεκινούν τη στιγμή που η απώλεια αίματος οδηγεί το οργανισμό σε σημαντική έλλειψη αιμοσφαιρίνης, μιας πλούσιας σε σίδηρο πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στα υπόλοιπα τμήματα του σώματος.  Κατά συνέπεια, όταν οι ιστοί και τα όργανα του σώματος παύουν να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια κόπωσης.

Ανάμεσα στις άλλες αιτίες που προκαλούν αναιμία συμπεριλαμβάνονται η εσωτερική αιμορραγία και το έλλειψη σιδήρου ή φολικού οξέως ή βιταμίνης B12.  Επίσης, η αναιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας πάθησης, όπως για παράδειγμα η νεφροπάθεια.  Μερικά από τα βασικά της συμπτώματα είναι οι ζαλάδες, η έντονη αίσθηση κρύου και η ευερεθιστότητα.

Για την ακριβή διάγνωση αναιμίας, ο παθολόγος συνήθως συστήνει τη διεξαγωγή μια γενικής εξέτασης αίματος.  Η πιο συχνή μέθοδος για τη θεραπεία της αναιμίας είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, δεδομένου ότι το αίτιο είναι όντως η έλλειψη σιδήρου, καθώς και η υιοθέτηση μιας πλούσιας σε σίδηρο διατροφής με σπανάκι, μπρόκολο και κόκκινο κρέας.

Τα καλά νέα: Η εφαρμογή μιας αποτελεσματικής θεραπευτικής μεθόδου ενάντια στην αναιμία συμβάλλει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων της κόπωσης τα οποία προβλέπεται να υποχωρούν σε λιγότερο από 30 ημέρες.

Αίτιο Κόπωσης # 2: Υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυροειδισμός)

Εάν νιώθετε γενικότερα κακοδιάθετες, καταβεβλημένες και ελαφρώς καταθλιπτικές το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στην αργή λειτουργία του θυρεοειδή σας αδένα (γνωστό ως υποθυρεοειδισμός).  Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός, με μορφή πεταλούδας αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και ο οποίος έχει τον έλεγχο του μεταβολισμού, δηλαδή της ταχύτητας με την οποία λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός.

Υπάρχει η θεώρηση πως η πάθηση του θυρεοειδούς αδένα, ειδικά αν αυτή δεν έχει εγκαίρως διαγνωστεί, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες γυναίκες.  Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, υπολογίζεται πως μέχρι την ηλικία των 60 ετών, περίπου το 17% των γυναικών είτε θα υποφέρει από κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, είτε θα έχει πλήρη άγνοια περί του θέματος.  Το πιο κοινότυπο αίτιο είναι η αυτοανοσοποιητική δυσλειτουργία (γνωστή ως θυρεοειδίτιδα Hashimoto).  Η συγκεκριμένη πάθηση ωθεί τον οργανισμό στην καταστροφή των κυττάρων που ευθύνονται για την παραγωγή θυροξίνης και άλλων ορμονικών εκκρίσεων του θυρεοειδή αδένα.  Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο υποθυρεοειδισμός ή αλλιώς, ο αργός μεταβολισμός.

Κάποια ειδικά τεστ αίματος (γνωστά ως T3 & T4) έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις θυρεοειδείς ορμόνες.  Αν οι δείκτες αυτών των ορμονών προκύψουν χαμηλοί, τότε η λήψη συνθετικών ορμονών μπορεί και να βελτιώσει την όλη κατάσταση, αλλά και να απαλύνει σύντομα τα σχετικά συμπτώματα.

Αίτιο Κόπωσης # 3: Μόλυνση της ουρητικής οδού (όπου δεν έχει γίνει διάγνωση)

Παρότι η πλειοψηφία των γυναικών συνδέει μια τυχόν μόλυνση στην ουρητική οδό με συμπτώματα, όπως το κάψιμο ή την επείγουσα ανάγκη για τουαλέτα, σε μερικές περιπτώσεις η κόπωση αποτελεί ίσως το μόνο κλειδί που επιβεβαιώνει μια τέτοια υποψία.  Αυτό δε σημαίνει πως όλες οι γυναίκες έχουν εμφανή σημάδια μόλυνσης στην ουρητική οδό.  Μερικές, μάλιστα, δεν εμφανίζουν καν συμπτώματα ή έχουν τόσο ελαφριά συμπτώματα που περνούν σχεδόν απαρατήρητα.  Αντιθέτως, η κόπωση αποτελεί μια σημαντικότατη ένδειξη.  «Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση UTI προκαλείται από κάποια βακτήρια που εντοπίζονται στην ουρητική περιοχή και που συχνά είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής (π.χ., λάθος τρόπος σκουπίσματος).  Η σεξουαλική επαφή ενδέχεται να εντείνει τον κίνδυνο μόλυνσης επειδή πιέζει τα βακτήρια του κόλπου να εισέλθουν στην ουρήθρα», εξηγεί στο Reader.gr η γυναικολόγος -μαιευτήρας Ιωάννα Τσιαούση.

Εάν ο γιατρός σας υποπτευτεί ότι υποφέρετε από τη μόλυνση UTI, το πιο πιθανό είναι να προβεί σε κατάλληλες εξετάσεις. Η θεραπεία για τη συγκεκριμένη μόλυνση είναι εύκολη και σύντομη.  Συνήθως, περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων από το στόμα και τα συμπτώματα κόπωσης αναμένεται να εξαλειφθούν πολύ γρήγορα.  Αν όμως αυτά επιστρέψουν, είναι φρόνιμο να επαναλάβετε τις εξετάσεις διότι μερικές γυναίκες φαίνεται να πάσχουν από χρόνιες μολύνσεις της ουρητικής οδού. Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τα διαθέσιμα μέτρα πρόληψης (π.χ., χαμηλής δοσολογίας αντιβιοτικά φάρμακα).

Αίτιο Κόπωσης # 4: Υπερβολική δόση καφεΐνης

Αρκετές γυναίκες έχουν τη συνήθεια να αρπάζουν στα γρήγορα μια κούπα καφέ ή ένα αναψυκτικό με cola ως μια γερή ένεση ενέργειας, όμως σε αρκετές γυναίκες η καφεΐνη μπορεί να επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η καφεΐνη αποτελεί σαφέστατα ένα ισχυρό διεγερτικό, παρόλα αυτά η υπερβολική λήψη κάνει τη ζυγαριά να κλίνει αντίστροφα.  Η ασυδοσία όσον αφορά στη λήψη καφεΐνης οδηγεί στη σωματική εξάντληση.  Αν νομίζετε πως αυτό σημαίνει πως χρειάζεστε απλώς μια ισχυρότερη δόση καφεΐνης, απατάστε.  Οπωσδήποτε, δεν ισχύει κάτι τέτοιο!  Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται με στόχο την αύξηση λήψης καφεΐνης επιβαρύνει τον οργανισμό και κατά συνέπεια εντείνει το αίσθημα  κόπωσης.

Η λύση: Ελαχιστοποιείστε, όσο είναι δυνατόν, την κατανάλωση καφεΐνης.  Και δεν εννοούμε απλά και μόνο να κόψετε τους καφέδες.  Η σοκολάτα, το τσάι, τα αναψυκτικά, αλλά ακόμη και κάποια φάρμακα που εμπεριέχουν ποσότητες καφεΐνης μπορεί να ευθύνονται πραγματικά για αυτό το ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης.

Αίτιο Κόπωσης # 5: Τροφικές αλλεργίες

Αν και υποτίθεται πως το φαγητό μας παρέχει με ενέργεια, κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι μερικά τρόφιμα εγκυμονούν αρκετές τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες που ενδέχεται να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.  Ακόμη και μια ήπια τροφική δυσανεξία μπορεί να σας κάνει να νυστάξετε.  Έτσι, αν συνεχίζετε να καταναλώνετε για μεγάλο διάστημα την προσβλητική για τον οργανισμό σας τροφή, σκεφτείτε ότι το αίσθημα εξάντλησης είναι λίγο πολύ αναμενόμενο.

Σύμφωνα με επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία, η τροφική δυσανεξία αποτελεί όντως ένα βασικό αίτιο της κόπωσης, όμως συχνά ισχύει και το αντίστροφο.  Αν υποπτεύεστε ότι πίσω από τα συνεχή χασμουρητά μπορεί να κρύβεται κάποια συγκεκριμένη τροφή, ξεκινήστε την εξής δίαιτα ελαχιστοποίησης: αποφύγετε εντελώς τις τροφές που σας κάνουν να νυστάζετε εντός 10 - 30 λεπτών από την κατανάλωσή τους.   Συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο, δοκιμάζοντας να κάνετε ένα τεστ τροφικής αλλεργίας.  Διαφορετικά, προμηθευτείτε από το φαρμακείο ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.  Με οποιονδήποτε τρόπο, θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να εντοπίσει τις «κακές» για την υγεία σας τροφές.

Αίτιο Κόπωσης # 6: Άπνοια κατά τον ύπνο

Αν πραγματικά δεν κοιμάστε αρκετά, τότε έχετε έναν καλό λόγο που να εξηγεί το γιατί νιώθετε κουρασμένες.  Αλλά, τί συμβαίνει όταν δεν γνωρίζετε αν κάνετε επαρκή ύπνο;  Η περίπτωση αυτή είναι γνωστή ως άπνοια, μια πάθηση του ύπνου που προκαλεί τη στιγμιαία διακοπή της αναπνοής πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας. Κάθε φορά που σταματάτε να αναπνέετε, ξυπνάτε, χαλώντας ίσα ίσα τον ύπνο σας, πράγμα που συνήθως συμβαίνει χωρίς να το καταλαβαίνετε.   Το μόνο στοιχείο-κλειδί για την επιβεβαίωση της πάθησης είναι το γεγονός ότι βιώνετε συνεχώς μεγάλη κόπωση ασχέτως από το πόσες πολλές ώρες έχετε κοιμηθεί μέσα σε μια νύχτα.

Η άπνοια είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από το φράξιμο του άνω αεραγωγού.  Η άπνοια παρουσιάζεται κυρίως στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες.  Για την ακριβή διάγνωση της πάθησης θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα ειδικό εργαστήριο ύπνου ή έναν γιατρό που να εξιδανικεύεται στο απνοϊκό σύνδρομο κατά τον ύπνο.

Αν υποφέρετε από άπνοια είναι πολύ ο πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.  Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η απώλεια βάρους και το κόψιμο του καπνίσματος.  Όσο για τα φαρμακευτικά θεραπευτικά σκευάσματα, αυτά περιλαμβάνουν κάποια ειδικά εξαρτήματα που κρατούν τα αεροδιαφράγματα ανοικτά κατά τον ύπνο.  Σε ακραίες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί ως το πλέον αναγκαίο μέτρο για την αποκατάσταση της ροής του αέρα.  Λάβετε επίσης υπόψη σας, ότι αν η άπνοια παραμείνει δίχως θεραπεία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής αυξάνεται.

Αίτιο Κόπωσης # 7: Καρδιοπάθεια (όπου δεν έχει γίνει διάγνωση)

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να εξαντλείται έπειτα από κάθε άλλοτε συνηθισμένη και εύκολη σωματική δραστηριότητα, ίσως να ήρθε η ώρα να μιλήσετε στο γιατρό σας σχετικά με το ενδεχόμενο καρδιοπάθειας.

Όταν ακόμη και οι πιο απλές δραστηριότητες, όπως το σκούπισμα του σπιτιού, οι κηπουρικές εργασίες ή η καθημερινή σας μετακίνηση από τη δουλειά στο σπίτι σας εξαντλούν, σημαίνει πως η καρδιά σας στέλνει ένα μήνυμα SOS, λέγοντάς σας ότι χρήζει άμεσης ιατρικής προσοχής και φροντίδας.  Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να πανικοβάλλεστε κάθε φορά που χασμουριέστε.  Άλλωστε, τις περισσότερες φορές, η κόπωση δεν αποτελεί την πρώτη ένδειξη καρδιακής νόσου, αλλά συνδέεται με λιγότερο σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Παράλληλα θα πρέπει να αναφερθεί, ότι η καρδιακή νόσος αποτελεί το πρωταρχικό αίτιο θανάτου των γυναικών.  Εάν μια συνηθισμένη σωματική δραστηριότητα συνοδεύεται από μια ιδιαίτερα έντονη αίσθηση κόπωσης και την ίδια στιγμή δεν σας έρχεται στο μυαλό κανένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να σας συμβαίνει αυτό, φροντίστε να δείτε το γιατρό σας και να κανονίσετε έναν γενικό έλεγχο υγείας.

Αν η κόπωση που αισθάνεστε σχετίζεται όντως άμεσα με την κατάσταση της καρδιάς σας, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές διαδικασίες και φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα, να μειώσουν το αίσθημα εξάντλησης και κατ’ επέκταση να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ