2017-10-10 09:50:03
Φωτογραφία για Εισαγγελική έρευνα για τις αφίσες με τη φωτογραφία του καθηγητή Άγγελου Συρίγου
Εισαγγελική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την αφίσα που έχει τοιχοκολληθεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας, τις τελευταίες ημέρες, με τη φωτογραφία του καθηγητή του Παντείου Άγγελου Συρίγου και σύνθημα «Αυτός είναι ο φασίστας».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί και από ποιους το αδίκημα της προτροπής σε αξιόποινες πράξεις.

Η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης ήρθε την ώρα που επρόκειτο να διεξαχθεί, ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, η δίκη ενός εκ των τριών νεαρών που κατηγορούνται για την επίθεση σε βάρος του καθηγητή έξω από το Πάντειο, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο κ. Συρίγος δέχτηκε την επίθεση ομάδας νεαρών που τον ξυλοκόπησε, επειδή νωρίτερα ο καθηγητής είχε επικρίνει την αφισοκόλληση στους τοίχους του ιδρύματος.


Η δίκη τελικά αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου για τις 19 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μετά από αίτημα του καθηγητή ο οποίος επικαλούμενος την αφίσα που τον στοχοποιεί, μίλησε για ενεργή απειλή εναντίον του, ορίστηκε η συντομότερη δυνατή δικάσιμος.

Ο καθηγητής Α. Συρίγος δήλωσε: Η επικήρυξή μου δείχνει τα επικίνδυνα μονοπάτια που μπορούμε να ακολουθήσουμε ως κοινωνία

Ειδικότερα, στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook o Άγγελος Συρίγος δίνει τη δική του εξήγηση σχετικά με το «τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ», με αφορμή τις αφίσες στην Αθήνα που προτρέπουν σε επιθέσεις εναντίον του.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πρόκειται για φαινόμενα το οποία «εμείς τα εκκολάψαμε κι εμείς τα ανεχθήκαμε όταν ανδρώθηκαν. Σήμερα πλέον κυριαρχεί ο (εύλογος) φόβος του “πού να πάω να μπλέξω με τους αλήτες;”» και κάνει λόγο για διάχυτη απειλή που βιώνουν ακόμα και οι δικαστές.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο κ. Συρίγος αναφέρει τα εξής:

«Τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ;

Μερικές φορές, ένα καθημερινό γεγονός φέρνει στην επιφάνεια πολύ σοβαρά πράγματα που υπάρχουν δίπλα μας αλλά δεν τα βλέπουμε (ή κάνουμε ότι τα αγνοούμε).

Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Μέσα από το ναυάγιό του αναδείχθηκε το καθ’ όλα ανθηρό λαθρεμπόριο καυσίμων.

Έτσι έγινε και με την ιστορία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 από μία φιλική παρατήρηση προς έναν άγνωστο νεαρό που έγραφε συνθήματα σε έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο έξω από το Πάντειο.

Οι φίλοι του ενοχλήθηκαν που κάποιος επεσήμανε την καταστροφή του ΔΗΜΟΣΙΟΥ Πανεπιστημίου.

Μου επιτέθηκαν με μανία, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είμαι, μανία από την οποία με έσωσε η ακαριαία αντίδραση των παρισταμένων φοιτητών.

Το συμπτωματικό αυτό γεγονός έβγαλε στην επιφάνεια ένα απόστημα το μέγεθος του οποίου ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει:

-Η αστυνομία αδυνατούσε να διαχειρισθεί ένα γεγονός που δεν έγινε σε πανεπιστημιακό χώρο -όπου και το θρυλικό «άσυλο»- αλλά στον πεζόδρομο έξω από το Πάντειο. Έκτοτε απέχει από τα τεκταινόμενα είτε συμβαίνουν σε πανεπιστημιακό χώρο είτε σε δημοτική αίθουσα στα Γιάννενα -Όσοι ήσαν παρόντες στο δικαστήριο που ακολούθησε την αυτόφωρη σύλληψη του ενός εκ των δραστών, είδαν από την «ομάδα συμπαραστάσεως» στο δράστη, τη διάχυτη απειλή που βιώνουν οι δικαστές όταν δικάζουν τέτοιες υποθέσεις.

- μία περιθωριακή ομάδα νεαρών, εντελώς άσχετη με την φοιτητική κοινότητα του Παντείου κάνει την επαναστατική της γυμναστική στο Πάντειο μία φορά την εβδομάδα.

Φωνάζουν και γράφουν συνθήματα, απειλούν, προπηλακίζουν. Θέλουν να τρομοκρατήσουν.

Το θετικό είναι ότι μπροστά στην ειρηνική αλλά σθεναρή αντίδραση των φοιτητών -που τους έχουν βαφτίσει «φυτά»- δεν τολμούν πλέον να μπουν στα αμφιθέατρα.

-Πλήθος αφισών έχει κολληθεί στους τοίχους με ονομαστικές αναφορές και στοχοποίηση και άλλων καθηγητών. Στα μέσα Απριλίου κυκλοφόρησε ένα έντυπο υπό τον τίτλο «τα οκτώ καθάρματα του Παντείου». Αφορούσε σε καθηγητές που για κάποιο λόγο «ενοχλούσαν».

-Η τελευταία αφίσα με τη φωτογραφία μου και την ουσιαστική επικήρυξή μου δείχνει τα επικίνδυνα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσουμε ως κοινωνία. Ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα θέλουν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας.

Αυτά, όμως, δεν έγιναν χθες. Εμείς τα εκκολάψαμε κι εμείς τα ανεχθήκαμε όταν ανδρώθηκαν. Σήμερα πλέον κυριαρχεί ο (εύλογος) φόβος του «πού να πάω να μπλέξω με τους αλήτες;».

Το θέμα πλέον δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι κοινωνία θέλουμε.

Σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξή σας».

Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ
eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ