2017-10-28 08:08:15
Φωτογραφία για Πληθαίνουν οι επισκέψεις των αγριόχοιρων στους οικισμούς του δήμου Θέρμης
Σε συχνό φαινόμενο εξελίσσονται οι «επισκέψεις» των αγριόχοιρων που μπαίνουν σε οικισμούς του δήμου Θέρμης και σε καλλιέργειες προς αναζήτηση τροφής.

Όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ.Στέργιος Γκιζάρης το πρόβλημα είναι γενικότερο και υπάρχει σε αστικές περιοχές περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος και στις αγροτικές περιοχές της λεκάνης απορροής των λιμνών Κορώνειας Βόλβης. Στους περισσότερους οικισμούς του δήμου Θέρμης κάτοικοι συναντούν αγριογούρουνα στους δρόμους, τα οποία, παρόλο που δεν επιτίθενται στους ανθρώπους, κάνουν ζημιές σε κήπους, αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, καθώς ζώα, κυρίως υβρίδια, που μεγάλωσαν σε μονάδες εκτροφής αγριόχοιρων διέφυγαν στο φυσικό περιβάλλον και αναζήτησαν καταφύγιο στην προστατευμένη περιοχή Natura, γύρω από τη λίμνη Κορώνεια. Εκεί, βρήκαν περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής. Στη διάρκεια του χρόνου, τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονταν διαρκώς και δεν μπορούσαν να διαφύγουν προς το όρος Βερτίσκος, λόγω της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα να βρουν διέξοδο προς την περιοχή του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη.


Για την αντιμετώπιση του φαινομένου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρμόδιων φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. “Στη συγκεκριμένη σύσκεψη τέθηκε ως προτεραιότητα η ασφάλεια και η ενημέρωση των πολιτών και αποφασίστηκε η λήψη μιας σειράς μέτρων που σχετίζονται με την ανάπτυξη ενός σχεδίου τοπικών επεμβάσεων για τη διαχείριση του είδους και τη διερεύνηση της δυνατότητας αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”, σημειώνει ο Αντιδήμαρχος κ. Γκιζάρης.

Λίγα λόγια για τον αγριόχοιρο και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες

Ο αγριόχοιρος είναι παμφάγο ζώο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα και καρπούς, ρίζες, και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Οι επιδρομές του είναι συχνές σε καλλιέργειες με πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια, ιδίως όταν οι καρποί είναι σε γαλακτώδη ακόμα μορφή. Το διαιτολόγιο συμπληρώνεται με μύκητες (μανιτάρια), σκουλήκια, σαλιγκάρια, προνύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και ψοφίμια.

Ζει στις πυκνές καλυμμένες περιοχές στο δάσος, σε μητριαρχικά οργανωμένες αγέλες. Σε αυτές τις οικογενειακές ομάδες αποκλείονται τα μεγάλα αρσενικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, παραμένει κρυμμένο στη φωλιά του και βγαίνει για τροφή κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο αγριόχοιρος δεν είναι ζώο εκ φύσεως επιθετικό ως προς τον άνθρωπο.

Αντιθέτως όταν αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία τρέπεται σε φυγή.

Οι μόνες περιπτώσεις που μετατρέπεται από θήραμα σε κυνηγό είναι:

- όταν το θηλυκό βρίσκεται σε θηλάζουσα περίοδο και πλησιάσει κάποιος την φωλιά μέσα στην οποία βρίσκονται ακόμη τα μικρά της (κυρίως Απρίλιο με Ιούνιο) και

- όταν τραυματισθεί από κάποιον κυνηγό.

Συνιστάται να:

μην αντιμετωπίζετε τους αγριόχοιρους σαν κάποιο είδος κατοικίδιου ζώου και να μην τους προσφέρουν τροφή

Μην αφήνετε σκουπίδια στις αυλές τους

Μην αφήνετε κάποιο φως ανοικτό στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους

Να υπάρχει σκύλος φύλαξης μέσα στην περιφραγμένη αυλή τους αν αυτό είναι εφικτό

Να χρησιμοποιούν διάφορα απωθητικά μέσα, τα οποία νόμιμα κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία όμως είναι αποτελεσματικά μόνο όταν χρησιμοποιούνται περιοδικά, ώστε οι αγριόχοιροι να μην προλαβαίνουν να εξοικειωθούν με αυτά, όπως π.χ. σπρέι με συμπυκνωμένες μυρωδιές ιδιαίτερα δυσάρεστες για το αγριογούρουνο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ