2012-05-25 01:24:02
Φωτογραφία για Tim Samaras: O Ελληνοαμερικανός κυνηγός τυφώνων μιλά για τους ανεμοστρόβιλους [Video]
Στο video που ακολουθεί, ο Ελληνοαμερικανός μηχανικός και ερευνητής τυφώνων Tim Samaras μιλά για την εμπειρία του στους ανεμοστροβίλους και για το τι μένει να κατανοήσουμε γι αυτούς. Επίσης, κάνει αναφορά για τη χρησιμότητα που έχει η δορυφορική απεικόνιση στην έρευνα του.

O Samaras έχει αποκτήσει και παρατσούκλι λόγω του πάθους τους για την έρευνα αυτών των φαινομένων αποκαλώντας τον "Κυνηγό Ανεμοστροβίλων".

"Ως Μηχανικός προσπαθώ να καταλάβω και να εξηγήσω πώς "δουλεύουν" οι ανεμοστρόβιλοι, ως εκ τούτου προσπαθώ να βρίσκομαι με κατάλληλο εξοπλισμό κοντά σε καταιγίδες και κυρίως στο μάτι του κυκλώνα" λέει ο ερευνητής και συνεχίζει, "Στην Αμερική κατά μέσο όρο χτυπούν περίπου 200 ανεμοστρόβιλοι το χρόνο και αυτό συμβαίνει λόγω της γεωγραφικής θέσης της σε σχέση με την ανάμιξη των ρευμάτων αέρα".

Το ρεύμα αέρα από το Νότο αναμιγνύεται με το ρεύμα από βόρεια-δυτικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ ισχυρή περιστροφική ροή δημιουργώντας με τη σειρά τους μεγάλους ανεμοστρόβιλους.


Ο ελληνικής καταγωγής μηχανικός-ερευνητής τυφώνων αναλύει τη μορφή ενός ανεμοστροβίλου και τους λόγους που οδηγούν στην μορφή αυτή και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Προσπαθούμε να μελετήσουμε την διαδικασία περιστροφής των ανεμοστρόβιλων και τι είναι αυτό που οδηγεί στην περιστροφή του μέχρι και το έδαφος της Γης. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μυστήριο στην μορφή ενός ανεμοστροβίλου."

Στη συνέχεια περιγράφει τη δυσκολία πρόβλεψης τέτοιων φαινομένων, τόσο ως προς τη θέση όσο και στη χρονική στιγμή που μπορεί να συμβεί μια τέτοια καταιγίδα.

Ο Samaras αναλύει την μέθοδο με την οποία "κυνηγά" τους τυφώνες. Όπως περιγράφει χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για να καταγράψει το δυναμικό τυφώνων ώστε να προσπαθήσει να κατευθυνθεί κοντά σε κάποιον ανεμοστρόβιλο που είναι έτοιμος να δημιουργηθεί.

Τέλος, αναφέρει την χρησιμότητα που θα έχουν οι νέας γενιάς δορυφόροι GOES-R με την δυνατότητα απεικόνισης των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα μέσα σε μια καταιγίδα, όπως οι αστραπές και οι κεραυνοί που αποτελούν παράγοντες πρόβλεψης της δημιουργίας τυφώνων και ανεμοστροβίλων.

"Η βελτίωση των μεθόδων πρόβλεψης του φαινομένων θα δίνουν πολύτιμο χρόνο στον κόσμο για να προφυλάσσεται και να προλαβαίνει να εκκενώσει τις περιοχές που κινδυνεύουν. Αυτή τη στιγμή η δυνατότητα πρόβλεψης περιορίζεται σε κάποια δευτερόλεπτα, αντίθετα, με τις νέες δυνατότητες πρόβλεψης θα έχουμε περίπου 5 λεπτά σώζοντας εκατοντάδες ζωές που χάνονται από τους τυφώνες" λεει κλείνοντας ο Samaras.

technolnews.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η σφραγίδα της Βηθλεέμ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η σφραγίδα της Βηθλεέμ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ