2017-10-31 20:12:57
Φωτογραφία για Τι τρώμε στην γαστρεντερίτιδα και τι δεν πρέπει να φάμε;
του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια κοινή λοίμωξη του εντέρου που μπορεί να προκαλέσει διάρροια (ρευστά περιττώματα ή κόπρανα), εμετό, ή και τα δύο. Η γαστρεντερίτιδα συχνά περνά χωρίς θεραπεία. Ο εμετός μπορεί να διαρκέσει μια ή δύο μέρες. Η διάρροια συνήθως διαρκεί δύο με τρεις ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα ημέρες.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι ένας ιός, ο οποίος τείνει να εξαπλώνεται πολύ εύκολα.

Τα αντιβιοτικά χρειάζονται μόνο αν η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από βακτήρια ή παράσιτα. Ένα δείγμα της διάρροιας, είναι δυνατόν να εξεταστεί για το σκοπό αυτό.

Αντιμετώπιση στο σπίτι

• Να παίρνετε αρκετά υγρά , χρησιμοποιώντας υδατικά διαλύματα όταν υπάρχουν πολλές κενώσεις, για αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται.

• Βάλτε λίγη σόδα και αλάτι (στη «μύτη» ενός κουταλιού του γλυκού) και μισό κουτάλι του γλυκού ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό. Η σόδα περιέχει δισανθρακικό οξύ, το αλάτι χλώριο και νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, που τονώνει τον οργανισμό. 'Η προσθέστε σε 1 λίτρο νερό, 4 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, ¾ κουταλάκι γλυκού αλάτι (στα παιδιά ¼ ή ½), 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα (στα παιδιά ¼ ή ½ ).


• Τα υγρά δεν θα σταματήσουν τον εμετό και τη διάρροια αλλά δεν θα σας αφήσουν να πάθετε αφυδάτωση.

• Καλό είναι να πίνετε και να τρώτε σούπα ρυζιού ή φιδέ (λαπάς), με λίγο περισσότερο αλάτι από ό,τι συνήθως.

• Πιείτε σε μικρές ποσότητες τσάι (τσάι με λεμόνι)

• Αν αισθανθείτε πεινασμένοι να φάτε. Ξεκινήστε με μαλακές τροφές, όπως κράκερ, ρύζι, μπανάνες ή τοστ. Θα πρέπει να ξαναρχίσετε τα κανονικά υγρά και τη διατροφή σε 48-72 ώρες, ακόμη κι αν η διάρροια συνεχίζεται.

• Η διατροφή πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και να αποφεύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών (λαχανικά, δημητριακά πρωινού, φρούτα π.χ. δαμάσκηνο, σύκα, κ.λ.π.) Να δώσετε έμφαση κυρίως στους απλούς υδατάνθρακες, όπως είναι το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια λευκά, το ρύζι, η ζάχαρη, τα κράκερς και οι φρυγανιές.

• Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε όταν νιώσετε λίγο καλύτερα: Πουρέ πατάτες και καρότου Μπανάνα Μακαρόνια νερόβραστα ή σε σούπα Ρύζι λαπά με λεμονάκι Δημητριακά λευκά όπως ψωμί, φρυγανιές και δημητριακά πρωινού Κρεμούλες φαρίν λακτέ και ρυζάλευρου (μία καλή λύση για γεύμα στο λεπτό όταν δεν έχετε δύναμη να μαγειρέψετε) 

• Τροφές που καλό είναι να αποφύγετε μέχρι να γίνετε εντελώς καλά: Όσπρια και λαδερά όπως αρακά, φασολάκια, μπάμιες Δημητριακά ολικής άλεσης Γάλα ή γαλακτοκομικά Ωμά ή ξερά λαχανικά ή φρούτα (η μπανάνα επιτρέπεται) Ξηροί καρποί, σπόρια, καρύδα, ποπκόρν Πικάντικα και τηγανιτά φαγητά Αλκοολούχα ποτά Ροφήματα με καφεϊνη

• Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) για προληπτικούς λόγους. Για τα παιδιά δίνουμε το γάλα σε διπλάσια αραίωση πυκνώνοντας το σιγά σιγά. 

• Να αποφεύγονται τα γλυκά, τα τηγανητά, οι σάλτσες, τα πατατάκια (γαριδάκια κ.λ.π.), ο κιμάς, το ζαμπόν, το μπέικον.

• Να ξεκουράζεστε πολύ.

• Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή του φαγητού. Να αποφεύγεται η παραμονή της μαγειρεμένης τροφής σε θερμοκρασία δωματίου.

• Θα πρέπει να επιστρέψετε στο γιατρό σας ή στο νοσοκομείο αν δεν είστε σε θέση να κρατήσετε αρκετά υγρά, αισθανθείτε ζάλη όταν είστε όρθιοι ή δείτε σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων

Για τα βρέφη και τα παιδιά 
Όταν το παιδί σας έχει μια εντερική λοίμωξη, ο πιο σημαντικός στόχος είναι να αντικαθιστά τα χαμένα υγρά και άλατα. Αυτές οι προτάσεις μπορεί να βοηθήσουν:

• Βοηθήστε το παιδί να ενυδατωθεί. Δώστε στο παιδί σας ένα στοματικό διάλυμα ενυδάτωσης, διατίθενται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Συζητήστε με το γιατρό σας, εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς να το χρησιμοποιήσετε. Μην δίνετε στο παιδί σας σκέτο νερό - σε παιδιά με γαστρεντερίτιδα, το νερό δεν απορροφάται καλά και δεν θα αντικαταστήσει επαρκώς τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας χυμό μήλου για ενυδάτωση - μπορεί να κάνει διάρροια χειρότερα.

• Μην δίνετε στο παιδί σας γαλακτοκομικά προϊόντα και ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα παγωτά, αναψυκτικά και γλυκά. Αυτά μπορεί να χειροτερέψουν τη διάρροια.

Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2015/10/gastroenteritis.html#ixzz4x6uN5Ldi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ