2017-11-06 07:11:11
Φωτογραφία για Τα κρυφά ψυχολογικά μηνύματα του θυρεοειδούς αδένα και πώς να τα ξεχωρίσουμε
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος.  Εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου, μπροστά και εκατέρωθεν της τραχείας, έχει βάρος περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται από 2 λοβούς (δεξιό και αριστερό), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό, ενώ ενίοτε υπάρχει και ένας ακόμα λοβός που ξεκινάει από τον ισθμό προς τα άνω και λέγεται πυραμοειδής.

Η παθολογία του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνει ανωμαλίες ανάπτυξης του θυρεοειδούς, παθήσεις που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό, παθήσεις που προκαλούν υποθυρεοειδισμό, θυρεοειδίτιδες και καρκίνο του θυρεοειδούς.

Τα άτομα που πάσχουν από  υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, δηλαδή,  υπερθυρεοειδισμό, συνήθως εμφανίζουν ποικίλα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως έντονη ανησυχία και εσωτερική ένταση, συναισθηματική αστάθεια, ευερεθιστότητα, ανυπομονησία, υπερβολική ευαισθησία στον θόρυβο και προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Σε ακραίες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και να εκδηλώνουν παραισθήσεις.


Από την άλλη, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, δηλαδή, ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια του ενδιαφέροντος και της πρωτοβουλίας, σε επιβράδυνση των ψυχικών διεργασιών, σε φτωχή μνήμη για τα πρόσφατα γεγονότα, γενικότερη πνευματική φθορά, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, και τελικά σε άνοια.

Δεν είναι λίγες φορές που ορισμένα άτομα έχουν διαγνωστεί λανθασμένα και αντιμετωπίζονται ανεπιτυχώς για ψυχωτικές διαταραχές, ενώ πάσχουν από διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα.  Αυτό ευθύνεται στο γεγονός πως η ανίχνευση του προβλήματος του θυρεοειδούς περιπλέκεται από το γεγονός  ότι πολλά συμπτώματα του θυρεοειδούς είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ασθενειών και ότι ο υποθυρεοειδισμός ειδικότερα συχνά αναπτύσσεται ύπουλα επί μεγάλο χρονικό διάστημα.  Με τη θεραπεία των διαταραχών συνήθως οι νοητικές διεργασίες επιστρέφουν στο φυσιολογικό.  Δυστυχώς, όμως, σε κάποιους ασθενείς κάποιες φορές τα συμπτώματα επιμένουν.

Η λειτουργία του θυρεοειδούς θα πρέπει να ελεγχθεί, επίσης, σε περιπτώσεις όπου προϋπάρχει κάποια ψυχιατρική ασθένεια και πρέπει να ληφθούν ψυχιατρικά φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο υπερθυρεοειδισμός, συνυπολογίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η κατάσταση της υγείας του ατόμου, την ανοχή στα φαρμακευτικά σκευάσματα και την σοβαρότητα του προβλήματος.  Η πλέον συνηθισμένη θεραπεία σε αυτή την περίπτωση, είναι μια δόση ραδιενεργού ιωδίου, που εκτός από την ξηρότητα στον λαιμό, δεν έχει παρενέργειες. Με αυτή τη μέθοδο, σε μερικές εβδομάδες, τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται και συρρικνώνεται ο αδένας. Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο απλή θεραπεία στην οποία χορηγείται μόνο μια καθημερινή δόση συνθετικής θυροξίνη.

Οι γιατροί συνιστούν πως είναι καλύτερα να πάρετε φάρμακα για τον θυρεοειδή πριν το φαγητό, διότι ορισμένες τροφές μπορεί να μην διευκολύνουν τη σωστή απορρόφηση.  Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, όπως η ασπιρίνη, τα συμπληρώματα σιδήρου και φυτικών ινών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ