2017-10-29 18:45:11
Φωτογραφία για Βαλκάνια: «Δούρειος Ίππος» της Άγκυρας είναι οι μειονότητες
✓ Στόχος του Ερντογάν, να δημιουργήσει ένα μουσουλμανικό τόξο προκειμένου να ελέγχει την περιοχή, ενώ την ίδια ώρα τις χρησιμοποιεί για να «κυκλώσει» την Ελλάδα, προωθώντας ακόμη και σχέδια «αυτονομίας» στη Θράκη.

✓ Έντονη ανησυχία από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γερμανία.

✓ Βρόμικα παιχνίδια κατά της χώρας μας μέσω Αλβανίας και Σκοπιών.

Η Τουρκία επι­χειρεί να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκά­νια και να δημιουργήσει ένα μουσουλμανικό τόξο που θα έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της από την Αδριανούπολη και δυτικά, με έξοδο στην Αδριατική χρησιμοποιώντας ως «Δούρειο Ίππο» τις μειονότητες σε Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ελ­λάδα, Αλβανία, αλλά και τη Βοσνία και τη Σερβία. Όπως περιγράφει γλαφυ­ρά στο βιβλίο του ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, «σε αυτά τα κρά­τη η Τουρκία θα πρέπει να ασκεί εποπτική πολιτική, ανάλογη αυτής που ασκεί στην Κύπρο».

Η διείσδυση που επι­χειρεί η Άγκυρα στα Βαλ­κάνια, πότε με επισκέψεις υπουργών, που συνοδεύ­ονται και από επιχειρηματίες, πότε του πρωθυ­πουργού Μπιναλί Γιλντι­ρίμ και πότε του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, όπως πρό­σφατα στη Σερβία, είναι τέτοια, που έχει προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αλλά και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλα συμ­φέροντα στην περιοχή και βλέπουν με σκεπτικισμό τις κινήσεις της Τουρκίας. Αυτό που κάνει, κυρίως, είναι να επιχειρεί μεγάλα ανοίγματα προς το ισλαμικό στοιχείο στις χώρες των Βαλκανίων και να προβά­λει τις εθνοτικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των μουσουλ­μανικών πληθυσμών. Το ίδιο έχει πράξει άλλωστε και σε άλλες χώρες, όπως το Ιράκ και η Ουκρανία με τους Τουρκομάνους.

θα πρέπει αυτή η πολιτική να θέσει σε συναγερμό την ελληνική κυβέρνηση, καθώς τόσο η ενίσχυση του μουσουλμανικού πληθυ­σμού στη χώρα μας, με τους μετανάστες που έρχονται από τα τουρκικά παράλια κατά «καραβιές», όσο και με τα παιχνίδια που παίζει η Άγκυρα, προκειμένου να βαφτίσει τη μουσουλμανι­κή μειονότητα «τουρκική», αποσκοπούν στην υπονό­μευση μας εδαφικής μας ακεραιότητας.

Το προξενείο της Κομοτηνής καλλιεργεί συστηματικά την ιδέα της «αυτονομίας» και αποφάσεις όπως η αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» ίσως ρίχνουν νερό στον μύλο της Άγκυρας.

Δεν υπάρχει δε αμ­φιβολία πως πίσω από τις αλυτρωτικές ενέργειες της Αλβανίας και των Σκοπι­ών σε βάρος της χώρας μας κρύβεται η Τουρκία. Πρό­σφατα η Άγκυρα έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Αλβανία, ενώ στα Σκό­πια υπόσχεται στήριξη για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγ­μα να διατηρεί ανοιχτό το θέμα της ονομασίας, ζητώντας αναγνώριση της «Μακεδονίας». Συγκεκριμέ­να, στην Αλβανία, η Τουρ­κία υποστηρίζει το κόμμα των Τσάμηδων. Στη χώ­ρα λειτουργούν παραρτή­ματα του τουρκικού πολι­τιστικού κέντρου «Yunus Emre», καθώς και ιερατικές σχολές. Η Τουρκία προωθεί ως ευθέως αντα­γωνιστικά στα γκιουλενικά σχολεία (η Άγκυρα ζήτησε από τα Τίρανα να τα κλεί­σει, αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν), σχολεία του Ιδρύματος «Maarif» του τουρκικού υπουργεί­ου Παιδείας.

Επιχειρεί η Τουρκία να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι Αλβανοί δεν φη­μίζονται για τα βαθιά θρη­σκευτικά αισθήματά τους και προσπαθεί να αφυ­πνίσει το μουσουλμανικό στοιχείο, ρίχνοντας ταυτό­χρονα και «χρήματα» στην Αλβανία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων, το Μπαϊρά­μι, χιλιάδες Αλβανοί μου­σουλμάνοι προσευχήθη­καν στην πλατεία Τιράνων, σκεπάζοντας προηγουμένως το άγαλμα του εθνικού ήρωα Σκεντέρμπεη, ο οποίος είχε αντισταθεί σθεναρά στην εισβολή των Οθωμα­νών.

Στα Σκόπια, η πολιτική της Τουρκίας έχει ως αφε­τηρία την υπονόμευση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και φέρεται τα τε­λευταία χρόνια να αναβαθ­μίζεται συνεχώς, σε πολιτι­κό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Η τουρκική οικονομι­κή παρουσία αυξάνεται, με πολλές επιχειρήσεις (κυρίως τράπεζες) να δραστηρι­οποιούνται στα Σκόπια και μεγάλα επενδυτικά σχέ­δια να βρίσκονται σε εξέλι­ξη, μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία των διεθνών αεροδρομίων σε Σκόπια και Οχρίδα, κα­θώς και η διαχείριση διοδί­ων σε εθνικές οδούς. Σημα­ντικό «όχημα» είναι η αναγνωρισμένη τουρκική μειο­νότητα στην ΠΓΔΜ.

Κατά τα Σκόπια αριθμεί 80.000 (4% του συνολικού πληθυσμού - απογραφή 2001) και είναι η τρίτη με­γαλύτερη εθνοτική ομά­δα στη χώρα. Η τουρκική πλευρά, βέβαια, αυθαίρετα προσθέτει στη μειονό­τητα και τους 100.000 Τορμπέσηδες (εξισλαμισμέ­νοι Σλάβοι). Στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης Ζάεφ υπάρχει ένας υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, προερχόμενος από την τουρκική μειονότητα. Η Άγκυρα παρέχει αφειδώς χρηματοδοτήσεις στη μειονό­τητα, μέσω της Υπηρεσίας της Διεθνούς Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) και του πολιτιστικού οργα­νισμού «Yunus Emre».

O κομβικός ρόλος της Βουλγαρίας και τα σχέδια για διχοτόμηση στην Κύπρο

Η ΤΟΥΡΚΙΑ διατηρεί επίσης άριστες σχέσεις με τη Βουλγαρία και εκεί οι μου­σουλμάνοι είναι ο «Δούρειος Ίππος» του Ταγίπ Ερντογάν. Εκτιμάται πως το 13% του πληθυσμού της χώρας είναι μουσουλ­μάνοι (το μεγαλύτερο ποσοστό ευρωπαϊκής χώρας) και κατοικούν στα νότια.

Αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην Ελλάδα, καθώς η Άγκυρα έχει ως στόχο την ενοποίηση του μουσουλμανι­κού πληθυσμού σε Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια και εμβολισμό της Ελλάδας από δύο πλευρές στην περιοχή της Θράκης. Εκτιμάται πως πίσω από την πρόσφα­τη αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία βρίσκεται επίσης το καθεστώς Ερντογάν.

Ισχυρότεροι δεσμοί υπάρχουν και με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου ο βοσνιο-μουσουλμάνος ηγέτης Ιζετμπέκοβιτς θε­ωρείται προνομιακός συνομιλητής του Ερντογάν. Στη χώρα η τουρκική γλώσσα απο­τελεί μάθημα επιλογής ως δεύτερη γλώσ­σα σε πέντε καντόνια.

Στη Σερβία, η Άγκυρα επιδεικνύει ιδι­αίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Σαντζάκ, λόγω ιστορικών και θρησκευτι­κών δεσμών με τον μουσουλμανικό πλη­θυσμό της περιοχής.

Το πάζλ κλείνει με την Κύπρο. Το τε­λευταίο διάστημα καταγράφεται εντα­τικοποίηση των τουρκικών προσπαθει­ών για αλλοίωση του δημογραφικού χα­ρακτήρα των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, μέσω του εποικισμού και της μαζικής παραχώρησης «υπηκοοτήτων» σε Τούρκους πολίτες. Το ζήτημα δε της προσάρτησης των Κατεχομένων στην Τουρκία παίζει ολοένα και πιο ψηλά είτε ως μοντέ­λο «Μονακό» είτε ως «Ταϊβάν». Η Άγκυρα φαίνεται να επιδιώκει κάτι τέτοιο ή να απειλεί με ένα τέτοιο σενάριο για να βά­λει πόδι στους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ.

Από τον Ανδρέα Κούτρα[email protected]

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-29/10/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σκέψεις για 2η σεζόν...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σκέψεις για 2η σεζόν...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ