2017-11-09 09:38:29
Φωτογραφία για Τι είναι η «αθόρυβη» παλινδρόμηση και πώς θα την καταλάβετε;
Η καούρα αποτελεί το σήμα κατατεθέν για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου τα οξέα κινούνται ανοδικά από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο είδος παλινδρόμησης, πιο ήπιο αλλά εξίσου επιβαρυντικό, και λέγεται «αθόρυβη» παλινδρόμηση.

Με τον όρο «αθόρυβη» παλινδρόμηση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR), περιγράφεται η ανοδική κίνηση οξέων προς το λάρυγγα και το φάρυγγα, προκαλώντας ενοχλήσεις κυρίως στο λαιμό.

Μοιάζει οξύμωρο να χαρακτηρίζεται «αθόρυβη» μια πάθηση που εκδηλώνεται με σαφή συμπτώματα, ωστόσο πήρε την ονομασία αυτή ώστε να είναι σαφής η διάκριση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), η οποία χαρακτηρίζεται από αρκετά έντονα συμπτώματα, όπως η καούρα, η τάση προς έμετο, το φούσκωμα και η ναυτία.

Τα κύρια συμπτώματατης «αθόρυβης» παλινδρόμησης στους ενήλικες είναι:

η βραχνάδα στη φωνήη επίμονη αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα στο λαιμόη πικρή γεύση στο πίσω μέρος του λαιμούη δυσκολία κατάποσηςη δύσπνοιαο βήχας

Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά τα συμπτώματα της «αθόρυβης» παλινδρόμησης περιλαμβάνουν:

βήχατάση προς έμετοαδυναμία ανάπτυξης και αύξησης του βάρουςάσθμαπονόλαιμοβραχνάδα στη φωνήθορυβώδη αναπνοήσυχνές λοιμώξεις του αυτιούδυσκολία κατάποσηςμελάνιασμα

Στους ενήλικες, μερικές απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες είναι δυνατό να θέσουν υπό έλεγχο την παλινδρόμηση των οξέων ώστε να αποφευχθούν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Μερικές από τις βασικές αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής:

Αποφυγή καυτερών και όξινων φαγητών (π.χ. ανανάς, καυτερές πιπεριές) που ερεθίζουν το τοίχωμα του λαιμού.Μείωση της κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών ώστε να μειωθούν τα οξέα στο λαιμό.Αποφυγή τροφών/ποτών/ροφημάτων που αποδυναμώνουν την κατώτερη βαλβίδα του στομάχου, όπως η σοκολάτα, τα αλκοολούχα ποτά και τα καφεΐνούχα προϊόντα.Η κατανάλωση μικρών και συχνών μερίδων φαγητού, αντί για λίγα και μεγάλα γεύματα.Αποφυγή της σωματικής άσκησης και της εκτεταμένης χρήσης των φωνητικών χορδών για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το φαγητό.Κατανάλωση γεύματος τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Σε περίπτωση που δεν τεθεί υπό έλεγχο η παλινδρόμηση με αυτά τα μέσα, ο γιατρός πιθανώς θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή.

Για τα μικρά παιδιά συνιστάται:

Η χορήγηση τροφής σε μικρότερες δόσεις.Η τήρηση της όρθιας θέσης του κορμού για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό.Η προσεκτική παρακολούθηση ώστε να εντοπιστούν άμεσα ενδείξεις προβλήματος στην αναπνοή ή την κατάποση.

Εάν το παιδί εμφανίσει δυσκολίες αναπνοής ή κατάποσης, συνιστάται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό.

Πηγή: fimes.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ