2012-05-25 00:06:14
Φωτογραφία για Δήμαρχοι: Η χρεοκοπία ξεκινάει από τους δήμους...
Η οικονομική κρίση δεν έχει φέρει «ντόμινο» λουκέτων μόνο στις επιχειρήσεις. Όλα δείχνουν πως αρχίζει να ενσκήπτει και στους δήμους της χώρας εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω μνημονίων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η -πλειστάκις, είναι γεγονός- κραυγή απόγνωσης της ΚΕΔΕ στα «ώτα μη ακουόντων» υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, στο να κατεβάσουν τα «ρολά» οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ και να αρχίσουν να λειτουργούν στον... αυτόματο πιλότο, καθώς: δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες (χαρτί, ΔΕΗ κτλ.), τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν τις κοινωνικές τους δομές, ενώ η ανάπτυξη θα κινείται «στη χώρα της φαντασίας».

Σ' όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ακυβερνησία που δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα για τους δήμους, καθώς βάζει εμπόδια στη στοιχειώδη λειτουργία τους και τους δημιουργεί προβλήματα στο να μαζέψουν χρήματα
. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο φόβος που εκφράζεται στις συζητήσεις μεταξύ των δημάρχων είναι ότι «η στάση πληρωμών και άρα η χρεοκοπία της χώρας θα ξεκινήσει -αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει- από τους δήμους». Και η αλήθεια είναι πώς ήδη το «φιτίλι» έχει ανάψει στους δήμους Έδεσσας και Περάματος, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η aftodioikisi.gr.

Μάλιστα, οι δήμαρχοι, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες από σχετικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κούρεμα» της μηνιαίας επιχορήγησης προς τους δήμους από 149,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα σε 105 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μερική στάση πληρωμών στους δήμους, ζήτησε να παραμείνει η επιχορήγηση στα ίδια επίπεδα των 149,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ήδη πολλοί δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και σε αδυναμία πληρωμής μισθών

Ενδεικτικές του κλίματος ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους δημάρχους είναι οι φήμες που κυκλοφόρησαν χθες ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να καταβάλει μέχρι τέλος Μαΐου τα οφειλόμενα από τα δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διέψευσε με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της επιχείρησης Κίμων Στεριώτης.

Δ. Αρχανών-Αστερουσίων: Δεν μπορούν πια να εκτελεστούν

αυτονόητες υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών στους δημότες

«Αν συνυπολογίσουμε τη σημαντικότατη μείωση πόρων από τους κατ' επίφαση θεσμοθετημένους, αλλά και την δυσκολία είσπραξης των τελών από τους δημότες γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ακόμα και οι απλές, αυτονόητες υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών που αφορούν αυτό που συνηθίσαμε αφαιρετικά να περιγράφουμε ως καθημερινότητα, δεν μπορούν πλέον να εκτελεστούν. Για πρώτη φορά, ως δήμαρχος, δεν έχω τη δυνατότητα να εγγυηθώ ότι τον επόμενο μήνα θα έχουν δυνατότητα ύδρευσης όλοι οι κάτοικοι του δήμου που υπηρετώ, ούτε ότι θα μπορώ να πληρώσω τα καύσιμα για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία». Αυτή η «κραυγή απόγνωσης» ανήκει στο δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσο Κυπριωτάκη, ο οποίος με επιστολή του στα κόμματα και τους βουλευτές Ηρακλείου υπογραμμίζει την κακή οικονομική κατάσταση των δήμων.

«Στις σημερινές συνθήκες που υποτίθεται ότι εμείς ως Αυτοδιοίκηση θα αναλαμβάναμε στρατηγικής σημασίας ευθύνες για την ανάπτυξη (αυτός ήταν ο λόγος που στηρίξαμε την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση) όπου νέες αρμοδιότητες θα μεταφερόταν πιο κοντά στον πολίτη, διαψευστήκαμε απόλυτα», συμπληρώνει ο δήμαρχος για να καταλήξει: «Η αποκέντρωση λειτουργιών του αποδεδειγμένα αναποτελεσματικού κράτους θα προσέφερε σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες. Οδηγηθήκαμε δυστυχώς σε διαφορετικό αποτέλεσμα: να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε ούτε τα εντελώς απαραίτητα για τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων που υπηρετούμε».

Δ. Γόρτυνας: Επανεξέταση των κριτηρίων καταβολής ΚΑΠ

Αν κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στους δήμους, αυτός σίγουρα είναι ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι -έτσι όπως πάνε τα πράγματα- ο δήμος θα πάει... μαζί με τα πράγματα: θα κλείσει. Μάλιστα, εδώ και περίπου ένα χρόνο ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και οι αντιδήμαρχοί του έχουν πάρει τις αντιμισθίες που δικαιούνται.

Ο δήμαρχος Γόρτυνας έχει ήδη ζητήσει να τεθεί σε νέα βάση το καθεστώς καταβολής των ΚΑΠ. Μάλιστα, έχει καταθέσει μια πρόταση, ζητώντας να επανεξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατανομή των ΚΕΠ, προκειμένου να είναι πιο δίκαιο και να μην υπάρχει το φαινόμενο δήμοι ίδιο πληθυσμό και έκταση να έχουν μεγάλες αποκλίσεις στους πόρους που παίρνουν.

Δ. Θέρμης: Άδειο το δημοτικό ταμείο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακής οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ είναι ο Δήμος Θέρμης. Με 15 εκατ. στο λογαριασμό του πλέον δεν έχει... τίποτε. Το 2011, προμηθευτές και ιδιώτες δέσμευσαν και κατέσχεσαν 6 εκατ. ευρώ για χρέη των καποδιστριακών δήμων που συνενώθηκαν με το νέο δήμο (και ακόμα δεν «έχει κάνει ταμείο» για το τρέχον έτος), ενώ τα υπόλοιπα 9 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε προμηθευτές για έργα του δήμου.

Όπως σημειώνει, σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, «δεν έχουμε να πληρώσουμε το προσωπικό. Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε. Τους δώσαμε (σ.σ.: στους εργαζομένους) έναντι και περιμένουμε τους ΚΑΠ, που ούτως ή άλλως είναι πλέον μειωμένοι κατά 55% για όλη την Αυτοδιοίκηση».

Δ. Καλυμνίων: Μέχρι τέλος Ιούλιου το «ρεύστο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος μιλώντας στην ιστοσελίδα σημειώνει ότι «πληρώνει προς το παρόν μόνο πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα, και από Ιούλιο και μετά δε θα υπάρχουν χρήματα στο ταμείο, μετά... STOP!» Μάλιστα, επιτίθεται κατά της κεντρικής κυβέρνησης για τους πόρους που δεν έχει δώσει ακόμη στην Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ενδιαφέρονται για τις καρέκλες τους, θέλουν να μας κλείσουν. Έχουν φέρει τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και δεν έχουν βάλει μυαλό».

Δ. Μεσσήνης: «Ακόμα κρατάμε, αλλά μέχρι πότε;»

Λίγο καλύτερη, προς το παρόν, είναι η κατάσταση στο Δήμο Μεσσήνης, που έχει τεράστιο πρόβλημα προσωπικό. «Ακόμη μπορούμε και πληρώνουμε το προσωπικό. Προς το παρόν τα οικονομικά μας είναι ισχνά, λόγω της μείωσης της ΣΑΤΑ, των ΚΑΠ... Ακόμα ψάχνουμε τα παρακρατηθέντα, "κουνιέται φύλλο"... Κρατάμε ακόμα, λοιπόν, αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε με όλη αυτήν την κατάσταση στα μειωμένα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης», δηλώνει ο δήμαρχος Μεσσήνης στην ιστοσελίδα Ευστάθιος Αναστασόπουλος. «Θα περάσουμε δύσκολες ημέρες», συμπληρώνει.

Τι χρωστά η κεντρική κυβέρνηση στους δήμους το 2012

Σύμφωνα και με τα όσα αναφέρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ, για να λειτουργήσουν οι δήμοι θα πρέπει άμεσα το κράτος να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του έναντι των δήμων, οι οποίοι για το 2012 είναι:

149 εκατ. ευρώ από την τακτική, μηνιαία χρηματοδότηση των δήμων

141 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου-Απριλίου

214 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα (πόροι από την κρατική χρηματοδότηση)

125 εκατ. ευρώ, που αποτελούν τμήμα από τα αναδρομικά-προεκλογικά 300 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει δεσμευθεί ο τέως υπουργός Οικονονικών Φίλιππος Σαχινίδης και η ΚΕΔΕ εμμένει στο αίτημα για μη εγγεγραμμένα 450 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε δεσμευθεί ότι θα δώσει ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

185,2 εκατ. ευρώ για δαπάνες του 2011 (μισθώματα σχολικών μονάδων, μεταφορά μαθητών και προνοιακά επιδόματα), τα οποία έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ 2012

23 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία, τα οποία επίσης προέρχονται από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από τη ΣΑΤΑ.

aftodioikisi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ