2017-10-24 13:55:54
Στις βελτιωτικές τροποποιήσεις που προτείνει η Ν Δ για το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ αλλά και για την ανάγκη να αποσυρθεί το άρθρο 27 που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους των Ε Δ αναφέρθηκε στην ομιλία του ως εισηγητής του Κόμματος στη β’ ανάγνωση των άρθρων ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Αναστάσιος Δημοσχάκης μιλώντας χθες (23/10) στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Συγκεκριμένα είπε ότι:
·Το άρθρο 27, που αφορά τον συνδικαλισμό, ρίχνει βόμβα στο χώρο των Ε Δ και μπορεί να προκαλέσει χείμαρρο σοβαρών εξελίξεων.
·Στον συνδικαλισμό των Ε Δ δεν χωρούν κομματικά παιχνίδια και η Ν Δ προτείνει τη σύσταση μιας ad hoc διακομματικής επιτροπής για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και από την οποία θα προκύψουν κοινές συνισταμένες για υλοποίηση .
·Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφεύγει την κοστολόγηση των άρθρων και προχωρά σε μια γενικότερη ανάλυσή τους.
·Προτείνει η ΝΔ στο άρθρο 1 για τα στελέχη εκτός οργανικών θέσεων να λαμβάνουν τα επιδόματα κινδύνου με την προϋπόθεση ότι θα ασκούν ανελλιπώς τα καθήκοντα της επικινδύνου εργασίας
·Το άρθρο 2 που αφορά τον αποστρατευτικό βαθμό του Ανθυπολοχαγού των ΕΜΘ θέτει τα στελέχη στη διαδικασία των ομαδικών προσφυγών στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αυτονόητο από το ελληνικό κράτος. Οφείλει να γνωρίζει το Υπουργείο ότι κανένας βαθμός δεν δίνεται χαριστικά.
·Είναι ξεκάθαρος ο φωτογραφικός χαρακτήρας της διάταξης που περιλαμβάνει το άρθρο 3, σχετικά με τους χειριστές ειδικής μονιμότητας. Η Ν Δ προτείνει την επέκταση της ανωτέρω διάταξης και για τους ιπτάμενους όλων των κλάδων αποφοίτων των ΑΣΕΕΙ και των ΑΣΣΥ.
·Δεν προβλέπεται σε κανένα νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου η προφορική πλειοδοσία που θέλει να ισχύσει το ΥΠΕΘΑ.
· Το διάταγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη δεκαετία του ’70, αφορούσε μόνο ενοικιάσεις διαμερισμάτων και γραφείων που άνηκαν στα Ταμεία των Ε Δ κι όχι πολεμικό υλικό, όπως παραπλανητικά είχε υποστηρίξει ο ΥΠΕΘΑ.
· Από την αξιοποίηση του άχρηστου υλικού των Ε Δ τα έσοδα θα πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό στερώντας τα αντίστοιχα έσοδα από τα Μετοχικά Ταμεία των Ε Δ.
· Είναι αδιανόητο ο ΥΠΕΘΑ, ο οποίος κατέχει πολιτική θέση να ηγείται της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Οφείλει το Υπουργείο να χωρίσει το Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών από την Υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων, με τις δύο Υπηρεσίες να υπάγονται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Αναλυτικά η ομιλία του:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει η διαδικασία σε ό,τι αφορά την Β` Ανάγνωση των άρθρων του νομοσχεδίου, που την Τετάρτη θα συζητήσουμε στην Ολομέλεια. Θέλουμε να εμμείνουμε σε κάποιες τροποποιήσεις κύριε Υπουργέ, τις οποίες θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε κάποιες διορθώσεις, έστω και την τελευταία στιγμή.
Ως γενική παρατήρηση θέλω να υπογραμμίσω, ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφεύγει την κοστολόγηση των άρθρων που έχουν συνέπεια και απλώς προχωρά σε μια γενικότερη ανάλυση για το τι αφορούν και το τι ρυθμίζουν. Αυτό είναι πασιφανές και δεν χρειάζεται διευκρίνιση από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 1, θα συμφωνήσουμε με το παρόν άρθρο, αλλά για να γίνει δικαιότερο προτείνουμε τις εξής τροποποιήσεις:
Προτείνουμε στην παράγραφο 3, τα παραμένοντα, ως εκτός οργανικών θέσεων, στελέχη να λαμβάνουν τα επιδόματα κινδύνου, με την προϋπόθεση ότι θα ασκούν πλήρως και ανελλιπώς τα καθήκοντα της επικίνδυνου εργασίας, όπως ορίζονται από τους σχετικούς κανονισμούς των οικείων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης στην παράγραφο 7, προτείνουμε να καλυφθούν και οι αξιωματικοί εκτός οργανικών θέσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, που αποστρατεύτηκαν κύριε Υπουργέ το έτος 2017, διαγράφηκαν και δεν καλύπτονται- όχι μόνο από το τρίμηνο- αλλά ούτε και από το πεντάμηνο, το οποίο εσείς έχετε αποφασίσει να διορθώσετε. Νομίζω, ότι η καλύτερη και εύστοχη διατύπωση, η οποία δεν θα αφήσει κανένα παραπονούμενο, είναι να συμπεριλάβουμε «οι κριθέντες αξιωματικοί κατά το έτος 2017», είναι η μόνη δικαία λύση η οποία σας προτείνουμε.
Κύριε Υπουργέ, αναφέρατε στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι ο αριθμός των στελεχών που θα ικανοποιηθεί μέσω της διάταξης αυτής, θα είναι μικρός, χωρίς να προσδιορίζετε τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης για κάτι τέτοιο. Απαιτείται επίσης όμως να διευκρινίσετε, αν στην προϋπόθεση που τίθεται για 35ετή συντάξιμη υπηρεσία, προκειμένου ένα στέλεχος να έχει τη δυνατότητα να παραμείνει εκτός οργανικών θέσεων, συνυπολογίζονται τα χρόνια εκστρατείας και όταν λέμε «χρόνια εκστρατείας»- εσείς τώρα έχετε μάθει πλέον την στρατιωτική ορολογία- σημαίνει ότι υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές.
Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε ο αριθμός των στελεχών που θα ικανοποιηθεί μέσω της διάταξης είναι ιδιαίτερα μικρός. Σε ότι αφορά το άρθρο 2 δεν είμαστε αρνητικοί εφόσον όμως δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, οι οποίες δεν μας δόθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό και στις δύο συνεδριάσεις που είχαμε εδώ σε αυτήν την αίθουσα. Θα πρέπει εάν δεν μας τις δώσετε κ. Αναπληρωτά Υπουργέ, δυστυχώς, θα ψηφίσουμε «παρών» και δηλώνουμε ότι θα πρέπει να προσκομίσετε ότι πράγματι είχατε τη σύμφωνη γνώμη των γενικών επιτελείων. Στην α’ ανάγνωση ο κ. Υπουργός, είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των γενικών επιτελείων για τη συγκεκριμένη ρύθμιση και ζητήσαμε να την καταθέσετε αφού είχατε χρονικό περιθώριο.
Επίσης, θέλουμε να μας διευκρινίσετε εάν υπάρχει αναδρομικότητα στην ισχύ της ρύθμισης. Δηλαδή, αφορά και τους ήδη αποστρατευθέντες; Εάν όχι, θα δημιουργηθούν δύο διαφορετικών βαθμολογικών εξελίξεων στελέχη αυτής της κατηγορίας. Με δεδομένη την αναδρομικότητα όπως διατείνεται και ο εισηγητής σας και μάλιστα πριν από λίγο, ότι από αυτή τη νομοθετική ρύθμιση θα προκύψουν συνέπειες. Θέλω να γνωρίζετε και το λέω ως πρώην στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας, ότι κανένας βαθμός δεν είναι χαριστικός από το ελληνικό κράτος. Όλοι οι βαθμοί έχουν συνέπειες, ακόμη και νομοθετικά να προβλέπεται ότι δεν υπάρχουν, μπορούν όμως τα στελέχη να διεκδικήσουν ενώπιον των δικαστηρίων με τις προσφυγές και με τις αγωγές και προς αυτήν την κατεύθυνση στέλνετε 20.000 κόσμο. Τους στέλνετε όλους στους δικηγόρους, τους στέλνετε όλους στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αυτονόητο από το ελληνικό κράτος. Δίνετε βαθμό, ο βαθμός κ. συνάδελφε από τη Δράμα, έχει συνέπειες, έχει συνέπειες στον προϋπολογισμό, έχει συνέπειες σε ότι αφορά τη σύνταξη, εφόσον αποκτούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αποκτούν το μισθοδοτικό δικαίωμα και επίσης έχουμε και τα επικουρικά ταμεία, όπως επίσης έχουν και μερισματικό δικαίωμα. Αυτό θα προκύψει. Εσείς μπορεί να το λέτε, ότι συμφωνήσανε. Ποιος συμφώνησε; Ποιος έχει συνέπεια της υπογραφής του; Θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Στέλνετε όλον αυτόν τον κόσμο στα δικαστήρια. Νομίζω ότι έχετε περιθώριο να το διορθώσετε, διότι δεν είναι σωστό το ελληνικό κράτος, τα στελέχη του και μάλιστα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να τους προτρέπει με μια ρύθμιση να προσφύγουν για το αυτονόητο ενώπιον των δικαστηρίων και ενώπιον των δικηγόρων. Επίσης, σε ότι αφορά το άρθρο 3, ο κ. Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι οι χειριστές ειδικής μονιμότητας, είναι απαραίτητοι λόγω της εμπειρίας τους. Αυτή η θέση σας προκύπτει από κάποιο έγγραφο ή από επιχειρησιακή απαίτηση των γενικών επιτελείων; Ο φωτογραφικός χαρακτήρας της διάταξης είναι ολοφάνερος και μόνο ονόματα λείπουν από αυτήν κ. Υπουργέ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην α’ ανάγνωση, ισχυριστήκατε ότι η επαναφορά των 5 χειριστών που προβλέπεται, θα καλύψει ανάγκες για νέα ελικόπτερα που πρόκειται να παραληφθούν. Το ερώτημα που προκύπτει, είναι, γιατί υπάρχει προτίμηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία, στελεχών δηλαδή χειριστών ειδικής μονιμότητας και όχι για στελέχη από τα ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια επιχειρησιακές ανάγκες και οι χειριστές ελικοπτέρων καλύπτονται από αυτές τις κατηγορίες. Προτείνουμε επομένως επέκταση της ανωτέρω διάταξης και για τους ιπτάμενους όλων των κλάδων αποφοίτων των ΑΣΕΕΙ και των ΑΣΣΥ καθώς και για κοινή διακλαδική εκπαίδευση ελικοπτέρων
Εαν τροποποιηθεί το άρθρο αυτό και υιοθετηθεί η πρότασή μας για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα συμφωνήσουμε. Διαφορετικά, θα την θεωρήσουμε ότι είναι «φωτογραφική», όπως προείπα.
Επίσης, εφόσον την ψηφίσετε και επιμείνετε, στην παράγραφο 5 η φράση «μέχρι την 1η Μαρτίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνεται το 60ο έτος της ηλικίας τους» προτείνουμε να αντικατασταθεί με τη φράση «μέχρι την 1η Νοεμβρίου». Γιατί με την «1η Νοεμβρίου». Δεν έχουμε κανέναν εμείς να ικανοποιήσουμε, μόνο εσείς ικανοποιείτε. Διότι είναι η ημερομηνία που ξεκινούν οι κρίσεις, εκτός των τακτικών κρίσεων που πραγματοποιούνται κατά έτος των στελεχών μόνο των Αξιωματικών τον μήνα Μάρτιο. Νομίζω, ότι είναι δίκαιο, διότι αλλιώς δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα και θα πρέπει τα Γενικά Επιτελεία να δουλέψουν ακώλυτα χωρίς προβλήματα και να μην έχουν συνεχώς προβλήματα κρίσεων και όχι μόνο.
Λάβαμε το μήνυμα, μέσω του Εισηγητή σας, ότι αποδεχτήκατε την πρότασή μας σε ό,τι αφορά το άρθρο 4, για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που εξήλθαν από την Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών το έτος 1990, διότι δεν είχε προβλεφθεί μεταβατική διάταξη. Έτσι, ψηφίζουμε το άρθρο 4, χωρίς πρόβλημα, εφόσον έχετε εναρμονίσει αυτό με την πρότασή μας.
Σε ό,τι αφορά τα άρθρα 5,6 και 7, δεν έχουμε κάποιες παρατηρήσεις και συμφωνούμε.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 8 και 9. Κύριε Υπουργέ, σας είπαμε δύο φορές και στην α’ ανάγνωση, μάλιστα, με επιμονή, μας ζητάτε να στηρίξουμε μια διαδικασία η οποία δεν προβλέπεται σε κανένα νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου, που πραγματικά, εμείς ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. εναρμονιζόμαστε με αυτό.
Προφορική πλειοδότη και δημοπρασία ίσχυε στις ζωοπανηγύρεις της υπαίθρου. Αυτό έχει περάσει. Αυτή την πρακτική επαναφέρετε για πολεμικό υλικό. Για όνομα του θεού! Είναι κρίμα να επιμένετε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Υπουργός, μας παρέδωσε εφυώς αλλά πάντα για να μας εξαπατήσει, ένα προεδρικό διάταγμα της δεκαετίας του ‘70 του αείμνηστου
Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ναι, πράγματι αυτό το διάταγμα αφορούσε μόνο ενοικιάσεις, ενδεχομένως, διαμερισμάτων και γραφείων ιδιοκτησιών των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι, όμως, για πολεμικό υλικό. Θα πρέπει να μην «βάζουμε στο ίδιο καλάθι» ανόμοια πράγματα. Αυτό το οποίο εσείς σήμερα έχουμε ξεκινήσει σε β’ ανάγνωση και την Τετάρτη στην Ολομέλεια, θα πρέπει, παρακαλώ, να το διορθώσετε.
Επίσης δε, ο κ. Υπουργός, με αυτή τη διάταξη, επειδή όλα τα έσοδα με αυτή τη ρύθμιση πηγαίνουν υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, νομίζω, ότι είναι σε ευθεία αντίθεση σε αυτά τα οποία υποσχέθηκε στο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και πάνω απ' όλα, στις Ενώσεις Αποστράτων που έχουν οι μάλιστα, την ελευθερία της άποψης και της γνώμης.
Είπε ότι θα αλλάξετε αυτή την πρόβλεψη και τα έσοδα από την αξιοποίηση θα πηγαίνουν υπέρ των Μετοχικών Ταμείων. Ρίξατε για μια φορά ακόμη, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είτε βρίσκονται στην ενέργεια, είτε βρίσκονται στην εφεδρεία στον Υπουργό Οικονομικών, όπως κατά το παρελθόν, ρίξατε και τους απόστρατος με το νόμο Κατρούγκαλου, στον Υπουργό Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 10. Επαναλαμβάνω ότι συμφωνούμε με τη σύσταση του κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και Εσωτερικών Υποθέσεων. Εδώ, κύριε Υπουργέ, δύο ανόμοια πράγματα, δύο Υπηρεσίες ανόμοιες, καμία σχέση η αποστολή της μιας με την άλλη, τις βάλατε δύο υπηρεσίες, δύο σώματα, «ένα κεφάλι να περπατήσουν». Ε, δεν περπατάνε, κύριε Υπουργέ!
Ξέρετε τι σημαίνει «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων»; Ρωτήστε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ρωτήστε για την «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων», της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πρώτη που ιδρύθηκε στα πλαίσια της πάταξης του εγκλήματος, στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στη συνέχεια, όπως διευρύνθηκε στους κόλπους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Εκεί, θα δείτε υπάρχουν σταθερές σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, εσείς δεν την λάβατε υπόψη.
Και μάλιστα δε, η υπηρεσία αυτή μπορεί να ανήκει διοικητικά στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως η αντίστοιχη της ελληνικής ακτοφυλακής στον φυσικό της αρχηγό, αλλά όμως η εποπτεία ανήκει στον Στρατιωτικό Εισαγγελέα σε ό,τι αφορά την Ελληνική Ακτοφυλακή, μάλλον στο ναυτικό, να με συγχωρέσετε, αλλά σε ό,τι αφορά την Ελληνική Αστυνομία στον Εισαγγελέα Εφετών.
Είναι δυνατόν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος κατέχει πολιτική θέση να ηγείται μιας τέτοιας υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος; Δηλαδή, έχουμε παραφρονήσει;
Θα σας παρακαλέσουμε πάρα πολύ, αν θέλετε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία να χωρίσετε αυτές τις δύο υπηρεσίες, η μια είναι η αποστολή των Οικονομικών Επιθεωρητών και η άλλη είναι η αποστολή των Στελεχών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Και θα πρέπει και οι δύο υπηρεσίες να υπάγονται στον διακλαδικό Αρχηγό, στον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, αλλά ταυτόχρονα όμως θα πρέπει την εποπτεία σε ό,τι αφορά την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να την έχει ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Και αυτός ο αρμόδιος Εισαγγελέας είναι σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα ο στρατιωτικός Εισαγγελέας, αλλά να είναι ο αντίστοιχος του Εισαγγελέα Εφετών.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τους Οικονομικούς Επιθεωρητές είχαμε βάλει μια σταθερή, ότι αυτοί θα πρέπει να προέρχονται από την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα σπουδών αποκτήσει από το πανεπιστήμιο Μακεδονία, σε ό,τι αφορά τα ελεγκτικά καθήκοντα τα οποία τους ανατίθεται από το σχετικό άρθρο του νόμου του οποίου σήμερα συζητούμε.
Σε ό,τι αφορά, το άρθρο 11. Εκτιμούμε ότι η αρμοδιότητα καταστολή οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του δημοσίου που αναφέρεται στην παράγραφο 1, του υπόψιν άρθρου, είναι ανέφικτοι και μη νόμιμοι.
Όσον αφορά, την παράγραφο 3α΄. Οφείλετε να εξετάσετε την περίπτωση σύγκρουσης αρμοδιοτήτων με το ελεγκτικό συνέδριο. Σας το υπογραμμίσαμε και τις προηγούμενες φορές.
Σε ό,τι αφορά, την διενέργεια οικονομικής επιθεώρησης και ελέγχου κατά το προσυμβατικό στάδιο, καθόσον σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στην αρμοδιότητα του ελεγκτικού συνεδρίου υπάγονται συμβάσεις με χρηματικό όριο 1 εκατ. € για στρατιωτικό εξοπλισμό και 500.000 για κοινό υλικό και υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά τα άρθρο 12 και 13, συμφωνούμε.
Για το άρθρο 14, ισχύει η πρότασή μας που ανέφερα παραπάνω για την διαχρονική στελέχωση από την διακλαδική σχολή της ΣΑΣ που υπάγεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ όπως και στο κοινό σώμα.
Η φοίτηση όπως προείπαμε γίνεται στο πανεπιστήμιο Μακεδονία και νομίζω ότι αποτελεί εγγύηση. Εγγύηση για τη δημιουργία νέων στελεχών στις ένοπλες δυνάμεις, που πραγματικά θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, διότι αυτή τη στιγμή δεν νομοθετούμε μόνο για το αύριο, νομοθετούμε όμως για το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων και όχι μόνο.
Τα άρθρα 15, 16 και 17, συμφωνούμε με το άρθρο 15 με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για διαχρονική στελέχωση, όπως προ-είπαμε, και επίσης δε για την κάλυψη της θέσης αυτού του καινούργιου φορέα, νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όταν έχουμε τρεις κλάδους, δύο είναι τα στοιχεία τα οποία καθορίζουν το ποιος θα αναλάβει αυτή την καινούργια υπηρεσία κα θα την διοικήσει. Λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός, λαμβάνεται και η αρχαιότητα και παρακαλούμε κύριε Υπουργέ, να μεταφέρεται και στον Υπουργό κ. Καμμένο, ότι είναι βασικά συστατικά της ιεραρχίας και της αρχαιότητας σε ό,τι αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά τα άρθρα 18, 19, 20, 21, 22 και 23, συμφωνούμε. Για το άρθρο 24, διαφωνούμε γιατί η εξυπηρέτηση ενός στελέχους με την υπέρβαση του χρόνου παραμονής, γίνεται σε βάρος του άλλου στελέχους που θα τοποθετηθεί στη θέση του και θα απολέσει τα προνόμια της υπ' όψιν μετάθεση. Τι εννοούμε; Δηλαδή, προβλέπεται να στείλετε συνδυασμούς σε Νατοϊκά Στρατηγικά, προβλέπεται να στείλετε στελέχη, ως ακόλουθους σε διάφορες ελληνικές εκπροσωπήσεις στο εξωτερικό, για συγκεκριμένο χρόνο. Εφόσον θέλετε να παραβιάσετε το χρόνο αυτόν, και να μείνει χωρίς την αποζημίωση -σας ανέφερα ό,τι έχει γίνει και κατά το παρελθόν, όπου προσέφυγαν ενώπιον των Δικαστηρίων, παρά το ότι είχαν αναλάβει δέσμευση διά δηλώσεως.
Νομίζω ότι είναι άδικο, αλλά είναι και επικίνδυνο να αφήνουμε το Ελληνικό Κράτος εκτεθειμένο, αλλά πάνω απ' όλα να διαθέσουμε τα στελέχη του Ελληνικού Κράτους με αυτά τα τερτίπια τα πονηρά. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το Ελληνικό Κράτος έναντι των υπαλλήλων του που αποστέλλει στο εξωτερικό και να μην κάνει αυτού του είδους τις συμφωνίες, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα ποιήσει και τι θα αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά το άρθρο 25, συμφωνούμε. Για το άρθρο 26, παρέχει την δυνατότητα εξόφλησης των δαπανών υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού των στρατιωτικών νοσοκομείων, φαρμακείων, αλλά και του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών νομικών διαδικασιών, δηλαδή, προκηρύξεων, διαγωνισμών και όχι μόνο.
Τα άρθρα 15, 16 και 17, συμφωνούμε με το άρθρο 15 με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για διαχρονική στελέχωση, όπως προ-είπαμε, και επίσης δε για την κάλυψη της θέσης αυτού του καινούργιου φορέα, νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όταν έχουμε τρεις κλάδους, δύο είναι τα στοιχεία τα οποία καθορίζουν το ποιος θα αναλάβει αυτή την καινούργια υπηρεσία κα θα την διοικήσει. Λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός, λαμβάνεται και η αρχαιότητα και παρακαλούμε κύριε Υπουργέ, να μεταφέρεται και στον Υπουργό κ. Καμμένο, ότι είναι βασικά συστατικά της ιεραρχίας και της αρχαιότητας σε ό,τι αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά τα άρθρα 18, 19, 20, 21, 22 και 23, συμφωνούμε. Για το άρθρο 24, διαφωνούμε γιατί η εξυπηρέτηση ενός στελέχους με την υπέρβαση του χρόνου παραμονής, γίνεται σε βάρος του άλλου στελέχους που θα τοποθετηθεί στη θέση του και θα απολέσει τα προνόμια της υπ' όψιν μετάθεση. Τι εννοούμε; Δηλαδή, προβλέπεται να στείλετε συνδυασμούς σε Νατοϊκά Στρατηγικά, προβλέπεται να στείλετε στελέχη, ως ακόλουθους σε διάφορες ελληνικές εκπροσωπήσεις στο εξωτερικό, για συγκεκριμένο χρόνο. Εφόσον θέλετε να παραβιάσετε το χρόνο αυτόν, και να μείνει χωρίς την αποζημίωση -σας ανέφερα ό,τι έχει γίνει και κατά το παρελθόν, όπου προσέφυγαν ενώπιον των Δικαστηρίων, παρά το ότι είχαν αναλάβει δέσμευση διά δηλώσεως.
Νομίζω ότι είναι άδικο, αλλά είναι και επικίνδυνο να αφήνουμε το Ελληνικό Κράτος εκτεθειμένο, αλλά πάνω απ' όλα να διαθέσουμε τα στελέχη του Ελληνικού Κράτους με αυτά τα τερτίπια τα πονηρά. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το Ελληνικό Κράτος έναντι των υπαλλήλων του που αποστέλλει στο εξωτερικό και να μην κάνει αυτού του είδους τις συμφωνίες, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα ποιήσει και τι θα αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά το άρθρο 25, συμφωνούμε. Για το άρθρο 26, παρέχει την δυνατότητα εξόφλησης των δαπανών υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού των στρατιωτικών νοσοκομείων, φαρμακείων, αλλά και του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών νομικών διαδικασιών, δηλαδή, προκηρύξεων, διαγωνισμών και όχι μόνο.
Ζητήσαμε από τον Υπουργό να μας πει τι ποσά πράγματι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, δεν μας απαντήσατε, ωστόσο όμως υπογραμμίζουμε ότι είναι η τελευταία αυτή η φορά που η Βουλή των Ελλήνων και κυρίως η Ν.Δ. που μας αφορά ότι θα ψηφίσουμε, με μεγάλη επιφύλαξη, αυτό το άρθρο. Διότι θα πρέπει, ναι, είναι για τα νοσοκομεία κύριε Υπουργέ, καθώς εμείς, πιστεύουμε σε ένα άλλο σύστημα, καθαρό, να λάμπει κι όχι αυτό το οποίο γίνεται, του να ερχόμαστε και να νομιμοποιούμαι καταστάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα θέλατε κύριε συνάδελφε την ανακεφαλαιώσετε τώρα, γιατί φτάσετε στα 22 λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Ομιλεί εκτός μικροφώνου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καραγιαννίδη, ο κ. Δημοσχάκης κάνει μια σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες είναι όπως λέτε, κατ΄ άρθρων, όμως πηγαίνουν στην ουσία του νομοσχεδίου. Κύριε Δημοσχάκη, σας έδωσα άλλα πέντε λεπτά. Δεν πάει έτσι κ. Λοβέρδο, εάν ζητήσετε είκοσι λεπτά, ξέρετε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τα πάρετε, το θέμα είναι με τον κ. Δημοσχάκη, ο οποίος κάνει μια λεπτομερή ανάλυση, εάν είναι δυνατόν τώρα να τελειώσουμε, σε ένα με δυο λεπτά για να συνεχίσουμε. Βλέπετε υπάρχει μια κοινή αντίδραση από την αίθουσα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Δύο λεπτά κ. Πρόεδρε και κλείνω, σε ό,τι αφορά το θέμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, ζήσαμε αυτές τις στιγμές στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας στο τέλος της δεκαετίας του ΄80 και στις αρχές του ΄90, πράγματι, τα Σώματα Ασφαλείας βρήκαν τον βηματισμό τους. Με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεστε ρίχνετε μια βόμβα, σε εισαγωγικά, μέσα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι οργανωμένες μονάδες με στρατιωτική δομή και οργάνωση και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο εάν δεν είναι ξεκάθαρο αυτό το τοπίο.
Υποσχόμεθα ότι θα συμβάλουμε, προκειμένου να προκύψει μια συνισταμένη, διακομματική από όλα τα κόμματα, προκειμένου να αποφασίσουμε σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα θέσετε εσείς για να βγει αυτή η συνισταμένη, αυτή η δομή που είναι απαραίτητη. Διότι, ό,τι και να φτιάξετε θα έρθουμε και θα το διορθώσουμε εμείς, αλλά όταν θα το διορθώσουμε, μπορεί να έχουμε χείμαρρο και εξελίξεων σοβαρών και μεγάλων προβλημάτων στις ένοπλες δυνάμεις.
Παρακαλούμε, επειδή το αγαθό της άμυνας δεν είναι δικό σας κύριοι, είναι όλων των Ελλήνων και οι ένοπλες δυνάμεις ανήκουν σε όλον τον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό, θα πρέπει αυτό το θέμα να είναι το πιο σοβαρό, από τα οποία έχετε φέρει στη Βουλή. Κάνουμε έκκληση και πιστεύω, ότι θα ακούσετε τη φωνή μας, διότι πραγματικά δεν είναι απλά τα πράγματα».
kranos
Συγκεκριμένα είπε ότι:
·Το άρθρο 27, που αφορά τον συνδικαλισμό, ρίχνει βόμβα στο χώρο των Ε Δ και μπορεί να προκαλέσει χείμαρρο σοβαρών εξελίξεων.
·Στον συνδικαλισμό των Ε Δ δεν χωρούν κομματικά παιχνίδια και η Ν Δ προτείνει τη σύσταση μιας ad hoc διακομματικής επιτροπής για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και από την οποία θα προκύψουν κοινές συνισταμένες για υλοποίηση .
·Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφεύγει την κοστολόγηση των άρθρων και προχωρά σε μια γενικότερη ανάλυσή τους.
·Προτείνει η ΝΔ στο άρθρο 1 για τα στελέχη εκτός οργανικών θέσεων να λαμβάνουν τα επιδόματα κινδύνου με την προϋπόθεση ότι θα ασκούν ανελλιπώς τα καθήκοντα της επικινδύνου εργασίας
·Το άρθρο 2 που αφορά τον αποστρατευτικό βαθμό του Ανθυπολοχαγού των ΕΜΘ θέτει τα στελέχη στη διαδικασία των ομαδικών προσφυγών στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αυτονόητο από το ελληνικό κράτος. Οφείλει να γνωρίζει το Υπουργείο ότι κανένας βαθμός δεν δίνεται χαριστικά.
·Είναι ξεκάθαρος ο φωτογραφικός χαρακτήρας της διάταξης που περιλαμβάνει το άρθρο 3, σχετικά με τους χειριστές ειδικής μονιμότητας. Η Ν Δ προτείνει την επέκταση της ανωτέρω διάταξης και για τους ιπτάμενους όλων των κλάδων αποφοίτων των ΑΣΕΕΙ και των ΑΣΣΥ.
·Δεν προβλέπεται σε κανένα νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου η προφορική πλειοδοσία που θέλει να ισχύσει το ΥΠΕΘΑ.
· Το διάταγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη δεκαετία του ’70, αφορούσε μόνο ενοικιάσεις διαμερισμάτων και γραφείων που άνηκαν στα Ταμεία των Ε Δ κι όχι πολεμικό υλικό, όπως παραπλανητικά είχε υποστηρίξει ο ΥΠΕΘΑ.
· Από την αξιοποίηση του άχρηστου υλικού των Ε Δ τα έσοδα θα πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό στερώντας τα αντίστοιχα έσοδα από τα Μετοχικά Ταμεία των Ε Δ.
· Είναι αδιανόητο ο ΥΠΕΘΑ, ο οποίος κατέχει πολιτική θέση να ηγείται της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Οφείλει το Υπουργείο να χωρίσει το Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών από την Υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων, με τις δύο Υπηρεσίες να υπάγονται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Αναλυτικά η ομιλία του:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει η διαδικασία σε ό,τι αφορά την Β` Ανάγνωση των άρθρων του νομοσχεδίου, που την Τετάρτη θα συζητήσουμε στην Ολομέλεια. Θέλουμε να εμμείνουμε σε κάποιες τροποποιήσεις κύριε Υπουργέ, τις οποίες θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε κάποιες διορθώσεις, έστω και την τελευταία στιγμή.
Ως γενική παρατήρηση θέλω να υπογραμμίσω, ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφεύγει την κοστολόγηση των άρθρων που έχουν συνέπεια και απλώς προχωρά σε μια γενικότερη ανάλυση για το τι αφορούν και το τι ρυθμίζουν. Αυτό είναι πασιφανές και δεν χρειάζεται διευκρίνιση από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 1, θα συμφωνήσουμε με το παρόν άρθρο, αλλά για να γίνει δικαιότερο προτείνουμε τις εξής τροποποιήσεις:
Προτείνουμε στην παράγραφο 3, τα παραμένοντα, ως εκτός οργανικών θέσεων, στελέχη να λαμβάνουν τα επιδόματα κινδύνου, με την προϋπόθεση ότι θα ασκούν πλήρως και ανελλιπώς τα καθήκοντα της επικίνδυνου εργασίας, όπως ορίζονται από τους σχετικούς κανονισμούς των οικείων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης στην παράγραφο 7, προτείνουμε να καλυφθούν και οι αξιωματικοί εκτός οργανικών θέσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, που αποστρατεύτηκαν κύριε Υπουργέ το έτος 2017, διαγράφηκαν και δεν καλύπτονται- όχι μόνο από το τρίμηνο- αλλά ούτε και από το πεντάμηνο, το οποίο εσείς έχετε αποφασίσει να διορθώσετε. Νομίζω, ότι η καλύτερη και εύστοχη διατύπωση, η οποία δεν θα αφήσει κανένα παραπονούμενο, είναι να συμπεριλάβουμε «οι κριθέντες αξιωματικοί κατά το έτος 2017», είναι η μόνη δικαία λύση η οποία σας προτείνουμε.
Κύριε Υπουργέ, αναφέρατε στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι ο αριθμός των στελεχών που θα ικανοποιηθεί μέσω της διάταξης αυτής, θα είναι μικρός, χωρίς να προσδιορίζετε τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης για κάτι τέτοιο. Απαιτείται επίσης όμως να διευκρινίσετε, αν στην προϋπόθεση που τίθεται για 35ετή συντάξιμη υπηρεσία, προκειμένου ένα στέλεχος να έχει τη δυνατότητα να παραμείνει εκτός οργανικών θέσεων, συνυπολογίζονται τα χρόνια εκστρατείας και όταν λέμε «χρόνια εκστρατείας»- εσείς τώρα έχετε μάθει πλέον την στρατιωτική ορολογία- σημαίνει ότι υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές.
Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε ο αριθμός των στελεχών που θα ικανοποιηθεί μέσω της διάταξης είναι ιδιαίτερα μικρός. Σε ότι αφορά το άρθρο 2 δεν είμαστε αρνητικοί εφόσον όμως δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, οι οποίες δεν μας δόθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό και στις δύο συνεδριάσεις που είχαμε εδώ σε αυτήν την αίθουσα. Θα πρέπει εάν δεν μας τις δώσετε κ. Αναπληρωτά Υπουργέ, δυστυχώς, θα ψηφίσουμε «παρών» και δηλώνουμε ότι θα πρέπει να προσκομίσετε ότι πράγματι είχατε τη σύμφωνη γνώμη των γενικών επιτελείων. Στην α’ ανάγνωση ο κ. Υπουργός, είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των γενικών επιτελείων για τη συγκεκριμένη ρύθμιση και ζητήσαμε να την καταθέσετε αφού είχατε χρονικό περιθώριο.
Επίσης, θέλουμε να μας διευκρινίσετε εάν υπάρχει αναδρομικότητα στην ισχύ της ρύθμισης. Δηλαδή, αφορά και τους ήδη αποστρατευθέντες; Εάν όχι, θα δημιουργηθούν δύο διαφορετικών βαθμολογικών εξελίξεων στελέχη αυτής της κατηγορίας. Με δεδομένη την αναδρομικότητα όπως διατείνεται και ο εισηγητής σας και μάλιστα πριν από λίγο, ότι από αυτή τη νομοθετική ρύθμιση θα προκύψουν συνέπειες. Θέλω να γνωρίζετε και το λέω ως πρώην στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας, ότι κανένας βαθμός δεν είναι χαριστικός από το ελληνικό κράτος. Όλοι οι βαθμοί έχουν συνέπειες, ακόμη και νομοθετικά να προβλέπεται ότι δεν υπάρχουν, μπορούν όμως τα στελέχη να διεκδικήσουν ενώπιον των δικαστηρίων με τις προσφυγές και με τις αγωγές και προς αυτήν την κατεύθυνση στέλνετε 20.000 κόσμο. Τους στέλνετε όλους στους δικηγόρους, τους στέλνετε όλους στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αυτονόητο από το ελληνικό κράτος. Δίνετε βαθμό, ο βαθμός κ. συνάδελφε από τη Δράμα, έχει συνέπειες, έχει συνέπειες στον προϋπολογισμό, έχει συνέπειες σε ότι αφορά τη σύνταξη, εφόσον αποκτούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αποκτούν το μισθοδοτικό δικαίωμα και επίσης έχουμε και τα επικουρικά ταμεία, όπως επίσης έχουν και μερισματικό δικαίωμα. Αυτό θα προκύψει. Εσείς μπορεί να το λέτε, ότι συμφωνήσανε. Ποιος συμφώνησε; Ποιος έχει συνέπεια της υπογραφής του; Θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Στέλνετε όλον αυτόν τον κόσμο στα δικαστήρια. Νομίζω ότι έχετε περιθώριο να το διορθώσετε, διότι δεν είναι σωστό το ελληνικό κράτος, τα στελέχη του και μάλιστα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να τους προτρέπει με μια ρύθμιση να προσφύγουν για το αυτονόητο ενώπιον των δικαστηρίων και ενώπιον των δικηγόρων. Επίσης, σε ότι αφορά το άρθρο 3, ο κ. Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι οι χειριστές ειδικής μονιμότητας, είναι απαραίτητοι λόγω της εμπειρίας τους. Αυτή η θέση σας προκύπτει από κάποιο έγγραφο ή από επιχειρησιακή απαίτηση των γενικών επιτελείων; Ο φωτογραφικός χαρακτήρας της διάταξης είναι ολοφάνερος και μόνο ονόματα λείπουν από αυτήν κ. Υπουργέ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην α’ ανάγνωση, ισχυριστήκατε ότι η επαναφορά των 5 χειριστών που προβλέπεται, θα καλύψει ανάγκες για νέα ελικόπτερα που πρόκειται να παραληφθούν. Το ερώτημα που προκύπτει, είναι, γιατί υπάρχει προτίμηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία, στελεχών δηλαδή χειριστών ειδικής μονιμότητας και όχι για στελέχη από τα ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια επιχειρησιακές ανάγκες και οι χειριστές ελικοπτέρων καλύπτονται από αυτές τις κατηγορίες. Προτείνουμε επομένως επέκταση της ανωτέρω διάταξης και για τους ιπτάμενους όλων των κλάδων αποφοίτων των ΑΣΕΕΙ και των ΑΣΣΥ καθώς και για κοινή διακλαδική εκπαίδευση ελικοπτέρων
Εαν τροποποιηθεί το άρθρο αυτό και υιοθετηθεί η πρότασή μας για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα συμφωνήσουμε. Διαφορετικά, θα την θεωρήσουμε ότι είναι «φωτογραφική», όπως προείπα.
Επίσης, εφόσον την ψηφίσετε και επιμείνετε, στην παράγραφο 5 η φράση «μέχρι την 1η Μαρτίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνεται το 60ο έτος της ηλικίας τους» προτείνουμε να αντικατασταθεί με τη φράση «μέχρι την 1η Νοεμβρίου». Γιατί με την «1η Νοεμβρίου». Δεν έχουμε κανέναν εμείς να ικανοποιήσουμε, μόνο εσείς ικανοποιείτε. Διότι είναι η ημερομηνία που ξεκινούν οι κρίσεις, εκτός των τακτικών κρίσεων που πραγματοποιούνται κατά έτος των στελεχών μόνο των Αξιωματικών τον μήνα Μάρτιο. Νομίζω, ότι είναι δίκαιο, διότι αλλιώς δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα και θα πρέπει τα Γενικά Επιτελεία να δουλέψουν ακώλυτα χωρίς προβλήματα και να μην έχουν συνεχώς προβλήματα κρίσεων και όχι μόνο.
Λάβαμε το μήνυμα, μέσω του Εισηγητή σας, ότι αποδεχτήκατε την πρότασή μας σε ό,τι αφορά το άρθρο 4, για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που εξήλθαν από την Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών το έτος 1990, διότι δεν είχε προβλεφθεί μεταβατική διάταξη. Έτσι, ψηφίζουμε το άρθρο 4, χωρίς πρόβλημα, εφόσον έχετε εναρμονίσει αυτό με την πρότασή μας.
Σε ό,τι αφορά τα άρθρα 5,6 και 7, δεν έχουμε κάποιες παρατηρήσεις και συμφωνούμε.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 8 και 9. Κύριε Υπουργέ, σας είπαμε δύο φορές και στην α’ ανάγνωση, μάλιστα, με επιμονή, μας ζητάτε να στηρίξουμε μια διαδικασία η οποία δεν προβλέπεται σε κανένα νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου, που πραγματικά, εμείς ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. εναρμονιζόμαστε με αυτό.
Προφορική πλειοδότη και δημοπρασία ίσχυε στις ζωοπανηγύρεις της υπαίθρου. Αυτό έχει περάσει. Αυτή την πρακτική επαναφέρετε για πολεμικό υλικό. Για όνομα του θεού! Είναι κρίμα να επιμένετε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Υπουργός, μας παρέδωσε εφυώς αλλά πάντα για να μας εξαπατήσει, ένα προεδρικό διάταγμα της δεκαετίας του ‘70 του αείμνηστου
Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ναι, πράγματι αυτό το διάταγμα αφορούσε μόνο ενοικιάσεις, ενδεχομένως, διαμερισμάτων και γραφείων ιδιοκτησιών των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι, όμως, για πολεμικό υλικό. Θα πρέπει να μην «βάζουμε στο ίδιο καλάθι» ανόμοια πράγματα. Αυτό το οποίο εσείς σήμερα έχουμε ξεκινήσει σε β’ ανάγνωση και την Τετάρτη στην Ολομέλεια, θα πρέπει, παρακαλώ, να το διορθώσετε.
Επίσης δε, ο κ. Υπουργός, με αυτή τη διάταξη, επειδή όλα τα έσοδα με αυτή τη ρύθμιση πηγαίνουν υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, νομίζω, ότι είναι σε ευθεία αντίθεση σε αυτά τα οποία υποσχέθηκε στο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και πάνω απ' όλα, στις Ενώσεις Αποστράτων που έχουν οι μάλιστα, την ελευθερία της άποψης και της γνώμης.
Είπε ότι θα αλλάξετε αυτή την πρόβλεψη και τα έσοδα από την αξιοποίηση θα πηγαίνουν υπέρ των Μετοχικών Ταμείων. Ρίξατε για μια φορά ακόμη, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είτε βρίσκονται στην ενέργεια, είτε βρίσκονται στην εφεδρεία στον Υπουργό Οικονομικών, όπως κατά το παρελθόν, ρίξατε και τους απόστρατος με το νόμο Κατρούγκαλου, στον Υπουργό Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 10. Επαναλαμβάνω ότι συμφωνούμε με τη σύσταση του κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και Εσωτερικών Υποθέσεων. Εδώ, κύριε Υπουργέ, δύο ανόμοια πράγματα, δύο Υπηρεσίες ανόμοιες, καμία σχέση η αποστολή της μιας με την άλλη, τις βάλατε δύο υπηρεσίες, δύο σώματα, «ένα κεφάλι να περπατήσουν». Ε, δεν περπατάνε, κύριε Υπουργέ!
Ξέρετε τι σημαίνει «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων»; Ρωτήστε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ρωτήστε για την «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων», της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πρώτη που ιδρύθηκε στα πλαίσια της πάταξης του εγκλήματος, στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στη συνέχεια, όπως διευρύνθηκε στους κόλπους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Εκεί, θα δείτε υπάρχουν σταθερές σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, εσείς δεν την λάβατε υπόψη.
Και μάλιστα δε, η υπηρεσία αυτή μπορεί να ανήκει διοικητικά στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως η αντίστοιχη της ελληνικής ακτοφυλακής στον φυσικό της αρχηγό, αλλά όμως η εποπτεία ανήκει στον Στρατιωτικό Εισαγγελέα σε ό,τι αφορά την Ελληνική Ακτοφυλακή, μάλλον στο ναυτικό, να με συγχωρέσετε, αλλά σε ό,τι αφορά την Ελληνική Αστυνομία στον Εισαγγελέα Εφετών.
Είναι δυνατόν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος κατέχει πολιτική θέση να ηγείται μιας τέτοιας υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος; Δηλαδή, έχουμε παραφρονήσει;
Θα σας παρακαλέσουμε πάρα πολύ, αν θέλετε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία να χωρίσετε αυτές τις δύο υπηρεσίες, η μια είναι η αποστολή των Οικονομικών Επιθεωρητών και η άλλη είναι η αποστολή των Στελεχών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Και θα πρέπει και οι δύο υπηρεσίες να υπάγονται στον διακλαδικό Αρχηγό, στον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, αλλά ταυτόχρονα όμως θα πρέπει την εποπτεία σε ό,τι αφορά την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να την έχει ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Και αυτός ο αρμόδιος Εισαγγελέας είναι σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα ο στρατιωτικός Εισαγγελέας, αλλά να είναι ο αντίστοιχος του Εισαγγελέα Εφετών.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τους Οικονομικούς Επιθεωρητές είχαμε βάλει μια σταθερή, ότι αυτοί θα πρέπει να προέρχονται από την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα σπουδών αποκτήσει από το πανεπιστήμιο Μακεδονία, σε ό,τι αφορά τα ελεγκτικά καθήκοντα τα οποία τους ανατίθεται από το σχετικό άρθρο του νόμου του οποίου σήμερα συζητούμε.
Σε ό,τι αφορά, το άρθρο 11. Εκτιμούμε ότι η αρμοδιότητα καταστολή οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του δημοσίου που αναφέρεται στην παράγραφο 1, του υπόψιν άρθρου, είναι ανέφικτοι και μη νόμιμοι.
Όσον αφορά, την παράγραφο 3α΄. Οφείλετε να εξετάσετε την περίπτωση σύγκρουσης αρμοδιοτήτων με το ελεγκτικό συνέδριο. Σας το υπογραμμίσαμε και τις προηγούμενες φορές.
Σε ό,τι αφορά, την διενέργεια οικονομικής επιθεώρησης και ελέγχου κατά το προσυμβατικό στάδιο, καθόσον σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στην αρμοδιότητα του ελεγκτικού συνεδρίου υπάγονται συμβάσεις με χρηματικό όριο 1 εκατ. € για στρατιωτικό εξοπλισμό και 500.000 για κοινό υλικό και υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά τα άρθρο 12 και 13, συμφωνούμε.
Για το άρθρο 14, ισχύει η πρότασή μας που ανέφερα παραπάνω για την διαχρονική στελέχωση από την διακλαδική σχολή της ΣΑΣ που υπάγεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ όπως και στο κοινό σώμα.
Η φοίτηση όπως προείπαμε γίνεται στο πανεπιστήμιο Μακεδονία και νομίζω ότι αποτελεί εγγύηση. Εγγύηση για τη δημιουργία νέων στελεχών στις ένοπλες δυνάμεις, που πραγματικά θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, διότι αυτή τη στιγμή δεν νομοθετούμε μόνο για το αύριο, νομοθετούμε όμως για το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων και όχι μόνο.
Τα άρθρα 15, 16 και 17, συμφωνούμε με το άρθρο 15 με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για διαχρονική στελέχωση, όπως προ-είπαμε, και επίσης δε για την κάλυψη της θέσης αυτού του καινούργιου φορέα, νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όταν έχουμε τρεις κλάδους, δύο είναι τα στοιχεία τα οποία καθορίζουν το ποιος θα αναλάβει αυτή την καινούργια υπηρεσία κα θα την διοικήσει. Λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός, λαμβάνεται και η αρχαιότητα και παρακαλούμε κύριε Υπουργέ, να μεταφέρεται και στον Υπουργό κ. Καμμένο, ότι είναι βασικά συστατικά της ιεραρχίας και της αρχαιότητας σε ό,τι αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά τα άρθρα 18, 19, 20, 21, 22 και 23, συμφωνούμε. Για το άρθρο 24, διαφωνούμε γιατί η εξυπηρέτηση ενός στελέχους με την υπέρβαση του χρόνου παραμονής, γίνεται σε βάρος του άλλου στελέχους που θα τοποθετηθεί στη θέση του και θα απολέσει τα προνόμια της υπ' όψιν μετάθεση. Τι εννοούμε; Δηλαδή, προβλέπεται να στείλετε συνδυασμούς σε Νατοϊκά Στρατηγικά, προβλέπεται να στείλετε στελέχη, ως ακόλουθους σε διάφορες ελληνικές εκπροσωπήσεις στο εξωτερικό, για συγκεκριμένο χρόνο. Εφόσον θέλετε να παραβιάσετε το χρόνο αυτόν, και να μείνει χωρίς την αποζημίωση -σας ανέφερα ό,τι έχει γίνει και κατά το παρελθόν, όπου προσέφυγαν ενώπιον των Δικαστηρίων, παρά το ότι είχαν αναλάβει δέσμευση διά δηλώσεως.
Νομίζω ότι είναι άδικο, αλλά είναι και επικίνδυνο να αφήνουμε το Ελληνικό Κράτος εκτεθειμένο, αλλά πάνω απ' όλα να διαθέσουμε τα στελέχη του Ελληνικού Κράτους με αυτά τα τερτίπια τα πονηρά. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το Ελληνικό Κράτος έναντι των υπαλλήλων του που αποστέλλει στο εξωτερικό και να μην κάνει αυτού του είδους τις συμφωνίες, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα ποιήσει και τι θα αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά το άρθρο 25, συμφωνούμε. Για το άρθρο 26, παρέχει την δυνατότητα εξόφλησης των δαπανών υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού των στρατιωτικών νοσοκομείων, φαρμακείων, αλλά και του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών νομικών διαδικασιών, δηλαδή, προκηρύξεων, διαγωνισμών και όχι μόνο.
Τα άρθρα 15, 16 και 17, συμφωνούμε με το άρθρο 15 με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για διαχρονική στελέχωση, όπως προ-είπαμε, και επίσης δε για την κάλυψη της θέσης αυτού του καινούργιου φορέα, νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όταν έχουμε τρεις κλάδους, δύο είναι τα στοιχεία τα οποία καθορίζουν το ποιος θα αναλάβει αυτή την καινούργια υπηρεσία κα θα την διοικήσει. Λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός, λαμβάνεται και η αρχαιότητα και παρακαλούμε κύριε Υπουργέ, να μεταφέρεται και στον Υπουργό κ. Καμμένο, ότι είναι βασικά συστατικά της ιεραρχίας και της αρχαιότητας σε ό,τι αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά τα άρθρα 18, 19, 20, 21, 22 και 23, συμφωνούμε. Για το άρθρο 24, διαφωνούμε γιατί η εξυπηρέτηση ενός στελέχους με την υπέρβαση του χρόνου παραμονής, γίνεται σε βάρος του άλλου στελέχους που θα τοποθετηθεί στη θέση του και θα απολέσει τα προνόμια της υπ' όψιν μετάθεση. Τι εννοούμε; Δηλαδή, προβλέπεται να στείλετε συνδυασμούς σε Νατοϊκά Στρατηγικά, προβλέπεται να στείλετε στελέχη, ως ακόλουθους σε διάφορες ελληνικές εκπροσωπήσεις στο εξωτερικό, για συγκεκριμένο χρόνο. Εφόσον θέλετε να παραβιάσετε το χρόνο αυτόν, και να μείνει χωρίς την αποζημίωση -σας ανέφερα ό,τι έχει γίνει και κατά το παρελθόν, όπου προσέφυγαν ενώπιον των Δικαστηρίων, παρά το ότι είχαν αναλάβει δέσμευση διά δηλώσεως.
Νομίζω ότι είναι άδικο, αλλά είναι και επικίνδυνο να αφήνουμε το Ελληνικό Κράτος εκτεθειμένο, αλλά πάνω απ' όλα να διαθέσουμε τα στελέχη του Ελληνικού Κράτους με αυτά τα τερτίπια τα πονηρά. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το Ελληνικό Κράτος έναντι των υπαλλήλων του που αποστέλλει στο εξωτερικό και να μην κάνει αυτού του είδους τις συμφωνίες, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα ποιήσει και τι θα αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά το άρθρο 25, συμφωνούμε. Για το άρθρο 26, παρέχει την δυνατότητα εξόφλησης των δαπανών υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού των στρατιωτικών νοσοκομείων, φαρμακείων, αλλά και του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών νομικών διαδικασιών, δηλαδή, προκηρύξεων, διαγωνισμών και όχι μόνο.
Ζητήσαμε από τον Υπουργό να μας πει τι ποσά πράγματι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, δεν μας απαντήσατε, ωστόσο όμως υπογραμμίζουμε ότι είναι η τελευταία αυτή η φορά που η Βουλή των Ελλήνων και κυρίως η Ν.Δ. που μας αφορά ότι θα ψηφίσουμε, με μεγάλη επιφύλαξη, αυτό το άρθρο. Διότι θα πρέπει, ναι, είναι για τα νοσοκομεία κύριε Υπουργέ, καθώς εμείς, πιστεύουμε σε ένα άλλο σύστημα, καθαρό, να λάμπει κι όχι αυτό το οποίο γίνεται, του να ερχόμαστε και να νομιμοποιούμαι καταστάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα θέλατε κύριε συνάδελφε την ανακεφαλαιώσετε τώρα, γιατί φτάσετε στα 22 λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Ομιλεί εκτός μικροφώνου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καραγιαννίδη, ο κ. Δημοσχάκης κάνει μια σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες είναι όπως λέτε, κατ΄ άρθρων, όμως πηγαίνουν στην ουσία του νομοσχεδίου. Κύριε Δημοσχάκη, σας έδωσα άλλα πέντε λεπτά. Δεν πάει έτσι κ. Λοβέρδο, εάν ζητήσετε είκοσι λεπτά, ξέρετε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τα πάρετε, το θέμα είναι με τον κ. Δημοσχάκη, ο οποίος κάνει μια λεπτομερή ανάλυση, εάν είναι δυνατόν τώρα να τελειώσουμε, σε ένα με δυο λεπτά για να συνεχίσουμε. Βλέπετε υπάρχει μια κοινή αντίδραση από την αίθουσα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Δύο λεπτά κ. Πρόεδρε και κλείνω, σε ό,τι αφορά το θέμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, ζήσαμε αυτές τις στιγμές στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας στο τέλος της δεκαετίας του ΄80 και στις αρχές του ΄90, πράγματι, τα Σώματα Ασφαλείας βρήκαν τον βηματισμό τους. Με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεστε ρίχνετε μια βόμβα, σε εισαγωγικά, μέσα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι οργανωμένες μονάδες με στρατιωτική δομή και οργάνωση και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο εάν δεν είναι ξεκάθαρο αυτό το τοπίο.
Υποσχόμεθα ότι θα συμβάλουμε, προκειμένου να προκύψει μια συνισταμένη, διακομματική από όλα τα κόμματα, προκειμένου να αποφασίσουμε σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα θέσετε εσείς για να βγει αυτή η συνισταμένη, αυτή η δομή που είναι απαραίτητη. Διότι, ό,τι και να φτιάξετε θα έρθουμε και θα το διορθώσουμε εμείς, αλλά όταν θα το διορθώσουμε, μπορεί να έχουμε χείμαρρο και εξελίξεων σοβαρών και μεγάλων προβλημάτων στις ένοπλες δυνάμεις.
Παρακαλούμε, επειδή το αγαθό της άμυνας δεν είναι δικό σας κύριοι, είναι όλων των Ελλήνων και οι ένοπλες δυνάμεις ανήκουν σε όλον τον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό, θα πρέπει αυτό το θέμα να είναι το πιο σοβαρό, από τα οποία έχετε φέρει στη Βουλή. Κάνουμε έκκληση και πιστεύω, ότι θα ακούσετε τη φωνή μας, διότι πραγματικά δεν είναι απλά τα πράγματα».
kranos
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δέκα απίστευτες φωτογραφίες λίγο πριν την... καταστροφή!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ