2017-10-13 09:07:29
Φωτογραφία για Το ΣτΕ δικαιώνει τους πολίτες για το Ρέμα της Πικροδάφνης
Ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών για την Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης "Το ΣτΕ δικαιώνει τους πολίτες και  αποτρέπει την αυθαιρεσία του Δήμου Ηλιούπολης

Τo Συμβούλιο της Επικρατείας, με την 1915/2017 απόφασή του, έκρινε ως παράνομη τη διευθέτηση των 200 μ. του Ρέματος Πικροδάφνης,  που παραμένουν σε φυσική κατάσταση στον Δήμο Ηλιουπολης. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 14 κάτοικοι των δήμων  Ηλιούπολης, Υμηττού, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου και Π. Φαλήρου, που συμμετέχουν στο «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης».

Με την απόφαση αυτή, το ΣτΕ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το Κράτος υποχρεούται να διατηρεί τα πάσης φύσεως υδατορέματα στη φυσική τους κατάσταση, προκειμένου να διασφαλίζεται η λειτουργία τους ως οικοσυστημάτων. Αναγκαία προυπόθεση για τη νομιμότητα  οιωνδήποτε τεχνικών εργασιών διευθέτησης  αποτελεί  η  προηγούμενη συνολική οριοθέτηση της οριογραμμής  των υδατορεμάτων.


Η  κρίση αυτή του Συμβουλίου Επικρατείας συνάδει  με την πάγια νομολογία του ότι στα υδατορέματα επιτρέπεται μόνον η εκτέλεση των απολύτως αναγκαίων τεχνικών έργων διευθέτησης της κοίτης και των πρανών τους, για να διασφαλίζεται η ελεύθερη ροή των υδάτων, αποκλειομένης κάθε αλλοίωσης της φυσικής τους κατάστασης με επίχωση ή κάλυψη της κοίτης τους ή τεχνική επέμβαση στα σημεία διακλαδώσεώς τους. Επιπροσθέτως,  η οριοθέτηση του ρέματος  πρέπει να γίνει στη φυσική του κοίτη και  δεν μπορούν να προωθηθούν  βαριά περιβαλλοντικά έργα (συρματοκιβώτια, μπετόν) για να συγκρατήσουν τα μπάζα, ούτε άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όταν  η απλούστερη, φιλοπεριβαλλοντική -αλλά και   λιγότερο δαπανηρή-  λύση είναι η απομάκρυνση των μπάζων που μειώνουν την παροχετευτικότητα  του ρέματος και δημιουργούν προβλήματα πλημμύρας.

Το ίδιο ισχύει και με τη διευθέτηση του ρέματος από την Λ. Βουλιαγμένης ως τις εκβολές του στο Σαρωνικό που προωθεί   η Περιφέρεια Αττικής, για την οποία  έχει,  επίσης, προσφύγει στο ΣτΕ το «Δικτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης».

Το Κράτος πρέπει  να   συμμορφωθεί προς  τις δικαστικές αποφάσεις  του Συμβουλίου  της Επικρατείας  Η αποτύπωση  κατά την οριοθέτηση του Ρέματος της Πικροδάφνης  πρέπει να  γίνει στη φυσική  κοίτη και δεν αφορά μόνον στην πραγματική κατάσταση της κοίτης, η οποία ενδεχομένως έχει διαμορφωθεί και κατόπιν αυθαιρέτων επιχώσεων ή άλλων ανθρώπινων επεμβάσεων (ΣτΕ 3849/2006 κ.α).

Σήμερα, δέκα και πλέον έτη πλήρους αδράνειας του Κράτους και μη συμμόρφωσής του προς τις  αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Δήμος Ηλιούπολης επιχειρεί και πάλι, παράνομα,  να  υλοποιήσει   τεχνικές εργασίες μέσα  στην κοίτη και  τα πρανή του Ρέματος της Πικροδάφνης στο τελευταίο τμήμα της Ηλιούπολης, που έχει απομείνει παρθένο από  τη λαίλαπα των εργολάβων. Τις εργασίες αυτές είχε -ψευδεπίγραφα- παρουσιάσει σαν έργο  «Μελέτης οριοθέτησης ρέματος Πικροδάφνης (εντός των ορίων του Δήμου Ηλιούπολης, από τη Λεωφόρο Μαρίνου Αντύπα έως την Λεωφόρο Βουλιαγμένης)», που είχε λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, την οποία ακυρώνει η απόφαση του ΣτΕ.

Με αυτή την απόφαση του ΣτΕ, δικαιώνονται οι πολύχρονοι αγώνες των πολιτών της ευρύτερης περιοχής για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, που ξεκίνησαν το 2000 με την παράνομη τσιμεντοποίηση της κοίτης και των πρανών του ρέματος από τον, τότε, δήμαρχο Ηλιούπολης Θ. Γεωργάκη και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι αν «νομιμοποιείται» ο σημερινός δήμαρχος Ηλιούπολης να συνεχίζει να αυθαιρετεί προκλητικά αγνοώντας, επί μακρόν, το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του ΣτΕ."
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ