2017-11-08 14:34:18
Φωτογραφία για Πίνετε κρασί; 8+1 κανόνες καλής συμπεριφοράς
Υπάρχουν κάποιοι εθιμοτυπικοί κανόνες για την κατανάλωση κρασιού, που καλό είναι να γνωρίζουμε, ειδικά όταν καλούμαστε να πιούμε κρασί εκτός σπιτιού, σε ένα εστιατόριο, μια εκδήλωση ή ένα επαγγελματικό ραντεβού. Οι ειδικοί του krasiagr.com μας τους αποκαλύπτουν.

1. Κρατήστε το ποτήρι κρασιού από το ποδαράκι του

Όταν κρατάμε το ποτήρι ενός κρασιού από το πόδι, δεν το γεμίζουμε δαχτυλιές και έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε πιο εύκολα το χρώμα του κρασιού και να καταλάβουμε διάφορα πράγματα γι΄ αυτό πριν το γευτούμε. Ο δεύτερος λόγος που πρέπει να κρατάμε το ποτήρι από το πόδι είναι για να μπορούμε να το στροβιλίσουμε πιο εύκολα. Άλλος ένας λόγος για να κρατήσουμε το ποτήρι από το πόδι του είναι για να μην ζεστάνουμε το κύπελλο του ποτηριού.

2. Μυρίστε πρώτα το κρασί σας πριν πιείτε μια μικρή γουλιά και αναγνωρίστε την γεύση του

Πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κρασί που μας σέρβιραν έχει κάποια ελάττωμα, απλά και μόνο από το άρωμά του. Αποφύγετε κρασιά που μυρίζουν σαν σάπιο μήλο, καθώς έχουν οξειδωθεί, κρασιά που μυρίζουν ξίδι, καθώς έχουν υποστεί βακτηριακή αλλοίωση, κρασιά που μυρίζουν θείο, σαν φελλό ή άσχημα σαν χαλασμένο αυγό, που σημαίνει ότι δεν έχει εκτεθεί αρκετά στον αέρα κατά την διάρκεια της οινοποίησης.


3. Μην σερβίρετε το λευκό κρασί αμέσως μόλις βγει από το ψυγείο

Το κάθε κρασί πρέπει να σερβίρεται στη σωστή θερμοκρασία. Ποτέ πολύ παγωμένο ή πολύ ζεστό. Τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται 5 βαθμούς κάτω από την θερμοκρασία δωματίου -μεταξύ 18ºC και 21ºC-. Tα όξινα κρασιά, όπως το Muscadet και το Chablis, πρέπει να σερβίρονται περίπου στους 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα λευκά που έχουν πλούσιο σώμα, όπως για παράδειγμα οι Βουργουνδίες, πρέπει να σερβίρονται στους 10 βαθμούς Κελσίου. Αν το κρασί είναι πάρα πολύ κρύο, κινδυνεύει να χάσει τα αρώματα και τη γεύση του. Αν είναι πολύ ζεστό, δεν πρόκειται να αποδώσει την οξύτητα, την μεταλλικότητα και την ένταση του terroir.

4. Όταν ανοίγετε ένα μπουκάλι κρασί, κάντε το αθόρυβα και όχι σαν να δίνετε παράσταση

Ειδικά για τη σαμπάνια αυτό είναι κανόνας! Ο ήχος που κάνει ο φελλός όταν βγαίνει θα πρέπει να είναι ήσυχος, σαν αναστεναγμός πριγκίπισσας, αντίθετα με αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε γύρω μας.

5. Όταν τσουγκρίζετε το ποτήρι με τον διπλανό σας, προσπαθήστε να τσουγκρίσετε την κοιλιά του ποτηριού και όχι το χείλος, που είναι αρκετά εύθραυστο

Τα βιβλία σαβουάρ βιβρ θεωρούν ότι είναι λάθος εθιμοτυπία να χτυπάμε μεταξύ τους τα ποτήρια. Οι καλοί τρόποι ορίζουν ότι πρέπει απλά να τα υψώνουμε αλλά αυτό είναι λίγο… βαρετό! Ποια είναι η σωστή τεχνική για να τσουγκρίζουμε και γιατί το κάνουμε λάθος; Ο βασικός κανόνας είναι ότι τσουγκρίζετε τη μεγάλη στρογγυλή κοιλότητα του ποτηριού στο αντίστοιχο σημείο του άλλου ποτηριού. Τότε, θα ακουστεί ένας ωραίος παρατεταμένος ήχος, με στόχο να το κάνετε να ακουστεί σαν καμπάνα. Γι’ αυτό γείρετε το ποτήρι ελαφρώς, 15 ως 30 μοίρες, έτσι ώστε να κουδουνίσει ωραία αλλά και να είναι μακριά το χείλος του ποτηριού από το άλλο ποτήρι.

6. Όταν σερβίρετε κρασί από το μπουκάλι στα ποτήρια, κρατήστε το μπουκάλι από τη βάση του

Επίσης, γυρίστε το ελαφρώς όταν τελειώσετε το σερβίρισμα, για να μην στάξει η τελευταία σταγόνα στο τραπεζομάντηλο.

7. Γεμίστε το ποτήρι μέχρι τα 2/3 ή μέχρι το σημείο που το κρασί έχει την μεγαλύτερη επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, για να δώσετε την ευκαιρία στο κρασί σας να αναπνεύσει.

8. Προσπαθήστε να γεμίσετε με την ίδια ποσότητα τα ποτήρια των γύρω σας. Ο λαιμός του μπουκαλιού σκουπίζεται μετά από κάθε σερβίρισμα, με την πετσέτα.

9. Σερβίρετε πρώτα τους γύρω σας και τελευταίο τον εαυτό σας!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ