2012-05-24 19:53:24
Φωτογραφία για Μεγάλα, μαζικά σοκ, εαν...
Απρόβλεπτες συνέπειες από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη «βλέπει» ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εάν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.

«Θα πρόκειται για μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δημοσιογράφους, αρνούμενος πάντως να συμμετάσχει στη συζήτηση για τις προοπτικές ενός τέτοιου σεναρίου.

Ο κ. Νοβότνι εκτίμησε επίσης ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, είπε πως «απαιτείται αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για να σταθεροποιηθούν οι χρηματοοικονομικές αγορές».

Fitch: Ελάχιστη διάχυση της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Από την άλλη πλευρά, ελάχιστη διάχυση της κρίσης προβλέπει το βασικό σενάριο της Fitch σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του οίκου.


«Οι συνέπειες (μιας εξόδου) θα εξαρτώνταν από την απάντηση των πολιτικών», δήλωσε ο Ντάγκλας Ρένγουικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όμως σε περίπτωση εξόδου «θα περιμέναμε μια ισχυρή πολιτική απάντηση» των ευρωπαϊκών αρχών, γεγονός που θα οδηγούσε στη διατήρηση της βαθμολογίας των άλλων χωρών της ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Ο οίκος ευνοεί αυτό το σενάριο σε βάρος ενός δευτέρου, το οποίο ωστόσο δεν αποκλείει, και κατά το οποίο θα παρατηρούνταν μια σημαντική διάχυση στις λεγόμενες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η χρηματοπιστωτική δέσμευση των πιο σταθερών χωρών για να τις στηρίξουν. Αυτό το πιο σκοτεινό σενάριο θα οδηγούσε πιθανόν στην υποβάθμιση του συνόλου των χωρών της νομισματικής ένωσης.

Citi: Εκτός ευρώ η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013

Οικονομολόγος της Citigroup προβλέπει, εν τω μεταξύ, ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2013 και θα επακολουθήσει ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της.

Ο Βίλεμ Μπίτερ υποστηρίζει σε σχόλιό του πως η διάχυση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα είναι αναπόφευκτη, ωστόσο θα αντιμετωπιστεί με επιθετικές πολιτικές, όπως μείωση των ευρωεπιτοκίων στο 0,5% και νέες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs).

Οι συνέπειες μια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μπορούν να περιορισθούν, με την έννοια ότι δεν θα πυροδοτήσουν αποχωρήσεις άλλων κρατών - μελών, ωστόσο και άλλες χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος δανεισμού και ύφεση, λέει ο οικονομολόγος της Citi. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, η Grexit, όπως αποκαλείται το σενάριο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν θα σημάνει και το τέλος της κρίσης του ευρώ.

Την ίδια ώρα ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομίας Βιτόριο Γκρίλι δήλωσε πως «όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι πιθανές» για την Ελλάδα, ακόμη και έξοδός της από τη ζώνη του ευρώ και η ΕΕ οφείλει να είναι έτοιμη για όλες τις πιθανότητες. Πρόσθεσε όμως ότι ο στόχος όλων των Ευρωπαίων εταίρων θα πρέπει να είναι η αποφυγή μίας τέτοιας κατάληξης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΧΑΛΚΙΝΟ Ο ΔΡΥΜΩΝΑΚΟΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΧΑΛΚΙΝΟ Ο ΔΡΥΜΩΝΑΚΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ