2012-05-24 21:33:53
Φωτογραφία για Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ή αλλιώς Η ΛΥΣΗ Ι.ΜΕΤΑΞΑ
Κάποιοι τον αποκαλούν δικτάτορα, άλλοι εθνάρχη. Σε αυτό το κείμενο δεν θα είμαι αυτός που θα αποσαφηνίσει τι από τα δύο υπήρξε ο Ιωάννης Μεταξάς και για αυτό τον λόγο θα τον αναφέρω σαν Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Στους σύγχρονους έλληνες ο Ι.Μεταξάς είναι γνωστός για το περίφημο όχι στους Ιταλούς εκείνον τον μακρινό Οκτώβρη. Σίγουρα αυτή η πολιτική του επιλογή είναι η πιο γνωστή αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία του Κυβερνήτη ήταν η αποδέσμευση της Ελλάδας από τα επαχθή δάνεια Βελγικής  τράπεζας. Το 1936 ο Κυβερνήτης Ι.Μεταξάς αρνήθηκε να εξυπηρετήσει δάνειο που είχε συνάψει με την Βελγική Τράπεζα «Societe Commerciale de Belgique». Η Βελγική  κυβέρνηση έσπευσε να βοηθήσει την Βελγική Τράπεζα και προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς Δικαίου που είχε ιδρυθεί από την Κοινωνία των Εθνών (ο τωρινός ΟΗΕ). Η Κυβέρνηση του Βελγίου κατηγορούσε την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις(αφού δεν πλήρωνε τα οφειλόμενα από τα δάνεια στην τράπεζα). Η Ελληνική κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξάαπάντησε με υπόμνημα στο οποίο ανέφερε:


«Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο»(Yearbook of the International Law Commission, 1980, τομ. ΙΙ, μέρος Α., σελ. 25, 26).

Το 1938 στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΔΔ ο νομικός εκπρόσωπος του Ελληνικού Κράτους (της κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά), κατέθεσε νέο υπόμνημα στο οποίο ανέφερε:

Η συνέχεια εδώ 
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ