2012-05-24 18:39:03
Φωτογραφία για VIDEO: Το Ζέπελιν που μετρά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους της Ευρώπης
Ένα γερμανικό αερόπλοιο τύπου «Ζέπελιν», πετά στον ουρανό της Ευρώπης, με στόχο την ολοκλήρωση του πανευρωπαϊκού προγράμματος μεγάλης κλίμακας PEGASOS («Πήγασος»), για τη μέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Σπύρος Πανδής, καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ), με έδρα την Πάτρα.

Το πρόγραμμα PEGASOS, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα, θα μελετήσει την επίδραση της ατμοσφαιρικής χημείας στις κλιματικές αλλαγές. Τα ευρήματά του αναμένεται να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα πάνω από την Ευρώπη, ενώ θα συμβάλουν και στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Τα «εγκαίνια» του «Ζέπελιν» έγιναν στις 4 Μαΐου στο Φριντριχσάφεν της Γερμανίας. Ήδη από τα μέσα Μαΐου, το αερόπλοιο, το οποίο έχει μετατραπεί σε ιπτάμενο εργαστήριο για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στο οποίο επιβαίνει μία διεθνής ομάδα 15 επιστημόνων και τεχνικών, πραγματοποιεί ένα ταξίδι δύο εβδομάδων πάνω από την Ολλανδία.
24wro
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ